There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Waarom we denken dat ons fruit en onze bessen de allerlekkerste ter wereld zijn.
Stel je eens voor: de kleurenpracht van duizenden fruitbomen die in bloei staan ...
... de sappige smaak van een friszure appel ...
… en de heerlijke geur van vers geplukte frambozen.
Honderden boomgaarden en boerderijen toveren Noorwegen om tot een gigantische fruitschaal gevuld met appels, peren, pruimen, zwarte bessen, aardbeien en kersen waarvan de geur zijn weerga niet kent.
Lange dagen met veel zonlicht, relatief lage temperaturen en een klimaat met weinig verontreiniging zijn ideale omstandigheden voor de rijping van fruit en bessen.
'Dankzij de langere rijpingstijd zijn het fruit en de bessen uit Noorwegen iets zuurder, wat geconcentreerder en voller van smaak', zegt de bekroonde banketbakker Sverre Sætre.
En als er iemand in Noorwegen is die echt álles weet van fruit en bessen, dan is het Sætre wel. Deze chef-kok en patissier heeft meerdere medailles gewonnen met het Noorse nationale team van chef-koks, runt een banketbakkerij in Oslo en heeft verschillende boeken over dit onderwerp geschreven.
Tijdens zijn 20-jarige carrière werkte Sætre samen met een aantal van de beste banketbakkerijen, waaronder het Franse Ladurée: het antwoord van de banketbakkerswereld op Gucci.
Het is altijd al zijn missie geweest om de hoogwaardige Noorse ingrediënten te delen met de rest van de culinaire wereld.
'Een aantal van onze ingrediënten zijn simpelweg van wereldklasse, en Noors fruit en Noorse bessen, zoals appels en pruimen, zijn daar perfecte voorbeelden van.'
Noren hebben al boomgaarden sinds de Vikingen zijn begonnen met appels verbouwen, maar het werd pas echt een traditie toen rond de 13e eeuw de monniken naar Noorwegen kwamen.
Tegenwoordig zijn er in heel Noorwegen boomgaarden te vinden.
De Noorse fruitteelt bestaat zowel uit pitvruchten zoals appels en peren als uit steenvruchten zoals pruimen en kersen. Fruitteelt is in veel delen van het land een belangrijke bron van inkomsten. De provincies met de meeste fruitteelt zijn Vestland, Telemark, Viken en Rogaland. In 2018 besloeg de totale oppervlakte voor fruitteelt in Noorwegen ongeveer 21.400 hectare.
Fruit rijpt optimaal op warme aarde en in deels zonnige, deels beschutte gebieden.
Van bekroonde ciderproducenten in Hardanger …
… tot het fruitdorpje Gvarv in Telemark: de Noorse hoofdstad als het om appels gaat …
… en het aardbeiendorp Valldal dat bekend staat om de allerlekkerste aardbeien van Noorwegen (en volgens veel mensen zelfs van de hele wereld)!
Boerderijen en producenten in het hele land nodigen bezoekers uit om hun fruitproductie te leren kennen en te ontdekken.
Volg een cursus, ga mee op een rondleiding, bezoek een cider- of bierproeverij, wandel over de pittoreske paden tussen de fruitbomen of koop een potje jam voor thuis.
Bij veel boomgaarden staat een bord met 'selvplukk' erop. Dat betekent dat je je eigen fruit mag plukken. Lekker!
Hier en daar kom je langs de weg ook kleine stalletjes tegen waar je de beste vers geoogste lekkernijen kunt kopen.
'Er gebeuren veel spannende dingen in de Noorse eetcultuur', aldus Sætre.
'Steeds meer mensen houden zich bezig met hoe en waar de ingrediënten worden verbouwd. We willen dat ons voedsel zowel ecologisch als lokaal geproduceerd wordt, en het is een trend geworden om meer te gebruiken van wat we al hebben.'
Steeds meer restaurants krijgen sterren in de Michelingids, en met het winnen van prestigieuze kookwedstrijden en het daarbij in de wacht slepen van de nodige prijzen, heeft Noorwegen een goede positie veroverd op de internationale culinaire kaart.
'Meesters uit gerenommeerde culinaire bestemmingen zoals Spanje, Italië en Frankrijk kijken nu naar het noorden en vragen zich af: Wat is het geheim achter hun geweldige appels? Welke fermentatietechnieken gebruiken ze? Ze zijn op zoek naar kennis en inspiratie, en nu gebruiken ze onze ingrediënten en methodes én experimenteren ze ermee', zegt Sætre.
'Zo gaat dat met Noorse vis al eeuwen, maar we beginnen het nu ook te zien bij fruit en bessen.'
Overal in het land duiken kleinschalige producenten op, en het niveau van kennis en professionalisme ligt hoger dan ooit. Volgens Sætre is dat één van de belangrijkste succesfactoren.
'Zonder ervaren telers die het klappen van de zweep kennen en precies weten wanneer er geoogst kan worden, hebben chef-koks zoals ik geen schijn van kans.'
Een geografische aanduiding van oorsprong is een teken dat wordt gebruikt op goederen met een specifieke geografische oorsprong en die juist daardoor over bepaalde kwaliteiten beschikken of daardoor een reputatie hebben opgebouwd.
De Autoriteit voor voedselveiligheid beheert het markeringsschema via 'Matmerk'. Het biedt de mogelijkheid om productnamen van dit soort goederen te beschermen als ze een specifieke geografische oorsprong, traditie of een onderscheidend kenmerk hebben.
'Hardanger-cider', 'Hardanger-appels', 'Telemark-appels' en 'Telemark-pruimen' zijn voorbeelden van geografisch beschermde benamingen. Bekijk het volledige overzicht van beschermde benamingen op matmerk.no (alleen in het Noors).
Bron: patentstyret.no
Net als de andere Scandinavische landen is Noorwegen gezegend met vier verschillende seizoenen met ieder hun eigen smaken en ingrediënten.
In de zomer en de herfst wordt er geoogst. Ook zijn het de perfecte seizoenen om te genieten van felrode, blauwe en oranje lekkernijen uit de voorraadkast van de natuur. Tussen mei en oktober hangen de struiken vol verse wilde bessen, en die plukken is voor de Noren een populair tijdverdrijf.
Veel lokale bewoners koken met trots wat ze zelf hebben geoogst.
De late lente en de zomer zijn hoogseizoen voor specialiteiten zoals rabarbersoep, kersentaart en aardbeien met room en suiker. De herfst leent zich dan weer perfect voor appeltaart, slagroom met kruipbramen en wild met bosbessenjam.
Drogen, inmaken, laten gisten en invriezen zijn maar een paar voorbeelden om de ingrediënten te bewaren zodat ze het hele jaar gegeten kunnen worden.
De beste Noorse gebieden voor fruit en bessen
De regio Hardangerfjord in Fjord-Noorwegen neemt 40% van de hele Noorse fruitproductie voor haar rekening. Denk daarbij aan appels, zoete kersen, peren en pruimen. De regio staat bekend als het hart van de Noorse ambachtelijk gemaakte cider, en het merk 'Hardanger-cider' is een geografisch beschermde benaming. Tegenwoordig zijn er ruim 50 fruittelers lid van de cidergilde van Hardanger. Vaar over het Sørfjord met de cider-boot of ontdek de smakelijke fruit- en ciderroute in Ulvik. Hardanger in mei, als er zo'n 600.000 fruitbomen in volle bloei staan, is met geen pen te beschrijven.
Typical farm of western Norway. Sheep farming and orchards. Farm shop with a wide range of home made products…
Go to: Syse GardTypical farm of western Norway. Sheep farming and orchards. Farm shop with a wide range of home made products…
Nice cafe and farmshop along route 7 trough Hardanger. Open on Sundays: 20.5 – 28.10 Open all week: 18.6…
Go to: Steinstø Frukt- og KakebuNice cafe and farmshop along route 7 trough Hardanger. Open on Sundays: 20.5 – 28.10 Open all week: 18.6…
Idyllic listed hamlet with 30 buildings ranging from the Middle Ages to present-day. The unique court of…
Go to: AgatunetIdyllic listed hamlet with 30 buildings ranging from the Middle Ages to present-day. The unique court of…
Stop and taste the probably best apple pie in the world at Steinstø Frukt- og Kakebu on Rv 7. Enjoy home-baked…
Go to: Steinstø Frukt og KakebuStop and taste the probably best apple pie in the world at Steinstø Frukt- og Kakebu on Rv 7. Enjoy home-baked…
Would you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
Go to: Hardanger Cideri - JåstadWould you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
Production of organic fruit and apple juice. Products on sale at the farm shop, in the local food shop at Oma…
Go to: Oma AppleProduction of organic fruit and apple juice. Products on sale at the farm shop, in the local food shop at Oma…
Cider from Hardanger has exploded in popularity over the past few years. Increasingly more people have caught…
Go to: Cider safari in SørfjordenCider from Hardanger has exploded in popularity over the past few years. Increasingly more people have caught…
Ulvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
Aga Sideri is idyllically located on an apple farm between the high mountains in beautiful Sørfjorden.…
Go to: Aga SideriAga Sideri is idyllically located on an apple farm between the high mountains in beautiful Sørfjorden.…
Surrounded by steep mountains, the Hardangerfjord and the Folgefonna glacier, Alde Sider is idyllically…
Go to: Alde ciderSurrounded by steep mountains, the Hardangerfjord and the Folgefonna glacier, Alde Sider is idyllically…
Surrounded by fjords, glaciers and steep mountains, you will find Hardangergutane and their farm on Sekse in…
Go to: HardangergutaneSurrounded by fjords, glaciers and steep mountains, you will find Hardangergutane and their farm on Sekse in…
For four generations, Spildegarden has produced tasty products in the idyllic fjord village of Øystese.…
Go to: SpildegardenFor four generations, Spildegarden has produced tasty products in the idyllic fjord village of Øystese.…
Het fruitdorpje Garv in Telemark staat bekend als hoofdstad van de Noorse appelproductie. Dat kan ook moeilijk anders, want er staan ontelbare fruitbomen die jaarlijks maar liefst 3.000 ton appels en 1.000 ton pruimen en kersen leveren. In het dorp staan een aantal fruitboerderijen waar je verschillende ervaringen kunt opdoen. Denk bijvoorbeeld aan de Lindheim Ølkompani brouwerij die bekend staat om haar heerlijke zuurbier en de Lerkekåsa-wijngaard, de meest noordelijke wijngaard ter wereld, waar je in een wijnvat kunt overnachten.
