Vraag je je af waar je allemaal naartoe kunt en hoe je de allerbeste camperplekken kunt vinden? Camperexpert Stine Mari Velsvik geeft je alle essentiële tips over in Noorwegen op weg met een camper.
Stine Mari Velsvik kocht haar eerste camper in 2014 voor het hele gezin. Sindsdien hebben ze in alle jaargetijden door Noorwegen getoerd. Met zo veel ervaring weet Velsvik alles over waar je onderweg allemaal rekening mee moet houden.
'Eén van de grootste voordelen van met een camper toeren is dat je zo vrij bent. Je hebt de kans om meer plaatsen te verkennen, en je kunt op je eigen tempo reizen', legt Velsvik uit.
Ze gebruikte haar ervaringen als camperaar om de gids Bobil – Opplevelser for livet ('Campers – Ervaringen voor het leven') te schrijven, die in 2022 verscheen. Het boek staat boordevol praktische tips en reisinspiratie en geeft een overzicht van de regels.
'Noorwegen is een heel veilige plek om te reizen, en je hebt er zo veel ruimte! Vooral als je buiten het seizoen reist, wat ik je kan aanraden', zegt Stine Mari.
Bereid je voor op een campervakantie in Noorwegen aan de hand van haar deskundige tips. Hier is alles wat je moet weten:
Leer de Noorse wegen kennen
'Laten we eerlijk zijn ... in Noorwegen hebben we veel smalle, bochtige wegen. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn als je met een camper rijdt, vooral als je niet gewend bent aan het Noorse landschap', zegt Stine Mari.
Houd er rekening mee dat er op sommige wegen geen campers en caravans zijn toegestaan. Let dus goed op de verkeersborden. Dat geldt ook voor bepaalde Norwegian Scenic Routes. Ook bruggen kunnen voor bepaalde periodes gesloten zijn door harde wind, vooral in de herfst en in de winter.
'Zorg dat je camper geschikt is voor de Noorse wegen en weersomstandigheden. Niet alle campers zijn gemaakt om de steile hellingen op te rijden en over de kronkelende wegen te rijden. En probeer je voertuig niet te overladen! Zorg dat zowel de lading als je passagiers veilig vastzitten voor je gaat rijden', is het advies van Stine Mari.
Toer je op smalle wegen? Houd je ogen open voor parkeervakken langs de weg en stop om anderen te laten passeren als er zich achter je een file vormt. Zo kan het verkeer vlot blijven doorrijden en is het voor zowel jou als andere weggebruikers veiliger.
Waar mag je rijden?
De vuistregel is dat je mag rijden op alle wegen waar auto's zijn toegestaan, dus op alle openbare wegen. Je mag ook op privéwegen rijden als de grondeigenaar dat toestaat. Let erop dat sommige tunnels hoogtebeperkingen hebben en sommige bruggen gewichtsbeperkingen. Check dus altijd de verkeersborden.
Zoek de perfecte camping
Er zijn in het hele land campings voor campers en caravans te vinden. Ook zijn er veel kindvriendelijke campings met leuke activiteiten voor het hele gezin.
'Ik bel de camping altijd even vóór aankomst om te checken of ze nog een plekje vrij hebben. Dat is niet altijd nodig, maar als je in het hoogseizoen (de zomer) reist of naar populaire campings gaat, is op voorhand even checken wel een goed idee', aldus de schrijfster. Ze voegt eraan toe dat je beter op voorhand een plekje kunt reserveren als je van plan bent langer te blijven.
Bekijk deze uitstekende campings maar eens:
Wel raden we je ten zeerste aan op campings en speciale camperplekken te gaan staan, vooral in het hoogseizoen en in populaire gebieden. De grootste steden en sommige gemeentes hebben regels wat betreft campers parkeren. Je mag er alleen parkeren en kamperen op daartoe aangewezen plekken.
Onthoud dat je, door gebruik te maken van campings en lokale aanbieders, de plaatselijke economie een boost geef en voor werkgelegenheid zorgt. Zo draag je bij aan verantwoord reizen.
In sommige gebieden mag je buiten campings parkeren. Allemannsretten, het Noorse allemansrecht (ofwel het recht om rond te zwerven), geeft je vrije toegang tot landelijke gebieden zolang je er respectvol mee omgaat. Dankzij dit recht mag je ook een camper langs de kant van de weg parkeren op open terrein (ook wel niet-omheind terrein genoemd), zolang je maar respectvol en voorzichtig bent.
Vergeet niet dat je minstens 150 meter van bewoonde huizen en chalets moet parkeren. Ook moet je privé-eigendom en landbouwgrond vermijden en rekening houden met je omgeving.
'De website bobilplassen.no heeft veel informatie over zowel camperplekken als afvalverwijdering voor camperaars. Het is dus een goed idee om die site eens te bekijken', aldus Stine Mari.
De winter
'Wees extra voorzichtig op de weg. De winter kan in Noorwegen bar zijn, dus zowel jij als je voertuig moeten voorbereid zijn', zegt Stine Mari. Ze raadt aan dat je altijd een thermische deken en warme kleding bij de hand hebt voor het geval er iets gebeurt onderweg.
'Zorg dat je voertuig winterklaar is. Je camper moet goed geïsoleerd zijn, anders staan je een paar koude nachten te wachten' legt Stine Mari uit.
