Skip to main content

RECEPT:
Pinnekjøtt

Gezouten lamsribbetjes met koolraapstamppot

Voor veel Noren is kerstmis zonder
pinnekjøtt gewoon ondenkbaar.

Dit lamsgerecht staat voor familie, gezelligheid en de goede sfeer die de feestdagen met zich meebrengt ...

... vooral voor de mensen in Fjord-Noorwegen!

Hier leeft de traditie om pinnekjøtt als kerstdiner te serveren nog heel sterk. Maar liefst 76% eet het gerecht op kerstavond, dat in Noorwegen centraal staat tijdens de feestdagen in plaats van eerste kerstdag.

Dat is niet zo verwonderlijk, want de prachtige valleien en fjorden in dit deel van het land lenen zich bij uitstek om schapen te houden.

De unieke smaak van pinnekjøtt is het resultaat van een oude conserveringsmethode waarbij het vlees wordt gezouten en gedroogd.

De naam pinnekjøtt (letterlijk 'takjesvlees') verwijst vermoedelijk naar de berkentakken die bij het stomen worden gebruikt, of misschien heet het zo omdat het vlees op takjes lijkt.

In Noorwegen wordt pinnekjøtt traditioneel klaargemaakt door het vlees te pekelen en soms ook te roken. De Noren discussiëren graag over welke variant het lekkerst is.

Probeer dit traditionele recept thuis maar eens:

Pinnekjøtt met koolraapstamppot

Ingrediënten

(voor 5 porties)

2 kg gezouten lamsribbetjes

Voor de koolraapstamppot:

1,25 kg koolraap

2 wortels

1 aardappel

3 el boter

100 ml room

2 tl zout

1/2 tl peper

Bereiding

1. Je hebt per persoon ongeveer 400 g lamsribbetjes nodig. Het vlees moet zijn gesneden voordat je het in koud water laat weken. Dompel het vlees helemaal onder in koud water en laat de ribbetjes ongeveer 30 uur op kamertemperatuur rusten. Vergeet niet het water ongeveer halverwege een keer te verversen.

2. Zet een metalen stoomrek of berkentakken (zonder schors) op de bodem van een grote pan (bijv. een kreeftenpan). Giet er water in tot aan het rek of de takken. Leg de lamsribbetjes er bovenop en doe de deksel op de pan. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de lamsribbetjes op 85 tot 95°C ongeveer 3 uur stomen, of totdat het vlees van het bot valt. Houd in de gaten of er niet teveel water verdampt, want er moet altijd water in de pan zitten.

3. Schil de aardappel, schraap de wortels en maak de koolraap schoon. Snijd ze in grove stukken en kook alles in licht gezouten water totdat de groenten zacht zijn. Giet het kookvocht af en pureer de groenten.

4. Doe de boter en de room bij de stamppot. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voor wat extra pit kun je ook wat gemalen nootmuskaat door de stamppot doen.

Vrolijk kerstfeest!

Bron: Matprat.no

Pinnekjøtt heeft een diepgewortelde traditie, maar dat betekent niet dat je er geen moderne draai aan kunt geven en het gebruiken als basis voor andere recepten.

Bijvoorbeeld als hamburger, met barbecuesaus of met rijst. Zó lekker!

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's