There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Waarom we denken dat ons fruit en onze bessen de allerlekkerste ter wereld zijn.
Stel je eens voor: de kleurenpracht van duizenden fruitbomen die in bloei staan ...
... de sappige smaak van een friszure appel ...
… en de heerlijke geur van vers geplukte frambozen.
Honderden boomgaarden en boerderijen toveren Noorwegen om tot een gigantische fruitschaal gevuld met appels, peren, pruimen, zwarte bessen, aardbeien en kersen waarvan de geur zijn weerga niet kent.
Lange dagen met veel zonlicht, relatief lage temperaturen en een klimaat met weinig verontreiniging zijn ideale omstandigheden voor de rijping van fruit en bessen.
'Dankzij de langere rijpingstijd zijn het fruit en de bessen uit Noorwegen iets zuurder, wat geconcentreerder en voller van smaak', zegt de bekroonde banketbakker Sverre Sætre.
En als er iemand in Noorwegen is die echt álles weet van fruit en bessen, dan is het Sætre wel. Deze chef-kok en patissier heeft meerdere medailles gewonnen met het Noorse nationale team van chef-koks, runt een banketbakkerij in Oslo en heeft verschillende boeken over dit onderwerp geschreven.
Tijdens zijn 20-jarige carrière werkte Sætre samen met een aantal van de beste banketbakkerijen, waaronder het Franse Ladurée: het antwoord van de banketbakkerswereld op Gucci.
Het is altijd al zijn missie geweest om de hoogwaardige Noorse ingrediënten te delen met de rest van de culinaire wereld.
'Een aantal van onze ingrediënten zijn simpelweg van wereldklasse, en Noors fruit en Noorse bessen, zoals appels en pruimen, zijn daar perfecte voorbeelden van.'
Noren hebben al boomgaarden sinds de Vikingen zijn begonnen met appels verbouwen, maar het werd pas echt een traditie toen rond de 13e eeuw de monniken naar Noorwegen kwamen.
Tegenwoordig zijn er in heel Noorwegen boomgaarden te vinden.
De Noorse fruitteelt bestaat zowel uit pitvruchten zoals appels en peren als uit steenvruchten zoals pruimen en kersen. Fruitteelt is in veel delen van het land een belangrijke bron van inkomsten. De provincies met de meeste fruitteelt zijn Vestland, Telemark, Viken en Rogaland. In 2018 besloeg de totale oppervlakte voor fruitteelt in Noorwegen ongeveer 21.400 hectare.
Fruit rijpt optimaal op warme aarde en in deels zonnige, deels beschutte gebieden.
Van bekroonde ciderproducenten in Hardanger …
… tot het fruitdorpje Gvarv in Telemark: de Noorse hoofdstad als het om appels gaat …
… en het aardbeiendorp Valldal dat bekend staat om de allerlekkerste aardbeien van Noorwegen (en volgens veel mensen zelfs van de hele wereld)!
Boerderijen en producenten in het hele land nodigen bezoekers uit om hun fruitproductie te leren kennen en te ontdekken.
Volg een cursus, ga mee op een rondleiding, bezoek een cider- of bierproeverij, wandel over de pittoreske paden tussen de fruitbomen of koop een potje jam voor thuis.
Bij veel boomgaarden staat een bord met 'selvplukk' erop. Dat betekent dat je je eigen fruit mag plukken. Lekker!
Hier en daar kom je langs de weg ook kleine stalletjes tegen waar je de beste vers geoogste lekkernijen kunt kopen.
'Er gebeuren veel spannende dingen in de Noorse eetcultuur', aldus Sætre.
'Steeds meer mensen houden zich bezig met hoe en waar de ingrediënten worden verbouwd. We willen dat ons voedsel zowel ecologisch als lokaal geproduceerd wordt, en het is een trend geworden om meer te gebruiken van wat we al hebben.'
Steeds meer restaurants krijgen sterren in de Michelingids, en met het winnen van prestigieuze kookwedstrijden en het daarbij in de wacht slepen van de nodige prijzen, heeft Noorwegen een goede positie veroverd op de internationale culinaire kaart.
'Meesters uit gerenommeerde culinaire bestemmingen zoals Spanje, Italië en Frankrijk kijken nu naar het noorden en vragen zich af: Wat is het geheim achter hun geweldige appels? Welke fermentatietechnieken gebruiken ze? Ze zijn op zoek naar kennis en inspiratie, en nu gebruiken ze onze ingrediënten en methodes én experimenteren ze ermee', zegt Sætre.
'Zo gaat dat met Noorse vis al eeuwen, maar we beginnen het nu ook te zien bij fruit en bessen.'
Overal in het land duiken kleinschalige producenten op, en het niveau van kennis en professionalisme ligt hoger dan ooit. Volgens Sætre is dat één van de belangrijkste succesfactoren.
'Zonder ervaren telers die het klappen van de zweep kennen en precies weten wanneer er geoogst kan worden, hebben chef-koks zoals ik geen schijn van kans.'
Een geografische aanduiding van oorsprong is een teken dat wordt gebruikt op goederen met een specifieke geografische oorsprong en die juist daardoor over bepaalde kwaliteiten beschikken of daardoor een reputatie hebben opgebouwd.
De Autoriteit voor voedselveiligheid beheert het markeringsschema via 'Matmerk'. Het biedt de mogelijkheid om productnamen van dit soort goederen te beschermen als ze een specifieke geografische oorsprong, traditie of een onderscheidend kenmerk hebben.
'Hardanger-cider', 'Hardanger-appels', 'Telemark-appels' en 'Telemark-pruimen' zijn voorbeelden van geografisch beschermde benamingen. Bekijk het volledige overzicht van beschermde benamingen op matmerk.no (alleen in het Noors).
Bron: patentstyret.no
Net als de andere Scandinavische landen is Noorwegen gezegend met vier verschillende seizoenen met ieder hun eigen smaken en ingrediënten.
In de zomer en de herfst wordt er geoogst. Ook zijn het de perfecte seizoenen om te genieten van felrode, blauwe en oranje lekkernijen uit de voorraadkast van de natuur. Tussen mei en oktober hangen de struiken vol verse wilde bessen, en die plukken is voor de Noren een populair tijdverdrijf.
Veel lokale bewoners koken met trots wat ze zelf hebben geoogst.
De late lente en de zomer zijn hoogseizoen voor specialiteiten zoals rabarbersoep, kersentaart en aardbeien met room en suiker. De herfst leent zich dan weer perfect voor appeltaart, slagroom met kruipbramen en wild met bosbessenjam.
Drogen, inmaken, laten gisten en invriezen zijn maar een paar voorbeelden om de ingrediënten te bewaren zodat ze het hele jaar gegeten kunnen worden.
De beste Noorse gebieden voor fruit en bessen
De regio Hardangerfjord in Fjord-Noorwegen neemt 40% van de hele Noorse fruitproductie voor haar rekening. Denk daarbij aan appels, zoete kersen, peren en pruimen. De regio staat bekend als het hart van de Noorse ambachtelijk gemaakte cider, en het merk 'Hardanger-cider' is een geografisch beschermde benaming. Tegenwoordig zijn er ruim 50 fruittelers lid van de cidergilde van Hardanger. Vaar over het Sørfjord met de cider-boot of ontdek de smakelijke fruit- en ciderroute in Ulvik. Hardanger in mei, als er zo'n 600.000 fruitbomen in volle bloei staan, is met geen pen te beschrijven.
The farm Syse Gard is located along the fruit and cider route in Ulvik and is one of the three visitor farms.…
Go to: Syse GardThe farm Syse Gard is located along the fruit and cider route in Ulvik and is one of the three visitor farms.…
Ulvik Frukt & Cideri is of the three farms part of the only Fruit- and Cidertrail in Norway. The farm offers…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri is of the three farms part of the only Fruit- and Cidertrail in Norway. The farm offers…
Agatunet is traditional Norwegian village center near Aga in Ullensvang by the Sørfjorden. The oldest building…
Go to: AgatunetAgatunet is traditional Norwegian village center near Aga in Ullensvang by the Sørfjorden. The oldest building…
During summer season, the popular hybrid vessel "Vision of the Fjords" sails on the Sørfjorden, between Odda,…
Go to: Cider safari at the SørfjordenDuring summer season, the popular hybrid vessel "Vision of the Fjords" sails on the Sørfjorden, between Odda,…
Aga Sideri is situated idyllically by the Sørfjorden in Ullensvang. Award-winning Hardanger Cider is produced…
Go to: Aga SideriAga Sideri is situated idyllically by the Sørfjorden in Ullensvang. Award-winning Hardanger Cider is produced…
Het fruitdorpje Garv in Telemark staat bekend als hoofdstad van de Noorse appelproductie. Dat kan ook moeilijk anders, want er staan ontelbare fruitbomen die jaarlijks maar liefst 3.000 ton appels en 1.000 ton pruimen en kersen leveren. In het dorp staan een aantal fruitboerderijen waar je verschillende ervaringen kunt opdoen. Denk bijvoorbeeld aan de Lindheim Ølkompani brouwerij die bekend staat om haar heerlijke zuurbier en de Lerkekåsa-wijngaard, de meest noordelijke wijngaard ter wereld, waar je in een wijnvat kunt overnachten.
Meerdere fruittelers in Gvarv zijn in de prijzen gevallen dankzij hun zoete, friszure appelsap, en 'Telemark-appels' is een geografisch beschermde benaming. Elk jaar in september wordt in het dorp het Noorse appelfestival gehouden, een oogstfeest vol streekgerechten, kunst, zang en dans.
The Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
Go to: FruitvillageThe Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
A vineyard experience in the middle of Telemark. Accommodation available.
Go to: Lerkekaasa VineyardA vineyard experience in the middle of Telemark. Accommodation available.
Lindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
Go to: Lindheim Fruit and MicrobreweryLindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
Dieprood, ongelooflijk zoet en waanzinnig lekker: proef de Noorse aardbeien eens, en je bent vierkant verkocht. In het dorp Valldal in Fjord-Noorwegen worden al ruim 100 jaar aardbeien verbouwd, en de oevers van de Valdøla-rivier zijn bezaaid met aardbeienbedrijven. Ondanks de noordelijke ligging heeft Valldal een mild klimaat dat ideale omstandigheden biedt voor deze alom gewaardeerde bessensoort.
Bij restaurant Jordbærstua, een voor de hand liggende stopplaats tussen Geiranger en Åndalsnes, kun je verschillende gerechten proeven met aardbeien als hoofdingrediënt. Hun beroemde aardbeientaart staat zelfs in de Lonely Planet-gids!
Het traditionele district Sogn, middenin Fjord-Noorwegen, is één van de oudste Noorse fruitstreken. De streek staat bekend om haar ciderbedrijven waar de cider ambachtelijk wordt gemaakt, zoals het bekroonde Balholm. Ook is de streek gekend om haar talloze fruitbedrijven waar aardbeien, frambozen, pruimen en kersen worden geteeld. De 'fruitroute van Sogn' bestaat uit een netwerk van lokale aanbieders waar je fruit op verschillende manieren zelf kunt ervaren. Overnacht midden in een boomgaard, bezoek een wijngaard, ga aardbeien plukken of geniet van een glas brandewijn met vers fruit én van uitzicht op het fjord. De fruittraditie van Sogn wordt met name hooggehouden door de gemeentes Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster en Lærdal.
34% van de totale Noorse fruit- en bessenproductie vindt plaats in de regio Oslofjord waar veel fruitbedrijven te vinden zijn. Vaak staan ze midden in een pittoresk cultuurlandschap en er wordt heel wat fruit verbouwd, bijvoorbeeld appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien en frambozen. Meerdere fruitbedrijven bieden rondleidingen aan en hebben boerderijwinkels waar je jam, sap en andere lekkere souvenirs kunt kopen.
Eplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events throughout the year. Eplegården is…
Go to: EplegårdenEplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events throughout the year. Eplegården is…
Here you will find great gift ideas and healthy products based on fruits and berries.
Go to: Askim Fruit and BerrypressHere you will find great gift ideas and healthy products based on fruits and berries.
Hemlaga på Næs – Apple orchard with shop set in Hadeland's beautiful cultural landscape. Function rooms…
Go to: Hemlaga på Næs/Food From HadelandHemlaga på Næs – Apple orchard with shop set in Hadeland's beautiful cultural landscape. Function rooms…
Explore Hovelsrud’s historic garden The garden at Hovelsrud farm at Helgøya has been…
Go to: Historical garden tour on Hovelsrud farmExplore Hovelsrud’s historic garden The garden at Hovelsrud farm at Helgøya has been…
De Noorse fruitteelt bestaat zowel uit pitvruchten zoals appels en peren als uit steenvruchten zoals pruimen en kersen. Fruitteelt is in veel delen van het land een belangrijke bron van inkomsten. De provincies met de meeste fruitteelt zijn Vestland, Telemark, Viken en Rogaland. In 2018 besloeg de totale oppervlakte voor fruitteelt in Noorwegen ongeveer 21.400 hectare.
Fruit rijpt optimaal op warme aarde en in deels zonnige, deels beschutte gebieden.
Een geografische aanduiding van oorsprong is een teken dat wordt gebruikt op goederen met een specifieke geografische oorsprong en die juist daardoor over bepaalde kwaliteiten beschikken of daardoor een reputatie hebben opgebouwd.
De Autoriteit voor voedselveiligheid beheert het markeringsschema via 'Matmerk'. Het biedt de mogelijkheid om productnamen van dit soort goederen te beschermen als ze een specifieke geografische oorsprong, traditie of een onderscheidend kenmerk hebben.
'Hardanger-cider', 'Hardanger-appels', 'Telemark-appels' en 'Telemark-pruimen' zijn voorbeelden van geografisch beschermde benamingen. Bekijk het volledige overzicht van beschermde benamingen op matmerk.no (alleen in het Noors).
Bron: patentstyret.no
Appels: augustus t/m oktober
Pruimen: augustus t/m september
Peren: september t/m oktober
Kersen: juli t/m augustus
Moerbeien: augustus t/m september
Bosbessen: half juli t/m augustus
Frambozen: half juli t/m augustus
Aardbeien: eind mei/juni t/m juli
Kruipbramen: augustus t/m september
Rode bosbessen: augustus t/m oktober
HANEN is een Noorse organisatie die lokale voeding, activiteiten in de natuur en een goede nachtrust in een rustige omgeving in de kijker zet. Tal van leden van HANEN bieden een gevarieerd aanbod aan activiteiten met fruit en bessen. Velen onder hen hebben ook boerderijwinkels waar je lokale voeding kunt zien, proeven en kopen voor thuis.
Appels: augustus t/m oktober
Pruimen: augustus t/m september
Peren: september t/m oktober
Kersen: juli t/m augustus
Moerbeien: augustus t/m september
Bosbessen: half juli t/m augustus
Frambozen: half juli t/m augustus
Aardbeien: eind mei/juni t/m juli
Kruipbramen: augustus t/m september
Rode bosbessen: augustus t/m oktober
HANEN is een Noorse organisatie die lokale voeding, activiteiten in de natuur en een goede nachtrust in een rustige omgeving in de kijker zet. Tal van leden van HANEN bieden een gevarieerd aanbod aan activiteiten met fruit en bessen. Velen onder hen hebben ook boerderijwinkels waar je lokale voeding kunt zien, proeven en kopen voor thuis.
Er zijn nog meer uitdagende smaken te ontdekken.
Filter je zoekopdracht en plan je smakelijke avontuur vandaag nog.