RECEPT:
Julesild
Traditionele Noorse kerstharing
Een smaakexplosie in een potje! In Noorwegen vind je met kerst op bijna elke tafel ingemaakte haring.
Je kunt het maken in traditionele Noorse kerstsmaken … of wat dacht je van een lekkere variant met tomatensaus?
Julesild (traditionele Noorse ingemaakte haring) wordt meestal op (rogge)brood gedaan. Het kan op verschillende manieren worden gemaakt.
Het smaakt heerlijk en is echt makkelijk te maken. Probeer deze drie populaire varianten:
Haring is niet alleen heerlijk om te eten, maar het is ook essentieel geweest voor de economie van veel steden langs de kustlijn.
Goed gevulde haringscholen legden in feite de basis voor de ontwikkeling van Haugesund in Fjord-Noorwegen.
Hier kun je zelfs een festival bijwonen dat naar haring is vernoemd: het Sildajazz festival, één van de grootste jazzfestivals van het land.
Naar geweldige muziek luisteren terwijl je geniet van de optocht en de markt!
Van de fjorden in het westen tot het noorden!
Grote scholen haring zwemmen helemaal van de kust van Haugesund naar Noord-Noorwegen, waar ze een perfect hapje voor grote orka's zijn.
Maak de ongelooflijke fauna in het noorden mee tijdens een begeleide tocht.