BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Het recht om rond te zwerven: plezier en plichten

Wegwijzer om overal rond te zwerven
In Noorwegen heb je vrije toegang tot de natuur, zolang je dat maar met de nodige zorg doet.
Two persons sitting next to their tents whilst enjoying the view
Camping in Kåfjord.
Photo: Magnus Ström/ www.nordnorge.com / Kåfjord

Je kunt vrijwel overal gaan en staan waar je wilt. Buitenactiviteiten maken een belangrijk deel uit van de nationale identiteit en zijn ook wettelijk gereglementeerd. Je bent helemaal vrij om van de natuur te genieten en zoveel verse lucht in te ademen als je maar wilt, zolang je je afval maar meeneemt en de natuur respecteert.

Er zijn een paar regels om dit vrije toegangsrecht voor iedereen prettig te houden, ook als er veel mensen naar dezelfde plek trekken.

De belangrijkste regels zijn eenvoudig: wees attent en gebruik je gezond verstand. Breng geen schade toe aan de natuur en de omgeving. Laat het landschap achter zoals je het zelf aan zou willen treffen.

Het recht om rond te zwerven (’allemannsretten’) is een eeuwenoud traditioneel recht dat sinds 1957 deel uitmaakt van de Wet op de Openluchtrecreatie. Dit recht garandeert dat iedereen van de natuur kan genieten, zelfs op grotere privéterreinen.

Nuttige wegwijzer voor het recht om rond te zwerven

Je mag overal op het platteland, in de bossen of in de bergen je tent opzetten om een nachtje onder de sterren te slapen. Houd er wel rekening mee dat je minstens 150 meter afstand moet houden van de dichtstbijzijnde bewoonde woning of hut. Deze 150-meterregel geldt ook voor campers en caravans.

Wil je langer dan twee nachten op dezelfde plek blijven, dan moet je toestemming vragen aan de landeigenaar. Dat is in de bergen en erg afgelegen gebieden niet nodig.

Plekken waar je je kampeertoilet kunt ledigen staan aangegeven. Dit elders doen is streng verboden.

Een kampvuur maken in een bos of in de buurt ervan is verboden van 15 april tot 15 september. Op plekken met weinig brandgevaar, zoals aan zee of op erkende kampvuurplaatsen. Bij extreme droogte zijn ook barbecues, gasbranders of campingkooktoestellen verboden. Als je een kampvuur maakt of de barbecue aansteekt ben jij er verantwoordelijk voor dat dit veilig gebeurt, dat het vuurt zich niet verspreid en dat het vuur volledig gedoofd is wanneer je vertrekt. Bekijk het risico op bosbranden op yr.no.

Enkele eenvoudige kampvuurregels:

  • Verzeker je ervan dat je op de plaats in kwestie een kampvuur mag maken.
  • Wees er zeker van dat er geen verbod op vuur is en dat er niet te veel wind is.
  • Plaats extra hout weg van het vuur tegen de wind in.
  • Is het vuur goed aangestoken, gooi dan de lucifer in de vlammen.
  • Laat een kampvuur nooit onbewaakt achter.
  • Houd water en een schop bij de hand
  • Ga je weg van bij het vuur, zorg er dan voor dat het helemaal uitgedoofd is. Gebruik hiervoor water en de schop. Voor je vertrekt van je kampeerplek moet de brandhaard koud zijn. Is het te warm om aan te raken, dan is het te warm om het achter te laten.

In geval van brand: bel de brandweer op het noodnummer 110. Probeer nadien zelf het vuur te blussen, maar breng jezelf niet in gevaar.

Eten verzamelen

In het algemeen mag je bessen, paddenstoelen en wilde bloemen plukken, maar er zijn in Noord-Noorwegen wel speciale regels voor kruipbramen.

Je mag zonder vergunning vissen in zoutwater, zolang het voor eigen gebruik is.

Respect voor de natuur, de dieren en de lokale bevolking zorgen ervoor dat al je ontdekkingstochten voor iedereen even aangenaam zijn. Geniet van je reis!

Ontdek het zelf

Tips voor je eropuit trekt in de natuur

Ontdek de vrije natuur

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven