Skip to main content

Wij Noren bakken graag zoete broodjes

'Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar,' zegt Bodil Nordjore. Ze schreef een kookboek en is dol op zoete broodjes. Ook viel Nordjore meermaals in de prijzen dankzij haar activiteiten rondom de Noorse eetcultuur.

Deze zalige broodjes smelten op je tong en als je ze eet, dan waan je je echt even in de zevende hemel', zegt ze. Maar haar lofzang gaat nog verder: 'Ze plakken niet, ze kruimelen niet en ze ruiken zó lekker dat het water je gegarandeerd in de mond loopt.'

'Je vindt over de hele wereld wel gebakken zoete broodjes, maar de Noorse zijn bijzonder en bevatten minder vet dan bijvoorbeeld de Franse brioche,' legt Nordjore uit.

Hoewel de broodjes nu niet meer weg te denken zijn uit onze cultuur, werden ze pas een favoriete lekkernij toen witte tarwe in de 19e eeuw voor het eerst in Noorwegen verkrijgbaar was en mensen thuis een fornuis hadden.

Altijd en overal

Van oudsher zijn er twee soorten Noorse broodjeseters: met krentjes en zonder. Bodil Nordjore heeft die van haar het liefst met heel veel krentjes en zo zacht mogelijk.

Je kunt je broodjes in een café opeten of meenemen voor onderweg. Het maakt niet uit hoe en wanneer je ze wilt, want ze zijn letterlijk op elke hoek van de straat verkrijgbaar bij bakkerijen, cafés, winkels en zelfs bij tankstations. Volgens Tv2.no gingen er in 2017 bij Noorse tankstations alleen al ruim 40 miljoen broodjes over de toonbank.

Eigenlijk heeft tankstation Shell Espa in Oost-Noorwegen broodjes voor reizigers naar een hoger plan getild: In 2019 verkochten ze maar liefst 1,5 miljoen broodjes en staan ​​bekend als Bolleland (jawel, dat betekent 'broodjesland'). Als je van Oslo naar populaire skibestemmingen zoals Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell en Trysil reist, dan is een tussenstop hier echt een must.

In het bergdorp Lom, tussen Oost-Noorwegen en Fjord-Noorwegen, is de plaatselijke bakker zelfs een bezienswaardigheid geworden. Vooral in de zomer staan reizigers graag in de rij voor broodjes en andere lekkernijen.

Wat vinden de experts van hun broodjes?

Je kunt gerust stellen dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur - zelfs bij Michelinsterrenfenomeen Maaeemo. Het haute-cuisinerestaurant wordt door velen beschouwd als het beste restaurant van Noorwegen en is gespecialiseerd in de Scandinavische keuken. Na hun heropening in de trendy wijk Bjørvika in Oslo voegde de chef-kok kaneelbroodjes toe aan het menu.

Nadat ze van de maaltijd van hun leven genoten hebben, worden de gasten naar een andere ruimte geleid waar alles in het teken van koffie en kaneelbroodjes staat. Zelfs na een 15-gangendiner kan niemand een vers gebakken kaneelbroodje weerstaan wat aanvoelt alsof er een engeltje over je tong fietst.

Hoe wil jij die van jou?

Maak thuis zelf tarwebroodjes

Bekijk het recept uit ons Noorse Kookboek en bak deze zachte, luchtige, zalige en zoete broodjes zelf.

Zoek een bakkerij in de buurt

Recent bekeken pagina's