RECEPT:
Pinnekjøtt
Gezouten lamsribbetjes met koolraapstamppot
Voor veel Noren is kerstmis zonder
pinnekjøtt gewoon ondenkbaar.
Dit lamsgerecht staat voor familie, gezelligheid en de goede sfeer die de feestdagen met zich meebrengt ...
... vooral voor de mensen in Fjord-Noorwegen!
Hier leeft de traditie om pinnekjøtt als kerstdiner te serveren nog heel sterk. Maar liefst 76% eet het gerecht op kerstavond, dat in Noorwegen centraal staat tijdens de feestdagen in plaats van eerste kerstdag.
Dat is niet zo verwonderlijk, want de prachtige valleien en fjorden in dit deel van het land lenen zich bij uitstek om schapen te houden.
De unieke smaak van pinnekjøtt is het resultaat van een oude conserveringsmethode waarbij het vlees wordt gezouten en gedroogd.
De naam pinnekjøtt (letterlijk 'takjesvlees') verwijst vermoedelijk naar de berkentakken die bij het stomen worden gebruikt, of misschien heet het zo omdat het vlees op takjes lijkt.
In Noorwegen wordt pinnekjøtt traditioneel klaargemaakt door het vlees te pekelen en soms ook te roken. De Noren discussiëren graag over welke variant het lekkerst is.
Probeer dit traditionele recept thuis maar eens:
Pinnekjøtt heeft een diepgewortelde traditie, maar dat betekent niet dat je er geen moderne draai aan kunt geven en het gebruiken als basis voor andere recepten.
Bijvoorbeeld als hamburger, met barbecuesaus of met rijst. Zó lekker!