Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway
Woman shooting with a bow and arrow at the Lofotr Viking Museum
Woman shooting with a bow and arrow at the Lofotr Viking Museum
Lofotr Viking Museum at Borg in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Viking Museum at Borg in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
De beste Vikingplekken in Noorwegen

Dompel je onder in de Vikingcultuur

De interesse voor de Vikingen scheert de voorbije jaren hoge toppen. Recent ontdekte schepen, bruisende dorpjes en hoogtechnologische tentoonstellingen – hier zijn enkele Noorse topplekken voor Vikingliefhebbers.

Reis terug in de tijd en verken niet alleen authentieke schepen en schatten, maar ook moderne Viking-belevingscentra vol met de modernste technologie. Ga naar een Vikingfestival of daag je innerlijke Viking uit in één van de vele dorpen die in het hele land als openluchtmuseum zijn gebouwd. Hier zijn - van zuid naar noord - de belangrijkste Vikingbezienswaardigheden van Noorwegen.

De regio Oslo

In juni 2019 opende in het centrum van Oslo een 16.000 vierkante meter groot hypermodern en interactief activiteitencentrum haar deuren. Met baanbrekende virtuele technologie, films van hoge kwaliteit en een bioscoop met een scherm van 270° is The Viking Planet de eerste in z'n soort in Noorwegen.

Vikingskipshuset op het schiereiland Bygdøy even buiten het centrum van Oslo is al sinds jaar en dag een erg populair Vikingmuseum. Hier staan de drie bewaard gebleven Vikingschepen die in Noorwegen zijn gevonden tentoongesteld, namelijk het Osebergschip, het Tuneschip en het Gokstadschip. Ze behoren tot de best bewaarde schepen ter wereld uit die tijd. Helaas is het museum tijdelijk gesloten vanwege de bouw van het nieuwe, modernere Viking Age Museum. Het nieuwe museum opent haar deuren in 2025/26. In de tussentijd kun je een bezoek brengen aan het Historisch Museum in Oslo, dat prachtige voorwerpen uit de Vikingtijd herbergt.

De afgelopen jaren hebben archeologen in de regio Oslo twee nieuwe Vikingschepen ontdekt. Dat nieuws heeft over de hele wereld de krantenkoppen gehaald. De laatste vondst in Horten, in Vestfold, was in 2019. Vestfold huisvest ook verschillende andere musea waar je in de Vikinggeschiedenis kunt duiken. Bij Midgard vikingsenter in Horten kun je de geweldige Gildehallen bezoeken. Dat is een reconstructie van één van de grootste hallen van de Vikingtijd met tentoonstellingen over veel aspecten van het Vikingleven.

In de Vikinghal van het Slottsfjellsmuseet in Tønsberg kun je het op drie na best bewaarde Vikingschip van Noorwegen bewonderen. Het Klåstadschip werd ontdekt in 1970. In de haven van Tønsberg kun je een replica bekijken van het wereldberoemde Osebergschip of er misschien zelfs op meevaren. Het schip is gebouwd door vrijwilligers van de Oseberg Viking Heritage Foundation. In de Vikingstad Kaupang in Larvik kun je kennismaken met de allereerste Noorse nederzetting uit de Vikingtijd.

Alle drie de museums liggen op maar een uurtje rijden vanuit Oslo.

Fjord-Noorwegen

Vikingfans hebben veel om naar uit te kijken in Fjord-Noorwegen. Bij het moderne Vikingmuseum Sagastad in Nordfjordeid kunnen bezoekers het 30 meter lange Myklebustskipet verkennen, meedoen aan interactieve tentoonstellingen en meer te weten komen over de trotse Vikinggeschiedenis van de streek.

Viking House in het hart van Stavanger is een ander innovatief concept. Het museum maakt gebruik van VR-technologie om het boeiende Vikingleven van vroeger in de streek na te bootsen. Een paar kilometer verderop kun je aan het Hafrsfjord het imposante herdenkingsmonument Sverd i fjell (Zwaarden in rots) bezoeken. Op deze plek verenigde koning Harald Veelhaar of Schoonhaar in 872 Noorwegen tot één koninkrijk.

