Het wordt al sinds de Vikingtijd wereldwijd geëxporteerd, maar het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de kunst van fenalår maken naar een nog hoger niveau is getild. Dit is vooral te danken aan de inspanningen van producentenvereniging Fenalår fra Norge om de hoeveelheid zout te verminderen en het milde, heerlijke aroma te accentueren. De leden streven ernaar het vlees zo mals te maken dat het bijna op je tong smelt.
'Fenalår moet vol smaak en aroma zitten, en niet alleen met zout. De smaak is de essentie van goede fenalår, aldus Per Berg, voorzitter van Fenalår fra Norge.
Door minder zout te gebruiken, krijgen de enzymen in het vlees de kans zich vrij te bewegen. Dat accentueert zowel de smaak als de textuur.
Traditioneel of gerijpt
Tegenwoordig wordt fenalår op twee verschillende manieren gemaakt, namelijk traditioneel en gerijpt. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid zout, waarbij de gerijpte variant (of modnet in het Noors) iets minder zout bevat. Dat is dan ook de variant die je moet kiezen als je het allerbeste vlees wilt.
'Het is veel bewerkelijker om te maken met minder zout. Alles komt aan op nauwkeurigheid, geduld en vaardigheid. Dat hebben ze in Zuid-Europa al bereikt met ham. De afgelopen 10 jaar is dat ook toegepast op Noorse fenalår, en het resultaat is geweldig.'
Producentenvereniging Fenalår fra Norge bestaat uit negen producenten die samen de naam Fenalår fra Norge (Fenalår uit Noorwegen) tot beschermde geografische aanduiding hebben gemaakt, en daardoor is het één van onze ruim 20 nationale culinaire specialiteiten geworden.
De status helpt bij het beschermen van de unieke kwaliteit van deze specialiteit en zorgt dat het werk wat betreft het instandhouden en verbeteren van deze traditie, waar Noorwegen trots op is, wordt voortgezet.
Eén ding is zeker: fenalår heeft een speciaal plekje in de harten van de Noren.