RECEPT:
Gløgg uit het Fruitdorp

Warm, kruidig en perfect voor koude avonden!

Gløgg is de Noorse evenknie van glühwein en wordt meestal in de winter gedronken, vooral rond de kerstdagen.

Gløgg wordt vaak zonder alcohol gedronken.

Maar voeg gerust een scheutje rode wijn of rum toe als je dat lekker vindt!

De gløgg-traditie

Gløgg is de Scandinavische evenknie van glühwein, vin chaud ofwel warme wijn en het is een populaire drank rond de kerstdagen.

De drank wordt traditioneel gemaakt met rode wijn en gekruid met kaneel, kardemom, kruidnagel, sinaasappelschil, rozijnen en amandelen. In Noorwegen wordt tegenwoordig vooral niet-alcoholische gløgg gedronken.

Je kunt tijdens de feestdagen overal in Noorwegen kant-en-klare gløgg kopen. Het enige wat je hoeft te doen, is het mengsel opwarmen en opdienen.

Gløgg (voor 12 glazen)

3 l appelsap van goede kwaliteit

1 dl honing

Een paar kaneelstokjes

Ca. 50 g verse gember

Ca. 15 kruidnagels

Meng alle ingrediënten. Voeg gember en kruidnagels toe, afhankelijk van hoe zoet of zuur je appelsap is. Breng al roerend aan de kook.

Je kunt naar smaak gerust wat rode wijn of rum toevoegen als je dat lekker vindt.

Proost!

Dit recept komt van Eplemosten, een ambachtelijke appelsapproducent uit Gvarv, ook bekend als Fruktbygda (het Fruitdorp) in Telemark. Een perfecte bestemming voor fijnproevers.

Kom je de bekroonde appelsappen proeven en overnachten in een wijnvat in één van de meest noordelijk gelegen wijngaarden ter wereld?

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Het Noorse Kookboek

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's