RECEPT:
Nissegrøt
Rijstepap zoals de Kerstman die het liefst eet
Ruik je die zoete geur van warme melk, boter en kaneel? Echt hemels!
Rijstepap wordt in Noorse huizen traditioneel gegeten op kerstavond. Dat kan als ontbijt of bij de lunch, of als toetje na het kerstmaal - eigenlijk kan het altijd.
Ondertussen heeft de verlegen, introverte en mysterieuze fjøsnisse, de Noorse elf die in de boerenschuur woont (nauw verwant aan Julenisse, de authentieke Kerstman), ook honger gekregen!
Geef hem maar een kom rijstepap. Daar wordt hij blij van en in ruil daarvoor zal hij goed op de boerderijdieren passen.
Maar zorg dat hij je niet ziet, anders durft hij misschien niet naar buiten te komen.
Als hij zijn rijstepap niet krijgt, kan hij knorrig worden en kattenkwaad uithalen!
Noren verstoppen ook een amandel in één van de porties rijstepap.
Wie de amandel vindt ...
... is de gelukkige winnaar van een marsepeinen varkentje! 🐷
Hier is een heerlijk recept voor traditionele rijstepap:
Eet voor extra smaakcontrast dunne plakjes zoute fenalår, gedroogde lamsbout, bij de rijstepap.
Hoewel deze traditionele rijstepap meestal wordt gegeten met kerst, kun je er altijd van genieten als het buiten koud is en je behoefte hebt aan wat lekkers.
Ontmoet de Noorse Kerstman in het Norsk Folkemuseum, het Noors volksmuseum, in Oslo.
Lees meer over onze kersttradities! 🎄