In Spanje hebben ze Serranoham, in Italië hebben ze Parmaham en in Noorwegen hebben we fenalår!
Gezouten en gedroogde lamsbout bestaat al sinds de Vikingtijd.
Tegenwoordig is fenalår een beschermde geografische aanduiding (BGA). Dit gezouten lamsvlees van hoge kwaliteit kan zo mals zijn dat het zowat smelt in je mond.
Fenalår
.
Photo:
Lasse Fløde/matprat.no
Fenalår
.
Photo:
Lasse Fløde/matprat.no
Je kunt het makkelijk bewaren en snijden, het is superlekker, en het is perfect voor een feestje.
Potluck
.
Photo:
Matprat / Studio Dreyer-Hensley
Potluck
.
Photo:
Matprat / Studio Dreyer-Hensley
1.
Dit gezouten vlees is de perfecte aanvulling voor je vleeswarenplankje! Serveer het met fruit, zure room, ringetjes rode ui en platbrood.
1. Besmeer de platte broden met roomkaas. Zorg voor een dun laagje helemaal tot aan de rand zodat het beleg goed aan de roomkaas blijft plakken. Leg er plakjes fenalår op.
2. Strooi er lente-ui en pistachenootjes over en voeg wat versgemalen peper toe.
3. Rol de platte broden op en leg ze met de rand naar beneden op een snijplank. Snijd de rolletjes in de grootte die je wilt en serveer ze.
4. Als je ze niet meteen opdient, leg dan de opgerolde platte broden zonder ze eerst in plakjes te snijden op een bord en zet ze in de koelkast. Snijd ze vlak voor het opdienen.
Tip: Gebruik gerust tandenstokers om de rolletjes bij elkaar te houden.