Skip to main content

RECEPT:
Fenalår

3 lekkere manieren om ervan te genieten

In Spanje hebben ze Serranoham, in Italië hebben ze Parmaham en in Noorwegen hebben we fenalår!

Gezouten en gedroogde lamsbout bestaat al sinds de Vikingtijd.

Tegenwoordig is fenalår een beschermde geografische aanduiding (BGA). Dit gezouten lamsvlees van hoge kwaliteit kan zo mals zijn dat het zowat smelt in je mond.

Je kunt het makkelijk bewaren en snijden, het is superlekker, en het is perfect voor een feestje.

1.

Dit gezouten vlees is de perfecte aanvulling voor je vleeswarenplankje! Serveer het met fruit, zure room, ringetjes rode ui en platbrood.

2.

Komen er vrienden op bezoek of heb je trek in een lekkere snack tijdens het wandelen? Dan is fenalår met roerei het antwoord.

Echt zalig!

3.

Hetzelfde geldt voor zachte platbroodrolletjes (lefse) met fenalår. Even lekker op een typisch Noors buffet dan als lunchsnack in je wandelrugzak. 

Bekijk het recept hieronder maar eens.

Platbroodrolletjes met fenalår

Met roomkaas en gehakte pistachenootjes

Ingrediënten:

12 plakjes fenalår (gezouten en gedroogde lamsbout)

4 zachte platte broden (of lefse die je in de meeste Noorse supermarkten kunt kopen) of tarwe-tortilla's.

125 g roomkaas (naturel of met kruiden)

2 lente-uitjes

1 el gehakte pistachenootjes

1/2 tl gemalen peper


Bron: Matprat.no



Wil je ook zelfgemaakte lefser maken? Probeer dit recept maar eens.

Bereiding:

1. Besmeer de platte broden met roomkaas. Zorg voor een dun laagje helemaal tot aan de rand zodat het beleg goed aan de roomkaas blijft plakken. Leg er plakjes fenalår op.

2. Strooi er lente-ui en pistachenootjes over en voeg wat versgemalen peper toe.

3. Rol de platte broden op en leg ze met de rand naar beneden op een snijplank. Snijd de rolletjes in de grootte die je wilt en serveer ze.

4. Als je ze niet meteen opdient, leg dan de opgerolde platte broden zonder ze eerst in plakjes te snijden op een bord en zet ze in de koelkast. Snijd ze vlak voor het opdienen.

Tip: Gebruik gerust tandenstokers om de rolletjes bij elkaar te houden.

Er zijn veel andere manieren om dit geweldige en typisch Noorse gezouten vlees te serveren.

Vrije, blije schapen

Noorse schapen lopen de hele zomer vrij rond in de bergen en valleien, en ze eten bijna alleen maar vers gras.

Daarom wordt fenalår dan ook beschouwd als één van de duurzamere Noorse vleesproducten.

Kom alles te weten over deze Noorse culinaire traditie!

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's