Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Hotels

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

 • Reizen in Noorwegen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

 • Tours en rondtochten

  Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Up Norway – reizen op maat

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

  Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven

 • Blokhutten en vakantiehuizen

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

 • Alpine skigebieden

  Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

 • Offers

Search
or search all of Norway
Woman shooting with a bow and arrow at the Lofotr Viking Museum
Woman shooting with a bow and arrow at the Lofotr Viking Museum
Lofotr Viking Museum at Borg in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Viking Museum at Borg in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
De beste Vikingplekken in Noorwegen

Dompel je onder in de Vikingcultuur

De interesse voor de Vikingen scheert de voorbije jaren hoge toppen. Recent ontdekte schepen, bruisende dorpjes en hoogtechnologische tentoonstellingen – hier zijn enkele Noorse topplekken voor Vikingliefhebbers.

Gepubliceerd: 20 mei 2019​

Reis terug in de tijd en verken authentieke schepen en schatten, maar ook gloednieuwe Vikingbeleveniscentra met de modernste technologieën. Woon een Vikingfestival bij of haal je innerlijke Viking naar boven in één van de vele dorpen die je in de vorm van openluchtmusea in het hele land kunt vinden. Hier zijn de belangrijkste Vikingbezienswaardigheden in Noorwegen – van zuid naar noord.

De regio Oslo

De nieuwste Vikingbezienswaardigheid die in juni de deuren opende, is het moderne, interactieve entertainmentcentrum in Oslo, dat maar liefst 1.600 vierkante meter groot is. Met baanbrekende virtuele technologie, filmproducties van topkwaliteit en een 270-gradenbioscoop is The Viking Planet de eerste in zijn soort in Noorwegen. Ga terug in de tijd en beleef de Noorse Vikingen zoals nooit tevoren!

In het Historisch Museum in Oslo vindt een nieuwe Vikingtentoonstelling plaats, Víkingr. Er zijn prachtige objecten terug te vinden uit het Noorse Vikingtijdperk. Een andere verplichte stop is het Vikingschipmuseum op het Bygdøy-schiereiland net buiten de binnenstad van Oslo. Hier staan de drie bewaarde Vikingschepen tentoongesteld die in Noorwegen zijn teruggevonden (Oseberg, Tune en Gokstad). Het zijn enkele van de best bewaarde schepen ter wereld uit die tijd.

De voorbije jaren hebben archeologen in de regio Oslo twee nieuwe Vikingschepen teruggevonden. Dit nieuws haalde wereldwijd vele krantenkoppen. De laatste vondst gebeurde in 2019, in Horten in Vestfold. Vestfold is ook het thuis van verschillende musea, waar je je kunt onderdompelen in de Vikinggeschiedenis. In het Midgard Viking Centre in Horten bezoek je de prachtige Gildehallen. Dit is een reconstructie van één van de grootste hallen uit het Vikingtijdperk. Er zijn ook tentoonstellingen over verschillende aspecten uit de Vikinggeschiedenis.

In de Vikinghal in het Slottsfjell-museum in Tønsberg kun je het op drie na best bewaarde Vikingschip van Noorwegen bewonderen: het Klåstadschip. Het werd in 1970 ontdekt. In de haven van Tønsberg kun je een exacte kopie van het wereldberoemde Osebergschip bewonderen of je kunt er misschien zelfs een zeiltochtje mee maken. Het werd gebouwd door vrijwilligers van het Oseberg Viking Heritage Foundation. Reis je naar het Vikingdorp Kaupang in Larvik, dan kun je de eerste Noorse, stedelijke nederzetting uit het Vikingtijdperk bezoeken.

De drie musea liggen op minder dan een uurtje rijden van Oslo.

Fjord-Noorwegen

Alle Vikingfans hebben dit jaar een extra reden om naar Fjord-Noorwegen te trekken. In het gloednieuwe Vikingmuseum Sagastad in Nordfjordeid kunnen de bezoekers het 30 meter lange Myklebustschip bewonderen, meedoen aan interactieve tentoonstellingen en zich onderdompelen in de Vikinggeschiedenis waar de regio zo trots op is.