Zolang je voorbereid bent, is de winter volgens de auteur een unieke ervaring.
'Steeds meer skigebieden hebben parkeerplekken voor campers, en dat is geweldig. Je kunt in principe vlak naast het skigebied slapen', zegt Stine Mari.
Houd er rekening mee dat sommige campings alleen in het hoogseizoen open zijn. Informeer dus altijd op voorhand. En dat geldt ook voor afvalverwijderingsvoorzieningen.
De paklijst van Stine Mari:
-
Een warme deken en winterkleding
-
Een apparaat dat is aangesloten op Spot (www.findmespot.com), een Garmin of een soortgelijk apparaat voor het geval je contact moet maken vanaf een plek waar geen mobiel signaal is.
-
Download de 113 hulpdiensten-app op je mobiele telefoon. De app maakt het voor reddingswerkers in geval van nood makkelijker om je locatie te bepalen.
-
Wees voorbereid! Volg een EHBO-cursus
-
Een EHBO-doos
-
Een zakmes
-
Een goede hoofdlamp
-
Een extra lader en kabel voor je mobiele telefoon
-
Water en een waterfles
-
Snacks
De favoriete gebieden van Stine Mari
Op zoek naar een unieke vakantie? Bekijk de tips van onze expert over waar je naartoe kunt en wat er allemaal te beleven is.
1. Øygarden, even buiten Bergen
'Hier moet je zijn als je op zoek bent naar een prachtig uitzicht op zee en dol bent op watersport', legt Stine Mari uit.
Ze groeide op in Øygarden - een gemeente in de provincie Vestland ten westen van Bergen.
'De streek is een paradijs voor duikers en suppers. Wil je gaan vrijduiken, volg dan een cursus en huur het materiaal bij Frivannsliv in het dorpje Frekhaug. Voor diepzeeduiken kun je terecht bij Nemo in Bergen', aldus Stine Mari. Ze voegt daaraan toe dat je in het gebied ook veel klimavonturen kunt beleven.
De auteur beveelt ook een rit naar Glesvær aan. Dat is een oude handelspost c.q. vissersdorp op het eiland Sotra waar je goed kunt windsurfen. Ben je op zoek naar een meer relaxte vakantie, breng dan eens een bezoekje aan cultureel erfgoedpareltje Glesvær Café of bakkerij Bakstehuset op Askøy.
2. Het Hardangerfjord
'Hier is zelfs een zomerskigebied. Met lekker weer is het uitzicht echt verbluffend. En het mooiste van alles? Ben je klaar met skiën, dan kun je zo de berg afrijden en een duik in het fjord nemen', zegt Stine Mari.
Ze raadt aan in augustus naar het gebied rondom het Hardangerfjord te gaan, want dan is het oogsttijd en zijn er minder bezoekers.
'Maak een tussenstop bij één van de vele boerderijwinkels en koop fruit vers van het land! Er zijn ook verschillende ciderboerderijen in de streek waar je zelfs op cidersafari kunt. Denk er wel aan dat je je camper parkeert voor de nacht voordat je zoiets onderneemt', waarschuwt Stine Mari.
De auteur moedigt je ook aan om out of the box te denken als je deze streek verkent. Sla de drukste plaatsen over en ga buiten het seizoen op avontuur. Er zijn ook verschillende rustplaatsen op het Hardangervidda-bergplateau.
3. Kinn in Fjord-Noorwegen
'De gemeente Kinn is een fantastische plek voor een camperavontuur. Als ik jou was, ging ik kamperen bij Refviksanden – één van de mooiste stranden van Noorwegen', aldus Stine Mari.
Er zijn in de streek niet alleen mooie wandelroutes en toffe visplekjes, maar ook is er Kannesteinen. Dat is een door golven, ijs en steen gevormde rots die een geliefde plek is om foto's te maken.
4. Jæren in de regio Stavanger
'De streek rondom Jæren is echt schitterend, zelfs als het pijpenstelen regent! Het landschap is vrij vlak, dus goed te doen met wat voor vervoersmiddel dan ook. En er is van alles te beleven, of je nou wilt surfen, langs het strand wandelen of fantastische lokale gerechten wilt proeven', legt Stine Mari uit.
Jæren ligt in de regio Stavanger en strekt zich uit van de gemeente Randaberg in het noorden tot Hå in het zuiden. De grootste steden in Jæren zijn Stavanger en Sandnes.
'Stavanger heeft midden in de stad een geweldige camping. De streek is over het algemeen erg campervriendelijk - of je nou op zoek bent naar ervaringen in de natuur of in de stad', verklaart Stine Mari.
5. De Jotunheimen-bergen
'Als ik naar de Jotunheimen-bergen reis, gebruik ik de camper graag als uitvalsbasis voor wandelingen. September is de mooiste maand om daarheen te gaan. Het is een mooie tijd van het jaar, en het is rustiger dan in de zomer. Wees alleen wel voorbereid op sneeuw! Hoog in de bergen kan die vrij vroeg vallen', legt ze uit.
Camperplekken en campings
Plan je kampeervakantie
Doe inspiratie op over waar je kunt kamperen en wat je er allemaal te beleven is.
De beste deals van onze partners
Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.