Skip to main content

Dompel je onder in de Vikingcultuur

Unknown Component
civid: 64d20615e8de502186392caf
name: plugins_common_social_share (widget)

De interesse voor de Vikingen scheert de voorbije jaren hoge toppen. Recent ontdekte schepen, bruisende dorpjes en hoogtechnologische tentoonstellingen – hier zijn enkele Noorse topplekken voor Vikingliefhebbers.

Reis terug in de tijd en verken niet alleen authentieke schepen en schatten, maar ook moderne Viking-belevingscentra vol met de modernste technologie. Ga naar een Vikingfestival of daag je innerlijke Viking uit in één van de vele dorpen die in het hele land als openluchtmuseum zijn gebouwd. Hier zijn - van zuid naar noord - de belangrijkste Vikingbezienswaardigheden van Noorwegen.

De regio Oslo

In juni 2019 opende in het centrum van Oslo een 16.000 vierkante meter groot hypermodern en interactief activiteitencentrum haar deuren. Met baanbrekende virtuele technologie, films van hoge kwaliteit en een bioscoop met een scherm van 270° is The Viking Planet de eerste in z'n soort in Noorwegen.

Vikingskipshuset op het schiereiland Bygdøy even buiten het centrum van Oslo is al sinds jaar en dag een erg populair Vikingmuseum. Hier staan de drie bewaard gebleven Vikingschepen die in Noorwegen zijn gevonden tentoongesteld, namelijk het Osebergschip, het Tuneschip en het Gokstadschip. Ze behoren tot de best bewaarde schepen ter wereld uit die tijd. Helaas is het museum tijdelijk gesloten vanwege de bouw van het nieuwe, modernere Viking Age Museum. Het nieuwe museum opent haar deuren in 2025/26. In de tussentijd kun je een bezoek brengen aan het Historisch Museum in Oslo, dat prachtige voorwerpen uit de Vikingtijd herbergt.

De afgelopen jaren hebben archeologen in de regio Oslo twee nieuwe Vikingschepen ontdekt. Dat nieuws heeft over de hele wereld de krantenkoppen gehaald. De laatste vondst in Horten, in Vestfold, was in 2019. Vestfold huisvest ook verschillende andere musea waar je in de Vikinggeschiedenis kunt duiken. Bij Midgard vikingsenter in Horten kun je de geweldige Gildehallen bezoeken. Dat is een reconstructie van één van de grootste hallen van de Vikingtijd met tentoonstellingen over veel aspecten van het Vikingleven.

In de Vikinghal van het Slottsfjellsmuseet in Tønsberg kun je het op drie na best bewaarde Vikingschip van Noorwegen bewonderen. Het Klåstadschip werd ontdekt in 1970. In de haven van Tønsberg kun je een replica bekijken van het wereldberoemde Osebergschip of er misschien zelfs op meevaren. Het schip is gebouwd door vrijwilligers van de Oseberg Viking Heritage Foundation. In de Vikingstad Kaupang in Larvik kun je kennismaken met de allereerste Noorse nederzetting uit de Vikingtijd.

Alle drie de museums liggen op maar een uurtje rijden vanuit Oslo.

Fjord-Noorwegen

Vikingfans hebben veel om naar uit te kijken in Fjord-Noorwegen. Bij het moderne Vikingmuseum Sagastad in Nordfjordeid kunnen bezoekers het 30 meter lange Myklebustskipet verkennen, meedoen aan interactieve tentoonstellingen en meer te weten komen over de trotse Vikinggeschiedenis van de streek.

Viking House in het hart van Stavanger is een ander innovatief concept. Het museum maakt gebruik van VR-technologie om het boeiende Vikingleven van vroeger in de streek na te bootsen. Een paar kilometer verderop kun je aan het Hafrsfjord het imposante herdenkingsmonument Sverd i fjell (Zwaarden in rots) bezoeken. Op deze plek verenigde koning Harald Veelhaar of Schoonhaar in 872 Noorwegen tot één koninkrijk.