Het baanbrekende concept Viking House ligt in het centrum van Stavanger. Met VR-technologie reconstrueert het museum het spannende leven dat de Vikings in die tijd in de regio leidden. Op slechts een paar kilometer van daar kun je in de buurt van het Hafrsfjord het indrukwekkende monument Zwaarden in de rots (Sverd i fjell) bewonderen. Op deze plek verenigde Harald Veelhaar in 872 heel Noorwegen in één koninkrijk.

Avaldsnes op het eiland Bukkøya in de buurt van Haugesund is één van de belangrijkste cultuurhistorische gebieden van Noorwegen. Hier had Harald Veelhaar, de eerste koning van Noorwegen, één van zijn residenties tijdens een periode die vele beschouwen als het gouden tijdperk van de Vikingen. Vandaag kun je een glimp opvangen van de authentieke Vikingcultuur en hoe die zich op het vasteland ontwikkelde. De Vikingboerderij werd ontworpen op basis van archeologische vondsten in de provincie. In het Nordvegen History Centre kom je meer te weten over de stamhoofden en koningen die 3.000 jaar lang in Avaldsnes regeerden. Het museum vertelt het verhaal van hoe Avaldsnes de eerste koninklijke residentie van Noorwegen werd.

Een ander hoogtepunt is het Vikingdorp Njardarheimrin Gudvangen in de buurt van Flåm. Daar zie je hoe de Vikingen 1.000 jaar geleden leefden en hoe Gudvangen aan zijn naam kwam. De 400 Vikingen die hier wonen beschikken over unieke kennis over het Vikingleven en nemen je graag mee op sleeptouw.

Trøndelag

Op het gebied van Noorse Vikinggeschiedenis mogen we zeker Stiklestad in Trøndelag niet overslaan. Deze plaats is bekend voor de Slag bij Stiklestad waar in 1030 de christelijke Vikingkoning Olav Haraldsson (die later bekend werd als Sint-Olav) werd gedood door de plaatselijke leiders. Later werd hij de patroonheilige van Noorwegen. Deze slag staat bekend als het begin van de consolidatie van Noorwegen en de definitieve doorbraak van het christendom.

Deze strijd wordt elk jaar in juli opnieuw in scene gezet tijdens het openluchttheater ’Het Sint-Olavdrama’. De enscenering valt samen met de traditionele viering van Olsok, een festival vol verhalen, concerten, lekker eten, marktjes en nog veel andere dingen die je meenemen naar de tijd van de echte Vikingen.

Het Stiklestad National Culture Centre is het hele jaar door open. Je vindt er tentoonstellingen, evenementen en leuke activiteiten. Het Folk Museum in Stiklestad heeft ongeveer 30 gebouwen waarvan de meeste dateren uit de 18e en 19e eeuw. Tijdens verschillende jaarlijkse evenementen worden de gebouwen tot leven gewekt met allerlei activiteiten, muziek en nog veel meer.

Noord-Noorwegen

Je vindt ook verder noordelijk spectaculaire resten van het Vikingleven, onder meer overblijfselen van het langste gebouw dat men uit die periode heeft ontdekt.

In Borg op het eiland Vestvågøya van de eilandengroep Lofoten werd deze 83 meter lange structuur gerestaureerd en vind je er nu het Lofotr Viking Museum. Het museum stelt geïmporteerd glas, goud en keramiek tentoon, allemaal artefacten die te kennen geven dat dit het huis was van een rijke en machtige clan uit die tijd.

Neem deel aan het Vikingfeest, roei met een Vikingschip, schiet met een traditionele boog of waag je aan de constructie van een houten gebouw. Lofotr is een levend museum met tal van leuke, interactieve ervaringen voor Vikingliefhebbers van alle leeftijden.

Elk jaar is er in augustus een vijfdaags Vikingfestival in Borg met meer dan 100 Vikings van heinde en ver, een markt, wedstrijden, theater, concerten en meer.

Wie waren de vikingen?

