Skip to main content

RECEPT:
Julesild
Traditionele Noorse kerstharing

Een smaakexplosie in een potje! In Noorwegen vind je met kerst op bijna elke tafel ingemaakte haring.

Je kunt het maken in traditionele Noorse kerstsmaken … of wat dacht je van een lekkere variant met tomatensaus?

Julesild (traditionele Noorse ingemaakte haring) wordt meestal op (rogge)brood gedaan. Het kan op verschillende manieren worden gemaakt.

Het smaakt heerlijk en is echt makkelijk te maken. Probeer deze drie populaire varianten:

Kryddersild - Gekruide ingemaakte haring

Ingrediënten

4 rolmopsen

1 rode ui, in dunne plakjes gesneden

Pekel:

200 ml azijn

350 ml suiker

400 ml water

Fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

Fijngeraspte schil van 1 citroen

1 kaneelstokje

5 kruidnagels

3 laurierblaadjes

1 el hele zwarte peperkorrels

Bron: Fiskemannen.no

Bereiding

1. Laat de ingemaakte haring uitlekken volgens de instructies op de verpakking. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.

2. Kook de azijn, het water, de suiker en de sinaasappel- en citroenrasp tot pekel. Roer de pekel totdat de suiker is opgelost. Voeg de kruiden toe en neem de pan van het vuur. Laat de pekel afkoelen.

3. Leg de haring en de ui om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de pekel in het potje en sluit het deksel.

4. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Tomatsild - Ingemaakte haring in tomatensaus

Ingrediënten

4 gekruide haringfilets

1 ui

2 el verse dille, fijngehakt

2 laurierblaadjes

Tomatensaus:

500 ml zonnebloemolie

100 gr tomatenpuree

250 ml suiker

100 ml water

100 ml azijn

Grove peper

Bereiding

1. Spoel de gekruide haringfilets af en dep ze droog. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.

2. Verhit de olie in een pan, voeg al roerend de tomatenpuree toe en breng de tomatensaus aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer totdat de suiker is opgelost.

3. Laat de saus afkoelen voor je er het water en de azijn door roert. Voeg peper naar smaak toe.

4. Leg de haring, de ui, de laurierblaadjes en de dille om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de tomatensaus in het potje en sluit het deksel.

5. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Sennepssild - ingemaakte haring in mosterdsaus

Ingrediënten

4 rolmopsen

Mosterdsaus:

100 gr mayonaise

5 el scherpe mosterd

2 el verse dille, fijngehakt

Een halve rode ui, fijngehakt

1 tl azijn

1 tl suiker

Peper naar smaak

Bereiding

1. Laat de rolmopsen uitlekken volgens de instructies op de verpakking.

2. Snijd de filets in stukjes van 1 cm.

3. Meng de mayonaise, de mosterd, de fijngehakte dille, de rode ui, de azijn en de suiker. Voeg peper naar smaak toe.

4. Schep de stukjes haring door de mosterdsaus. Doe het mengsel in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig) en sluit het deksel.

5. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.

Haring is niet alleen heerlijk om te eten, maar het is ook essentieel geweest voor de economie van veel steden langs de kustlijn.

Goed gevulde haringscholen legden in feite de basis voor de ontwikkeling van Haugesund in Fjord-Noorwegen.

Hier kun je zelfs een festival bijwonen dat naar haring is vernoemd: het Sildajazz festival, één van de grootste jazzfestivals van het land.

Naar geweldige muziek luisteren terwijl je geniet van de optocht en de markt!

Van de fjorden in het westen tot het noorden!

Grote scholen haring zwemmen helemaal van de kust van Haugesund naar Noord-Noorwegen, waar ze een perfect hapje voor grote orka's zijn.

Maak de ongelooflijke fauna in het noorden mee tijdens een begeleide tocht.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's