Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

    Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

    Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

    Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

    Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

    Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten

    Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

    Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

    DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

    Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

    Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  • Reizen in Noorwegen

    Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

    SJ NORD – het avontuur begint op de trein

    Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

    NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

    Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

    DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

    AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

    Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

    Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

    Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

  • Tours en rondtochten

    Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

    Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

    Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

    Up Norway – luxe op maat door insiders

    Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

    Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

    Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

    Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

    Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

    50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

    Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

    Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

    Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

  • Offers

Search
or search all of Norway

FENALÅR

Een eeuwenoude Noorse traditie

Fenalår .
Photo: Lasse Fløde/matprat.no
Fenalår .
Photo: Eivor Eriksen/Norsk mat

Heb je al ooit één van de lekkerste vleessoorten van Noorwegen geproefd, onze fenalår?

Fenalår .
Photo: Lasse Fløde/matprat.no
Fenalår .
Photo: Eivor Eriksen/Norsk mat

Net als Serranoham en Parmaham heeft ook Fenalår fra Norge (Fenalår uit Noorwegen) de status beschermde geografische aanduiding (BGA) gekregen.

Slices of Fenalår .
Photo: Mari Svenningsen/Matprat
Slices of Fenalår .
Photo: Mari Svenningsen/Matprat

En dat allemaal dankzij deze vrolijke dieren die rond de fjorden en in de bergen hun kostje bij elkaar grazen.

Norwegian wild sheep .
Photo: Benjamin A. Ward / Visit Norway
Norwegian wild sheep .
Photo: Benjamin A. Ward / Visit Norway

Fenalår wordt gemaakt van gezouten en gedroogde lams- of schapenbout en is al eeuwenlang een Noorse traditie. Het is favoriet bij feestelijke maaltijden, maar ook een perfecte snack voor in je wandelrugzak of voor bij de lunch.

Het wordt al sinds de Vikingtijd wereldwijd geëxporteerd, maar het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de kunst van fenalår maken naar een nog hoger niveau is getild. Dit is vooral te danken aan de inspanningen van producentenvereniging Fenalår fra Norge om de hoeveelheid zout te verminderen en het milde, heerlijke aroma te accentueren. De leden streven ernaar het vlees zo mals te maken dat het bijna op je tong smelt.

'Fenalår moet vol smaak en aroma zitten, en niet alleen met zout. De smaak is de essentie van goede fenalår, aldus Per Berg, voorzitter van Fenalår fra Norge.

Door minder zout te gebruiken, krijgen de enzymen in het vlees de kans zich vrij te bewegen. Dat accentueert zowel de smaak als de textuur.

Traditioneel of gerijpt

Tegenwoordig wordt fenalår op twee verschillende manieren gemaakt, namelijk traditioneel en gerijpt. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid zout, waarbij de gerijpte variant (of modnet in het Noors) iets minder zout bevat. Dat is dan ook de variant die je moet kiezen als je het allerbeste vlees wilt.

'Het is veel bewerkelijker om te maken met minder zout. Alles komt aan op nauwkeurigheid, geduld en vaardigheid. Dat hebben ze in Zuid-Europa al bereikt met ham. De afgelopen 10 jaar is dat ook toegepast op Noorse fenalår, en het resultaat is geweldig.'

Producentenvereniging Fenalår fra Norge bestaat uit negen producenten die samen de naam Fenalår fra Norge (Fenalår uit Noorwegen) tot beschermde geografische aanduiding hebben gemaakt, en daardoor is het één van onze ruim 20 nationale culinaire specialiteiten geworden.

De status helpt bij het beschermen van de unieke kwaliteit van deze specialiteit en zorgt dat het werk wat betreft het instandhouden en verbeteren van deze traditie, waar Noorwegen trots op is, wordt voortgezet.

Eén ding is zeker: fenalår heeft een speciaal plekje in de harten van de Noren.

Fenalår in different forms
Cured meat - Fenalår.
Photo: Morten Brun/MatPrat.no

Vikingvoedsel

Er wordt aangenomen dat de methode om fenalår te maken al sinds de Vikingtijd bestaat. Op Vikingschepen werd er waarschijnlijk stokvis en gedroogd vlees gegeten en zure melk en bier gedronken. Vers vlees en verse vis werden alleen in het seizoen gegeten, dus inmaken, drogen en roken was de oplossing om te profiteren van de seizoenen en om het voedsel lang te kunnen bewaren.

