Skip to main content

Aurora-activiteit piekt van 2024 tot en met 2026

Droom je van het zien van het noorderlicht? Nu is hét moment om te gaan! Vanaf nu tot en met 2026, bereikt de activiteit van aurora borealis het hoogste niveau in 11 jaar tijd.

Dichter bij het zonnemaximum

Wil je de meest spectaculaire lichtshow ter wereld niet missen? De periode vanaf nu tot en met 2026 is bijzonder goed voor wie zoekt naar het magische noorderlicht. 

“De activiteit van de zon bepaalt de activiteit van het noorderlicht. De zon geeft continu geladen deeltjes af. Soms vinden zonnestormen plaats die extra deeltjes afgeven. Op dit moment is de zon op weg naar een nieuw zonnemaximum, waarbij er veel meer activiteit is dan normaal. Er zit elf jaar tussen elke piek en we verwachten een nieuwe piek te bereiken in 2025,” zegt Pål Brekke, hoofd van ruimteonderzoek bij het Norwegian Space Center.

“Dit betekent dat dit jaar goed wordt, volgend jaar nog beter en daarna blijft het (meestal) nog drie tot vier jaar op hetzelfde niveau. Dus er zijn goede omstandigheden voor op zijn minst de komende drie jaar, wat een goed voorteken is voor het noorderlichttoerisme.”

De aurora borealis is zichtbaar in Noord-Noorwegen en soms in heel Noorwegen, tussen september en april wanneer de hemel helder en donker is. Statistisch gezien vindt de hoogste activiteit plaats in de lente (maart/april) en herfst (september/oktober).

Aurora in het roze

En de lichtshow is begonnen! Meerdere zogenoemde ‘kannibaalstormen’ bereikten de aarde in de herfst van 2023, waardoor er zeer goede omstandigheden voor aurora borealis werden bereikt. 

Pål Brekke legt uit dat wanneer een zonnestorm een andere inhaalt, hij deze kan ‘opeten’ en zodoende de naam ‘kanibaalstorm’. Wanneer dit fenomeen plaatsvindt, verzamelen zonnestormen zich in een gaswolk die krachtiger is dan de individuele stormen. De gaswolk sleept een magnetisch veld vanaf de zon, dat uiteindelijk het magnetische veld van de aarde bereikt en zorgt voor prachtige kleuren in de hemel van Noorwegen. Noorse Instagram-accounts staan dan vol met spectaculaire beelden.

Het noorderlicht ziet er meestal groen uit, maar deze herfst hadden mensen de kans om aurora in een roze jurkje te zien - dit is een zeldzaam fenomeen. 

Bekijk deze foto's die uit verschillende delen van Noorwegen in de herfst van 2023!

Hoe je de groene diva niet misloopt

Brekke deelt een aantal handige tips voor wie het prachtige fenomeen wil aanschouwen. 

“Ten eerste, is het verstandig om een noorderlicht-app te gebruiken die je pushmeldingen stuurt voor je locatie,” zegt hij en vervolgt:

“Maar het belangrijkste aspect is het controleren of het weer helder is en niet in de buurt te zijn van straatverlichting en andere lichtvervuiling. Zoek een donkere plek, het liefst minimaal 150 meter verwijderd van gebouwen, en kijk naar het noorden.”

Waardoor ontstaat het noorderlicht?

Hier is de uitleg van een gerenommeerde ruimtewetenschapper over wat er gebeurt:

“Zonnedeeltjes die erin slagen de magnetosfeer van de aarde binnen te dringen, worden langs de magnetische veldlijnen naar de poolgebieden geleid. Wanneer ze de atmosfeer van de aarde raken, botsen ze met zuurstof en stikstof. Deze botsingen, die meestal plaatsvinden op hoogtes tussen 80 en 300 km, dragen energie over aan deze atomen (ze worden geëxciteerd) en zenden onmiddellijk licht uit met een specifieke frequentie of kleur. Wanneer er elke seconde miljarden van zulke kleine lichtflitsen plaatsvinden, is het totaaleffect een spectaculaire, gloeiende atmosfeer van groene, rode, witte en blauwe kleuren. Het mechanisme dat de hemel laat stralen lijkt erg op wat er gebeurt in een tl-buis, een neonlamp of een ouderwetse televisie.”

Bekijk de noorderlichtvoorspelling

De beste plekken om het noorderlicht te zien

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Activiteiten in Noord-Noorwegen

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's