De zoete smaak van Noorwegen
Waarom we denken dat ons fruit en onze bessen de allerlekkerste ter wereld zijn.
Stel je eens voor: de kleurenpracht van duizenden fruitbomen die in bloei staan ...
... de sappige smaak van een friszure appel ...
… en de heerlijke geur van vers geplukte frambozen.
Honderden boomgaarden en boerderijen toveren Noorwegen om tot een gigantische fruitschaal gevuld met appels, peren, pruimen, zwarte bessen, aardbeien en kersen waarvan de geur zijn weerga niet kent.
Lange dagen met veel zonlicht, relatief lage temperaturen en een klimaat met weinig verontreiniging zijn ideale omstandigheden voor de rijping van fruit en bessen.
'Dankzij de langere rijpingstijd zijn het fruit en de bessen uit Noorwegen iets zuurder, wat geconcentreerder en voller van smaak', zegt de bekroonde banketbakker Sverre Sætre.
Van bekroonde ciderproducenten in Hardanger …
… tot het fruitdorpje Gvarv in Telemark: de Noorse hoofdstad als het om appels gaat …
… en het aardbeiendorp Valldal dat bekend staat om de allerlekkerste aardbeien van Noorwegen (en volgens veel mensen zelfs van de hele wereld)!
Boerderijen en producenten in het hele land nodigen bezoekers uit om hun fruitproductie te leren kennen en te ontdekken.
Volg een cursus, ga mee op een rondleiding, bezoek een cider- of bierproeverij, wandel over de pittoreske paden tussen de fruitbomen of koop een potje jam voor thuis.
Bij veel boomgaarden staat een bord met 'selvplukk' erop. Dat betekent dat je je eigen fruit mag plukken. Lekker!
Hier en daar kom je langs de weg ook kleine stalletjes tegen waar je de beste vers geoogste lekkernijen kunt kopen.
Proef de seizoenen
Net als de andere Scandinavische landen is Noorwegen gezegend met vier verschillende seizoenen met ieder hun eigen smaken en ingrediënten.
In de zomer en de herfst wordt er geoogst. Ook zijn het de perfecte seizoenen om te genieten van felrode, blauwe en oranje lekkernijen uit de voorraadkast van de natuur. Tussen mei en oktober hangen de struiken vol verse wilde bessen, en die plukken is voor de Noren een populair tijdverdrijf.
Veel lokale bewoners koken met trots wat ze zelf hebben geoogst.
De late lente en de zomer zijn hoogseizoen voor specialiteiten zoals rabarbersoep, kersentaart en aardbeien met room en suiker. De herfst leent zich dan weer perfect voor appeltaart, slagroom met kruipbramen en wild met bosbessenjam.
Drogen, inmaken, laten gisten en invriezen zijn maar een paar voorbeelden om de ingrediënten te bewaren zodat ze het hele jaar gegeten kunnen worden.