Avaldsnes op het eiland Bukkøya in de buurt van Haugesund is één van de belangrijkste historische plaatsen van Noorwegen. Hier had de eerste koning van Noorwegen, Harald Veelhaar of Schoonhaar, één van zijn verblijven tijdens wat veel mensen beschouwen als de gouden eeuw van de Vikingen. Tegenwoordig kun je op het vasteland de authentieke Vikingcultuur zien zoals die in het echt was of met de 'tijdreis'-app een digitale historische rondleiding bekijken. De Vikingboerderij is ontworpen op basis van de archeologische vondsten die in de provincie werden gedaan. Bij het Nordvegen Historiesenter (geschiedeniscentrum) kom je meer te weten over de stamhoofden en koningen die 3.000 jaar regeerden vanuit Avaldsnes. Het museum vertelt het verhaal van hoe Avaldsnes de eerste Koninklijke verblijfplaats van Noorwegen werd.

Een andere aanrader is het Vikingdorp Njardarheimr in Gudvangen in de buurt van Flåm. Daar ervaar je zelf hoe de Vikingen 1.000 jaar geleden leefden toen Gudvangen werd gesticht. De 400 Vikingen die hier wonen hebben unieke kennis over het Vikingleven, en je bent van harte welkom om over hun leven te leren en het te beleven.

Trøndelag

Op het gebied van Noorse Vikinggeschiedenis mogen we zeker Stiklestad in Trøndelag niet overslaan. Deze plaats is bekend voor de Slag bij Stiklestad waar in 1030 de christelijke Vikingkoning Olav Haraldsson (die later bekend werd als Sint-Olav) werd gedood door de plaatselijke leiders. Later werd hij de patroonheilige van Noorwegen. Deze slag staat bekend als het begin van de consolidatie van Noorwegen en de definitieve doorbraak van het christendom.

Deze strijd wordt elk jaar in juli opnieuw in scene gezet tijdens het openluchttheater ’Het Sint-Olavdrama’. De enscenering valt samen met de traditionele viering van Olsok, een festival vol verhalen, concerten, lekker eten, marktjes en nog veel andere dingen die je meenemen naar de tijd van de echte Vikingen.

Het Stiklestad National Culture Centre is het hele jaar door open. Je vindt er tentoonstellingen, evenementen en leuke activiteiten. Het Folk Museum in Stiklestad heeft ongeveer 30 gebouwen waarvan de meeste dateren uit de 18e en 19e eeuw. De gebouwen komen tot leven dankzij de mensen, activiteiten, muziek en allerlei evenementen die er het hele jaar door worden gehouden.

Noord-Noorwegen

Spectaculaire overblijfselen van het Vikingleven zijn ook verder richting het noorden van Noorwegen te vinden. Zo ook de overblijfselen van het langste gebouw dat is ontdekt uit die tijd.

In Borg op het eiland Vestvågøya in De Lofoten is dit gebouw van 83 meter lang gerestaureerd en herbergt tegenwoordig het Lofotr Vikingmuseum. Het museum stelt voorwerpen tentoon zoals geïmporteerd glas, goud en keramiek. Deze artefacten wijzen erop dat de streek ooit de thuisbasis van een rijke en machtige clan was.

Neem deel aan het Vikingfeest, roei met een Vikingschip, schiet met een traditionele boog of waag je aan de constructie van een houten gebouw. Lofotr is een levend museum met tal van leuke, interactieve ervaringen voor Vikingliefhebbers van alle leeftijden.

Elk jaar is er in augustus een vijfdaags Vikingfestival in Borg met meer dan 100 Vikings van heinde en ver, een markt, wedstrijden, theater, concerten en meer.

Vind Vikingervaringen

Bezoek historische sites, vaar met een Vikingschip op zee of leef een dag lang als Viking.

De regio Oslo
The largest collection of items from pre-historic times and the Middle Ages found in Norway. Read more
The Historical Museum
Midgard Vikingsenter was opened in 2000 with the purpose of promoting Vestfold's Viking heritage. Read more
Midgard vikingsenter
Slottsfjellsmuseet offers an exhibition on the Middle Ages, "The history of Tønsberg city" both in the museum and in the Slottfjell Tower on top of… Read more
The Slottsfjells Museum
Kaupang Viking town is open during the summer season. Learn about the history of the Vikings' life in Kaupang town. Learn something new and experience… Read more
Kaupang Viking Town
Fjord-Noorwegen
Sagastad Viking Center is an exciting experience center for the whole family. Here you will become familiar with Viking history from Nordfjordeid, a… Read more
Sagastad Viking Center
Approxomately 20 minutes walk from Nordvegen history centre, through beautiful cultural landscapes, on a small forested island, you will find the… Read more
The Viking Settlement at Avaldsnes
Trøndelag
The Folk Museum at Stiklestad comprise of around 30 buildings, most from the 17- and 1800s. They are an important part… Read more
The Folk Museum at Stiklestad National Cultural Centre
The Battle of Stiklestad in 1030 Norways most famous historic battle, where the Christian Viking King Olav Haraldsson fell. He later became known as… Read more
Stiklestad National Culture Centre
Noord-Noorwegen
In the center of Tromsø you will find the Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
A RIB takes you on a trip to Harstads archipelago to see the empire of famous Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Feel the magic and the thrill of the ceremony of sacrifice to the Gods to avoid Ragnarok – the Last Days! Will Volva the Prophetess make signs… Read more
Viking feast & Northern light
Alle Vikingbezienswaardigheden
Travel back to the age of the Vikings and discover what life was really like back in the day. Catch a glimpse inside the Viking kingdom and experience… Read more
Homeland of the viking kings
Viking Biking & Hiking offers tours - both by bike and on foot. Read more
Viking Biking & Hiking
The Irish Viking is pub located in Haugesund city centre next to well-known statue "the fishermens". Read more
The Irish Viking
Explore the Viking Age with all senses at Norway's first digital Viking museum Read more
The Viking Planet
Midgard Vikingsenter was opened in 2000 with the purpose of promoting Vestfold's Viking heritage. Read more
Midgard vikingsenter
Approxomately 20 minutes walk from Nordvegen history centre, through beautiful cultural landscapes, on a small forested island, you will find the… Read more
The Viking Settlement at Avaldsnes
Viking House is a groundbreaking concept. For the first time, we get a Virtual Reality based world-class visitor centre to tell the Viking history of… Read more
Viking House
The world's most important discovery from the Viking era was made just outside Tønsberg in 1904; The discovery of the famous Oseberg viking ship. Read more
The Viking Ship Saga Oseberg
Hostel with modern rooms and apartments by the Vikingskipet arena Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
Play like the vikings! Experiences for the whole family. At the medieval farm Stiklastadir, the children can join the play battle, you can shoot with… Read more
"Stiklestad Summer"
At Avaldsnes, you can be "Viking for a day". Dress up like a Viking and experience what life was like in the Viking age. What did Vikings eat, and how… Read more
Viking for a day at Avaldsnes
Hamar Hostel offers conference facilities for both small and large groups. Our meeting facilities include rooms which seats 28 and 30 persons… Read more
Hamar Hostel Vikingskipet
Vikingegarden Maurenga is situated approx. 2 km west of Gardermoen. The building, interior and food, etc., are all based on the Viking theme. Read more
Vikingegarden Maurenga
An impressive reconstruction of the largest longhouse that has been found dating back to the Viking Age. Read more
Lofotr Vikingmuseum
The Vikingship Gaia, a replica of the Gokstad ship, was built in Sunnmøre in 1990. The ship is 23.55 metres long and 5.25 metres wide with a height of… Read more
The Vikingship Gaia
The Viking Chieftain and the Lady of the House welcome you to a delicious meal in the impressive Feast Hall. Read more
Join us for a Viking feast
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
The world's most important find from the Viking Age was made just outside Tønsberg in 1904, the famous Oseberg ship. Read more
Vikingodden
Reconstructed settlement from the Viking Bronze Age. Fertility labyrinth, archery and story-telling. Read more
Bronseplassen Viking experiences
Kaupang Viking town is open during the summer season. Learn about the history of the Vikings' life in Kaupang town. Learn something new and experience… Read more
Kaupang Viking Town
See the fjord from a bird's eye view with Snow Shoes on, and end the day on the Ægir BrewPub with Viking-inspired food and drink. Read more
Snowshoe Hike & Ægir Viking dinner
Let the family enjoy an activity together in Nordfjordeid’s unique Viking-Warrior climbing gym at Hamna Activity Centre. Hamna Activity center have… Read more
Viking Warrior | Activity center
Feel the magic and the thrill of the ceremony of sacrifice to the Gods to avoid Ragnarok – the Last Days! Will Volva the Prophetess make signs… Read more
Viking feast & Northern light
Historic day trip for groups Join us on an exciting journey and discover the secrets of Nidarosdomen combined with "etargilde" in the long house… Read more
"Olav - Viking and Saintly King"
In the center of Tromsø you will find the Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
A RIB takes you on a trip to Harstads archipelago to see the empire of famous Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Lees meer

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven