Skip to main content

Vegetarisch in Noorwegen?

Krijg de beste tips over waar je top veggie-restaurants en -voedsel kunt vinden

'Van oudsher vind je in de Noorse keuken vooral vlees en aardappelen, maar dat is tegenwoordig aan het veranderen. Eindelijk zetten cafés en restaurants groenten in de schijnwerpers.'

Hanne-Lene Dahlgren, veggie-fan

'Dankzij plaatselijk verbouwde groenten en fruit en bessen van wereldklasse is het een koud kunstje om in Noorwegen fantastisch veggie-voedsel te vinden en te maken.'

Een veggie-fan

'Ik zie mezelf als veggie-fan, dus letterlijk fan van groenten. Ik vind de term 'vegetarisch' zo beperkt en past ook niet bij de meeste mensen, maar iedereen kan veggie-fan zijn. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen vlees eet. Het is gewoon een manier om te zeggen dat je dol bent op groenten', aldus Hanne-Lene Dahlgren.

Hanne-Lene is een Noorse voedselblogger, kookboekauteur en podcaster. Haar boeken En skikkelig digg kokebok (Een echt zalig kookboek), waarvan twee uitgaves zijn verschenen, zijn in Noorwegen de best verkochte vegetarische kookboeken.

'Voor mij gaat het erom mensen te laten zien hoe heerlijk eten zonder vlees kan zijn. Je mist zo veel fantastische smaken als je de groenten overslaat. Bovendien is minder vlees eten goed voor het milieu, je lichaam en het welzijn van de dieren', zegt Hanne-Lene.

Groenten zijn lekker!

'De recepten die ik maak zijn vooral gebaseerd op ingrediënten die je in elke Noorse supermarkt kunt vinden, en ik gebruik vooral graag seizoensgebonden ingrediënten. We gebruiken in Noorwegen veel kool en aardappelen, want die zijn perfect voor veggie-recepten (en natuurlijk ook veel andere lekkere groenten). In de lente en de zomer eet ik dolgraag heerlijk fruit en lekkere bessen. In de herfst vind je allerlei soorten bieten en andere geweldige knolgewassen', aldus Hanne-Lene.

Probeer deze heerlijke recepten van Hanne-Lene voor een pittig aardappelstoofpotje en salade met verse aardbeien en rabarber maar eens.

Wist je dat Noors fruit extra zoet is en dat de groenten extra lekker smaken? De lange, zonnige zomerdagen in combinatie met een koel klimaat zorgen dat ze langzamer groeien, en daardoor krijgen ze een intensere smaak.

Wil je lekkere seizoensgebonden groenten, fruit en bessen en andere streekspecialiteiten proeven, dan beveelt Hanne-Lene een bezoekje aan een boerderijwinkel aan.

Bij veel boerderijen staat een bord met selvplukk erop. Dat betekent dat je je eigen fruit en groenten mag plukken - en da's een leuke activiteit voor het hele gezin!

Cafés en restaurants voor veggie-liefhebbers

Net als op veel andere plaatsen is plantaardig voedsel in Noorwegen in opmars. Er openen steeds meer restaurants met veganistische en vegetarische opties op de menukaart.

'Het is geen probleem om veggie- of veganistische opties te vinden als je door Noorwegen reist. Vooral grotere steden zoals Oslo, Trondheim, Stavanger en Kristiansand hebben veel restaurants en cafés om uit te kiezen', legt Hanne-Lene uit. Ze voegt eraan toe dat ze hoopt nog meer opties te zien opduiken in kleinere steden en dorpen.

Als je in Oslo bent, dan beveelt Hanne-Lene een etentje aan bij restaurant ASIA Aker Brygge. Dat ligt in uitgaansgebied Aker Brygge bij de werf aan het Oslofjord.

'Daar kun je veel lekkere dingen vinden, en ze voorzien al hun gerechten ook van een klimaatlabel. Dat vind ik fantastisch!' zegt Hanne-Lene.

De kookboekauteur beveelt ook een bezoekje aan SALT aan, een food court in de buitenlucht met uitzicht op het beroemde Operahuis van Oslo en plantaardig café Oslo RAW evenals de restaurants Cultivate Food, Happy Foods en bakkerij/café Håndbakt.

Trek in een veggie-vakantie in Stavanger? Hanne-Lene weet precies waar je moet zijn!

'Uit eten bij Bellies! Dat is een luxe restaurant waar je uitsluitend plantaardig kunt eten', zegt de auteur.

Ontdek meer veggie-vriendelijke eetgelegenheden die Hanne-Lene aanbeveelt:

Smakelijke festivals

Ben je op zoek naar een smakelijke vakantie in Zuid-Noorwegen, dan beveelt Hanne-Lene je het evenement Spis Grønt Uka in Kristiansand aan.

'Die week worden alle restaurants in de stad uitgedaagd om een groener menu aan te bieden. De laatste keer dat ik er tijdens de Groene Week was, heb ik in twee dagen 19 verschillende gerechten geproefd. Het was geweldig', vertelt Hanne-Lene.

Je vindt in de hoofdstad ook een veggie-festival. Oslo Vegetarfestival, het Oslo Vegetarisch Festival, werd voor het eerst gehouden in 2010 en is sindsdien elk jaar groter geworden. Het festival is leuk voor zowel vegetariërs als veggie-fans en wordt meestal in mei gehouden. Proef heerlijke veggie-gerechten, neem deel aan kookcursussen en nog veel meer!

Bekijk de lijsten voor de datums van de volgende Groene Week in Kristiansand en het Oslo Vegetarisch Festival.

Een andere tip van Hanne-Lene is eten bestellen bij een maaltijdbezorger zoals Foodora of Wolt en buiten picknicken. Perfect in de lente en in de zomer!

Of wil je meteen naar de bron? Het Fruitdorp in Telemark en de talloze fruit- en ciderboerderijen in Hardanger hebben tongstrelend (en veel) lekkers te bieden.

Een voorproefje van Noorwegen

Doe inspiratie op over wat je er allemaal kunt beleven en proeven.

Veggie recepten

Probeer maar eens een plantaardig, kruidig aardappelstoofpotje, een frisse salade met aardbeien en rabarber en andere lekkere recepten zonder vlees.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's