Skip to main content

Met een lokale gids naar de regio Lillehammer

Je kunt Lillehammer op veel manieren ontdekken, bijvoorbeeld op een paard of op een off-roadfiets.

De bruisende stad Lillehammer is omgeven door hoge bergen en een gevarieerd cultureel landschap en is een ideale bestemming voor wie groen wil reizen.  

Dat laatste is de absolute passie van Lars Giæver. Als politicus en stichter van Veggispreik, een Facebookpagina waar ruim 20.000 Noren vegetarisch eten bediscussiëren, heeft Giæver al heel wat tijd en moeite besteed aan de sensibilisering rond het milieu en duurzame principes.

Als je in het mooie Lillehammer bent, mag je de volgende milieuvriendelijke aanraders van Giæver niet missen!

1. Terug in de tijd in Maihaugen

Altijd al een tijdmachine willen uitproberen? Nou, dit komt dicht in de buurt! Bij Maihaugen in Lillehammer kun je een nostalgische trip naar het verleden maken. Maihaugen is een van de grootste openluchtmusea van Noorwegen, waar je ruim 200 gebouwen kunt bezoeken uit alle periodes vanaf de 11e eeuw tot nu.

Maihaugen is op-en-top milieubewust en ontving in 2012 het 'Eco-Lighthouse’-certificaat.

2. Ga voor groen bij Stasjonen

Bij Stasjonen in het centrum van de stad vind je altijd een kamer die bij je budget past. Het hotel annex jeugdherberg biedt moderne faciliteiten in een informele sfeer.

Stasjonen houdt er duurzame praktijken op na en was een van de eerste hostels ter wereld die een ‘HI Quality Hostel’-certificaat voor beste praktijken en standaarden ontving.

3. Breng mijn paard!

Een tocht te paard is een fantastische manier om Lillehammer te ontdekken – van de bergen tot de beboste heuvels en pittoreske meren.

Dalseter arrangeert al sinds 1950 paardrijtochten in de bergen en organiseert begeleide tochten voor ruiters van alle niveaus.

4. Een kleurrijke wandeling in Bjørnsons tuin

Aulestad ligt 18 kilometer ten noordwesten van Lillehammer. Het was de woonplaats van Bjørnstjerne Bjørnson, een beroemd debater en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Bezoek Bjørnsons huis en geniet er van de frisse lucht en de heerlijke geur van de bloemen in de tuin, waar je duidelijk de invloed van zijn vele reizen aan andere Europese landen zult zien.

Aulestad werkt onophoudelijk om haar invloed op het milieu te minimaliseren en ontving in 2012 het ‘Eco-Lighthouse’-certificaat.

5. Een onvergetelijke fietstour

Behoefte aan een adrenalineshot? Huur een offroadfiets bij Hafjell Bike Park en beleef het 830 meter hoogteverschil op verschillende fietsroutes, aangepast voor zowel beginners als ervaren fietsfanaten.

Naast offroadfietsen heeft het Hafjell Bike Park ook ruim baan gemaakt voor mountainbikers die het wat rustiger aan willen doen. Neem vooral ook de milieuvriendelijke gondellift naar de Mosetertoppen om je daar te vergapen aan de pittoreske omgeving.

6. Bewonder het huis van Sigrid Undset

Geloof het of niet: Bjørnstjerne Bjørnson was niet de enige Nobelprijswinnaar uit de regio Lillehammer. Op een kleine afstand van het stadscentrum kun je zo de wereld van Sigrid Undset binnenlopen, namelijk in haar voormalige huis Bjerkebæk.

Het kleine houten huis is nog steeds zo ingericht als destijds in de jaren 30 van de vorige eeuw en je vindt er naast talloze artefacten ook haar persoonlijke verzameling boeken. Museum Bjerkebæk is bekroond voor zijn talloze milieu-inspanningen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

De regio Lillehammer regio biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Verfijn je zoekopdracht met filteropties en bekijk de aanbiedingen hieronder.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's