Skip to main content

Hoe reis je in Noorwegen met een camper

Vraag je je af waar je allemaal naartoe kunt en hoe je de allerbeste camperplekken kunt vinden? Camperexpert Stine Mari Velsvik geeft je alle essentiële tips over in Noorwegen op weg met een camper.

Stine Mari Velsvik kocht haar eerste camper in 2014 voor het hele gezin. Sindsdien hebben ze in alle jaargetijden door Noorwegen getoerd. Met zo veel ervaring weet Velsvik alles over waar je onderweg allemaal rekening mee moet houden.

'Eén van de grootste voordelen van met een camper toeren is dat je zo vrij bent. Je hebt de kans om meer plaatsen te verkennen, en je kunt op je eigen tempo reizen', legt Velsvik uit.

Ze gebruikte haar ervaringen als camperaar om de gids Bobil – Opplevelser for livet ('Campers – Ervaringen voor het leven') te schrijven, die in 2022 verscheen. Het boek staat boordevol praktische tips en reisinspiratie en geeft een overzicht van de regels.

'Noorwegen is een heel veilige plek om te reizen, en je hebt er zo veel ruimte! Vooral als je buiten het seizoen reist, wat ik je kan aanraden', zegt Stine Mari.

Bereid je voor op een campervakantie in Noorwegen aan de hand van haar deskundige tips. Hier is alles wat je moet weten:

Leer de Noorse wegen kennen

'Laten we eerlijk zijn ... in Noorwegen hebben we veel smalle, bochtige wegen. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn als je met een camper rijdt, vooral als je niet gewend bent aan het Noorse landschap', zegt Stine Mari.

Houd er rekening mee dat er op sommige wegen geen campers en caravans zijn toegestaan. Let dus goed op de verkeersborden. Dat geldt ook voor bepaalde Norwegian Scenic Routes. Ook bruggen kunnen voor bepaalde periodes gesloten zijn door harde wind, vooral in de herfst en in de winter.

'Zorg dat je camper geschikt is voor de Noorse wegen en weersomstandigheden. Niet alle campers zijn gemaakt om de steile hellingen op te rijden en over de kronkelende wegen te rijden. En probeer je voertuig niet te overladen! Zorg dat zowel de lading als je passagiers veilig vastzitten voor je gaat rijden', is het advies van Stine Mari.

Toer je op smalle wegen? Houd je ogen open voor parkeervakken langs de weg en stop om anderen te laten passeren als er zich achter je een file vormt. Zo kan het verkeer vlot blijven doorrijden en is het voor zowel jou als andere weggebruikers veiliger.

Waar mag je rijden?

De vuistregel is dat je mag rijden op alle wegen waar auto's zijn toegestaan, dus op alle openbare wegen. Je mag ook op privéwegen rijden als de grondeigenaar dat toestaat. Let erop dat sommige tunnels hoogtebeperkingen hebben en sommige bruggen gewichtsbeperkingen. Check dus altijd de verkeersborden.

Zoek de perfecte camping

Er zijn in het hele land campings voor campers en caravans te vinden. Ook zijn er veel kindvriendelijke campings met leuke activiteiten voor het hele gezin.

'Ik bel de camping altijd even vóór aankomst om te checken of ze nog een plekje vrij hebben. Dat is niet altijd nodig, maar als je in het hoogseizoen (de zomer) reist of naar populaire campings gaat, is op voorhand even checken wel een goed idee', aldus de schrijfster. Ze voegt eraan toe dat je beter op voorhand een plekje kunt reserveren als je van plan bent langer te blijven.

Bekijk deze uitstekende campings maar eens:

Wel raden we je ten zeerste aan op campings en speciale camperplekken te gaan staan, vooral in het hoogseizoen en in populaire gebieden. De grootste steden en sommige gemeentes hebben regels wat betreft campers parkeren. Je mag er alleen parkeren en kamperen op daartoe aangewezen plekken.

Onthoud dat je, door gebruik te maken van campings en lokale aanbieders, de plaatselijke economie een boost geef en voor werkgelegenheid zorgt. Zo draag je bij aan verantwoord reizen.

In sommige gebieden mag je buiten campings parkeren. Allemannsretten, het Noorse allemansrecht (ofwel het recht om rond te zwerven), geeft je vrije toegang tot landelijke gebieden zolang je er respectvol mee omgaat. Dankzij dit recht mag je ook een camper langs de kant van de weg parkeren op open terrein (ook wel niet-omheind terrein genoemd), zolang je maar respectvol en voorzichtig bent.

Vergeet niet dat je minstens 150 meter van bewoonde huizen en chalets moet parkeren. Ook moet je privé-eigendom en landbouwgrond vermijden en rekening houden met je omgeving.

'De website bobilplassen.no heeft veel informatie over zowel camperplekken als afvalverwijdering voor camperaars. Het is dus een goed idee om die site eens te bekijken', aldus Stine Mari.

De winter

'Wees extra voorzichtig op de weg. De winter kan in Noorwegen bar zijn, dus zowel jij als je voertuig moeten voorbereid zijn', zegt Stine Mari. Ze raadt aan dat je altijd een thermische deken en warme kleding bij de hand hebt voor het geval er iets gebeurt onderweg.

'Zorg dat je voertuig winterklaar is. Je camper moet goed geïsoleerd zijn, anders staan je een paar koude nachten te wachten' legt Stine Mari uit.

Zolang je voorbereid bent, is de winter volgens de auteur een unieke ervaring.

'Steeds meer skigebieden hebben parkeerplekken voor campers, en dat is geweldig. Je kunt in principe vlak naast het skigebied slapen', zegt Stine Mari.

Houd er rekening mee dat sommige campings alleen in het hoogseizoen open zijn. Informeer dus altijd op voorhand. En dat geldt ook voor afvalverwijderingsvoorzieningen.

Ik reis graag buiten het seizoen, gewoon omdat het dan minder druk is en je ervaring dus anders.

Stine Mari Velsvik

Camperplekken en campings

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's