Skip to main content

Eten en drinken in Stavanger

Dankzij hun niet-aflatende jacht op de meest verse streekgerechten inspireren de twee Michelin-sterrenrestaurants RE-NAA en Sabi Omakase andere plaatsen in de hele regio Stavanger om te genieten van een hapje en een drankje.

'We hebben er ons levenswerk van gemaakt om deze fantastische regio op je bord te presenteren', legt Sven Erik Renaa uit. Hij is chef-kok in zijn eigen restaurant – RE-NAA – dat hij samen met zijn vrouw, Torill, runt.

'Het grote voordeel van ons restaurant is dat alles ook echt uit de streek komt. Vis, schaal- en schelpdieren, groenten, wild, paddenstoelen,alles wat we nodig hebben is binnen een half uur verkrijgbaar', zegt Sven Erik, en Torill voegt toe:' Er zijn niet alleen wijnen met een uitgesproken smaak, hetzelfde geldt voor lamsvlees.'

Ook andere restaurants streven naar culinaire hoogtes van hetzelfde kaliber, zoals N.B. Sørensen Annen Etage, Hall Toll, Spiseriet, Tango Bar & Kjøkken, Gaffel & Karaffel en 26 North and Fish & Cow. Vertoef je liever in een brasserie-achtige sfeer met een meer bescheiden prijs, dan kun je terecht bij Renaa Matbaren en Renaa Express, Skagen, N.B. Sørensen 1e etage, Bølgen & Moi, Vågen op de Fisketorget vismarkt, Kitchen & Table, Bevaremegvel en Salza.

'Al is het centrum klein, het is echt stads en levendig. Straatkunst, hipster bars en cafés duiken overal op', zegt Sven Erik.

Plaatselijke producenten leverden ook delicatessen aan buitenlandse toprestaurants zoals het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen, Denemarken.

Op de verschillende culinaire evenementen is de toenemende interesse voor streekgerechten uit de regio Stavanger ook merkbaar. Gladmatfestivalen in juli is het grootste evenement, op de voet gevolgd door het Stavanger Vinfestival. In de nabijgelegen gemeente Hjelmeland is er een fruit- en zalmfestival, en Bryne viert een vrolijk feest ter ere van de lokale aardappelen.

'Stavanger heeft een rijke geschiedenis, en in het conservenmuseum leer je hoe gerookte sardines begin 19e eeuw over de hele wereld geëxporteerd werden', vertelt Sven Erik.

Hij vormt oude tradities graag om naar iets van hemzelf, iets hedendaags. Die insteek is terug te vinden in de aparte, nieuwe sfeer van (de regio) Stavanger.

'Ben je hier nog nooit geweest, dan is een bezoekje echt de moeite waard', moedigt Sven Erik aan.

Meer inspiratie is te vinden op de officiële website van Stavanger.

Laat je inspireren

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer weten?

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's