'Ook al was er in de Vikingtijd een tekort aan zout in Noorwegen, je moet de Vikingen niet onderschatten. Ze gebruikten waarschijnlijk hun netwerk om aan zout te komen', aldus Berg.

A happy sheep grazing by the fjord
Sheep in Aurland.
Photo: Ruben Soltvedt

Het geheim zit hem in de schapen

Om de beste fenalår te maken, heb je het beste lamsvlees nodig. En Noorwegen is de perfecte plek voor schapen. Hier kunnen ze het grootste deel van het jaar buiten grazen en dankzij de geweldige voedingstoffen in de grond is extra voeren niet of nauwelijks nodig.

'Grondstoffen hebben altijd invloed op het eindproduct, en Noorse schapen hebben een prima leven. Ze eten wat ze willen en kunnen er tijdens het grazen uitpikken wat ze lekker vinden', legt Berg uit.

Noors lamsvlees is dan ook één van de meer natuurlijke vleessoorten die in Noorwegen op tafel komt.

Interessante tip!

Nadat de fenalår is aangesneden, kun je die inwrijven met olijfolie en inpakken in bakpapier om een tijdje te bewaren. Bewaren moet wel gekoeld. Als je de fenalår op kamertemperatuur wilt bewaren, doe hem dan in een dunne katoenen tas.

Er zijn heel wat manieren om van dit bijzondere gezouten vlees te genieten ...

Fenalår by the fjord .
Photo: Haugen Gardsmat
Fenalår .
Photo: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

... zoals op de klassieke Noorse manier: fenalår met platbrood en zure room.

Flat-bread with fenalår .
Photo: Marte Nordahl / Matprat.no
Flatbread with fenalår .
Photo: Marte Nordahl / Matprat.no

Of waarom doe je fenalår niet op een stapel geroosterd brood of maak je er een carpaccio van?

Fenalår toast and carpaccio with fenalår .
Photo: Sara Johannessen / Astrid Hals / matprat.no
Carpaccio with fenalår .
Photo: Astrid Hals / Matprat.no

Een andere Noorse favoriet zijn platbroodrolletjes met fenalår, perfect als tapa!

Bekijk het recept en andere manieren om te genieten van fenalår maar eens.

Flatbread roll-ups with fenalår .
Photo: Sara Johannessen
Flatbread roll-ups with fenalår .
Photo: Sara Johannessen

Leuk weetje over fenalår

Veel mensen vragen zich af waarom alleen Noorwegen fenalår maakt, maar dat is toepasselijker dan je zou denken. Want Noorwegen heeft zelf de vorm van een lamsbout! Misschien was dit wel voorbestemd :) Je kunt fenalår als landkaart gebruiken: begin het aan te snijden in 'Trøndelag' en baan je al smullend een weg door het hele land.

A big sheep grazing in green meadows
Lofoten sheep.
Photo: Ernst Furuhatt / nordnorge.com

Fenalår kun je overal in Noorwegen vinden, en elke plaats heeft z'n eigen kleine draai gegeven aan hoe het wordt gemaakt en aan de smaak. Dus als je je favoriet wilt vinden, moet je op vakantie je ogen goed de kost geven!

Al kun je het zowat overal vinden, hebben sommige plaatsen er een lokale specialiteit van gemaakt, vooral in Fjord-Noorwegen. Maar er zijn ook kwalitatief hoogwaardige producenten in Oost-Noorwegen, bijvoorbeeld in de Gudbrandsdalen-vallei en de Hallingdal-vallei. Fenalår gemaakt van lamsvlees uit de Lofoten (Lofotlam) en uit Lyngen (Lyngenlam) zijn ook uniek omdat beide lamssoorten de BGA-status hebben en worden beschouwd als nationale culinaire specialiteiten.

Waar kun je het kopen?

Je kunt fenalår in de meeste Noorse supermarkten vinden, maar als je rondreist, ga dan in de winkel naar de lokale levensmiddelen. Zo kun je de plaatselijke smaak proeven en misschien op een onverwachte plek je eigen favoriet vinden.

Je kunt deze specialiteit ook bij veel plaatselijke boerderijwinkels kopen.

De toekomst van fenalår

Volgens fijnproevers is het tijd dat fenalår wereldwijd meer bekendheid krijgt. Er wordt steeds meer gewerkt aan het verhogen van de export, en dat heeft in Frankrijk al tot een bescheiden succes geleid.

'Eén van de grootste issues met het exporteren van fenalår is dat niemand weet wat het is. Maar mensen komen nu steeds meer te weten over het product, en dat is te merken', aldus Berg.

Deze specialiteit is nu te vinden in winkels in Frankrijk, en er is ook vooruitgang geboekt op de Italiaanse markt. Het is dus spannend om te zien waar fenalår allemaal naartoe gaat! Wie weet kun je het binnenkort wel in je eigen woonplaats kopen!

Slicing fenalår in to thin pieces
Cutting fenalår.
Photo: Studio Dreyer-Hensley / Matprat.no
Feiten over fenalår

•  Vermoedelijk werd gedroogde lamsbout al in 3000 voor Christus gegeten.

•  Het zouten van de lamsbout voorkomt de groei van bacteriën en is een oude conserveringsmethode.

•  Sommige producenten zouten droog, andere weer met pekelwater. Bij droog zouten komt er na verloop van tijd ook wat pekelwater vrij.

•  Sommige producenten roken het vlees ook als alternatieve conserveringsmethode.

•  Fenalår fra Norge (Fenalår uit Noorwegen) moet een gelijkmatige, roodachtige kleur hebben, een milde en matig stevige consistentie en zoute smaak hebben, gezouten zijn, mogen geen aroma- of smaakafwijkingen vertonen en moet vrij zijn van schimmel.

•  Fenalår fra Norge kan op smaak zijn gebracht met specerijen, kruiden, bessen, honing, etc.

Bezoek de oorsprong van fenalår

Noorse specialiteiten

Maak kennis met het land van de schapen

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Algemeen
    Toegankelijkheid
    Leeftijdsgrens
    • Show More
    • No available filters
    Korting
    • Show More
    • No available filters
    Moeilijkheidsgraad
    Landschap
    • Show More
    • No available filters
    Prijsklasse
    Seizoen
    Overnachting
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotel voorzieningen
    • Show More
    • No available filters
    Voorzieningen in de kamer
    Skigebied
    Buitenactiviteiten
    Activiteiten
    • Show More
    • No available filters
    Alpineskiën
    Fietsen
    Kanoën & kajakken
    Langlaufen
    Vissen
    • Show More
    • No available filters
    Wandelen
    Wildlife & Safari's
    • Show More
    • No available filters
    Winteractiviteiten
    • Show More
    • No available filters
    Plan je reis
    Reisinformatie
    • Show More
    • No available filters
    Services
    • Show More
    • No available filters
    Proef Noorwegen
    Noorse keuken
    Pubs en Bars
    Restaurants & cafés
    • Show More
    • No available filters
    Activiteiten
    Activiteiten
    • Show More
    • No available filters
    Kinderactiviteiten
    • Show More
    • No available filters
    Stranden
    Winkelen
    • Show More
    • No available filters
    Pretparken
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Algemeen
Toegankelijkheid
Leeftijdsgrens
  • Show More
  • No available filters
Korting
  • Show More
  • No available filters
Moeilijkheidsgraad
Landschap
  • Show More
  • No available filters
Prijsklasse
Seizoen
Overnachting
Camping
  • Show More
  • No available filters
Hotel voorzieningen
  • Show More
  • No available filters
Voorzieningen in de kamer
Skigebied
Buitenactiviteiten
Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
Alpineskiën
Fietsen
Kanoën & kajakken
Langlaufen
Vissen
  • Show More
  • No available filters
Wandelen
Wildlife & Safari's
  • Show More
  • No available filters
Winteractiviteiten
  • Show More
  • No available filters
Plan je reis
Reisinformatie
  • Show More
  • No available filters
Services
  • Show More
  • No available filters
Proef Noorwegen
Noorse keuken
Pubs en Bars
Restaurants & cafés
  • Show More
  • No available filters
Activiteiten
Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
Kinderactiviteiten
  • Show More
  • No available filters
Stranden
Winkelen
  • Show More
  • No available filters
Pretparken
Clear Filters
Back To Top

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven