There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Op excursie? Verjaardagsfeestje? Zin in een snack na je werk? Een kleine beloning op een zware dag?
Er is altijd wel een bolle die je lekker vindt.
In Noorwegen zijn we dol op deze hemelse broodjes die gebakken zijn met gist.
Proef je een vleugje kardemom?
Soms voegen we extra boter, suiker en heel veel kaneel toe...
...en voilà! Daar hebben we de bekende kanelboller (vlechten) of kanelsnurrer (knopen).
'Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar,' zegt Bodil Nordjore. Ze schreef een kookboek en is dol op zoete broodjes. Ook viel Nordjore meermaals in de prijzen dankzij haar activiteiten rondom de Noorse eetcultuur.
Deze zalige broodjes smelten op je tong en als je ze eet, dan waan je je echt even in de zevende hemel', zegt ze. Maar haar lofzang gaat nog verder: 'Ze plakken niet, ze kruimelen niet en ze ruiken zó lekker dat het water je gegarandeerd in de mond loopt.'
'Je vindt over de hele wereld wel gebakken zoete broodjes, maar de Noorse zijn bijzonder en bevatten minder vet dan bijvoorbeeld de Franse brioche,' legt Nordjore uit.
Hoewel de broodjes nu niet meer weg te denken zijn uit onze cultuur, werden ze pas een favoriete lekkernij toen witte tarwe in de 19e eeuw voor het eerst in Noorwegen verkrijgbaar was en mensen thuis een fornuis hadden.
Tegenwoordig kun je de broodjes bakken met wat je maar wilt, bijvoorbeeld met krentjes, chocolade, karamel, pistache, bruine kaas...
...of je maakt ze met een overdosis bessen.
Van oudsher zijn er twee soorten Noorse broodjeseters: met krentjes en zonder. Bodil Nordjore heeft die van haar het liefst met heel veel krentjes en zo zacht mogelijk.
Je kunt je broodjes in een café opeten of meenemen voor onderweg. Het maakt niet uit hoe en wanneer je ze wilt, want ze zijn letterlijk op elke hoek van de straat verkrijgbaar bij bakkerijen, cafés, winkels en zelfs bij tankstations. Volgens Tv2.no gingen er in 2017 bij Noorse tankstations alleen al ruim 40 miljoen broodjes over de toonbank.
Eigenlijk heeft tankstation Shell Espa in Oost-Noorwegen broodjes voor reizigers naar een hoger plan getild: In 2019 verkochten ze maar liefst 1,5 miljoen broodjes en staan bekend als Bolleland (jawel, dat betekent 'broodjesland'). Als je van Oslo naar populaire skibestemmingen zoals Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell en Trysil reist, dan is een tussenstop hier echt een must.
In het bergdorp Lom, tussen Oost-Noorwegen en Fjord-Noorwegen, is de plaatselijke bakker zelfs een bezienswaardigheid geworden. Vooral in de zomer staan reizigers graag in de rij voor broodjes en andere lekkernijen.
Een vers, warm broodje met boter en bruine kaas smaakt ronduit zalig! Dat geldt ook voor de Noorse wafel - da's op en top kos.
Het zonnetje komt eraan!
Broodjes kunnen ook deel uitmaken van een overgangsritueel. Zo wordt bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen de terugkeer van het zonnetje na de winter gevierd met solboller (zonnebroodjes).
In december voegen we iets speciaals toe aan het deeg van de bolle: saffraan!
We noemen de s-vormige saffraanbroodjes Lussekatter. Ze worden gemaakt ter ere van het Luciafeest op 13 december.
Ze zijn zo lekker dat het lastig is om er maar eentje te eten. Maar we hoeven ons toch helemaal niet in te houden, toch?
Een andere favoriet is skolebrød. Dat zijn grote broodjes gevuld met romige vanillepudding en bovenop glazuur en geraspte kokos.
Een broodje kan zelfs een fashionstatement zijn. De roze geglazuurde kaneelbroodjes van de uit Oslo afkomstige Nicoline Lysholm heten Skillings en werden al snel populair op Instagram toen ze die in het voorjaar van 2020 lanceerde.