Meerdere fruittelers in Gvarv zijn in de prijzen gevallen dankzij hun zoete, friszure appelsap, en 'Telemark-appels' is een geografisch beschermde benaming. Elk jaar in september wordt in het dorp het Noorse appelfestival gehouden, een oogstfeest vol streekgerechten, kunst, zang en dans.
The Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
Go to: FruitvillageThe Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
A vineyard experience in the middle of Telemark. Accommodation available.
Go to: Lerkekaasa VineyardA vineyard experience in the middle of Telemark. Accommodation available.
Lindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
Go to: Lindheim Fruit and MicrobreweryLindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
Dieprood, ongelooflijk zoet en waanzinnig lekker: proef de Noorse aardbeien eens, en je bent vierkant verkocht. In het dorp Valldal in Fjord-Noorwegen worden al ruim 100 jaar aardbeien verbouwd, en de oevers van de Valdøla-rivier zijn bezaaid met aardbeienbedrijven. Ondanks de noordelijke ligging heeft Valldal een mild klimaat dat ideale omstandigheden biedt voor deze alom gewaardeerde bessensoort.
Bij restaurant Jordbærstua, een voor de hand liggende stopplaats tussen Geiranger en Åndalsnes, kun je verschillende gerechten proeven met aardbeien als hoofdingrediënt. Hun beroemde aardbeientaart staat zelfs in de Lonely Planet-gids!
Het traditionele district Sogn, middenin Fjord-Noorwegen, is één van de oudste Noorse fruitstreken. De streek staat bekend om haar ciderbedrijven waar de cider ambachtelijk wordt gemaakt, zoals het bekroonde Balholm. Ook is de streek gekend om haar talloze fruitbedrijven waar aardbeien, frambozen, pruimen en kersen worden geteeld. De 'fruitroute van Sogn' bestaat uit een netwerk van lokale aanbieders waar je fruit op verschillende manieren zelf kunt ervaren. Overnacht midden in een boomgaard, bezoek een wijngaard, ga aardbeien plukken of geniet van een glas brandewijn met vers fruit én van uitzicht op het fjord. De fruittraditie van Sogn wordt met name hooggehouden door de gemeentes Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster en Lærdal.
The Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Go to: The Cider HouseThe Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Inga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
Go to: Farm visit HenjatunetInga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
Direct pressed fruit and berry juice and cider from Sogn. The northern climate leads to slow ripening and very…
Go to: Balholm juisery outletDirect pressed fruit and berry juice and cider from Sogn. The northern climate leads to slow ripening and very…
34% van de totale Noorse fruit- en bessenproductie vindt plaats in de regio Oslofjord waar veel fruitbedrijven te vinden zijn. Vaak staan ze midden in een pittoresk cultuurlandschap en er wordt heel wat fruit verbouwd, bijvoorbeeld appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien en frambozen. Meerdere fruitbedrijven bieden rondleidingen aan en hebben boerderijwinkels waar je jam, sap en andere lekkere souvenirs kunt kopen.
Eplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Go to: EplegårdenEplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Here you will find great gift ideas and healthy products based on fruits and berries.
Go to: Askim Fruit and BerrypressHere you will find great gift ideas and healthy products based on fruits and berries.
