Skip to main content

De zwaarste beklimmingen op de fiets in Noorwegen

Op zoek naar een fietsroute waarvoor je kracht, uithoudingsvermogen en een sterke wil nodig hebt? Bekijk hier de tips van Geir Stian Ulstein, de bekende liefhebber van bergfietstochten die ook tal van boeken schreef over fietsbeklimmingen. Hier deelt hij enkele van zijn steilste favorieten in Noorwegen.

Moeilijke beklimmingen, wegen die door weelderige valleien slingeren en prachtige uitzichten. Daar kan geen enkele fietsliefhebber nee tegen zeggen! In de Noorse bergen combineer je een goede training met een avontuur door een schitterend landschap. Maar waar moet je heen?

Geir Stian Ulstein is de auteur van heel wat referentiewerken over wielrennen, vooral beklimmingen. Hij stelde zijn favoriete routes samen voor iedereen die een uitdagende, maar ook onvergetelijke fietstocht wil maken.

Houd er rekening mee dat je bij deze tips rekening je soms de fietsen met de auto moet vervoeren. De plaatselijke reisbestemmingen kunnen je helpen de beste startpunten en parking te vinden.

5 stevige fietsroutes bergop

1. Skykula

De regio Stavanger in Fjord-Noorwegen​

Het eigen karakter van de natuur in Fjord-Noorwegen is al een reden op zich om aan de westkust te gaan fietsen. De regio ten zuiden van Stavanger is daar zeker geen uitzondering op.

’Skykula is een uitzonderlijke tocht in de regio Stavanger. Vertrek aan het Ørsdalsvatnet-meer om het beste uit de beklimming van de route te halen. Er zijn heel wat goede mogelijkheden om lekker te eten op de terugweg naar de kuststad Egersund.’

2. Stalheimskleiva

Voss in Fjord-Noorwegen

De avonturenhoofdstad van Noorwegen is de perfecte plek voor iedereen die in hun dagelijks leven een extra dosis adrenaline nodig heeft. In Voss in Fjord-Noorwegen kun je gaan raften, parachutespringen, traditionele gerechten proeven, maar ook de Stalheimskleiva vanop je fiets beleven.

De steilste kilometers van Noord-Europa bestaan uit ruw asfalt, kronkelende wegen en het geluid van watervallen. Je beloning aan de top is het Stalheim hotel en restaurant. De route werd tussen 1842 en 1846 aangelegd om de wegverbinding tussen Oslo en Bergen te verbeteren.

3. Galdhøpiggvegen

Jotunheimen in Oost-Noorwegen

In het nationaal park Jotunheimen vind je enkele van de hoogste bergen van het land. Elk jaar trekken mensen hun wandelschoenen aan om één van de bekende toppen te bereiken. Maar als je die wandelschoenen vervangt door fietsschoenen, dan sta je voor een heel andere uitdaging.

’Eén van de zwaarste beklimmingen van Europa ligt in Jotunheimen. Je zult niet gemakkelijk een asfaltweg vinden die hoger ligt. Galdhøpiggvegen is zo steil dat het bijna eindeloos aanvoelt. Gelukkig maakt het uitzicht over de gletsjer het de moeite waard. Die loopt over de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøpiggen (2.469 meter boven de zeespiegel).

4. Vestkapp

De fjordenkust in Fjord-Noorwegen

Vestkapp ligt aan de fjordenkust in Fjord-Noorwegen en is behoorlijk onbeschut voor de zee. Het water net buiten Stad is soms een uitdaging om met de boot over te steken. Toch is het weer in Hoddevik vaak goed om te surfen. Misschien is het geen slecht idee om je fietsvakantie te combineren met een paar uur op een surfboard.

’De fjordenkust heeft enkele van de beste korte beklimmingen van Noorwegen. De Vestkapp (de Westkaap) is zeker de meest opmerkelijke. Pin je blik vast op het bolvormige weerstation op de top, aan het einde van de weg. Vandaar heb je een panoramisch uitzicht op de zee.’

5. Kaperskaret

Senja in Noord-Noorwegen

Het eiland Senja ligt ten noorden van de Noordpoolcirkel in Noord-Noorwegen en verwelkomt je met blauwe wateren en steile bergen. Fiets over het eiland onder de middernachtzon!

Een technisch wonder in het uiterste noorden van Senja, het op één na grootste eiland van Noorwegen. Of je nu voor de kortste route omhoog kiest, of voor de langere route rondom het eiland, je krijgt gegarandeerd meanderende wegen, watervallen en uitzichten op de zee. Voor een heerlijke lunch, rijd verder tot Finnsnes en Hamn.’

Boek een uitgestippeld fietsarrangement met Discover Norway! Of bekijk zelf fietsroutes en overnachtingsmogelijkheden.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's