Binnen een paar dagen stonden mensen zelfs in de rij te wachten op verse broodjes.
Je kunt gerust stellen dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur - zelfs bij Michelinsterrenfenomeen Maaeemo. Het haute-cuisinerestaurant wordt door velen beschouwd als het beste restaurant van Noorwegen en is gespecialiseerd in de Scandinavische keuken. Na hun heropening in de trendy wijk Bjørvika in Oslo voegde de chef-kok kaneelbroodjes toe aan het menu.
Nadat ze van de maaltijd van hun leven genoten hebben, worden de gasten naar een andere ruimte geleid waar alles in het teken van koffie en kaneelbroodjes staat. Zelfs na een 15-gangendiner kan niemand een vers gebakken kaneelbroodje weerstaan wat aanvoelt alsof er een engeltje over je tong fietst.
Hoe wil jij die van jou?
Hveteboller – zoete broodjes.
Rosinboller – zoete broodjes met krentjes.
Sjokoladeboller – zoete broodjes met chocolade.
Kanelboller/kanelsnurrer/kanelknuter – grote broodjes met een vulling van kaneel en suiker.
Skillingsboller – kaneelbroodjes uit Bergen in Fjord-Noorwegen. Deze lekkernij is ongeveer 500 jaar geleden in de Hanze-periode over komen waaien uit Duitsland. Ze zijn nog steeds overal verkrijgbaar en niet te missen als je in Bergen bent.
Skolebrød – letterlijk vertaalt zijn dat 'schoolbroodjes'. Grote broodjes met banketbakkersroom en geraspte kokos.
Solboller – grote broodjes met een 'zonnetje' van custard die deel uitmaken van een overgangsritueel wanneer het zonnetje weer tevoorschijn komt na de poolnacht in Noord-Noorwegen.
Fastelavnsboller – zoete broodjes gevuld met room of jam en geserveerd om het begin van de vastentijd van 40 dagen in te luiden (maar die mag je overslaan).
Prinsessekake – een hemelse taart gemaakt van kaneelbroodjes, banketbakkersroom en een dikke laag glazuur.
Berlinerboller – gefrituurde broodjes die op donuts lijken (maar dan zonder gat in het midden) gevuld met jam, chocolade of met banketbakkersroom (bij ons ook bekend als Berlinerbollen).
Bekijk het recept uit ons Noorse Kookboek en bak deze zachte, luchtige, zalige en zoete broodjes zelf.
Reis groen met NOR-WAY Bussekspress en proef onderweg alle bijzondere en heerlijke etenswaren die Noorwegen te bieden heeft!
Hveteboller – zoete broodjes.
Rosinboller – zoete broodjes met krentjes.
Sjokoladeboller – zoete broodjes met chocolade.
Kanelboller/kanelsnurrer/kanelknuter – grote broodjes met een vulling van kaneel en suiker.
Skillingsboller – kaneelbroodjes uit Bergen in Fjord-Noorwegen. Deze lekkernij is ongeveer 500 jaar geleden in de Hanze-periode over komen waaien uit Duitsland. Ze zijn nog steeds overal verkrijgbaar en niet te missen als je in Bergen bent.
Skolebrød – letterlijk vertaalt zijn dat 'schoolbroodjes'. Grote broodjes met banketbakkersroom en geraspte kokos.
Solboller – grote broodjes met een 'zonnetje' van custard die deel uitmaken van een overgangsritueel wanneer het zonnetje weer tevoorschijn komt na de poolnacht in Noord-Noorwegen.
Fastelavnsboller – zoete broodjes gevuld met room of jam en geserveerd om het begin van de vastentijd van 40 dagen in te luiden (maar die mag je overslaan).
Prinsessekake – een hemelse taart gemaakt van kaneelbroodjes, banketbakkersroom en een dikke laag glazuur.
Berlinerboller – gefrituurde broodjes die op donuts lijken (maar dan zonder gat in het midden) gevuld met jam, chocolade of met banketbakkersroom (bij ons ook bekend als Berlinerbollen).