Santa gets porridge at Norsk Folkemuseum
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
Santa gets porridge at Norsk Folkemuseum
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
Ruik je die zoete geur van warme melk, boter en kaneel? Echt hemels!
Rijstepap wordt in Noorse huizen traditioneel gegeten op kerstavond. Dat kan als ontbijt of bij de lunch, of als toetje na het kerstmaal - eigenlijk kan het altijd.
Ondertussen heeft de verlegen, introverte en mysterieuze fjøsnisse, de Noorse elf die in de boerenschuur woont (nauw verwant aan Julenisse, de authentieke Kerstman), ook honger gekregen!
The Norwegian Santa and kids at Norsk Folkemuseum
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
The Norwegian Santa at the barn
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
Geef hem maar een kom rijstepap. Daar wordt hij blij van en in ruil daarvoor zal hij goed op de boerderijdieren passen.
Maar zorg dat hij je niet ziet, anders durft hij misschien niet naar buiten te komen.
Santa gets porridge at Norsk Folkemuseum
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
Santa gets porridge at Norsk Folkemuseum
.
Photo:
Christoffer Sandmark, Maverix / Visit Norway
Als hij zijn rijstepap niet krijgt, kan hij knorrig worden en kattenkwaad uithalen!
1. Breng het water met de rijst aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 10 minuten zachtjes koken totdat de rijst het meeste water heeft opgenomen.
2. Voeg de melk toe en breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur lager. Laat de rijstepap een uur op laag vuur inkoken of totdat die dik en romig is. Af en toe doorroeren zodat de rijstepap niet aanbrandt.
3. Breng op smaak met wat zout.
Serveer met een klontje boter en suiker en kaneel erop. Het is ook gebruikelijk de rijstepap te bestrooien met rozijnen en te eten met dunne plakjes fenalår, Noorse gedroogde lamsbout.
Eet voor extra smaakcontrast dunne plakjes zoute fenalår, gedroogde lamsbout, bij de rijstepap.
Fenalår
.
Photo:
Eivor Eriksen/Norsk mat
Fenalår
.
Photo:
Eivor Eriksen/Norsk mat
Hoewel deze traditionele rijstepap meestal wordt gegeten met kerst, kun je er altijd van genieten als het buiten koud is en je behoefte hebt aan wat lekkers.