RECEPT:
Multekrem
Kruipbramen met slagroom
De goudkleurige bessen groeien hoog in de bergen in de hoogvenen en op de heide.
Soms zijn ze moeilijk te vinden.
Maar af en toe heb je geluk en kun je een groot stuk vol bessen vinden.
Als je dat lukt, heb je een goede reden om een feestje te vieren. Deze goudkleurige bessen smaken net zo lekker als ze eruit zien!
Je kunt een sterke, 'wilde' smaak verwachten die zowel zoet als zuur is. Ze zijn perfect voor …
... het toetje!
Veel Noren genieten van deze goudkleurige lekkernij met kerst en op andere speciale gelegenheden.
Je kunt ze zo eten, opwarmen, gebruiken als topping op vanille-ijs of Noorse wafels of eens Noorse traditionele en tongstrelende kruipbramen met slagroom proberen.
Als je meer wilt experimenteren met kruipbramen in de keuken, probeer dan het kruipbramensorbet recept van zilveren Bocuse d'Or winnaar Tom Victor Gausdal.
Kruipbramen rijpen rond augustus.
Ze groeien in heel Noorwegen in moerassig terrein en berggebieden met een hoge luchtvochtigheid.
Vergeet geen bakje en wat suiker mee te nemen als je gaat wandelen, want wie weet kom je ze tegen.
Bessen met suiker zijn een klassieke Noorse snack voor wandelaars. Schep er gewoon wat suiker door, en genieten maar!
De enige plaatsen in Noorwegen waar je geen wilde kruipbramen mag plukken, is op duidelijk aangegeven privéterreinen in Noord-Noorwegen, een streek waar de bessen in overvloed groeien.
Gauw, voordat iemand anders ze plukt!
Geen zorgen hoor … je vindt ze ook het hele jaar door op een plek die veel toegankelijker is: gewoon in de vriezer van gelijk welke Noorse supermarkt.