Een bedevaart met een middeleeuwse sfeer. Sygard Grytting verwent hongerige pelgrims met vlees en vis van de bossen en bergen in de buurt, zelfgebakken brood en gebak en jam gemaakt van bessen uit de tuin.
Een bezoek aan Sygard Grytting voelt als een sprong terug in de tijd. Zowel het pension als de familietraditie dateren uit de middeleeuwen, en wordt al voor 700 jaar door dezelfde familie beheerd. De huidige eigenaar, Stig Grytting, is de 16e generatie.
Voedsel van de boerderij
Stig en zijn vrouw Hilde zitten beiden in de landbouw, en ze verzorgen ook de accommodatie en bieden gasten een driegangenmenu aan. Het eten is zelfgemaakt, en het menu bestaat vaak uit eigen producten van de boerderij.
Het lam komt van de dieren die buiten grazen of in de omliggende bergen. Elanden en rendieren zijn afkomstig uit de nabije bossen en bergen, en hetzelfde geld voor de vis.
Aardappelen worden op de boerderij geteeld. Jam wordt gemaakt van de bessen uit de tuin, en het toetje bevat vaak fruit uit de tuin. Het brood en gebak is allemaal zelfgemaakt, en een deel van het brood wordt gebakken in een oude traditionele broodoven.
Elegant gerestaureerd
Sygard Grytting bestaat uit ongeveer 25 huizen van verschillende grootte. De boeren zelf wonen in het statige gebouw uit de vroege 16e eeuw, gelegen op de binnenplaats.
De gebouwen zijn in de afgelopen 25 jaar zorgvuldig gerestaureerd, een prestatie waar ze talloze onderscheidingen voor hebben gekregen. Met veel aandacht voor traditie, zijn een deel van de gebouwen op de binnenplaats gerenoveerd tot een historisch hotel met 12 kamers van een hoge standaard. Sygard Grytting beschikt ook over een uitgebreide wijnkelder onder één van de hoofdgebouwen.
Wijnproeven en historisch gastronomische gerechten kunnen 's avonds worden geregeld.
De middeleeuwse loft
Van de hele historische omgeving is de zogenaamde langloft – de middeleeuwse loft die dienst doet als een hostel voor pelgrims – het bijzonderst. Het is de grootste middeleeuwse loft in Noorwegen en het enige bewaarde hostel uit de katholieke periode.
De vermelde loft werd gebouwd met een blokhuttechniek die in 1350 vóór de Zwarte Dood bekend was, vertelt Stig. Een brief van 1343 verwijst naar het huis als Svevnstova. Het wordt beschreven als drie verdiepingen hoog met voldoende ruimte voor ten minste 20 personen.
Een uitzonderlijke ervaring
Het moment dat je over de drempel stapt, voel je de middeleeuwse sfeer. Het is makkelijk om de verbondenheid met andere pelgrims te voelen, die hier sinds de 14e eeuw hebben verbleven. Slaap onder een deken van schapenvacht in een eenvoudig bed en eet aan een lange tafel, allemaal in hetzelfde gebouw.
Tijdens het zomerseizoen (1 juli – 15 augustus) kunnen pelgrims een driegangenmaaltijd reserveren en genieten ze van een heerlijk ontbijt in het hoofdgebouw op de boerderij, of kunnen ze de traditionele bedevaartsoep kiezen. Sommige gasten maken hun eigen maaltijden in de keuken in het Fantstugu-gebouw, waar je eventueel ook kunt overnachten. Voor groepen kan een middeleeuws diner geregeld worden.
Het is een unieke accommodatie voor pelgrims en een ervaring die je niet snel vergeet.
Ga op pelgrimstocht
Plan je Noorse pelgrimstocht, vraag een reisexpert om je te helpen, of ga mee op een begeleide groepstocht. Je vindt een hoop tips en bronnen op de website ‘St. Olav Ways'.
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Laat je inspireren
We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.