BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Sverd i fjell monument in Hafrsfjord, Stavanger. Artist: Fritz Røed
Swords in Rock, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen / Visitnorway.com

De 25 opmerkelijke plaatsen

Campaign
Partner

De bereisde journalist en doorgewinterde avonturier, Jens A. Riisnæs, maakte een lijst met zijn 25 favoriete locaties in Noorwegen.

‘Ik wou wat minder bekende dingen van Noorwegen in kaart brengen, die net zo leuk zijn als de alom bekende. Dit zijn alle tours die ik persoonlijk heb gedaan en graag nog eens zou willen doen.’ Vertelt Riisnæs. Noorwegen heeft nu ook het voordeel dat het gemoderniseerd is, een laboratorium van de toekomst, samengevoegd met historische elementen die tot aan het stenen tijdperk dateren.

‘Vanaf het prille begin van toerisme, heeft Noorwegen onder de topbestemmingen gestaan.’ Beweert Riisnæs. ‘Als het om natuurschoon gaat, zijn er slechts enkele landen waar we mee concurreren. We hebben de fjorden, de middernachtzon, het noorderlicht, de Golfstroom en een wisseling van seizoenen die je niet gauw bij andere landen ziet. De Sami verdelen het jaar dan ook in 8 seizoenen. Zelf zou ik er 12 van maken.’

'Het land is eigenlijk een levend volksmuseum - open voor iedereen en klaar om te worden ontdekt. Dit komt goed overeen met de nieuwe reistrend waar de zoektocht naar het authentieke centraal staat. Het is het ideale land voor bewuste, moderne reizigers.' zegt Riisnæs, die ervan overtuigd is dat Noorwegen een uitstekend ontwikkeld openbaar vervoersysteem heeft, dat komt vooral door de verspreide bevolking.

'De Noorse keuken is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Er was altijd het voordeel van verse, natuurlijke ingrediënten. Nu is er ook de kennis om het te laten voldoen aan de hoogste internationale normen.'

Oost- en Zuid-Noorwegen

 • Een exotische zijtak van de Setesdalen-vallei

 • Tovdal bij Åraksbø – De bosrijke en heuvelachtige landschappen in Zuid-Noorwegen op hun best. Toval is een van de mooiste en gevarieerdste gebieden met bossen en lage bergen in Zuid-Noorwegen. Vanuit Hillestad kun je kano's huren en activiteiten ondernemen. De wandeling van Dale via de waterval Rjukan naar Stuvestøyl en Videstøyl, langs de Juvass, over de Skuggefjell-berg en naar Åraksbø in Setesdal is een van de mooiste binnenlandse wandeltochten in Zuid-Noorwegen. In Setesdal vind je Haugeburet, een van de oudste gebouwen in Noorwegen, daterend uit 1219.

 • Het kanoparadijs Velmunden

  Velmunden/Fjorda in Oost-Noorwegen is een oord voor echte kanoliefhebbers. Je vindt deze plek tussen het Randsfjord en het meer Sperillen. Voor de jongste gezinsleden zijn er volop mogelijkheden om “indiaantje” te spelen. Het landschap is bijna ongerept en bestaat uit eilanden en meren met talloze kanoroutes. Het afwisselende landschap steekt bijna 400 meter boven zeeniveau uit. Liefhebbers van cultuurgeschiedenis kunnen hun hart ophalen in oude Finse nederzettingen - een herinnering aan de immigranten uit het oosten, die 400 jaar geleden hun vaderland moesten ontvluchten vanwege de hongersnood.

 • De fietsroute langs de Noordzee van Mandal naar Hafrsfjord

 • De kustweg van Mandal naar Hafrsfjord is onderdeel van de officiële fietsroute langs de Noordzee. Deze route voert langs Shetland, de Orkney-eilanden, Schotland, Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen en is met zijn ruim 6.000 kilometer de langste bewegwijzerde fietsroute ter wereld. De 250 kilometer lange route begint in Mandal en voert via Lindesnes, Lista, Hauge en Egersun. Dankzij het prachtige en afwisselende kustlandschap is het zonder meer een van de hoogtepunten van de hele fietsroute.

