Skip to main content

Top 25 opmerkelijke plaatsen in Noorwegen

De reisjournalist en doorgewinterde avonturier, Jens A. Riisnæs, maakte een lijst met zijn 25 favoriete en vooral opmerkelijke locaties in Noorwegen.

‘Ik wou wat minder bekende dingen van Noorwegen in kaart brengen, die net zo leuk zijn als de alom bekende. Dit zijn alle tours die ik persoonlijk heb gedaan en graag nog eens zou willen doen.’ Vertelt Riisnæs. Noorwegen heeft nu ook het voordeel dat het gemoderniseerd is, een laboratorium van de toekomst, samengevoegd met historische elementen die tot aan het stenen tijdperk dateren.

‘Vanaf het prille begin van toerisme, heeft Noorwegen onder de topbestemmingen gestaan.’ Beweert Riisnæs. ‘Als het om natuurschoon gaat, zijn er slechts enkele landen waar we mee concurreren. We hebben de fjorden, de middernachtzon, het noorderlicht, de Golfstroom en een wisseling van seizoenen die je niet gauw bij andere landen ziet. De Sami verdelen het jaar dan ook in 8 seizoenen. Zelf zou ik er 11 van maken.’

Riisnæs beschrijft Noorwegen als een levend folkloremuseum dat iedereen kan ontdekken.

'Het is het ideale land om bewust en modern te reizen, en ook de Noorse keuken is er de laatste jaren enorm op vooruit gegaan. Er worden altijd verse, natuurlijke ingrediënten gebruikt. Nu hebben we ook de expertise om deze te gebruiken om de hoogste internationale standaarden te bereiken.

Dit zijn de 25 favoriete plekken van Riisnæs in Noorwegen (in willekeurige volgorde):

1. Stadtlandet en Vågsøy

Fjord-Noorwegen

Het ongerepte schiereiland Stadtlandet en het eiland Vågsøy zijn een waar paradijs voor surfers. Je vindt er ook de oudste kloosterruïnes van Noorwegen én drie vuurtorens waarin je kunt overnachten. Hoddevika staat bekend als één van de exotischere surflocaties ter wereld - en geloof me, de concurrentie is hevig! Op het eiland Vågsøy vind je drie verschillende vuurtorens waar je kunt overnachten: Hendanes, Kråkenes en Skogsnes – stuk voor stuk locaties met een spectaculair uitzicht.

2. Eilandhoppen ten noorden van het Sognefjord

Fjord-Noorwegen

Reis naar de Solundarchipel en Værlandet. Als er één regio in Noorwegen is waar 'eilandhoppen' écht betekenis heeft, dan is het deze regio ten noorden van het Sognefjord. De regio heeft een adembenemende natuur en talloze kleine dorpjes. Het is dan ook heel eenvoudig om een rondje te doen met een van de veerbootdiensten. De mooiste activiteit is echter het kajakken in de zee! Het paradijselijke eiland aan de monding van het Sognefjord werd al lang geleden ontdekt door kajakfans. In de zomer strijden ze met talloze plezierbootjes om de open ruimten.

3. De valleien in het fjord richting de bergen van Trollheimen en Dovrefjell

Fjord-Noorwegen

De valleien van Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen en Eikesdalen. Een groep valleien die zich vanuit de oceaan uitstrekt tot het hoge bergland (Trollheimen en Dovrefjell). Geniet van fenomenale wandel- en klimmogelijkheden of kies voor een geweldige fiets- en auto-ervaring. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwe grindweg van Eikesdalen via Aursjøen naar de Litjadalenvallei en het kleine stadje Sunndalsøra?

4. De rotsformaties langs het Lysefjord en de Lysebotn-haarspeldbochten

Fjord-Noorwegen

Het Lysefjord is samen met het Geirangerfjord en Nærøyfjord, het meest gefotografeerde fjord in Noorwegen. Dat heeft vooral te maken met de spectaculaire rotsformaties, de Preikestolen en de indrukwekkende Kjeragbolten Die laatste is ongetwijfeld de populairste bestemming voor basejumpers. De uiterst fascinerende weg- en veerbootroute tussen Kristiansand en Stavanger brengt je langs allerlei haarspeldbochten naar het Lysefjord.

5. De Ålfotbreen-gletser en Nordfjord

Fjord-Noorwegen

Vingen is het grootste gebied met rotstekeningen van de Scandinavische landen. Het ligt in Nordfjord, dicht bij de hoogste zeeklif van Noorwegen, Hornelen, die 860 meter hoog is. Deze wandeling loopt helemaal naar het Hyefjord en is een typisch voorbeeld van de uitgebreide wandelmogelijkheden in Noorwegen met prachtige fjordenlandschappen en hoge bergketens in het binnenland. De tocht komt langs karakteristieke geologische formaties uit het Devoon (het tijdperk van de vissen) en loopt over de meest westelijke Noorse gletsjer: Ålfotbreen. Je kunt onderweg overnachten in berghutten in Blåbrebu en Gjegnabu. Rondleidingen over de gletsjers zijn echt de beste en veiligste optie - maak daar dan ook het liefst gebruik van, en neem geschikte kleding mee want dit is het natste deel van Noorwegen met tien keer zoveel regen als in Bergen.

6. Van de top van het bergplateau Hardangervidda naar het fjord

Fjord-Noorwegen

Hier vind je één van de talrijke geweldige wandelroutes in Hardanger die zowel bergen als fjorden bevat, van Eidfjord tot in Husedalen, een prachtige vallei met drie heel verschillende watervallen. Onderweg zul je de natuur van het binnenste deel van het Hardangerfjord kunnen bewonderen en kom je voorbij het weelderige Hjølodalen en de berghutten in Viveli, Hedlo en Hadlaskard, de berg Hårteigen, zowel het hoogste punt als een prachtige bezienswaardigheid op het bergplateau Hardangervidda en ten slotte Husedalen en de trap Munketrappene.

7. In het hartje van het Sognefjord

Fjord-Noorwegen

Diep binnenin het Sognefjord vind je het Lustrafjord met de Hurrungane-bergen en het Noorse alpinistencentrum in Turtagrø, Veitastrond en de Jostedalen-vallei, die verscholen ligt achter de Jostadalsbreen-gletsjer. Je vindt hier ook de oudste staafkerk van Noorwegen, Urnes, gelegen te midden van een betoverend landschap op een voorgebergte in de Lustrafjord. Het beste van de regio met zijn talloze buitenactiviteiten gaat schuil achter de fjorden en gletsjers.

8. Skudeneshavn, de best bewaarde stad voor zeilschepen in Noorwegen

Fjord-Noorwegen

Skudeneshavn is een kuststad die in de 19e eeuw een ware bloeiperiode kende tijdens het Zeilvaarttijdperk. Vandaag staat de stad bekend voor de meer dan 200 oude, witte, houten gebouwen die sinds 1850 intact zijn gebleven, worden door hun trotse eigenaars met liefde hersteld en onderhouden. Veel huizen worden bovendien bewoond door burgers uit Stavanger, dat op korte afstand is gelegen.

9. Avonturen in de wildernis: De bergketen Lyngsalpene

Noord-Noorwegen

Lyngen staat bekend als 'de alpen in de oceaan' en heeft een plaats bemachtigd op de internationale kaart van extreme wildernissen. Het is een waar paradijs voor iedereen die op traditionele of modernere manieren wil genieten van de natuur - of het nu gaat om vissen, jagen, klassiek bergbeklimmen of extreem skiën, duiken en deltavliegen.

10. Het vissersdorp Hamn i Senja

Noord-Noorwegen

Hamn i Senja is een pittoresk vissersdorpje met een industriële geschiedenis. Het dorpje werd al in 1882 aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat net ontving zijn elektriciteit van één van de eerste twee waterkrachtcentrales ter wereld, aangelegd voor de lokale nikkelmijnen. Hamn i Senja vormt een ideale uitvalsbasis voor iedereen die het eiland Senja wil verkennen.

11. Op de Russische grens

Noord-Noorwegen

In Finnmark, het noordoostelijke hoekje van Noorwegen zijn er heel wat interessante bezienswaardigheden. Op de grens met Rusland kun je verschillende kerken bezoeken, zoals de Oscar II-kapel in Grense Jakobselv, de protestantse kerk en St-Joriskapel in Neiden en het Fins-Noorse vissersdorpje Bugøynes. Vanuit Kirkenes kun je langs de grens rijden over een weg die van het Bjørnevatn-meer naar het nationale park Øvre Pasvik loopt. In Ytre Jarfjord vind je interessante activiteiten zoals visserstochten op rode koningskrab. Verder naar het westen ligt de Treriksrøysa-steenhoop, het drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland.

12. De meest afgelegen eilanden van de Lofoten

Noord-Noorwegen

Op de eilanden Moskenesøya, Værøy en Røst in de Lofoten-archipel kun je genieten van de unieke mix van adembenemende landschappen, het resultaat van duizenden jaren visserij- en landbouwactiviteiten, en de kosmopolitische eisen van hedendaagse toeristen. Je vindt hier galerijen én verse kruiden als chili, gember en knoflook. Bewonder de middernachtzon in de zomer en jaag het noorderlicht na in de winter. Tussen februari en april vissen de vissers op skrei: de migrerende kabeljauwen die elk jaar naar de kust van Noord-Noorwegen komen om kuit te schieten.

