Traditional Norwegian pickled herring
.
Photo:
Fiskemannen
Traditional Norwegian pickled herring
.
Photo:
Fiskemannen
Een smaakexplosie in een potje! In Noorwegen vind je met kerst op bijna elke tafel ingemaakte haring.
Traditional Norwegian pickled herring
.
Photo:
Fiskemannen
Traditional Norwegian pickled herring
.
Photo:
Fiskemannen
Je kunt het maken in traditionele Noorse kerstsmaken … of wat dacht je van een lekkere variant met tomatensaus?
Julesild (traditionele Noorse ingemaakte haring) wordt meestal op (rogge)brood gedaan. Het kan op verschillende manieren worden gemaakt.
Pickled herring in tomato sauce
.
Photo:
Matprat / Aina C. Hole
Pickled herring in tomato sauce
.
Photo:
Matprat / Aina C. Hole
Het smaakt heerlijk en is echt makkelijk te maken. Probeer deze drie populaire varianten:
Traditional Norwegian pickled herring in the making
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Traditional Norwegian pickled herring in the making
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Kryddersild - Gekruide ingemaakte haring
Ingrediënten
4 rolmopsen
1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
Pekel:
200 ml azijn
350 ml suiker
400 ml water
Fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
Fijngeraspte schil van 1 citroen
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
3 laurierblaadjes
1 el hele zwarte peperkorrels
Werkwijze
1. Laat de ingemaakte haring uitlekken volgens de instructies op de verpakking. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.
2. Kook de azijn, het water, de suiker en de sinaasappel- en citroenrasp tot pekel. Roer de pekel totdat de suiker is opgelost. Voeg de kruiden toe en neem de pan van het vuur. Laat de pekel afkoelen.
3. Leg de haring en de ui om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de pekel in het potje en sluit het deksel.
4. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.
Traditional Norwegian pickled herring. Photo: Fiskemannen
1. Spoel de gekruide haringfilets af en dep ze droog. Snijd de filets in stukjes van 1 cm en snijd de ui in dunne ringetjes.
2. Verhit de olie in een pan, voeg al roerend de tomatenpuree toe en breng de tomatensaus aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer totdat de suiker is opgelost.
3. Laat de saus afkoelen voor je er het water en de azijn door roert. Voeg peper naar smaak toe.
4. Leg de haring, de ui, de laurierblaadjes en de dille om en om in laagjes in een schoon potje (misschien heb je meerdere potjes nodig). Giet de tomatensaus in het potje en sluit het deksel.
5. Laat het potje een nacht in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Deze ingemaakte haring kan twee weken in de koelkast worden bewaard.
Traditional Norwegian pickled herring. Photo: Fiskemannen