Een Viking was een handelaar, landbouwer en zeekrijger uit de Scandinavische landen tijdens het Vikingtijdperk tussen 800 en 1050. Ze namen deel aan expedities en invallen in West- en Oost-Europa om met andere volkeren handel te drijven, zich in nieuwe landen te vestigen, te plunderen en goederen terug mee naar huis te nemen.

De belangrijkste Noorse Vikingkoningen

Harald Veelhaar (850–932)
De eerste monarch die over een groot deel van Noorwegen regeerde. Volgens de legende weigerde hij zijn haar te knippen tot hij de enige koning van Noorwegen was.

Eirik Bloedbijl (885–954)
Koning van Noorwegen van 933 tot 935. De naam Bloedbijl zou komen van zijn vroege deelname aan de Vikinginvallen.

Håkon de Goede (918–961)
Koning van Noorwegen van de jaren 930 tot 960. Hij gebruikte zijn opvoeding en opleiding die hij in Engeland kreeg om meer delen van het land te verenigen dan zijn broer Eirik Bloedbijl had gedaan.

Olav Tryggvason (963–1000)
Koning van Noorwegen van 995 tot 1000. Zijn belangrijkste daad als koning was de bekering van grote delen van zijn koninkrijk van de Noordse godsdienst en mythologie naar het rooms-katholicisme.

Olaf II, beter bekend als St-Olaf (993–1030)
Koning van Noorwegen van 1015 tot 1028. Voor zijn terugkeer naar Noorwegen was hij een krijger en leider in Engeland en Frankrijk. Olaf zag het als zijn roeping om Noorwegen een te maken tot één christelijk koninkrijk. Hij kreeg de titel van beschermheilige na zijn dood in de Slag bij Stiklestad op 29 juli 1030.

Magnus de Goede (1024–1047)
Koning van Noorwegen van de jaren 1035 tot 1047. Zijn bewind haalde voordeel uit de dalende aantal brutaliteiten en het verlangen van de Vikingen om de monarchie opnieuw te bestendigen.

Harald Hardrada (1015–1066)
Koning van Noorwegen van 1045 tot 1066. Het eerste jaar regeerde hij samen met Magnus de Goede. Hij stierf tijdens de Slag bij Stamford Bridge toen hij Engeland wilde aanvallen. Dit was het einde van het Vikingtijdperk.

Vind Vikingervaringen

Bezoek historische sites, vaar met een Vikingschip op zee of leef een dag lang als Viking.

