Skip to main content

Zin in jazz? Trek in heerlijk vegan eten? Of misschien ben je uit op geweldige kunstwerken, zowel binnen als buiten? Je zegt het maar ... in Stavanger kan het volgens Katrine Lilleland allemaal.

Midden tussen de hoge bergen, de eindeloze stranden en de uitgestrekte vlaktes van Fjord-Noorwegen ligt één van de oudste steden van Noorwegen: Stavanger. In de loop der tijd is de stad uitgegroeid van een kleine vissershaven tot een cultureel middelpunt, en tegenwoordig vind je in de charmante stad alles van Michelinsterrenrestaurants tot kunst in alle soorten en maten. Iemand die het culturele leven van Stavanger echt van binnen en van buiten kent, is Katrine Lilleland.

'Toen ik hier opgroeide werden er al veel culturele evenementen gehouden en waren er gemeenschappen zoals de jazzscene, en - niet te vergeten - het fantastische Rogaland Teater. Maar ik moet zeggen dat de ontwikkeling van het culturele leven in de stad is de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen', zegt Katrine.

Ze heeft zich altijd al aangetrokken gevoeld tot het leven in de grote stad, maar ondanks dat haar geboortestad relatief klein is, voldoet het helemaal aan de wens van Katrine om in een bruisende stad te leven.

'Tegenwoordig zie je in de stad steeds meer alternatieve dingen, fantastische musea en galerieën en een schitterend concertgebouw dat de thuisbasis is van een erg goed symfonieorkest. De inwoners van Stavanger maken zelf ook goed gebruik van alles wat de stad te bieden heeft', vertelt Katrine.

Als directeur van het internationaal bekende Stavanger Chamber Music Festival, yogaleraar en bareigenaar is ze aardig op de hoogte van wat er in de gezellige kustplaats zoal speelt in de gezellige kustplaats.

Heb je een weekendje weg in of een langer verblijf in de planning? Doe inspiratie op voor je belevenissen met de beste tips van Katrine:

De culturele driehoek van Katrine Lilleland

In het hart van de stad ligt vlak bij de haven het statige Hotel Victoriade eerste van de drie culturele hoogtepunten van Katrine. Kom je met de boot aan, dan zie het hotel goed staan als herkenningspunt in de stad. Let maar op een kunstzinnige gevel met rode en gele bakstenen en witte sierlijsten.

'Het hotel zelf is fantastisch om te zien en heeft een luxe uitstraling', legt Katrine uit.

Het hotel opende haar deuren voor het eerst in 1900 en heeft later een grondige verbouwing ondergaan. Het resultaat is een modern ingericht gebouw vol goed bewaard gebleven historische elementen. In de verschillende kamers en suites staat ook met zorg uitgezocht antiek.

In 2021 is het hotel door de World Luxury Hotel Awards uitgeroepen tot Luxury City Hotel (luxe stadshotel) in Scandinavië.

'Het hotel ziet er niet alleen fantastisch uit, maar ze serveren ook een geweldige lunch en schenken uitstekende drankjes. Als het zonnetje tevoorschijn komt, zit ik graag buiten met een lekker drankje', verklapt Katrine.

Het restaurant en de bar van het hotel, SALON du NORD, is vernoemd naar de kapperszaak die daar in de 19e eeuw was gevestigd. Hier schenken ze zalige cocktails en draaien ze 's avonds goede muziek. Overdag serveren ze een fantastische lunch en later op de dag een geweldig diner.

Kunst ontmoet de natuur

'Ik wil je graag meenemen naar een plek die volgens mij een geweldige mengeling van kunst en de natuur is, en dat is waar het in Stavanger allemaal om draait', vertelt Katrine.

Op drie kilometer afstand van Hotel Victoria ligt het volgende culturele hoogtepunt van Katrine: het Stavanger Art Museum. Als je het weer meehebt en goede schoenen draagt, is het een mooie wandeling door de stad van een kleine drie kwartier. Maar je kunt er ook makkelijk met de taxi of de bus komen.

Het museum ligt op een schitterende locatie, namelijk in het park van Mosvatnet. Dat is niet alleen een groot meer, maar ook één van de populairste recreatiegebieden van Stavanger. En in de buurt ligt ook een mooi beeldenpark.

'Veel mensen gaan graag hardlopen of wandelen op het pad dat helemaal rond het meer loopt. Toen ik jong was, kregen we hier gymles. En in de winter gingen we schaatsen op het meer', vertelt Katrine.

