Skip to main content

Het recht om rond te zwerven

Verantwoord genieten van Noorwegen

In Noorwegen heb je zowat overal vrije toegang tot de landelijke gebieden ...

... zolang je er respectvol mee omgaat en geen rommel achterlaat!

Hier volgen een aantal richtlijnen voor rondzwerven in Noorwegen.

In Noorwegen kun je zowat overal wandelen waar je maar wilt. Recreëren in de buitenlucht vormt een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit, en toegang tot de natuur is wettelijk beschermd. Je bent helemaal vrij om van het buitenleven te genieten, zolang je je afval maar meeneemt en de natuur respecteert.

Er zijn een paar regels en voorschriften om de natuur te beschermen als er veel mensen naar dezelfde plaatsen gaan.

De hoofdregels zijn simpel: Wees attent en denk na. Beschadig de natuur en de omgeving niet. Laat het landschap achter zoals je het zelf zou willen aantreffen.

De onderstaande video toont wat je NIET moet doen in de natuur!

Het recht om rond te zwerven - ook wel het recht op toegang of allemannsretten genoemd - is een aloud traditioneel recht. Sinds 1957 is het ook verankerd in de Noorse wet op recreëren in de buitenlucht. Het recht zorgt ervoor dat iedereen de natuur kan beleven, zelfs in grote privégebieden.

De dieren hieronder weten heel goed hoe ze met de natuur moeten omgaan!

Nuttige richtlijnen

Je mag overal in de landelijke gebieden, in de bossen of in de bergen je tent opzetten en onder de sterrenhemel slapen, zolang je maar minstens 150 meter afstand houdt van het dichtstbijzijnde bewoonde huis of chalet. Deze regel geldt ook voor busjes, campers en caravans.

Wil je meer dan twee nachten op dezelfde plaats blijven, dan moet je toestemming vragen aan de grondeigenaar, behalve in de bergen of erg afgelegen gebieden.

Plaatsen waar je toiletten kunt legen staan aangegeven. Het is ten strengste verboden dat ergens anders te doen.

Noorwegen heeft zowat eindeloze mogelijkheden wat betreft de ruige natuur verkennen. Toch is het een goed idee om de bewegwijzerde paden te volgen als je het gebied niet kent. Doe je dat niet, dan kun je makkelijk verdwalen. Bovendien laat je zo ook minder voetsporen achter in de natuur.

De perfecte camping bestaat helaas ni ...

... wacht eens even - die bestaat wel! Wil je makkelijk toegang tot sanitaire voorzieningen en een keuken, dan heeft een camping eigenlijk alles wat je nodig hebt! Er zijn in Noorwegen ruim duizend campings. Die liggen vaak in idyllische gebieden dicht bij bergen, fjorden en meren.

Zoek er een plekje voor je tent, caravan of camper of huur een blokhut (al kunnen die qua luxe en prijs behoorlijk verschillen). Veel campings bieden ook heel wat leuke activiteiten voor het hele gezin.

Wees je ervan bewust dat er in sommige populaire toeristische gebieden strengere regels gelden voor vrij kamperen, vooral in de zomer. Dat wil zeggen dat je je tent op een camping moet opzetten. Dit geldt vooral voor sommige gebieden op de Lofoten in Noord-Noorwegen en in Fjord-Noorwegen. Vraag het altijd aan een local als je het niet zeker weet, en respecteer altijd de bordjes met 'NIET KAMPEREN'!

Zoek een idyllische camping

Kamperen met eigen middelen

Kampvuren zijn verboden

Let op: kampvuren in de natuur zijn verboden tussen 15 april en 15 september. Toch wordt het soms toegestaan op plekken waar het brandgevaar minder is, zoals aan zee of op een goedgekeurde plek waar je een kampvuur mag maken. Maar je moet altijd controleren of er geen gevaar is. Let er ook op dat bij extreme droogte zelfs barbecues, gasbranders en campingkookstellen verboden zijn. Wil je een kampvuur maken, neem dan brandhout mee van thuis, koop het in een winkel of gebruik takken die al op de grond liggen. Takken die nog aan bomen hangen mag je nooit afbreken of afzagen.

En hier moet je ook echt even aan denken: als je een kampvuurtje stookt of barbecuet, ben je er wettelijk verantwoordelijk voor dat het veilig is, dat het vuur zich niet kan verspreiden en dat het volledig is gedoofd voordat je vertrekt. Check het risico op bosbranden op yr.no.

Een paar basisregels voor kampvuren:

  • zorg dat je op een plek bent waar kampvuren zijn toegestaan
  • controleer of er geen vuurverbod is en of het niet te hard waait
  • leg extra hout klaar tegen de wind in en uit de buurt van het vuur
  • gooi na het aansteken van het vuur de lucifer in de vlammen
  • laat een kampvuur nooit onbeheerd achter
  • zorg dat je water en een schop bij de hand hebt
  • als je vertrekt, zorg dan dat het vuur volledig is gedoofd. Gebruik water en schep de kolen om met een schop. Zorg dat de plaats van het kampvuur is afgekoeld voordat je weggaat. Is het te heet om aan te raken, dan kun je het zo niet achterlaten
  • bij brand: bel de brandweer via het noodnummer 110 en probeer het vuur zelf te doven, maar breng jezelf niet in gevaar.

Bekijk de onderstaande video en leer hoe je het bos niet platbrandt!

Plukken en vissen

Over het algemeen mag je bessen, paddenstoelen en wilde bloemen plukken, maar in Noord-Noorwegen gelden er aparte regels voor kruipbramen.

Noorwegen heeft een aantal van de beste visgebieden ter wereld, en je mag zonder vergunning op zoutwatersoorten vissen zolang dat voor eigen gebruik is. Maar er zijn wel regels voor hoeveel kilo je mee naar huis mag nemen als je de grens overgaat.

Als je in binnenwateren wilt vissen, gelden er veel meer regels. Voor bijna alle wateren heb je een visvergunning nodig, maar grondeigenaren kunnen ook andere, eigen regels hanteren. Check altijd de regels ter plaatse.

LET OP: desinfecteer altijd je visuitrusting tussen gebruik in het ene en het andere water om verspreiding van visziekten te voorkomen!

Respect voor de natuur, de dieren en de lokale bevolking zal je bezoek voor iedereen nog fijner maken. Geniet ervan!

Op zoek naar een actieve vakantie?
Bekijk deze tips!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's