Avaldsnes op het eiland Bukkøya in de buurt van Haugesund is één van de belangrijkste historische plaatsen van Noorwegen. Hier had de eerste koning van Noorwegen, Harald Veelhaar of Schoonhaar, één van zijn verblijven tijdens wat veel mensen beschouwen als de gouden eeuw van de Vikingen. Tegenwoordig kun je op het vasteland de authentieke Vikingcultuur zien zoals die in het echt was of met de 'tijdreis'-app een digitale historische rondleiding bekijken. De Vikingboerderij is ontworpen op basis van de archeologische vondsten die in de provincie werden gedaan. Bij het Nordvegen Historiesenter (geschiedeniscentrum) kom je meer te weten over de stamhoofden en koningen die 3.000 jaar regeerden vanuit Avaldsnes. Het museum vertelt het verhaal van hoe Avaldsnes de eerste Koninklijke verblijfplaats van Noorwegen werd.

Een andere aanrader is het Vikingdorp Njardarheimr in Gudvangen in de buurt van Flåm. Daar ervaar je zelf hoe de Vikingen 1.000 jaar geleden leefden toen Gudvangen werd gesticht. De 400 Vikingen die hier wonen hebben unieke kennis over het Vikingleven, en je bent van harte welkom om over hun leven te leren en het te beleven.

Trøndelag

Op het gebied van Noorse Vikinggeschiedenis mogen we zeker Stiklestad in Trøndelag niet overslaan. Deze plaats is bekend voor de Slag bij Stiklestad waar in 1030 de christelijke Vikingkoning Olav Haraldsson (die later bekend werd als Sint-Olav) werd gedood door de plaatselijke leiders. Later werd hij de patroonheilige van Noorwegen. Deze slag staat bekend als het begin van de consolidatie van Noorwegen en de definitieve doorbraak van het christendom.

Deze strijd wordt elk jaar in juli opnieuw in scene gezet tijdens het openluchttheater ’Het Sint-Olavdrama’. De enscenering valt samen met de traditionele viering van Olsok, een festival vol verhalen, concerten, lekker eten, marktjes en nog veel andere dingen die je meenemen naar de tijd van de echte Vikingen.

Het Stiklestad National Culture Centre is het hele jaar door open. Je vindt er tentoonstellingen, evenementen en leuke activiteiten. Het Folk Museum in Stiklestad heeft ongeveer 30 gebouwen waarvan de meeste dateren uit de 18e en 19e eeuw. De gebouwen komen tot leven dankzij de mensen, activiteiten, muziek en allerlei evenementen die er het hele jaar door worden gehouden.

Noord-Noorwegen

Spectaculaire overblijfselen van het Vikingleven zijn ook verder richting het noorden van Noorwegen te vinden. Zo ook de overblijfselen van het langste gebouw dat is ontdekt uit die tijd.

In Borg op het eiland Vestvågøya in De Lofoten is dit gebouw van 83 meter lang gerestaureerd en herbergt tegenwoordig het Lofotr Vikingmuseum. Het museum stelt voorwerpen tentoon zoals geïmporteerd glas, goud en keramiek. Deze artefacten wijzen erop dat de streek ooit de thuisbasis van een rijke en machtige clan was.

Neem deel aan het Vikingfeest, roei met een Vikingschip, schiet met een traditionele boog of waag je aan de constructie van een houten gebouw. Lofotr is een levend museum met tal van leuke, interactieve ervaringen voor Vikingliefhebbers van alle leeftijden.

Elk jaar is er in augustus een vijfdaags Vikingfestival in Borg met meer dan 100 Vikings van heinde en ver, een markt, wedstrijden, theater, concerten en meer.

Vind Vikingervaringen

Bezoek historische sites, vaar met een Vikingschip op zee of leef een dag lang als Viking.

Lees meer

Recent bekeken pagina's