De karakteristieke glazen koepel van het museum is vanaf het pad duidelijk zichtbaar. Binnen kun je niet alleen kennismaken met een verfijnde collectie Noorse kunst die varieert van 19e-eeuwse tot hedendaagse kunst, maar ook met de grootste Noorse collectie van Lars Hertervig en schilderijen van Kitty Kielland.

'De kunstwerken die in het museum staan en hangen, zijn altijd fenomenaal, en de kunstcuratoren die hier werken zijn ongelooflijk goed', aldus Katrine.

Naast de permanente collectie heeft het museum ook tijdelijke kunstexposities. Toen we er met Katrine waren, werd Course and Volume tentoongesteld. Dat is een expositie van één van de meest vooraanstaande beeldende kunstenaars van Noorwegen, namelijk Jan Groth.

'Het beste vegan eten van de stad'

Met z'n felgele gevel hun je Bellies bijna niet missen. Het gebouw was vroeger een oude conservenfabriek, maar die is nu omgebouwd tot één van de beste vegan restaurants in Stavanger.

'Wat echt geweldig is aan Bellies, is dat je geen vegetariër of veganist hoeft te zijn om hier lekker te eten. De gerechten die ze serveren zullen zelfs indruk maken op mensen die normaal wel vlees eten', aldus Katrine.

De festivaldirecteur is altijd al vegetariër geweest, en ze legt uit hoe lastig het is goede vegetarische en veganistische opties te vinden.

'Toen eigenaar Øystein het restaurant opende, was het meteen al helemaal geweldig. Ik zeg altijd dat Stavanger het beste vegan restaurant van Noorwegen heeft', zegt Katrine. De voegt daaraan toe dat je in de zomer lekker buiten in het zonnetje van je maaltijd kunt genieten.

Op zoek naar meer goede vegan opties? Bekijk hier de beste vegetarische restaurants van Noorwegen.

Ontdek meer van het culturele leven van Stavanger

'Op vijf minuutjes lopen van Bellies ligt Tou Scene. Daar werkte ik vroeger als hoofd programmering. Daar zie je meer alternatieve kunstvormen, en da's echt cool. De kunstgalerie organiseert ook live muziekevenementen', vertelt Katrine.

Katrine raadt je ook aan eens te gaan kijken bij BGE, een galerie voor hedendaagse kunst in Tollboden in Stavanger, en bij Stavanger Konserthus - één van de grootste concertzalen in de regio Stavanger.

'En laten we alle geweldige festivals die Stavanger organiseert niet vergeten! In de zomer en in de herfst is de stad een paradijs op aarde voor festivalgangers. Er is echt voor iedereen wel iets leuks te vinden', zegt Katrine. En zij, als festivaldirecteur, kan het weten!

Bekijk de favoriete festivals van Katrine

Mablis: is een tweedaags muziekfestival dat wordt gehouden in de buurt van de idyllische Vålandskogen bossen even buiten het stadscentrum. Op het festival kun je naar fantastische muziek luisteren, kunst ontdekken, en lokale etenswaren en dranken proeven. Mablis wordt elke zomer gehouden.

Gladmat: is één van de grootste foodfestivals van Scandinavië waar je fantastische etenswaren uit alle windstreken kunt proeven. Het festival wordt eind juni gehouden en biedt allerlei activiteiten en evenementen.

Stavanger Chamber Music Festival: is één van de meest gerenommeerde kamermuziekfestivals van Noorwegen, en Katrine werkt daar als directeur. Het festival wordt in augustus gehouden.

Utopia: is een muziekfestival in het gezellige Bjergstedparken op maar een klein eindje lopen van het stadscentrum. Hier treden een aantal van de populairste Noorse artiesten op. Het festival wordt elk najaar gehouden. 

Kapittel: is het Stavanger International Festival of Literature and Freedom of Speech. In de vrije vertaling betekent dat het Stavanger Internationale Festival van Literatuur en Vrijheid van Meningsuiting. Dit festival duurt een week en wordt elk jaar in september georganiseerd door bibliotheek en cultuurcentrum Sølvberget (waar het ook wordt gehouden). Kapittel is het op twee na grootste literatuurfestival van Noorwegen.

Ga voor meer informatie naar de festivalwebsites en kijk ook eens bij meer coole evenementen in Noorwegen.

Culturele route

Ontdek de favoriete culturele plekken van Katrine.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's