Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lunch at Sygard Grytting Lunch at Sygard Grytting
Sygard Grytting.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Bedevaart met een middeleeuwse sfeer

Sygard Grytting verwent hongerige pelgrims met vlees en vis van de nabije bossen en bergen, zelfgebakken brood en gebak en jam gemaakt van bessen uit de tuin.

Een bezoek aan Sygard Grytting voelt als een sprong terug in de tijd. Zowel het pension als de familietraditie dateren uit de middeleeuwen, en wordt al voor 700 jaar door dezelfde familie beheert. De huidige eigenaar, Stig Grytting, is de 16e generatie.

Voedsel van de boerderij

Stig en zijn vrouw Hilde zitten beiden in de landbouw, en ze verzorgen ook de accommodatie en bieden gasten een 3-gangen menu aan. Het eten is zelfgemaakt, en het menu bestaat vaak uit eigen producten van de boerderij.

Lam is afkomstig van de dieren die hebben gegraasd buiten de deuren of in de omliggende bergen. Elanden en rendieren zijn afkomstig uit de nabije bossen en bergen, en hetzelfde geld voor de vis.

Aardappelen worden op de boerderij geteeld. Jam wordt gemaakt van de bessen uit de tuin, en het toetje is vaak voorzien van fruit uit de tuin.

Het brood en gebak is allemaal zelfgemaakt, en een deel van het brood wordt gebakken in een oude traditionele broodoven.Elegant gerestaureerd

Sygard Grytting bestaat out ongeveer 25 huizen van verschillende grootte. De boeren zelf wonen in het statige gebouw uit de vroege 16e eeuw, gelegen op de binnenplaats.

De gebouwen zijn in de afgelopen 25 jaar zorgvuldig gerestaureerd, een prestatie waar ze talloze onderscheidingen voor hebben gekregen. Met veel aandacht voor traditie, zijn een deel van de gebouwen op de binnenplaats gerenoveerd tot een historisch hotel met 12 kamers van een hoge standaard. Sygard Grytting beschikt ook over een uitgebreide wijnkelder onder een van de hoofdgebouwen.

Wijnproeven en historisch gastronomische gerechten kunnen s ’avonds worden geregeld.

Lees meer over Sygard Grytting


De middeleeuwse loft

Van de hele historische omgeving, van ongeveer 700 jaar aan geschiedenis, is de zogenoemde langloft – de middeleeuwse loft die dienst doet als een hostel voor pelgrims – het bijzonderst.

Het is het grootste middeleeuwse loft in Noorwegen, en de enige bewaard gebleven hostel uit het katholieke tijdperk.

De vermelde loft werd gebouwd met een techniek die in 1350 vóór de Zwarte Dood bekend was, vertelt Stig. Een brief van 1343 verwijst naar het huis als Svevnstova. Het wordt beschreven als drie verdiepingen hoog met voldoende ruimte voor ten minste 20 personen.

Menig pelgrim zou hebben verbleven hier op weg naar de, en dus kun je je! Veel pelgrims zouden hier hebben verbleven tijdens hun tocht naar de Nidarosdomen kathedraal, en jij kan dat ook!


Een uitzonderlijke ervaring

Het moment dat over de drempel stapt, voel je de middeleeuwse sfeer. Het is makkelijk om het verwantschap met andere pelgrims te voelen, die hier sinds de 14e eeuw hebben verbleven. Slaap onder een deken van schapenvacht in een eenvoudig bed en eet aan een lange tafel, allemaal in hetzelfde gebouw.

Tijdens het zomerseizoen (1 juli – 15 augustus) boeken pelgrims een 3-gangen maaltijd en genieten ze van een heerlijk ontbijt in het hoofdgebouw op de boerderij, of kies de traditionele bedevaart soep. Sommige gasten maken hun eigen maaltijden in de keuken in het Fantstugu gebouw, waar je eventueel ook kunt overnachten. Voor groepen kan een middeleeuws diner worden geregeld.

Het is een unieke accommodatie voor pelgrims en een ervaring die je niet snel vergeet.

 Lees meer over Sygard Grytting


Feiten over Sygard Grytting

  • Sygard Grytting is een oud herenhuis dat dateert uit de Middeleeuwen
  • Het is gelegen in de Gudbrandsdalen vallei tussen Hundorp en Vinstra
  • De eigenaren zijn in ieder geval de 16e generatie op de boerderij
  • Ze zijn bekroond met een prijs voor hun werk op de boerderij
  • De boerderij bestaat uit meer dan 25 huizen en bevat een van de mooiste en meest karakteristieke kleine hotels in Noorwegen.
  • De middeleeuwse hostel is een monumentale loft uit de 14e eeuw
  • De loft is geschikt voor maximal 18 personen, waar pelgrims sinds de middeleeuwen hebben geslapen
  • De boerderij biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden, zowel op de historische loft als in het pelgrim hostel

Wees een pelgrim

Zin in een wandeling naar Trondheim? Je vindt een hoop tips en bronnen op de website ‘St. Olav Ways’.


Lees meer

Your Recently Viewed Pages