 • Fort Oscarsborg: een stukje militaire geschiedenis in het Oslofjord

 • Geniet van militaire geschiedenis te midden van het Oslofjord. Fort Oscarsborg is een prachtig eiland middenin het smalste deel van het Oslofjord. Het monument is echter vooral interessant vanwege de militaire geschiedenis ervan. Vanuit dit fort werden op 9 april 1940 de kanonnen en torpedo's afgevuurd waarmee de grote Duitse kruiser “Blücher” naar de bodem werd gejaagd. Dat bood de Noorse koning Haakon VII en de regering de gelegenheid om verder naar het noorden te vluchten, van waaruit ze naar Londen werden geëvacueerd; daar zetten ze hun gevecht tegen de bezetting door de nazi's voort.

 • De Zuid-Noorse archipel

 • De Zuid-Noorse archipel, die zich uitstrekt van de vuurtoren van Ryvingen tot het eiland Jomfruland, bestaat uit duizenden kleine en grote eilanden en kliffen met letterlijk tienduizenden gladde rotsformaties. Zonaanbidders kunnen hier in de zomer hun hart ophalen. De omgeving is bovendien geweldig voor beginnende en gevorderde liefhebbers van kajakken op zee. De landinwaartse eilanden zijn zo afgelegen van de oceaan dat je ook daar heerlijk kunt kanoën.

 • De ongetemde wildernis van Femundsmarka

 • Femundsmarka is een ongerept gebied bij de grens met Zweden. Alles is er wilder en ruwer dan Velmunden. De regio is dan ook een geweldig alternatief voor Alaska en Yukon. De nationale parken Femundsmarka en Gutulia aan de Noorse kant van de grens en Töfsingdalen aan de Zweedse kant van de grens vormen, samen met de omgeving, een van de meest onderscheidende biotopen met hooggebergte in Scandinavië. De grote botanist Carl von Linné ontdekte het gebied in 1734. Tijdens zijn tocht trof hij er onder andere valkeniers aan.

 • Rjukan - Een elektriciteitscentrale en museum voor 'machtig water'

 • De even dramatische als prachtige Rjukandalenvallei vormt met zijn watervallen - de basis voor waterkrachtcentrales - een typisch voorbeeld van de moderne industrie in Noorwegen. De prachtige elektriciteitscentrale Vemork in Rjukan biedt onderdak aan het Noorse museum voor industriewerkers. Je leert er hoe elektriciteit wordt opgewekt vanuit watervallen, waardoor Noorwegen zich van een natie met arme vissers en boeren binnen enkele generaties kon ontpoppen tot een rijke en welvarende natie.

 • Het historische Telemarkkanaal

 • Het Telemarkkanaal van Skien, de stad waar Henrik Ibsen werd geboren, tot Dalen, de poort naar West-Telemark, is een uiterst interessant object. Binnen een paar uur reis je per boot via een klassiek stelsel met sluizen vanuit een van de grootste industriesteden in Noorwegen (Porsgrunn/Skien, op zeeniveau) naar Dalen in het hart van het Bandak-meer, een van de vele klassieke fjordenmeren van Telemark. Vanuit Dalen is het niet ver naar bijvoorbeeld Morgedal, 'de geboortegrond van het skiën', kunsthotel Nutheim in Flatdal of het plateau Hardangervidda, dat via het Møsvatnmeer is te bereiken.

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  West-Noorwegen (Fjord-Noorwegen)

 • De valleien in het fjord richting de bergen van Trollheimen en Dovre

 • De valleien van Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen en Eikesdalen. Een groep valleien die zich vanuit de oceaan uitstrekt tot het hoge bergland (Trollheimen en Dovre). Geniet van fenomenale wandel- en klimmogelijkheden of kies voor een geweldige fiets- en auto-ervaring. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwe grindweg van Eikesdalen via Aursjøen naar de Litjadalenvallei en het kleine stadje Sunndalsøra?

 • Van de top van het Hardangerviddaplateau naar het fjord

 • Geniet van Hårteigen, Husedalen en de Munketreppene met hun talloze fantastische wandelroutes langs bergen en fjorden. Reis van de Eidfjord, in de Hardangerfjord, naar de wilde en mooie Hjølodalenvallei, de berghutten van Viveli, Hedlo en Hadlaskard, via Hårteigen (de top ervan is het grootste baken en het hoogste punt van het Hardangervidda) naar de berghutten Torehytte en Stavali en vervolgens naar Husedalen - een van de mooiste valleien in Noorwegen met drie grote en heel verschillende watervallen.

