Skip to main content
Het ziet er altijd weer anders uit. Het licht verandert, de zee verandert …

Ida Tolou reist de hele wereld over met beroemde musici en werkt in steden zoals L.A. en New York. Toch vindt ze Tromsø nog steeds een ongelooflijk opwindende stad.

Er gebeurt eigenlijk ontzettend veel in deze kleine stad. Er worden veel evenementen georganiseerd, en de mensen voelen zich erg betrokken. Het voelt echt als een grote stad.

Ida Tolou

musicus

De Culturele Driehoek

van Ida Tolou in Tromsø

Het beste van twee werelden: spectaculaire natuur en levendige cultuur. Laat Ida Tolou, een getalenteerde jonge singer-songwriter, je wegwijs maken in Tromsø!

De ruige wildernis van Noord-Noorwegen en het oogverblindende noorderlicht hebben een enorme aantrekkingskracht op de meeste reizigers. Met rechtstreekse vluchten vanuit meerdere grote Europese steden is het zelfs voor de grootste sterren makkelijk om Tromsø te bezoeken. Ida vertelt ons over haar eerste ontmoeting met de wereldberoemde muzikant en producer Wyclef Jean. Later ging ze met hem samenwerken, hier in deze stad die zo ver in het noorden ligt en maar 77.000 inwoners telt.

'Hij kwam hierheen omdat het zo'n exotische, bijzondere stad tegen de poolgrens is', zegt Ida.

Of je nou wat langer blijft of alleen een weekendje, Ida heeft een paar tips die je niet mag missen:

De Culturele Driehoek van Ida Tolou

Vanuit de haven zien we een driehoekige gevel tegen een achtergrond met besneeuwde bergen. De IJszeekathedraal is de beroemdste bezienswaardigheid van Tromsø en is dan ook het eerste culturele hoogtepunt van Ida.

'Ik denk dat dit de eerste plek is waar je naartoe moet als je Tromsø komt bezoeken. Het is een ongekend unieke kerk met een heel bijzondere architectuur.'

De kathedraal weerspiegelt de ruige natuur van het poolgebied. De aanblik ervan verandert wanneer lampjes de kathedraal met allerlei kleuren verlichten, en natuurlijk ook als het gebouw wordt verlicht door het poollicht en de middernachtzon.

Ida groeide op in Tromsdalen, vlak in de buurt van de kathedraal.

'Toen stonden hier nog geen gebouwen, dus vroeger gingen mensen al skiënd de heuvel af. De kathedraal had in eerste instantie geen glas in lood. Het probleem was dat in de zomer, als we 24 uur zonlicht hebben, mensen tijdens de dienst de pastoor niet goed konden zien doordat de zon door de ramen scheen. Iedereen begon een zonnebril op te zetten in de kerk. De pastoor vond dat niet zo leuk, want hij dacht dat ze misschien zaten te dommelen. Dus werd er glas in lood ingezet.'

De kathedraal is niet alleen een belangrijke toeristische bezienswaardigheid, maar is dankzij de akoestiek ook geliefd voor concerten. En hier komt Ida's verhaal om de hoek kijken.

'Ik begon daar in het koor te zingen toen ik een jaar of 10 was. Ik ben ook dirigent van het jeugdkoor geweest. En ik was vervangend voorzanger in de kathedraal toen ik jonger was', legt Ida uit.

Veel dingen daar hielpen me in mijn ontwikkeling tot solo-artieste, en als artiest.
Ik heb wel een sleutel nodig voor mijn 'werk' in de kerk, toch?

Ieder jaar worden hier ruim 500 concerten gegeven. Geniet in de zomer van de middernachtzon-concerten of in de winter van de noorderlichtconcerten.

Opmerking: door de coronapandemie zijn er de afgelopen twee jaar geen noorderlichtconcerten geweest en maar een beperkt aantal middernachtzonconcerten. Hopelijk worden de concerten binnenkort weer als vanouds gegeven.

Toen ik hier werkte en de kerk was leeg, stond ik altijd hier en oefende mijn zang in m'n eentje.

Luister verderop in het artikel naar Ida's prachtige stem!

We steken de brug over die de twee centra van Tromsø met elkaar verbindt en gaan verder naar het tweede culturele hoogtepunt van Ida.

Het Scandic Ishavshotel is schitterend gelegen aan de haven in het centrum van de stad. Van hieruit kun je de IJszeekathedraal vanuit een andere hoek bewonderen.

En met een beetje geluk krijg je misschien ook het noorderlicht te zien.

Het is echt cool dat het hotel op een schip lijkt.

We vergezellen Ida in de lift op weg naar de hotelsuite waar ze haar eerste muziekvideo opnam.

Al hebben bijna alle kamers een prachtig uitzicht op het poollandschap, een suite moet natuurlijk wel wat extra luxe te bieden hebben.

Hier heb je een perfect uitzicht op de bergen. Je krijgt hier bijna het gevoel dat je helemaal alleen bent, zo'n beetje alsof je op een berg staat.

Zorg dat je op tijd uit de veren bent! Het ontbijt in het Scandic Ishavshotel is al zeven jaar achter elkaar uitgeroepen tot het beste hotelontbijt van de provincie.

Het Scandic Ishavshotel is één van de talloze uitstekende overnachtingsmogelijkheden in Tromsø. Je kunt overnachten in een comfortabel hotel midden in de stad in de buurt van cafés, winkels en culturele bezienswaardigheden of kiezen voor de natuur in een gezellig chalet buiten de stad.

Kijk en luister hoe Ida 'Nordnorsk julesalme' van Trygve Hoff zingt in de IJszeekathedraal. Het lied is één van de bekendste Noorse kerstliederen.

Het Parijs van het noorden

We verlaten het hotel en wandelen door het grootste voetgangersgebied van Tromsø: Storgata. We zijn net op tijd voor het magische uurtje waarin alles baadt in blauw licht.

'De mensen maken echt gebruik van hun stad. Er zijn veel cafés en kroegen, dus er is er altijd wel eentje in de buurt', zegt Ida en wijst naar een bordje waarop Kaffebønna (de Koffieboon) staat

'Kaffebønna is het antwoord van Tromsø op Starbucks, zou je kunnen zeggen. Het is een plek waar mensen graag komen.’

Als je in Tromsø winkelt, is er echt voor elk wat wils: handwerk, souvenirs, mode … je kunt het zo gek niet bedenken.

'Postludium is een leuke tweedehandswinkel met veel vintage spulletjes. Dat is goed voor het milieu, en de winst gaat naar de Church City Mission', legt Ida uit.

Tromsø heeft ook meerdere winkelcentra waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt. Ida beveelt winkelcentrum Nerstranda en winkelcentrum Jekta aan. Dat zijn de grootste van Noord-Noorwegen.

Vergeet geen uitstapje te maken naar Vervet, een nieuwe wijk net naast de brug. En proef ook iets lekkers uit de Vervet Bakeri!

Tromsø wordt ook vaak 'het Parijs van het noorden' en 'de poort naar de Noordelijke IJszee' genoemd. Dat komt door de geschiedenis van de stad als middelpunt van de internationale handel.

Vroeger voeren de vissers met hun boten naar Tromsø en brachten voor hun vrouwen kleding en prachtige stoffen uit het buitenland mee.

De Arctische keuken

In Tromsø zijn bijna meer restaurants dan mensen te vinden. Veel gelegenheden serveren behalve authentieke Noord-Noorse vis, schaal- en schelpdieren ook streekgerechten. Met de IJszeekathedraal en het Scandic Ishavshotel nog in zicht gaan we verder naar Ida's derde en laatste culturele hoogtepunt. Restaurant Skirri at Kystens Mathus ligt perfect: aan de haven. Vertel de kok dat je de vangst van de dag wil bestellen, en je bent in voor een ware traktatie.

'Het is fantastisch dat het keukenpersoneel gewoon even naar de visafslag kan lopen om verse vis te halen. De vangst is iedere dag weer anders, en dat maakt het levendig', aldus Ida.

Bij Skirri worden we verwelkomd met een brede lach.

Zoals altijd wil Ida een tafeltje aan het raam.

Dit is één van mijn lievelingsgerechten. Mijn oma maakte het ook vaak.

Ida krijgt een bord met daarop gestoomde heilbot met botersaus en krokant spek, forelkuit, geglaceerde groenten en gegrilde venkel.

Ze stoppen hier niet alleen hun hart en ziel, maar ook al hun kennis en kunde in het eten.

Na een op-en-top Noord-Noorse maaltijd nemen we afscheid van Ida, maar je reis hoeft hier niet te eindigen!

Scrol naar beneden om alle aanbevelingen van Ida te bekijken voor wat er allemaal te zien en te eten is, en waar je kunt overnachten in Tromsø.

Culturele route

Bekijk de door de musicus aanbevolen bezienswaardigheden, restaurants en hotels.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's