Skip to main content

Kryddersild - Gekruide ingemaakte haring

Ingrediënten

4 rolmopsen

1 rode ui, in dunne plakjes gesneden

Pekel:

200 ml azijn

350 ml suiker

400 ml water

Fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

Fijngeraspte schil van 1 citroen

1 kaneelstokje

5 kruidnagels

3 laurierblaadjes

1 el hele zwarte peperkorrels

Bron: Fiskemannen.no

Bereiding

1. Laat de ingemaakte haring uitlekken volgens de instructies op de verpakking. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.

2. Kook de azijn, het water, de suiker en de sinaasappel- en citroenrasp tot pekel. Roer de pekel totdat de suiker is opgelost. Voeg de kruiden toe en neem de pan van het vuur. Laat de pekel afkoelen.

3. Leg de haring en de ui om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de pekel in het potje en sluit het deksel.

4. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Tomatsild - Ingemaakte haring in tomatensaus

Ingrediënten

4 gekruide haringfilets

1 ui

2 el verse dille, fijngehakt

2 laurierblaadjes

Tomatensaus:

500 ml zonnebloemolie

100 gr tomatenpuree

250 ml suiker

100 ml water

100 ml azijn

Grove peper

Bereiding

1. Spoel de gekruide haringfilets af en dep ze droog. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.

2. Verhit de olie in een pan, voeg al roerend de tomatenpuree toe en breng de tomatensaus aan de kook.  Neem de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer totdat de suiker is opgelost. 

3. Laat de saus afkoelen voor je er het water en de azijn door roert. Voeg peper naar smaak toe. 

4. Leg de haring, de ui, de laurierblaadjes en de dille om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de tomatensaus in het potje en sluit het deksel.

5. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Sennepssild - ingemaakte haring in mosterdsaus

Ingrediënten

4 rolmopsen

Mosterdsaus:

100 gr mayonaise 

5 el scherpe mosterd

2 el verse dille, fijngehakt 

Een halve rode ui, fijngehakt

1 tl azijn

1 tl suiker

Peper naar smaak

Bereiding

1. Laat de rolmopsen uitlekken volgens de instructies op de verpakking. 

2. Snijd de filets in stukjes van 1 cm. 

3. Meng de mayonaise, de mosterd, de fijngehakte dille, de rode ui, de azijn en de suiker. Voeg peper naar smaak toe. 

4. Schep de stukjes haring door de mosterdsaus. Doe het mengsel in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig) en sluit het deksel.

5. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's