Skip to main content

Proef de Lofoten

Maak kennis met het nieuwe
culinaire talent van de Lofoten: Mymint

We leven te midden van een uitzonderlijke rijkdom aan voedsel.

Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg

Zilver, Jonge Chef van het Jaar 2023

Ik ben van Thailand naar de Lofoten verhuisd toen ik 11 jaar oud was. Het was zwaar.
Maar vandaag de dag ben ik er erg trots op dat ik een noorderling ben met Aziatische wortels.
Dat proef je in mijn gerechten. Zoals deze dumplings met skrei-wang.

Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg verhuisde als kind naar een uithoek van Noorwegen. Tegenwoordig is ze een van de meest succesvolle en getalenteerde jonge chef-koks van Noorwegen, grotendeels dankzij de ruime steun van een zeer uniek lokaal hotelteam, dat zich inzet voor het ontwikkelen van lokaal talent - dat en smakelijke ervaringen. Laat hen je introduceren aan een aantal van de beste lokale gerechten op de Lofoten!

“Ik ben ontzettend nieuwsgierig. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en te concurreren met anderen", zegt Siriyaporn Rithisirikrerg, die de de bijnaam 'Mymint' heeft.

Ze is pas 23 jaar oud en heeft al opmerkelijke successen behaald: ze won zilver in de Noorse Jonge Chef van het Jaar competitie in 2023, nog een keer zilver in de wedstrijd Nordic Green Chef van het Jaar en goud bij de Noorse Jeunes Chefs des Rôtisseurs. Ze was ook onderdeel van het Noorse Senior Chef Team op de IKA Culinaire Olympische Spelen in 2024.

Deze prestaties zijn an sich zeer indrukwekkend, maar voor een jonge immigrant die opgroeide in een klein dorp met 50-60 huizen tussen de bergen en de noordenwind, zijn ze echt buitengewoon.

"In het begin was het zwaar. Ik kende de taal niet en de duisternis en de kou waren overweldigend," herinnert Mymint zich.

Troost in koken

Gelukkig vond ze troost in koken. De keuken was het toevluchtsoord van Mymint, of ze nu pittige Thaise gerechten bereidde met haar moeder of traditionele Noorse maaltijden met haar grootmoeder, vaak met verse vis gevangen door haar opa.

"Ik zat altijd op het aanrecht met mijn neus in de potten en pannen," lacht ze.

Nadat ze zich had ingeschreven voor een culinair programma op de middelbare school in Melbu, begon ze 's zomers zelfgemaakte loempia's te verkopen aan toeristen op de Lofoten en investeerde ze al haar verdiensten in nieuw keukengerei. Uiteindelijk kreeg ze een stageplaats bij Thon Hotel Lofoten.

Het hotel staat bekend om zijn uitstekende keuken, met een sterke toewijding aan het gebruik van eersteklas lokale ingrediënten. Daarnaast heeft het hotel veel nationale prijzen ontvangen voor zijn inzet om lokale talenten stageplaatsen te bieden.

Pure smaken laten de natuurlijke kwaliteiten van de ingrediënten centraal staan.

Zeevruchtenparadijs

In het hart van Svolvær, de 'toeristische hoofdstad' van de Lofoten, zijn de twee plaatselijke Thon Hotels er trots op hun gasten een authentieke smaak van deze unieke regio te bieden.

 "We worden omringd door een ongelooflijke culinaire regio, met de zee voor de deur en fantastische lokale voedselproducenten in onze achtertuin. We geven de voorkeur aan biologische en plaatselijk gekochte ingrediënten en gebruiken zoveel mogelijk wat in het seizoen is," zegt Mymint.

De skrei-ervaring

We bezochten de regio in maart en hadden het geluk de komst van de wereldberoemde skrei, de trekkende Atlantische kabeljauw, naar de Lofoten mee te maken. Ze paaien daar en dit markeert het begin van een van de belangrijkste seizoensgebonden visserijen ter wereld.

"Skrei is een ongelooflijk veelzijdige vis, met stevig, wit vlees dankzij de lange trek. Het leent zich voor talloze gerechten," legt Mymint uit, terwijl ze verrukkelijke dumplings serveert gemaakt van skrei-wangen in een hartige visbouillon die Noord-Noorse en Aziatische smaken combineert, gegarneerd met heerlijke eetbare bloemen uit de serre op het dak van het hotel.

Ontdek de pikante truc van locals voor meer geluk tijdens het vissen: Haill!

Stokvismagie

Veel van de skrei die tijdens het seizoen wordt gevangen, wordt aan rekken gehangen om op natuurlijke wijze te drogen in het natte en winderige klimaat om er stokvis van te maken, net zoals het al meer dan duizend jaar in deze regio wordt geconserveerd.

Er wordt zelfs vaak gezegd dat stokvis Noorwegen heeft 'gemaakt' vanwege de vele kuststeden, waaronder Bergen en Trondheim, die opbloeiden dankzij de welvarende handel.

Stokvis is een van mijn favoriete ingrediënten. Het heeft een heel opvallend aroma, maar ik ben er dol op.

Mymint

De inwoners van de Lofoten noemen de geur van stokvis grappend ‘de geur van geld'. 

Je kunt het droog eten, als eiwitrijk tussendoortje, of rehydrateren en grillen, bakken, koken of zelfs gebruiken als topping op een pizza. 

Mymint verwent ons met een heerlijke kleine aardappeltortilla met een smakelijke stokviscrème, geserveerd als een taco.

"Ik heb dit geserveerd aan de meesterkoks die meedoen aan de Bocuse d'Or in Trondheim in 2024," vertelt ze.

Foto: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Sensationeel zeewier

"Ik kook ook graag met zeewier van hoge kwaliteit van Lofoten Seaweed. Het voegt een heel unieke umami-smaak toe," zegt Mymint.

Zalm, mosselen en schaaldieren zijn andere belangrijke ingrediënten op het menu. Soms worden ze creatief geserveerd op een traditionele Noorse (hartige) wafel!

Het hotel heeft twee restaurants. Het Paleo Arctic fine dining restaurant haalt zijn inspiratie uit het Paleolithicum, toen mensen leefden als jager-verzamelaars en vissers.

Maar je vindt ook een uitstekende keuken in de moderne Brasseriet, met van alles en nog wat: van deelmenu's met de smaken van de Lofoten tot zeevruchten bereid op de Spaanse Josper-grill of de Japanse Robata-grill, en fantastische pizza's.

Een Arctische broeikas

"Ruik deze eens!” roept Mymint, terwijl ze een selectie verse kruiden uit de kas op het dak van het hotel vasthoudt.

Ondanks het feit dat het hotel in het noordpoolgebied ligt, slaagt het erin om de meeste kruiden te kweken, samen met een overvloed aan salades en groenten, dankzij de lange daglichturen in de zomer en een beetje hulp van LED-verlichting tijdens de donkerste wintermaanden. Overtollige warmte uit de keuken wordt ook naar boven geleid.

Ik ben het team van het Thon Hotel hier in Svolvær enorm dankbaar. Ze hebben me altijd gesteund en gemotiveerd.

Heerlijke lam van de Lofoten

Niet alleen lekkernijen uit de zee zijn een must tijdens een bezoek aan de Lofoten. Het lamsvlees uit deze regio is uitzonderlijk mals, wat wordt toegeschreven aan het feit dat de dieren vrij rondlopen in de bergen en zout zeewier en gras grazen.

Zowel de stokvis gemaakt van skrei op de Lofoten als Lofotlam, het lokale lamsvlees, hebben een Beschermde Geografische Aanduiding, vergelijkbaar met die van de Champagne.

"We streven ernaar om het grootste deel van wat we hier serveren te kopen van lokale producenten, bijvoorbeeld groenten van de Myklevik-boerderij in Stamsund, waar we ook onze eigen aardappelen verbouwen, en kazen van bekroonde kaasmakers zoals Aaland Gård en Lofoten Gårdsysteri," zegt Erik Taraldsen, de ambitieuze directeur van het hotel.

"Als we willen dat mensen in dit afgelegen gebied kunnen leven en gedijen en uitzonderlijk voedsel kunnen ontwikkelen, moeten we in hen investeren. En ze leveren constant extreem hoge kwaliteit," voegt hij eraan toe.

Foto: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Terug naar de roots

"We willen inspiratie putten uit onze Arctische roots en volledig profiteren van de goederen die we al meer dan duizend jaar exporteren, met behulp van moderne en innovatieve methoden. We roken, fermenteren, zouten en pekelen verschillende producten en drogen zelfs onze eigen stokvis. Daarnaast sporen we ons personeel aan om creatief te zijn en te experimenteren," zegt Stian Haugnes, chef-kok van de restaurants.

Haugsnes groeide op in een vissersgezin in het noorden en ging daarna aan de slag als kok, om uiteindelijk terug te keren naar zijn roots.

"Het is cruciaal dat we de lokale gemeenschap ondersteunen, anders verliezen we iets belangrijks. Ik ben zelf de zoon van een visser en hakte als kind kabeljauwtongen in Henningsvær, zoals veel kinderen nog steeds doen, en at nauwelijks vlees tot ik volwassen was," zegt Haugsnes, die in 2023 door de Noorse vereniging van chef-koks werd uitgeroepen tot Noorse Chef-kok van het Jaar.

"Vandaag de dag ben ik er trots op dat ik een specifieke koe kan kopen en aanwijzen in een weiland bij een lokale boerderij, wetende dat dit dier een fatsoenlijk leven heeft gehad. Dit geeft je een ander soort respect voor het voedsel dat je eet. En natuurlijk proberen we elk deel van het dier te gebruiken," voegt hij eraan toe.

Foto: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Banen creëren

Het creëren van lokale werkgelegenheid plus het ontwikkelen en opleiden van getalenteerde locals is cruciaal voor de gemeenschap, vooral in landelijke gebieden die bedreigd worden door ontvolking en vergrijzing.

"We hebben hier een zeer internationaal personeelsbestand, maar we streven er ook naar om lokaal personeel in dienst te nemen, van jonge mensen die aan hun eerste zomerbaan beginnen tot stageplaatsen voor getalenteerde locals zoals Mymint. Het is fantastisch om haar groei te volgen, samen met andere lokale chef-koks die we hier hebben. We sturen ze met plezier de wereld in om mee te doen aan competities en ervaring op te doen in andere restaurants. Ze komen vaak terug met geïnspireerde, innovatieve ideeën," zegt Haugsnes.

Een pionier

"Het team van Thon heeft werkelijk alles voor me betekend. Ze zorgen ervoor dat ik me veilig en op mijn gemak voel, waardoor ik kan groeien en concurreren," zegt Mymint.

Een van de weinige vrouwelijke topkoks in het land zijn, kan zowel inspirerend als uitdagend zijn.

"Het is essentieel om een pionier te zijn. Het is een veeleisend beroep en je hebt kracht nodig om mee te doen en te concurreren. Maar ik ben er dol op,” zegt ze.

Wanneer ze niet aan het werk is, wandelt Mymint in de wilde bergen op paden die direct achter de keukendeur beginnen.

"De natuur laadt me op," zegt ze.

Boek je verblijf bij Thon Hotel Lofoten of Thon Hotel Svolvær.

Wanneer zien we jou op de Lofoten?

Plan je avontuur op de Lofoten

Recent bekeken pagina's