De regio Oslo
The largest collection of items from pre-historic times and the Middle Ages found in Norway. Read more
The Historical Museum
Midgard vikingsenter is situated near the Borre burial mounds, which form one of Norway's most important cultural heritage sites. This historical… Read more
Midgard vikingsenter
Slottsfjellsmuseet offers an exhibition on the Middle Ages, "The history of Tønsberg city" both in the museum and in the Slottfjell Tower on top of… Read more
The Slottsfjells Museum
Kaupang Viking town is open during the summer season. Learn about the history of the Vikings' life in Kaupang town. Read more
Kaupang Viking Town
Fjord-Noorwegen
Viking Valley, Gudvangen - in the heart of the unique UNESCO listed Norwegian fjord landscape - is the setting for the town of Njardarheimr. Read more
Viking Village Njardarheimr
Trøndelag
Noord-Noorwegen
An impressive reconstruction of the largest longhouse that has been found dating back to the Viking Age. Read more
Lofotr Vikingmuseum
Alle Vikingbezienswaardigheden
Travel back to the age of the Vikings and discover what life was really like back in the day. Catch a glimpse inside the Viking kingdom and experience… Read more
Homeland of the viking kings
The Irish Viking is pub located in Haugesund city centre next to well-known statue "the fishermens". Read more
The Irish Viking
The Saga Siglar Hall - Documentation Centre The remains of the shipwrecked Saga Siglar and Oseberg ships are displayed in the Saga Siglar Hall. Films… Read more
Saga Siglar Hallen - Viking documentation Centre
Midgard vikingsenter is situated near the Borre burial mounds, which form one of Norway's most important cultural heritage sites. This historical… Read more
Midgard vikingsenter
Experience the Oseberg ship The world's most important discovery from the Viking era was made just outside Tønsberg in 1904; The discovery… Read more
The Viking Ship Saga Oseberg
Viking House is a groundbreaking concept. For the first time, we get a Virtual Reality based world-class visitor centre to tell the Viking history of… Read more
Viking House
Stay in high-standard apartments or comfortable rooms. With our personal service and informal atmosphere, we are confident that you will enjoy your… Read more
Hamar Hostel Vikingskipet
Play like the vikings! Experiences for the whole family. At the medieval farm Stiklastadir, the children can join the play battle, you can shoot with… Read more
"Stiklestad Summer"
Approxomately 20 minutes walk from Nordvegen history centre, through beautiful cultural landscapes, on a small forested island, you will find the… Read more
The Viking Settlement at Avaldsnes
At Avaldsnes, you can be "Viking for a day". Dress up like a Viking and experience what life was like in the Viking age. What did Vikings eat, and how… Read more
Viking for a day at Avaldsnes
Hamar Hostel offers conference facilities for both small and large groups. Our meeting facilities include rooms which seats 28 and 30 persons… Read more
Hamar Hostel Vikingskipet
Vikingegarden Maurenga is situated approx. 2 km west of Gardermoen. The building, interior and food, etc., are all based on the Viking theme. Read more
Vikingegarden Maurenga
Explore the Viking Age with all senses at Norway's first digital Viking museum Read more
The Viking Planet
A guided tour through Aalesund with a historical review of the time when Chieftain Rollo, son of the local Earl Ragnvald, lived at Sunnmøre.… Read more
Rollo's Footsteps - the ultimate Viking tour
The Vikingship Gaia, a replica of the Gokstad ship, was built in Sunnmøre in 1990. The ship is 23.55 metres long and 5.25 metres wide with a height of… Read more
The Vikingship Gaia
An impressive reconstruction of the largest longhouse that has been found dating back to the Viking Age. Read more
Lofotr Vikingmuseum
Reconstructed settlement from the Viking Bronze Age. Fertility labyrinth, archery and story-telling. Read more
Bronseplassen Viking experiences
Janheim is a  local centre focusing on the cultural landscape and history of Jøa. The viking long house Janheim is a 26 meter long… Read more
Janheim - viking /iron age longhouse on Jøa
The world’s most important discovery from the Viking era was made just outside Tønsberg in 1904, The famous Oseberg Viking ship. The… Read more
Vikingodden
Viking Valley, Gudvangen - in the heart of the unique UNESCO listed Norwegian fjord landscape - is the setting for the town of Njardarheimr. Read more
Viking Village Njardarheimr
Kaupang Viking town is open during the summer season. Learn about the history of the Vikings' life in Kaupang town. Read more
Kaupang Viking Town
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
Why not take the next company gathering at Stavanger's pride location? Viking Conference Centre has suitable venues for meetings, conferences and… Read more
Viking Conference Centre
Let the family enjoy an activity together in Nordfjordeid’s unique Viking-Warrior climbing gym at Hamna Activity Centre. Hamna Activity center have… Read more
Viking Warrior | Activity center
Feel the magic and the thrill of the ceremony of sacrifice to the Gods to avoid Ragnarok – the Last Days! Will Volva the Prophetess make signs… Read more
Viking feast & Northern light
"Gildehallen" - The Viking Hall, is a reconstruction of one of the Viking Age's large halls. It is newly found imprint of such halls in Borre, and it… Read more
Gildehallen - The Viking Hall
Winter FjordSafari | Snowshoe hike & Ægir Viking Dinner Combine a Winter Fjordsafari or a Snowshoe hike with a dinner at Ægir Brewpub.… Read more
Winter Fjordsafari & Ægir Viking Taste
Historic day trip for groups Join us on an exciting journey and discover the secrets of Nidarosdomen combined with "etargilde" in the long house… Read more
"Olav - Viking and Saintly King"
The trip begins by minibus along the Aurlandfjord and up to the spectacular viewpoint Stegastein, 650 meters above main sea level. Read more
Snowshoe hike & Ægir Viking dinner
In the center of Tromsø you will find the Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
A RIB takes you on a trip to Harstads archipelago to see the empire of famous Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Lees meer

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven