Skip to main content

Fietsen door de wilde, Noorse natuur

Unknown Component
civid: 6638b1aa3c3b001ec10dfb5b
name: plugins_common_social_share (widget)

Een groep fanatieke Deense amateurfietsers heeft een nieuw fietsparadijs op de weg ontdekt in de steile, kronkelende wegen in Fjord-Noorwegen.

’De natuur in dit deel van Noorwegen is heel wild. Je wordt langs beide kanten omringd door kliffen. De zwarte lijn die er dwars doorheen loopt, dat is de weg. En die blijft maar doorgaan. Soms denk je: ”Nu zijn we aan de top.” Maar dan maak je een bocht om de berg heen en besef je dat het gewoon verder loopt,’ zegt Kim Sivert Jensen, een grafisch designer die al meer dan tien jaar wielerfanaat is.

Hij ging naar Noorwegen met zijn fietsvrienden van de Rapha Cycling Club in Kopenhagen, op zoek naar een nieuw avontuur op de fiets. Zoals veel andere sporters kijken wielrenners ook steeds uit naar de volgende grote uitdaging. Vaak is die net een stukje extremer dan de voorgaande tocht.

Fietsuitdagingen in het noorden

Het was vooral het Wereldkampioenschap op de weg in 2017 dat hen inspireerde om naar Noorwegen te reizen.

’Het gaf ons een mooi beeld van de fietsomstandigheden in het land en welke beklimmingen we konden verwachten,’ legt Kim na zijn tocht uit. Hij gaat verder: ’Ben je bijvoorbeeld gaan fietsen op Mallorca, dan heb je heel wat klassieke beklimmingen waarover je het met andere wielrenners kunt hebben. Nu kan ik hetzelfde doen met Noorwegen. Er zijn nieuwe beklimmingen waarover we het kunnen hebben en ik kan nu ook zeggen dat ik delen van de WK-route heb gereden.

Iets helemaal anders

Kim en zijn vrienden beseften al snel dat de bergen rond Bergen en de regio Hardangerfjord compleet anders waren dan de routes die ze kenden in Zuid-Europa.

Iedereen die meeging op onze tocht had ervaring met fietsvakanties in Zuid-Europa. Ze kwamen er al snel achter dat Noorwegen uitdagender is dan ze gedacht hadden.

“Noorwegen heeft beklimmingen die in elk geval net zo zwaar zijn als wat je in het zuiden tegenkomt en misschien zelfs nog wat extremer. Een paar jongens vertelden dat ze nog nooit in zulk wild landschap hadden gefietst”, vervolgt Kim. “Dus als je in bent voor een zware tocht die net wat anders is dan anders, moet je absoluut naar Noorwegen.”

De Noorse natuur is echt heel ruig.

'De Folgefonna gletsjer is compleet wild'

Een van de beklimmingen sprong er specifiek uit. Folgefonna, zo’n 100 kilometer ten westen van Bergen, is een gletsjer en skiresort op 1.651 meter.

'Tijdens de 18 kilometer lange klim naar Folgefonna, zakt de temperatuur van 16 graden in de vallei naar 2-3 graden op de top. En dan kom je boven, en dan zie je ineens mensen op ski’s staan. Dat is echt heel maf. Als je hoogte en wildernis zoekt, moet je echt hiernaartoe,' aldus Kim. “Folgefonna heeft op- en afwaartse hellingen van 19%; op sommige plekken hebben mensen zelfs 22% genoteerd. En ook al zijn het maar korte afstanden, je fiets staat daar dus echt compleet stil. Dat is iets dat ik had onderschat. Maar, als je op zoek bent naar een wat extremere fietsroute, moet je dit echt proberen.

Wisselvallig weer

'Ik begrijp het best, maar iets compleet anders doen dan Nice of Mallorca heeft absoluut zijn charme. En qua ligging is Noorwegen natuurlijk gewoon erg aantrekkelijk. De Noorse bergen zijn veel dichterbij dan die in Zuid-Europa. Het weer en al die waanzinnige beklimmingen maken het hier extremer. Maar dat weer is tegelijkertijd ook een stuk van de uitdaging. Bovendien kun je aan de ene kant van de berg zon hebben en aan de andere kant regen,' zegt Kim.

Het weer en al die waanzinnige beklimmingen maken het hier extremer. Maar dat weer is tegelijkertijd ook een stuk van de uitdaging.

Voor iedereen wat

Als de fietsmanie nog vrij nieuw voor je is maar je een nieuwe uitdaging zoekt, laat je dan niet ontmoedigen door de wilde natuur en genadeloze beklimmingen in Noorwegen. Er zijn fietsopties voor alle niveaus en capaciteiten.

Voor wie nieuwsgierig is naar de extremere kant van Noorwegen, wijst Kim op het belang van een behoorlijke uitrusting, evenals goede planning voor het beklimmen van de steilste hellingen.

“In Noorwegen heb je andere versnellingen nodig dan in Zuid-Europa. Ik dacht in het begin dat ik mijn versnellingen niet zou hoeven veranderen voor de Noorwegentrip. Maar toen ik er eenmaal was, bleek ik voortdurend de ‘paniekversnelling’ te gebruiken. Ik fietste met 39/28, wat in feite betekent dat ik geen ritme had. Het is dus echt heel belangrijk om goede versnellingen te hebben in Noorwegen.”

Mooi ruig landschap

Wat een trip naar Noorwegen ook uniek maakt ten opzichte van fietsvakanties in Zuid-Europa is het zeilen. Kim gelooft dat de zeiltocht een belangrijk deel was van de algemene ervaring.

'De zeiltocht door de fjord was helemaal te gek. We konden onze ogen nauwelijks geloven toen we ‘s ochtends wakker werden... We hadden zoiets van: wat is dit? In de Ban van de Ring? Ik vind het hier mooier dan in Zuid-Europa. Noorwegen is duidelijk mooi ruig.'

Kim vond de accommodatie ook heel speciaal – vooral vergeleken met tochten meer naar het zuiden.

'In Nice was ons principe: "hoe goedkoper, hoe beter",’ lacht Kim, maar in Noorwegen hadden we een heel speciale ervaring. We hebben er geslapen in een paar belachelijk goede en ontzettend authentieke hotels. Het was ver boven onze verwachting.”

Meer noordse avonturen

Kim is van plan nog vele jaren in het zadel te blijven zitten, want hij houdt nou eenmaal van fietsen, maar ook vanwege de vriendelijke atmosfeer onder fietsers. En dit was zeker niet zijn laatste fietsavontuur naar het noorden. De trip in de Noorse bergen heeft zijn verwachtingen ruim overtroffen.

'Nee, dit was absoluut niet de laatste trip in Noorwegen,' zegt hij. 'Ik hoop dat ik de volgende keer aan mijn fietsmaten kan laten zien hoe cool Noorwegen is. Dit land zou zo maar eens een nieuwe hotspot voor fietsers kan worden.'

Krijg de beste tips over fietsroutes op de weg in de bergen en verblijf onderweg in groene hotels.

Plan je fietsvakantie in Noorwegen

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Nog niet moe?

Fietsen in Noorwegen staat voor glooiende tochten door schilderachtige dorpjes en prachtige natuur, maar ook voor zware mountainbikeroutes en grote evenementen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's