Skip to main content

De middeleeuwse pelgrimsboerderij Budsjord

De laatste halte voor de Dovrefjell-bergen. Neem een kijkje bij de pelgrim boerderij Budsjord in de Gudbrandsdalen vallei, waar je in de voetsporen van de middeleeuwse pelgrims kunt stappen – en probeer de lokale elandtaco's.

Een wandeling langs de pelgrimsroute is ook een wandeling door de Noorse geschiedenis. Onderweg passeer je de ene na de andere culturele schatkamer. De Budsjord-pelgrimsboerderij is er één van.

Toen de architect Erik Langdalen Budsjord in 2012 kocht, kwam hij terug naar het paradijs uit zijn jeugd. Zijn grootvader was op slechts 15 minuten hiervandaan opgegroeid, en ze kwamen vaak bij de boerderij voor een kopje koffie. En de lange tafel in de oude keuken is waar Erik en zijn partner zaten toen hij erachter kwam dat de boerderij te koop was - maar niet voor iedereen. Het moest iemand zijn die een connectie met de boerderij had.

Budsjord is een unieke boerderij met veel goed bewaarde huizen en gebouwen.

'De boerderij was tot 1958 actief', aldus Erik. 'Toen we Budsjord kochten, zag het er vrijwel hetzelfde als in de late jaren 1800, en alle apparatuur die gebruikt werd om op de boerderij door de eeuwen heen te werken was er ook nog aanwezig. Alles is goed verzorgd.'

Accommodatie voor pelgrims

Deze historische boerderij is, net zoals in de tijd van toen, de laatste halte voor de moeilijke tocht over de bergketen Dovrefjell. De vorige eigenaars van Budsjord openden in 1995 de boerderij voor lokale evenementen en als accommodatie voor pelgrims.

Erik heeft veel van de boerderij gebouwen gerestaureerd met de hulp van lokale ambachtslieden, en er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Verblijf in een tweepersoonskamer met een mooi opgemaakt bed of breng je eigen slaapzak en slaap in een gedeelde kamer met andere pelgrims.

Goede gesprekken

'Een pelgrim is een speciale soort gast, die vaak een zekere rust brengt', denkt Erik.

'Een pelgrimstocht moedigt mensen blijkbaar aan om te reflecteren. Na een lange wandeling genieten veel mensen van de dingen die we vaak als vanzelfsprekend zien – lekker eten, een warme douche en een comfortabel bed. Pelgrims uit verschillende landen en met verschillende achtergronden beginnen vaak met goede gesprekken rond de tafel.'

Concerten en tentoonstellingen

Om ervoor te zorgen dat Budsjord een levendige plek is voor zowel hotelgasten als de lokale bevolking, organiseert Erik tentoonstellingen en concerten. Hij is ook begonnen met een groot project om alles op te boerderij te fotograferen en filmen, met de doel om uiteindelijk de schuur om te toveren tot een museum.

Erik is een professor aan de Academie voor Architectuur en Design in Oslo, en hij brengt vaak zijn studenten naar Budsjord, zodat ze kunnen leren over de lokale bouwtradities.

Gastronomische gerechten

Erik werkt nauw samen met lokale producenten om gerechten te serveren met een sterke lokale en traditionele smaak.

'Goed eten is van vitaal belang bij Budsjord', zegt Erik: 'of het nu ontbijt, pelgrimsoep of zure roomwafels rond de lange tafel in het Sørstuggu gebouw zijn, of dat we het regelen van een feest voor 25 personen in Nordstuggu.'

'Onze chef-kok Eva komt uit Dovreskogen, en ze heeft een zeer goede kennis van gastronomische tradities in het dorp. We werken ook samen met chef-kok Håkon Magne Skjøren uit Folldal, en we zijn blij om speciale menu op basis van lokale producten aan te bieden.'

Elandtaco’s en wijn uit Toscane

Toen we Budsjord bezochten werden we elandtaco's geserveerd, samen met speciaal ingevoerde wijn uit Toscane.

'Het klinkt misschien vreemd om hier taco's op te dienen, maar het is in feite een typisch gerecht in Dovre, bekend als Morr', zegt Erik met een glimlach.

Elandtaco's zijn gemaakt van gebakken elandvlees met uien en aardappelen, gerold in een plat brood genoemd lefse en geserveerd met zure room. Geserveerd op elegante blauw-gevormde platen, is het zonder enige twijfel de beste taco we ooit hadden.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's