Skip to main content

Waar natuur en kunst
elkaar treffen

BEELDENTUINEN EN BUITENKUNST

Bezoek een aantal van de meest indrukwekkende beeldentuinen ter wereld in Noorwegen, waaronder Vigeland Park, Ekeberg Park en Kistefos, en geniet van adembenemende kunst in de openlucht. Een aantal parken zijn gratis en perfect voor een dagje uit met familie of vrienden.

Hoewel de traditionele kunstervaring meestal plaatsvindt in een museum of galerie, bevinden een aantal van de meest indrukwekkende Noorse kunstwerken zich in symbiose met hun omgeving, waarbij het weer en de seizoenen deel uitmaken van de ervaring. Deze zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Vigeland Park

Het beeldenpark Vigeland bij Frogner in Oslo is een van de meest unieke beeldenparken ter wereld. Hier zie je meer dan 200 sculpturen van de kunstenaar Gustav Vigeland, waarmee het 's werelds grootste beeldenpark van één kunstenaar is.

Onder de beroemdste beelden vallen onder andere Sinnataggen (Boze Jongen), De Monoliet en Het Wiel des Levens. Ongeveer een miljoen mensen bezoeken het park elk jaar, waardoor het een van de meest bezochte attracties van Noorwegen is. 

Vlak bij het park kun je ook het fascinerende Vigeland Museum bezoeken, met Vigeland's vroege werken, portretten en beeldhouwwerken en gipsen modellen voor de beelden in het Vigeland Park.

Je kunt het park vanuit het stadscentrum bereiken met de tram of bus naar de ingangspoort, of met de metro naar station Majorstuen.

Beeldenpark Ekebergparken

Combineer het beste wat cultuur en natuur te bieden hebben in beeldenpark Ekebergparken, gelegen op een heuvel net ten westen van het stadscentrum. 

Het park biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en het Oslofjord. In het park is plek voor 40 sculpturen en hedendaagse kunstinstallaties, waaronder werken van internationale kunsticonen als Renoir, Rodin, Dali en Hirst. Onder de prominente Noorse kunstenaars in het park vallen Per Ung, Dyre Vaa en Per Inge Bjørlo. Een belangrijk thema van de collectie is vrouwelijkheid.

Maak je bezoek compleet met een kopje koffie in het gezellige Karlsborg Spiseforretning, of in het stijlvolle Ekeberg Restaurant.

Neem tram 13 of 19, of bus 34 of 74 vanuit het stadscentrum.

Roseslottet (Rozenkasteel)

Het Rozenkasteel bij Frognerseteren (metrostation) in Oslo is een openluchtkunstinstallatie gemaakt door de broers Vebjørn Sand en Eimund Sand om dankbaarheid voor de democratie uit te drukken. Het park werd geopend in juni 2020, 80 jaar na de bezetting van Noorwegen door nazi-Duitsland en 75 jaar na de bevrijding. Veel van de bijna 300 kunstwerken bestaan uit indrukwekkende monumentale schilderijen, installaties en sculpturen. De installatie sluit in 2025.

Het is elke dag open (er wordt een toegangsprijs gevraagd, zie de website voor meer informatie) en er worden het hele jaar door rondleidingen, lezingen, concerten en verschillende evenementen gehouden. Er is ook een prachtig uitzicht over Oslo en je kunt het Rozenkasteel gemakkelijk combineren met een bezoek aan de beroemde skischans en het skimuseum in Holmenkollen. 

Kistefos Museum

Een andere must voor liefhebbers van beeldhouwkunst is het enorme beeldenpark in het Kistefos Museum in Jevnaker in Hadeland(entreekosten, zie de website voor meer informatie), ongeveer een uur rijden ten noorden van Oslo. 

Een van de grootste beeldenparken in Noorwegen heeft 52 sculpturen van prominente hedendaagse kunstenaars, waaronder Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Tony Cragg en Elmgreen & Dragset. Een van de belangrijkste attracties is de spiegelfontein Pad van Stilte van Jeppe Hein (vergeet niet om schone kleren mee te nemen voor de kinderen!).

Het verbazingwekkende sculptuurachtige museumgebouw zelf, The Twist, dat ook dienstdoet als brug over de rivier, is de reis op zich al waard!


Beeldenpark Henie Onstad

Het kunstcentrum Henie Onstad ligt in Høvikodden, op 20 minuten rijden of 12 minuten met de trein van het stadscentrum naar Sandvika, net ten westen van Oslo.

Dit beroemde kunstcentrum wordt omringd door een park vol met 30 beeldhouwwerken van Noorse en internationale kunstenaars. Tot de beroemdste werken behoren de Solskulptur van Arnold Haukeland, de Filipstadbananen van Trygve Fredriksen en verschillende werken van Inge Bjørlo, Kai Nilsen en Camilla Løw, om er maar een paar te noemen. 

Combineer je bezoek met een wandeling langs het kustpad en een duik aan het aangrenzende strand!

Het beeldenpark bij Bærums Verk

Bærums Verk is een uniek handwerk- en winkelgebied in een voormalige ijzerfabriek die sinds het begin van de 17e eeuw de levensader van Bærum was. Het ligt op 25 minuten rijden of een busrit ten westen van Oslo.

Wandel tussen idyllische houten gebouwen langs de rivier. Hier vind je meer dan 40 winkels, kunstenaarsateliers, galerieën en eetgelegenheden. En niet te vergeten een parkmet meer dan 30 beeldhouwwerken van de belangrijkste Noorse kunstenaars.

De cultuurbestemming Ramme

De cultuurbestemming Ramme is een uniek en veelzijdig juweeltje dat verscholen ligt in Hvitsten in Vestby, 30 minuten rijden ten zuiden van Oslo. 

Hier kun je het ongelooflijke Havlyst park en het Ramme Fjord Hotel verkennen, en heerlijke biologische gerechten proeven van Ramme Kro & Restaurant, het café en de prachtige boerderijwinkel. 

De beroemde Noorse schilder Edvard Munch kocht in 1910 een huis in Nedre Ramme, dat hij behield tot zijn dood in 1944. Treed in de voetsporen van Munch, bezoek zijn villa en bekijk zijn werken in de kunstgalerie Ramme, naast iconische kunst van andere kunstenaars zoals Oda Krogh en 'trollen-schilder' Theodor Kittelsen.

Kunstlandschap Nordland

In Noord-Noorwegen is het uitgebreide Kunstlandschap Nordland, Skulpturlandskap Nordland in het Noors, zeker het bezoeken waard.

Tussen 1992 en 2015 werden maar liefst 34 beelden en installaties buiten geïnstalleerd in 32 verschillende gemeenten in de provincie Nordland (en in een gemeente in Troms). De kunstenaars zijn onder andere Kjell Erik Killi Olsen, Anish Kapoor, Bård Breivik en Sissel Tolaas.

Je kunt kunst in de natuur ook vanaf de weg zien!

Mis de Skyldner van Matias Faldbakken in Kjøllen op de nationale toeristische route Rondane niet.

Nationale toeristische routes

Bekijk kleurrijke straatkunst in het hele land

Recent bekeken pagina's