Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kåfjord
Kåfjord.
Photo: Magnus Ström / www.nordnorge.com/Kåfjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Wegwijzer voor rondzwerven in Noorwegen

Noorwegen laat je vrijelijk gebruikmaken van de natuur – zolang je dat met de nodige zorg doet.

In Noorwegen mag je bijna overal wandelen. Openluchtrecreatie vormt een onlosmakelijk deel van de nationale identiteit en is ook vastgelegd in de wet. Je mag vrijelijk van de prachtige natuur genieten en net zoveel frisse lucht inademen als je maar wilt, zolang je je afval meeneemt en respect toont voor het Noorse landschap.

De weinige regels die er zijn, zijn bedoeld om dat unieke recht van toegang plezierig te houden, ook op plekken waar veel mensen naartoe gaan.

De belangrijkste regels zijn heel simpel: Wees attent en bedachtzaam. Beschadig de natuur en de omgeving niet. Laat het landschap achter zoals jij het zelf zou willen aantreffen.

Het recht om te zwerven (‘allemansretten’) is een eeuwenoud traditioneel recht, dat sinds 1957 ook is opgenomen in de Wet op de Openluchtrecreatie. Het garandeert dat iedereen de natuur kan ervaren, zelfs in grotere gebieden die niet van de staat zijn.

Offersøykammen, Lofoten

Offersøykammen, Lofoten.
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com

Een wegwijzer bij het recht om rond te zwerven

Je mag een tent opzetten, of onder de sterren slapen, overal op het Noorse platteland, in de bossen en bergen, met uitzondering van akkers, andere bebouwde velden en bermen. Ook moet je minimaal 150 meter afstand houden van het dichtbijzijndste bewoonde huis of berghut. Deze 150-meterregel geldt ook voor campers en caravans.

Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven, moet je toestemming van de landeigenaar hebben. Dit geldt niet voor woeste gronden zoals bergen of afgelegen wildernis.

Plaatsen waar de kamptoiletten geleegd kunnen worden zijn aangegeven. Kamptoiletten elders ledigen is streng verboden.

Open vuren zijn niet toegestaan in bossen of aan de bosrand tussen 15 april en 15 september. Het is echter toegestaan op plekken waar een brandgevaar nihil is, zoals bij de kust. Hou er echter rekening mee dat je geen schade aanbrengt als je een kampvuur maakt buiten deze perioden.

Kortom, je kunt bessen, paddenstoelen en wilde bloemen plukken, echter gelden er speciale regels voor kruipbramen in delen van Noord-Noorwegen. Ook mag je zonder vergunning vissen in zout water, zolang het voor eigen gebruik is.

Respect tonen voor de natuur, dieren en de lokale bevolking maakt elke korte en langere tocht nóg leuker – voor iedereen. Geniet van je reis!

Onthoud de grenzen aan het recht om rond te zwerven

Het recht op vrije toegang geldt voor het open land, wat soms wordt uitgelegd als land wat niet omheind en niet gecultiveerd is. In Noorwegen dekt deze term vrijwel alle kusten en waterkanten, veengebieden, bossen en bergen. Kleine eilandjes van ongecultiveerd land gelegen in gecultiveerd land worden ook gezien als open land.

Het geldt niet voor omheind land in privé-eigendom, en hieronder valt gecultiveerd land, zoals geploegde velden, ongeacht of er gewassen op staan, weilanden, tuinen, jonge bosaanplant, bouwterreinen en industriegebieden.

Echter mag je wel weer gebruik maken van weilanden en velden van 15 oktober tot 30 april zolang de grond bevroren is of bedekt met sneeuw. Let er op dat de wetsterm "omheind land"  niet per sé hoeft te betekenen dat het land ook fysiek omheind is.

Zoek activiteiten in de natuur

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad