Skip to main content

De rijke wateren van Trøndelag

Noorwegen heeft een enorme verscheidenheid aan ongelooflijk lekkere vis, schaal- en schelpdieren, maar de kust van Trøndelag heeft een aantal vrij unieke kenmerken die leiden tot de beste kwaliteit die je je kunt wensen.

Hier komt de Golfstroom uit het zuiden in aanraking met de koude stroming uit het noorden, en dat zorgt voor optimale omstandigheden voor vis, schaal- en schelpdieren.

De meeste sint-jakobsschelpen die in Noorse toprestaurants en in de Scandinavische landen worden geserveerd, komen uit de kust van Trøndelag. De wateren zitten ook boordevol langoustines. Volgens Ola is dat niet zo gebruikelijk in Noorwegen. Ola runt Ansnes Brygger op het eiland Hitra - één van de meest legendarische visrestaurants van Noorwegen.

Hij begon zijn carrière in het allereerste toprestaurant dat in Trondheim werd geopend en heeft sinds die tijd een passie voor het bereiden van het allerbeste gerechten op basis van lokale ingrediënten.

'Bij Ansnes werken is net als midden in een geweldige voorraadkast landen', zegt Ola.

Ola en zijn keukenbrigade hebben ook hun heerlijke vis, schaal- en schelpdieren naar de stad gebracht door het openen van hun unieke nieuwe visrestaurant 'The Crab' in Trondheim.

Een voorliefde voor schelpdieren

Om beter te begrijpen waarom Trøndelag zo belangrijk is als het gaat om vis, schaal- en schelpdieren, moeten we terug naar de eilanden Hitra en Frøya. Die liggen aan de monding van het Trondheimfjord.

Het is niet voor niets dat er sint-jakobsschelpen uit Frøya op de borden verschijnen in de beste restaurants van Azië, terwijl krab uit Hitra al lang een delicatesse is in Frankrijk. Deze specifieke kustgebieden zijn naast andere schaal- en schelpdieren misschien wel de beste locaties ter wereld voor langoustines en krab.

'Langoustines gedijen goed bij lage temperaturen op een diepte van 150 tot 200 meter, en ze houden van een vlakke modderige bodem. Ook de waterkwaliteit in het gebied is hoog, en het water heeft de juiste temperatuur', legt Ola uit.

Bruine krab - de crème de la crème van alle krabsoorten

Op veel plekken kun je taskekrabbe (bruine krab) eten, maar de meest bekende bruine krab komt uit Hitra. De voortreffelijke krab van de kust van Trøndelag is synoniem geworden voor de locatie.

'De krab uit Hitra is groot, vlezig en vol voedingsstoffen', aldus Ola.

Ga je naar Hitra en Trøndelag, dan kun je deze krab vers proeven, recht uit zee. Een aanrader is het beroemde zeebanketbuffet van Ola en zijn brigade bij Ansnes Brygger met de alom bekende krabsoort, langoustines en nog veel meer heerlijkheden uit de zee.

Maak indruk op je vrienden en familie door ze zelf thuis klaar te maken. Ola's eigen draai aan krab uit Hitra, Singaporese peperkrab en veel andere lekkere gerechten vind je in Noorse Kookboek.

De bakermat van de zalmkweek

Trøndelag staat ook bekend om eersteklas zalm die zalmvissers uit de hele wereld naar de regio lokt. Het Trondheimfjord is uniek dankzij z'n vele waterlopen boordevol zalm, en in Trøndelag zijn de beste en meest spectaculaire wilde zalmrivieren van Noorwegen: Namsen, Gaula en Orkla.

Hitra staat in Noorwegen bekend als de bakermat van de zalmkweek Hier werd in 1970 de eerste kwekerij ter wereld voor jonge Atlantische zalm opgezet. Tegenwoordig genieten wereldwijd miljoenen mensen elke dag van zalm van de Noorse kust! De gezondheidsvoordelen van zalm zijn alom bekend, maar lang niet iedereen weet dat Noorse zalm bovendien antibioticavrij en niet genetisch gemodificeerd is. Noorse zalmkwekers streven altijd naar het verduurzamen van technologieën en het creëren van een meer circulaire sector.