Hemlaga på Næs – Apple orchard with shop set in Hadeland's beautiful cultural landscape. Function rooms…
Go to: Hemlaga på Næs/Food From HadelandHemlaga på Næs – Apple orchard with shop set in Hadeland's beautiful cultural landscape. Function rooms…
Knatten Fruit Farm produces fruit and delicious apple juice. The farm is idyllically located, only 10 minutes…
Go to: Knatten Fruit FarmKnatten Fruit Farm produces fruit and delicious apple juice. The farm is idyllically located, only 10 minutes…
Explore Hovelsrud’s historic garden The garden at Hovelsrud farm at Helgøya has been…
Go to: Historical garden tour on Hovelsrud farmExplore Hovelsrud’s historic garden The garden at Hovelsrud farm at Helgøya has been…
De Noorse fruitteelt bestaat zowel uit pitvruchten zoals appels en peren als uit steenvruchten zoals pruimen en kersen. Fruitteelt is in veel delen van het land een belangrijke bron van inkomsten. De provincies met de meeste fruitteelt zijn Vestland, Telemark, Viken en Rogaland. In 2018 besloeg de totale oppervlakte voor fruitteelt in Noorwegen ongeveer 21.400 hectare.
Fruit rijpt optimaal op warme aarde en in deels zonnige, deels beschutte gebieden.
Een geografische aanduiding van oorsprong is een teken dat wordt gebruikt op goederen met een specifieke geografische oorsprong en die juist daardoor over bepaalde kwaliteiten beschikken of daardoor een reputatie hebben opgebouwd.
De Autoriteit voor voedselveiligheid beheert het markeringsschema via 'Matmerk'. Het biedt de mogelijkheid om productnamen van dit soort goederen te beschermen als ze een specifieke geografische oorsprong, traditie of een onderscheidend kenmerk hebben.
'Hardanger-cider', 'Hardanger-appels', 'Telemark-appels' en 'Telemark-pruimen' zijn voorbeelden van geografisch beschermde benamingen. Bekijk het volledige overzicht van beschermde benamingen op matmerk.no (alleen in het Noors).
Bron: patentstyret.no
Appels: augustus t/m oktober
Pruimen: augustus t/m september
Peren: september t/m oktober
Kersen: juli t/m augustus
Moerbeien: augustus t/m september
Bosbessen: half juli t/m augustus
Frambozen: half juli t/m augustus
Aardbeien: eind mei/juni t/m juli
Kruipbramen: augustus t/m september
Rode bosbessen: augustus t/m oktober
HANEN is een Noorse organisatie die lokale voeding, activiteiten in de natuur en een goede nachtrust in een rustige omgeving in de kijker zet. Tal van leden van HANEN bieden een gevarieerd aanbod aan activiteiten met fruit en bessen. Velen onder hen hebben ook boerderijwinkels waar je lokale voeding kunt zien, proeven en kopen voor thuis.
Appels: augustus t/m oktober
Pruimen: augustus t/m september
Peren: september t/m oktober
Kersen: juli t/m augustus
Moerbeien: augustus t/m september
Bosbessen: half juli t/m augustus
Frambozen: half juli t/m augustus
Aardbeien: eind mei/juni t/m juli
Kruipbramen: augustus t/m september
Rode bosbessen: augustus t/m oktober
HANEN is een Noorse organisatie die lokale voeding, activiteiten in de natuur en een goede nachtrust in een rustige omgeving in de kijker zet. Tal van leden van HANEN bieden een gevarieerd aanbod aan activiteiten met fruit en bessen. Velen onder hen hebben ook boerderijwinkels waar je lokale voeding kunt zien, proeven en kopen voor thuis.
Er zijn nog meer uitdagende smaken te ontdekken.
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Filter je zoekopdracht en plan je smakelijke avontuur vandaag nog.
Van hippe steden tot glinsterende fjorden, het noorderlicht en afgelegen dorpjes boven de Noordpoolcirkel – Noorwegen is een heeeel lang land, boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Waar begin je? Om het meeste uit je vakantie te halen raden we je aan één of twee regio’s te kiezen om te verkennen. Hier zijn enkele hoogtepunten!
De ongelooflijke kleurenpracht door de poolhemel zien dansen staat op de bucketlist van veel reizigers. Weinig plekken ter wereld bieden meer manieren om het noorderlicht te zien dan Noorwegen.
Het verhaal achter het noorderlicht en wat dit fenomeen veroorzaakt is zowel wetenschappelijk als mythisch te verklaren.
Poedersneeuw, parken en panoramische uitzichten! Ieder jaar publiceert het Noorse financiële dagblad 'Dagens Næringsliv' een ranglijst met de beste alpineskigebieden van Noorwegen. Kies je eigen favoriet.
Ontdek hier de nieuwste, supercoole sauna’s in Noorwegen. Waag je aan drijvende sauna’s of rustieke sauna’s in de bergen of aan het fjord. Warm goed op voor je een frisse duik neemt!
Het concept friluftsliv, ofwel 'buitenleven', beschrijft de Noorse gedachte dat het leven het beste buiten geleefd kan worden. Ontdek hoe friluftsliv je een gelukkiger mens maakt.