Kies jouw favoriete bolle
Waarschuwing: behoorlijk verslavend
Op excursie? Verjaardagsfeestje? Zin in een snack na je werk? Een kleine beloning op een zware dag?
Er is altijd wel een bolle die je lekker vindt.
In Noorwegen zijn we dol op deze hemelse broodjes die gebakken zijn met gist.
Proef je een vleugje kardemom?
Soms voegen we extra boter, suiker en heel veel kaneel toe...
...en voilà! Daar hebben we de bekende kanelboller (vlechten) of kanelsnurrer (knopen).
Tegenwoordig kun je de broodjes bakken met wat je maar wilt, bijvoorbeeld met krentjes, chocolade, karamel, pistache, bruine kaas...
...of je maakt ze met een overdosis bessen.
Het zonnetje komt eraan!
Broodjes kunnen ook deel uitmaken van een overgangsritueel. Zo wordt bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen de terugkeer van het zonnetje na de winter gevierd met solboller (zonnebroodjes).
In december voegen we iets speciaals toe aan het deeg van de bolle: saffraan!
We noemen de s-vormige saffraanbroodjes Lussekatter. Ze worden gemaakt ter ere van het Luciafeest op 13 december.
Ze zijn zo lekker dat het lastig is om er maar eentje te eten. Maar we hoeven ons toch helemaal niet in te houden, toch?
Een andere favoriet is skolebrød. Dat zijn grote broodjes gevuld met romige vanillepudding en bovenop glazuur en geraspte kokos.
Een broodje kan zelfs een fashionstatement zijn. De roze geglazuurde kaneelbroodjes van de uit Oslo afkomstige Nicoline Lysholm heten Skillings en werden al snel populair op Instagram toen ze die in het voorjaar van 2020 lanceerde.
Binnen een paar dagen stonden mensen zelfs in de rij te wachten op verse broodjes.