Parken en tuinen in Noorwegen

Stel je voor ... rondstruinen in een weelderige wereld - net als in de boeken van het sprookje De Geheime Tuin ...

... of op een 'tropisch' eiland in de buurt van Stavanger en Fjord-Noorwegen.

Levendige kleuren ...

... en heerlijke geuren.

Tuinen zijn voor heel veel dingen een perfecte plek, of je nou vrienden wilt ontmoeten, rustig wilt studeren of mediteren ...

... of misschien zelfs in de tijd wilt reizen.

Neem maar eens een kijkje bij een aantal van de mooiste tuinen van Noorwegen!

Ben je zelf een echte tuinfanaat of wil je graag iemand iets moois laten beleven?

Noorwegen is niet alleen een langgerekt en afwisselend land met een wisselend klimaat, het heeft ook nog eens heel veel verschillende parken en tuinen! Bezoek alles van een 'tropisch' paradijs in Zuid-Noorwegen en tuinen in Fjord-Noorwegen tot prachtige pooltuinen in Noord-Noorwegen.

Er zijn niet alleen zes botanische tuinen in Noorwegen, maar er zijn ook heel wat bomentuinen en thematuinen in het hele land. De tuinen hebben planten met zowel inheemse als endemische Noorse plantensoorten en planten uit de hele wereld.

De botanische tuinen en bomentuinen worden vaak beheerd door de plaatselijke gemeente, en je kunt ze meestal gratis bezoeken. Privéparken en -tuinen vragen entree.

In veel landelijke gebieden vind je ook historische hotels met schitterende tuinen. De grootse steden hebben meestal veel groene parken waar je gewoon kunt gaan zitten en genieten van je lunch of een barbecue met vrienden. Zorg er alleen voor dat je daarna de rommel opruimt.

In de hoofdstad Oslo kun je ook een aantal fantastische beeldenparken bezoeken zoals het beroemde Vigelandsparken of het beeldenpark Ekebergparken. Het enorme en imposante Kistefos Museum en beeldenpark in Hadeland ligt op maar een uurtje rijden van Oslo.

Boek je reis naar Kistefos!

Herfstbladeren

Door het wisselen van de jaargetijden is de ervaring in de tuinen steeds anders - afhankelijk van in welk jaargetijde je ze bezoekt. Net als op veel andere plekken zijn de meeste bloemen en planten in Noorwegen op hun mooist in de lente of midden in de zomer.

Maar wat dacht je van een bezoekje in de herfst, als de tuinen en bomen één grote kleurenpracht zijn? Of een totaal andere ervaring in de winter wanneer alles is bedekt met sneeuw en ze eruit zien als een winterwonderland?

Bekijk hieronder de 5 meest fantastische parken en tuinen van Noorwegen maar eens!

Bij Ramme Gaard kun je de avontuurlijke tuin Havlystparken bezoeken, en ook wat eens één van de minst bekende verblijven van Edvard Munch was!

Hier kun je ook exposities van schilderijen van Edvard Munch bekijken, een biologische boerderij verkennen, lekker eten in het restaurant en overnachten aan zee!

De grote 'tropische' tuin Flor & Fjære op het kleine eiland Sør-Hidle, even buiten Stavanger, is al drie generaties eigendom van dezelfde familie die de tuin ook beheert.

Je kunt er met de boot vanuit Stavanger naartoe, rondwandelen tussen de ruim 50.000 bloemen en planten die er elk jaar worden geplant en pauze nemen in het restaurant aan zee. Het is echt een avontuur!

Er was eens een baron die op dit landgoed, Baroniet Rosendal, in de buurt van het Hardangerfjord in Fjord-Noorwegen woonde.

Tegenwoordig kun je zowel het 300 jaar oude kasteel bezoeken als de historische tuin eromheen.

Na een wandeling door de sprookjesachtige tuin kun je ontspannen in het café en genieten van een heerlijke lunch.

De prachtige tuin van Hovelsrud Gård op het eiland Helgøya, in de buurt van het Mjøsa-meer, ziet er nog net zo uit als toen de tuin in 1840 is aangelegd.

Luister naar de stilte en adem de frisse lucht in terwijl je het fantastische uitzicht bewondert over het grootste meer van Noorwegen.

Toch hoef je niet naar landelijke gebieden om mooie parken en tuinen te vinden. Je kunt in alle grote steden midden in de drukte van het stadsleven van weelderig groen genieten.

De botanische tuin van Oslo ligt midden in de stad en heeft ruim 5.000 soorten planten uit onder andere het hoge noorden ...

... en tropische oases in aparte gebouwen met grote palmbomen en zeldzame vissoorten erin!

Midden in het park ligt er ook een gezellig café waar ze versgebakken lekkers en heerlijke drankjes serveren. Je kunt er uitrusten en misschien je volgende tuinavontuur vast plannen.

Waar wil je naartoe?

Duik eens in de Noorse tuinen:

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's