Ga eens naar een toprestaurant in Trondheim of naar een restaurant in één van de dorpen aan de kust voor kersverse zalm op z'n best.

De klipvisstad

Iets ten zuiden van Trøndelag ligt Kristiansund, waar deze gedroogde en gezouten kabeljauw-specialiteit oorspronkelijk vandaan komt. De stad is grotendeels gestoeld op visserij en de productie van klipvis, die traditioneel op de rotsen aan zee werd gedroogd voordat het vanaf halverwege de 17e eeuw naar Zuid-Europa werd geëxporteerd. En daar kregen handelaren kruiden en een levendige cultuur voor terug, zoals het gerecht bacalao (afgeleid van het Spaanse en Portugese woord voor kabeljauw).

Bij het Noorse klipvismuseum kom je meer te weten over de unieke geschiedenis van de stad. Je kunt ook naar Klippfiskfestivalen, het jaarlijkse klipvisfestival dat meestal in juni wordt gehouden.

Ben je in de buurt, bestel dan zeker ook de specialiteit van Kristiansund eens: fishan - verse vis met frietjes. Die kun je krijgen bij het populaire Fishanbua bij de haven en in restaurantjes in de stad.

Plaatselijke gerechten zelf thuis klaarmaken? Probeer een traditioneel kabeljauwrecept met klipvis van de westkust van Noorwegen maar eens.

Europese gastronomische regio 2022

Maar de regio Trøndelag heeft meer te bieden dan alleen zalige zeevruchten. De regio Trøndelag en Trondheim is op dit moment erg populair bij Europese fijnproevers, en er zijn veel redenen waarom het is uitgeroepen tot Europese gastronomische regio 2022.

Ontdek waar je de lekkerste lokale lekkernijen kunt vinden in deze gids voor foodies die naar Trondheim en Trøndelag willen!

De unieke smaak van de natuur

Wie beter eet, leeft beter. Dat geldt ook voor de wilde schapen en herten die aan de Noorse kust leven. Vrij rondzwerven, het kustklimaat en de flora op eilanden zoals Smøla in het noordwesten en Hitra en Frøya in Trøndelag geven het vlees die unieke natuurlijke smaak en een niet te evenaren malsheid.

Wild schapenvlees van de Noorse kust is een uniek kwaliteitsproduct en heeft de status beschermde geografische aanduiding (BGA) gekregen. De schapen zijn uitstekende verzorgers van het landschap en grazen het hele jaar door buiten dankzij het kustklimaat met koele zomers en zachte winters. Ze eten kruiden en jeneverbesscheuten, die je ook zelf thuis prima kunt gebruiken tijdens het koken. Ze kuieren graag naar de waterlijn voor een hapje zeewier en kelp.

Bij boerderij Villsaugården in Smøla kun je genieten van een prachtige omgeving en heerlijke streekproducten met wild schapenvlees in de boerderijwinkel en in het restaurant.

In Trøndelag zal je zien dat hertenvlees een delicatesse is die vaak in restaurants op de kaart staat. Het gerucht doet de ronde dat er op Hitra meer herten wonen dan mensen. Het eiland heeft zelfs een hotel met de naam Hjorten Hotell, ofwel 'Hertenhotel'. Proef maar eens een aantal plaatselijke delicatessen in het restaurant van het hotel, of ga naar Dal Pro Gårdsmat, een boerderijwinkel die allerlei producten van herten en wilde schapen verkoopt.

Al trek gekregen in Trøndelag en het noordwesten? Baan je een weg door de smaken van Trondheim en Kristiansund per snelboot langs de kust, of kijk eens naar wat misschien wel de lekkerste fietstocht van Noorwegen is!

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's