 • In het hartje van de Sognefjord

 • De Lustrafjord met het Noorse alpinistencentrum in Turtagrø en de Hurrunganebergen, Veitastrond en de Jostedalenvallei, die verscholen ligt achter de Jostadalsbreengletsjer. Je vindt hier ook de oudste staafkerk van Noorwegen, Urnes, gelegen te midden van een betoverend landschap op een voorgebergte in de Lustrafjord. Het beste van de regio met zijn talloze buitenbezigheden gaat schuil achter fjorden en gletsjers.

 • Skudeneshavn, de best bewaarde stad voor zeilschepen in Noorwegen

 • Skudeneshavn is dé kuststad in Noorwegen waar de oude witte houten huisjes en gebouwen het best bewaard zijn gebleven. De stad groeide en floreerde tijdens het tijdperk van de zeilschepen, in de 19e eeuw. De meer dan 200 houten gebouwen die sinds 1850 intact zijn gebleven, worden door hun trotse eigenaars met liefde hersteld en onderhouden. Veel huizen worden bovendien bewoond door burgers uit Stavanger, dat op korte afstand is gelegen.

 • Tochten over de Ålfotbreen-gletsjer en het Nordfjord

 • Vingen is het grootste gebied met rotstekeningen van de Scandinavische landen. Het ligt in de buurt van de hoogste zeeklif van Noorwegen, Hornelen, die 860 meter hoog is. Deze wandeling loopt helemaal naar het Hyefjord en is een typisch voorbeeld van de uitgebreide wandelmogelijkheden in Noorwegen met prachtige fjordenlandschappen en hoge bergketens in het binnenland. De tocht komt langs karakteristieke geologische formaties uit het Devoon (het tijdperk van de vissen) en loopt over de meest westelijke Noorse gletsjer: Ålfotbreen. Je kunt onderweg overnachten in berghutten in Blåbrebu en Gjegnabu. Rondleidingen over de gletsjers zijn echt de beste en veiligste optie - maak daar dan ook het liefst gebruik van, en neem geschikte kleding mee want dit is het natste deel van Noorwegen met tien keer zoveel regen als in Bergen.

 • De Lysefjord, thuisbasis van de Preikestolen, de Kjeragbolten en de Lysebotn-haarspeltbochten

 • De Lysefjord is samen met de Geirangerfjord en Nærøyfjord, de meest gefotografeerde fjord in Noorwegen. Dat heeft vooral te maken met de spectaculaire rotsformaties, de Preikestolen en de indrukwekkende Kjeragbolten, ongetwijfeld de populairste bestemming voor basejumpers. De uiterst fascinerende weg en veerbootroute tussen Kristiansand en Stavanger voert langs allerlei haarspeltbochten naar de Lysefjord.

 • Stadtlandet en Vågsøy (Nordfjord): Surfparadijs

 • Deze ideale plek voor windsurfers heeft meer te bieden: je vindt er ook de oudste kloosterruïnes van Noorwegen én drie vuurtorens waarin je kunt overnachten. Hoddevika staat bekend als een van de exotischer surflocaties ter wereld - en geloof me, de concurrentie is hevig! Op het eiland Vågsøy vind je drie verschillende vuurtorens waar je kunt overnachten: Hendanes, Kråkenes en Skogsnes – stuk voor stuk locaties met een spectaculair uitzicht.

 • Op de noordkust van het Sognefjord

 • Reis naar de Solundarchipel en Værlandet. Als er een regio in Noorwegen is waar 'eilandhoppen' écht betekenis heeft, dan is het hier. De regio heeft een adembenemende natuur en talloze kleine dorpjes. Het is dan ook heel eenvoudig om een rondje te doen met een van de veerbootdiensten. De mooiste activiteit is echter het kajakken in de zee! Het paradijselijke eiland aan de monding van het Sognefjord werd al lang geleden ontdekt door kajakfans. In de zomer strijden ze met talloze plezierbootjes om de open ruimten. 

  Trøndelag

 • Het houten mijnstadje Røros

 • Maak kennis met een mijnbouwgemeenschap en hooggebergte. Je vindt hier een van de grootste koperafzettingen van Europa - die de burgers geen windeieren legde. Veel koper werd geëxporteerd naar Kopenhagen, waar het werd gebruikt als dakbedekking voor tal van monumentale gebouwen, zoals van het beursgebouw met zijn beroemde 'drakenspits'. Røros zelf is waarschijnlijk de enige mijnbouwstad ter wereld waar bijna alle gebouwen van hout zijn.