13. De indrukwekkende eilanden Træna en Myken

Noord-Noorwegen

Op deze eilandkoninkrijken op 61 kilometer afstand van de kust van Helgeland kun je overnachten in een vuurtoren (Myken, een wijds uitzicht gegarandeerd!) en genieten van vis en festivals (in Træna). De eilanden worden al meer dan 6.000 jaar bewoond en kennen een rijke cultuurgeschiedenis en hebben tal van leuke cafeetjes en sauna's. Spring op de plaatselijke ferry en bezoek het eiland Sanna, waar de beroemde rotsformatie Trænastaven boven de oceaan uittorent. Træna is ook de plek waar de succesvolle zalmkweek in Noord-Noorwegen zijn oorsprong kent. Ook het Træna-festival heeft internationale cultstatus bereikt.

Verder afgelegen ligt het kleine eiland Myken, waar maar 11 mensen wonen. Toch is er ook een moderne whisky-distilleerderij (!).

14. Het klassieke vissersdorpje Gjesvær

Noord-Noorwegen

Dit klassieke vissersdorpje in Finnmark heeft drie opvallende vogeleilanden (Stappane) langs de kust, waaronder de grootste kolonie papegaaiduikers van Noorwegen - wel meer dan 350.000 vogels! Dit is de noordelijkste eilandengroep van Noorwegen en bestaat uit meer dan 100 grote en kleine eilanden. Het noordelijkste punt werd genoemd in de geschiedenis die Snorre schreef over de Noorse koningen sinds de 13e eeuw. Bovendien vind je er herkenningstekens voor zeevaarders, die dateren uit het Vikingtijdperk.

15. Het onbekende Vistenfjord

Noord-Noorwegen

Het Vistenfjord, ook wel het 'onbekende fjord' genoemd, ligt aan de kust van Helgeland ligt tussen het beroemde eiland Vega en de bergketen Zeven Zusters. Het is één van de meest gevarieerde natuurlijke biotopen in Noord-Europa. De sporen van de jacht en visserij dateren van tot wel 9.000 jaar geleden. Bovendien wordt niet alleen de monding van het fjord permanent bewoond, maar vind je ook vaste inwoners in Bønå, waar een lokale schapenfokker zich ontwikkelde tot visser en waar zijn familie een centrum met talloze buitenactiviteiten runt.

16. Røros en de 'Circumferens'

Trøndelag

De traditionele mijngemeenschap Røros ligt op een hoog bergplateau. Hier werd één van de grootste koperafzettingen van Europa ontdekt, die de burgers geen windeieren legde, toch ten minste in Kopenhagen. Daar ging namelijk het meeste koper naartoe, waar het gebruikt werd als dakbedekking voor monumentale gebouwen, zoals het beursgebouw met zijn beroemde 'drakenspits'. Røros zelf is waarschijnlijk het enige mijnwerkersstadje ter wereld dat helemaal uit hout is gebouwd. Bewonder het zelf tijdens een begeleide tocht door de stad en de mijnen. Røros is ook één van de toonaangevende regio's voor lokaal geproduceerde voeding. Tijdens een gastronomische safari kun je van de plaatselijke delicatessen proeven.

17. De middeleeuwse Nidaros-domkerk

Trøndelag

In de middeleeuwen was de Nidaros-domkerk in Trondheim even belangrijk voor pelgrims als Santiago de Compostela. De reformatie leidde ertoe dat het interieur van de domkerk werd ontdaan van talloze kunstschatten. Niettemin is het godsgebouw de grootste domkerk in Europa die zo ver van Rome is gelegen. Alleen dat gegeven al maakt dat de kerk een speciale plaats inneemt onder de Europese domkerken.

18. Een exotische zijtak van de Setesdalen-vallei

Zuid-Noorwegen

De bosrijke en heuvelachtige landschappen van de Tovdal-vallei tot het dorpje Åraksbø laten Zuid-Noorwegen op hun best zien. Tovdal is één van de mooiste en gevarieerdste gebieden met bossen en lage bergen in Zuid-Noorwegen. Eén van de mooiste wandelingen in de regio loopt van Dale tot Åraksbø in Setesdal, de thuishaven van het oude gebouw Huageburet dat dateert uit 1219. Onderweg kom je langs de watervallen Rjukan, Stuvestøyl, Videstøyl, de Juvass-stroom en de berg Skuggefjell. Kano's kun je huren in Hillestad.

19. De Zuid-Noorse archipel

Zuid-Noorwegen

De Zuid-Noorse archipel, die zich uitstrekt van de vuurtoren van Ryvingen tot het eiland Jomfruland, bestaat uit duizenden kleine en grote eilanden en kliffen met letterlijk tienduizenden gladde rotsformaties. Zonaanbidders kunnen hier in de zomer hun hart ophalen. De omgeving is bovendien geweldig voor beginnende en gevorderde liefhebbers van kajakken op zee. De landinwaartse eilanden zijn zo afgelegen van de oceaan dat je ook daar heerlijk kunt kanoën.

20. De fietsroute langs de Noordzee van Mandal naar Hafrsfjord

Zuid-Noorwegen

De kustweg van Mandal naar Hafrsfjord is onderdeel van de officiële fietsroute langs de Noordzee. Deze route voert langs Shetland, de Orkney-eilanden, Schotland, Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen en is met zijn ruim 6.000 kilometer de langste bewegwijzerde fietsroute ter wereld. De 250 kilometer lange route begint in Mandal en voert via Lindesnes, Lista, Hauge en Egersun. Dankzij het prachtige en afwisselende kustlandschap is het zonder meer een van de hoogtepunten van de hele fietsroute.

21. Noorse industriële geschiedenis in Rjukan

Telemark

De even dramatische als prachtige Rjukandalenvallei vormt met zijn watervallen - de basis voor waterkrachtcentrales - een typisch voorbeeld van de moderne industrie in Noorwegen. De prachtige elektriciteitscentrale Vemork in Rjukan biedt onderdak aan het Noorse museum voor industriewerkers. Je leert er hoe elektriciteit wordt opgewekt vanuit watervallen, waardoor Noorwegen zich van een natie met arme vissers en boeren binnen enkele generaties kon ontpoppen tot een rijke en welvarende natie.

22. Het kanoparadijs Velmunden

Oost-Noorwegen

Velmunden/Fjorda in Oost-Noorwegen is een oord voor echte kanoliefhebbers. Je vindt deze plek tussen het Randsfjord en het meer Sperillen op 396 meter boven de zeespiegel. Het landschap is bijna ongerept en bestaat uit eilanden en meren met talloze kanoroutes. Het afwisselende landschap steekt bijna 400 meter boven zeeniveau uit. Liefhebbers van cultuurgeschiedenis kunnen hun hart ophalen in oude Finse nederzettingen - een herinnering aan de immigranten uit het oosten, die 400 jaar geleden hun vaderland moesten ontvluchten vanwege de hongersnood.

23. Fort Oscarsborg

Oost-Noorwegen

Fort Oscarsborg is een prachtig eiland middenin het smalste deel van het Oslofjord. Het monument is echter vooral interessant vanwege de militaire geschiedenis ervan. Vanuit dit fort werden op 9 april 1940 de kanonnen en torpedo's afgevuurd waarmee de grote Duitse kruiser “Blücher” naar de bodem werd gejaagd. Dat bood de Noorse koning Haakon VII en de regering de gelegenheid om verder naar het noorden te vluchten, van waaruit ze naar Londen werden geëvacueerd; daar zetten ze hun gevecht tegen de bezetting door de nazi's voort.

24. De ongetemde wildernis van Femundsmarka

Oost-Noorwegen

Femundsmarka is een ongerept gebied bij de grens met Zweden. Alles is er wilder en ruwer dan Velmunden. De regio is dan ook een geweldig alternatief voor Alaska en Yukon. De nationale parken Femundsmarka en Gutulia aan de Noorse kant van de grens en Töfsingdalen aan de Zweedse kant van de grens vormen, samen met de omgeving, één van de meest onderscheidende biotopen met hooggebergte in Scandinavië. De grote botanist Carl von Linné ontdekte het gebied in 1734. Tijdens zijn tocht trof hij er onder andere valkeniers aan.

25. Het historische Telemarkkanaal

Oost-Noorwegen

Het Telemarkkanaal van Skien, de stad waar Henrik Ibsen werd geboren, tot Dalen, de poort naar West-Telemark, is een uiterst interessant object. Binnen een paar uur reis je per boot via een klassiek stelsel met sluizen vanuit een van de grootste industriesteden in Noorwegen (Porsgrunn/Skien, op zeeniveau) naar Dalen in het hart van het Bandak-meer, een van de vele klassieke fjordenmeren van Telemark. Vanuit Dalen is het niet ver naar bijvoorbeeld Morgedal, 'de geboortegrond van het skiën', kunsthotel Nutheim in Flatdal of het plateau Hardangervidda, dat via het Møsvatnmeer is te bereiken.

Meer reisideeën

Noorwegen wacht op je

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's