Bereiding:
1. Meng boter, siroop en suiker in een pan. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Voeg kruidnagel, gember, peper en kaneel toe en meng goed.
2. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel even afkoelen. Meng de eieren erdoor.
3. Voeg bakpoeder toe en daarna ook de bloem, door een zeef. Meng alles tot een glad deeg. Het deeg moet zacht en plakkerig zijn. Het wordt behoorlijk hard als het koud is!
4. Leg het deeg in een grote kom en strooi er wat bloem over. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een paar uur afkoelen, of zelfs een hele nacht lang.
5. Snijd een stuk van het deeg af. Leg de rest van het deeg in de koelkast om het koel te houden. Kneed het deeg voorzichtig. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het te zacht is.
6. Gebruik een deegroller om het deeg plat te maken tot een dikte van ca. 3 mm. Het is het gemakkelijkst als het deeg zo zacht is als plasticine. Snijd er peperkoekvormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Neem het overgebleven deeg en zet het terug in de koelkast. Snijd een nieuw stuk deeg af en herhaal het proces. Het is moeilijk om met het deeg te werken als het te warm wordt. Mocht het deeg te warm worden, plaats het dan weer terug in de koelkast.
7. Bak de koekjes voor 10 minuten in het midden van de oven op 175 °C. Haal de koekjes eruit en laat ze afkoelen op een koelrek.
8. Meng poedersuiker, eiwit en citroensap tot een dik glazuur en versier de koekjes.
Bewaar de peperkoekjes in een afgesloten koekjestrommel of doosje.
De topping van blauwe kaas
1. Snijd de blauwe kaas in acht dunne plakjes en leg op elk van de acht koekjes een plakje.
2. Garneer met vijgenjam of een ander soort jam. Garneer eventueel met verse tijm en dien op.
Vervang gerust de vijgenjam door een ander soort jam. Zwarte bes en abrikoos zijn beide erg lekker in combinatie met blauwe kaas en peperkoekjes.
En voila! Je hebt het perfecte avondhapje of een eenvoudige ’kersttapa’ als je gasten op bezoek hebt.