 • De middeleeuwse Nidaros-domkerk

 • Net als Santiago de Compostela was de Nidaros-domkerk een van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims in de middeleeuwen. De reformatie leidde ertoe dat het interieur van de domkerk werd ontdaan van talloze kunstschatten. Niettemin is het godsgebouw de grootste domkerk in Europa die zo ver van Rome is gelegen. Alleen dat gegeven al maakt dat de kerk een speciale plaats inneemt onder de Europese domkerken.

  Noord-Noorwegen

 • Op de Russische grens

 • Bezoek het grensgebied met Rusland, met de kapel van Oscar II in Grense Jakobselv, de protestantse kerk en de kapel van St. George in Neiden, de Fins-Noorse vissersdorpjes in Bugøynes, de grensweg tussen het Bjørnevatnmeer en het nationale park Øvre Pasvik, en de steenhoop bij Treriksrøysa - het drielandenpunt. Dompel je onder in de natuur bij Ytre Jarfjord en geniet van een safari waarbij je op jacht gaat naar de rode koningskrab.

 • Reine Sørvågen, Å, Værøy en Røst: de meest afgelegen eilanden van Lofoten

 • Geniet van de unieke mix van adembenemende landschappen, het resultaat van duizenden jaren activiteiten door vissers en boeren, en de kosmopolitische eisen van hedendaagse toeristen. Je vindt hier galerieën én verse chili, gember en knoflook.

 • De indrukwekkende eilanden Træna en Myken

 • Op deze eilandkoninkrijken ver buiten de kust kun je overnachten in een vuurtoren (Myken, een wijds uitzicht gegarandeerd!) en genieten van vis en festivals (in Træna). De eilanden worden al meer dan 6.000 jaar bewoond en kennen een rijke cultuurgeschiedenis. Bovendien vind je er eeuwenoude monumenten. Toch heeft ook de moderne tijd zijn sporen nagelaten: de succesvolle kweek van zalm begon in Træna. Het Træna Festival heeft inmiddels internationaal een cultstatus verworven.

 • Het vissersdorpje Gjesvær

 • Dit klassieke vissersdorpje in Finnmark heeft drie opvallende vogeleilanden (Stappane) net buiten de kust, waaronder de grootste kolonie papegaaiduikers van Noorwegen - wel meer dan 350.000 vogels! Bovendien vind je er herkenningstekens voor zeevaarders, die dateren uit het Vikingtijdperk. De noordelijkste scheren van Noorwegen bestaan uit meer dan 100 eilanden en eilandjes. Het noordelijkste punt werd genoemd in de geschiedenis die Snorre schreef over de Noorse koningen.

 • Avonturen in de wildernis: De bergketen Lyngsalpene

 • 'De alpen in de oceaan' vormen een lustoord voor iedereen die op traditionele of modernere manieren wil genieten van de natuur - of het nu gaat om vissen, jagen, klassiek bergbeklimmen of extreem skiën, duiken en deltavliegen. De alpen in Lyngen vormen een van de wildste landschappen ter wereld en hebben inmiddels een plaatsje veroverd op de internationale kaart met extreme wildernissen.

 • Het onbekende Vistenfjord

 • Dit 'onbekende fjord' aan de kust van Helgeland ligt tussen het beroemde eiland Vega en de bergketen Zeven Zusters. Het is een van de meest gevarieerde natuurlijke biotopen in Noord-Europa. De sporen van de jacht en visserij voeren tot duizenden jaren terug. Bovendien wordt niet alleen de monding van het fjord permanent bewoond, maar vind je ook vaste inwoners in Bønå, waar een lokale schapenfokker zich ontwikkelde tot visser en waar zijn familie een centrum met talloze buitenactiviteiten runt.

 • Het vissersdorp Hamn i Senja

 • Hamn i Senja is een pittoresk vissersdorpje met een industriële geschiedenis. Het dorpje werd al in 1882 aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat net ontving zijn elektriciteit van een van de eerste twee waterkrachtcentrales ter wereld, aangelegd voor de lokale nikkelmijnen. Hamn i Senja vormt een ideale uitvalsbasis voor iedereen die het eiland Senja wil verkennen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven