RECEPT:
Fenalår
3 lekkere manieren om ervan te genieten
In Spanje hebben ze Serranoham, in Italië hebben ze Parmaham en in Noorwegen hebben we fenalår!
Gezouten en gedroogde lamsbout bestaat al sinds de Vikingtijd.
Tegenwoordig is fenalår een beschermde geografische aanduiding (BGA). Dit gezouten lamsvlees van hoge kwaliteit kan zo mals zijn dat het zowat smelt in je mond.
Je kunt het makkelijk bewaren en snijden, het is superlekker, en het is perfect voor een feestje.
1.
Dit gezouten vlees is de perfecte aanvulling voor je vleeswarenplankje! Serveer het met fruit, zure room, ringetjes rode ui en platbrood.
2.
Komen er vrienden op bezoek of heb je trek in een lekkere snack tijdens het wandelen? Dan is fenalår met roerei het antwoord.
Echt zalig!
3.
Hetzelfde geldt voor zachte platbroodrolletjes (lefse) met fenalår. Even lekker op een typisch Noors buffet dan als lunchsnack in je wandelrugzak.
Bekijk het recept hieronder maar eens.
Er zijn veel andere manieren om dit geweldige en typisch Noorse gezouten vlees te serveren.
Vrije, blije schapen
Noorse schapen lopen de hele zomer vrij rond in de bergen en valleien, en ze eten bijna alleen maar vers gras.
Daarom wordt fenalår dan ook beschouwd als één van de duurzamere Noorse vleesproducten.
Kom alles te weten over deze Noorse culinaire traditie!