Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Alpine skigebieden

  Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

 • Offers

Search
or search all of Norway
A caravan driving up Trollstigen - National tourist routes
Trollstigen - National tourist routes.
Photo: Samuel Taipale/visitnorway.com

Met de auto

Autorijden in Noorwegen is een geweldige ervaring. Hier is alles wat je moet weten voordat je op pad gaat!

Afstanden en rijtijden onderschatten is in Noorwegen - het langste land van Europa - een koud kunstje. Vanuit Kristiansand in het zuiden duurt het bijvoorbeeld zo'n 30 uur (!) om naar Hammerfest in het noorden te rijden.

Voor internationale begrippen is het verkeer op de Noorse (snel)wegen relatief rustig. De belangrijkste snelwegen zijn Europese wegen (aangeduid met een 'E' vóór het wegnummer, bijv. de E39), die niet alleen het land zelf verbinden, maar Noorwegen ook verbinden met andere landen.

Houd er rekening mee dat sommige regionale wegen in afgelegen gebieden erg bochtig en smal kunnen zijn, en dat je daar de bermvakken moet gebruiken om tegemoetkomend verkeer te laten passeren.

Er zijn erg goede snelwegen (met maximumsnelheden tussen de 90 en de 110 km/uur) tussen Oslo en Trondheim, Oslo en Stavanger en tussen Oslo en Halden (in de buurt van de Zweedse grens) en ook tussen Trondheim en Bodø. Daarnaast zijn de meeste wegen buiten de steden enkelbaans met een maximumsnelheid tussen de 60 en de 80 km/uur.

Noorwegen heeft heel wat betoverende autoritten te bieden. Zowat alle wegen (vooral in Fjord-Noorwegen, in de bergen en in Noord-Noorwegen) hebben schitterende landschappen en uitzichten, en 18 daarvan zijn uitgeroepen tot Norwegian Scenic Routes.

Er staan je schilderachtige natuur, bekroonde architectuur, spectaculaire uitkijkpunten en mooie rustplaatsen te wachten! Mocht je onderweg toch moeten plassen of zo, bezoek dan één van de meest bijzondere toiletten ter wereld!

Autogas/LPG


Er zijn in het hele land ruim honderd benzinestations waar je LPG kunt tanken. Er wordt vaak een Nederlandse bajonet LPG-nippel gebruikt. Veel tankstations hebben ook een universele adapter die je ongeacht het systeem van de auto kunt gebruiken. 

Een auto huren


In Noorwegen kun je niet alleen in de meeste dorpen en steden wel een auto huren, maar ook op de meeste luchthavens. Je kunt je auto reserveren via een online autoverhuurbedrijf, persoonlijk bij een verhuurkantoor of via een reisbureau. We raden je sterk aan om op voorhand te reserveren, vooral in de zomer.

AD: Check prijzen en beschikbaarheid op ​Auto Europe. Bij Rent-A-Wreck vind je geweldige aanbiedingen tegen redelijke prijzen. Waarom overnacht je onderweg niet eens in een busje van Arctic Campers? Die hebben voor elk seizoen wel geschikte busjes.

Alcohol


Autorijden en drinken gaan niet samen, vooral in Noorwegen niet. De wet is erg streng en de boetes voor rijden onder invloed zijn erg hoog. Het wettelijk toegestane percentage is 0,02% alcohol in het bloed, en dat geldt voor bestuurders van alle gemotoriseerde voertuigen. Medicijnen die je niet mag innemen als je van plan bent te gaan rijden, herken je aan een rode driehoek op de verpakking.

Mobiele telefoons


Tijdens het rijden een mobiele telefoon gebruiken is verboden. Het kan je flink in de problemen brengen en je een prijzige boete opleveren - zelfs als er geen sprake is van een ongeval.

Rustig aan met remmen


Op lange stukken bergafwaarts kunnen de remmen oververhit raken. Zet, om dat te vermijden, je voertuig dan ook in een lage versnelling. Als je dat doet, kost remmen minder kracht en blijven ze koel. Let bij bergop rijden op de temperatuurmeter van de auto om oververhitting van de motor in de gaten te houden.

Ga voor elektrisch!


Noorwegen investeert massaal in infrastructuur voor elektrische voertuigen en stimuleringsmaatregelen. Met ruim 17.000 oplaadpunten en 3.300 snelladers verspreid over het hele land hoef je je geen zorgen te maken over het bereik. Bij steeds meer hotels kun je - soms zelfs gratis - elektrisch opladen.

Om gebruik te kunnen maken van parkeerplaatsen en andere speciale voorzieningen die voor EV's en plug-in hybrides zijn gereserveerd, moet je een Noors kenteken hebben. Kijk voor de laatste regels op de website van de Norwegian Electric Vehicle Association (de Noorse Vereniging voor Elektrische Voertuigen).

De makkelijkste manier om een oplaadpunt te vinden, is via de kaart van ladestasjoner.no. Om zeker te weten dat je toegang hebt tot de oplaadpunten, kun je je het beste op voorhand registreren bij de grote aanbieders - meestal via een app op je telefoon.

Bij pech of een ongeluk


Bij pech of een ongeluk moeten alle voertuigen ten minste een veiligheidshesje en een gevarendriehoek aan boord hebben, en er moet een WA-verzekering afgesloten zijn.

Noodtelefoons zijn te vinden langs bergwegen en in tunnels. Voor 24-uurs berging of technische hulp zijn de drie grootste Noorse pechhulpdiensten:

NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000

Altijd je verlichting aan!


Je moet altijd met dimlicht aan rijden, zelfs bij prachtig weer. Dat geldt ook voor brommers en motoren. Als je auto het stuur rechts heeft, moet je zwarte driehoeken op je koplampen gebruiken om andere bestuurders niet te verblinden.

Bergpassen


Denk eraan dat bergpassen door de weersomstandigheden kunnen worden gesloten, vooral bij hevige sneeuwval en harde wind. Sommige hoger gelegen bergpassen kunnen te maken krijgen met sneeuw en vorst, zelfs bij zomers weer in lager gelegen gebieden - vooral in april/mei en september/oktober.

Informatie over sluitingen van wegen vind je op de website van de Norwegian Roads Administration. De informatie is alleen beschikbaar in het Noors, maar met hun interactieve kaart kom je al een heel eind. Hier zie je ook eventuele wegwerkzaamheden en vertrektijden van veerboten.

Voetgangers en fietsers op de weg


In Noorwegen is het verkeer mensgericht. Voetgangers en fietsers gaan dus altijd voor. Voetgangers die de straat willen oversteken, verwachten dat je bij zebrapaden afremt of stopt, en fietsers, nou ja, die houden zich niet altijd aan de verkeersregels. Houd tijdens het rijden altijd rekening met alle weggebruikers.

Lees meer over veiligheid op de weg.

Tankstations


Door wereldwijde toeleveringsproblemen en het milieubeleid zijn de brandstofprijzen hoog. De prijzen kunnen van plaats tot plaats verschillen. De afstanden tussen het ene tankstation en het andere kunnen in de bergen en de landelijke gebieden behoorlijk groot zijn, vooral in Noord-Noorwegen.

Tolwegen


Noorwegen heeft veel tolwegen, en de meeste daarvan zijn automatisch. Alle bestuurders - ongeacht hun nationaliteit - moeten in Noorwegen tol betalen.

Lees meer over factureren en je auto registreren.

Veiligheidsgordels en autozitjes


Veiligheidsgordels zijn voor zowel bestuurders als passagiers verplicht. Kinderen die minder wegen dan 36 kilo of die kleiner zijn dan 135 cm moeten in een autozitje.

Lees meer over veiligheid in de auto.

Maximumsnelheden


In het algemeen is de maximumsnelheid in Noorwegen 80 kilometer per uur, behalve in de bebouwde kom en stadskernen waar dat 50 kilometer per uur is, tenzij anders aangegeven. In woonwijken kan de maximumsnelheid 30 kilometer per uur zijn, en op bepaalde tweebaanswegen en snelwegen 110 kilometer per uur. Natuurlijk kunnen onder bepaalde omstandigheden veel lagere snelheden nodig zijn, bijvoorbeeld bij slecht zicht of op gladde wegen.

Zware voertuigen (meer dan 3,5 ton) en voertuigen die caravans of aanhangers trekken, mogen niet harder rijden dan 80 kilometer per uur - ongeacht de plaatselijke snelheidslimiet. Campers die minder wegen dan 7,5 ton hoeven zich niet aan die regel te houden en mogen dezelfde snelheidslimieten aanhouden als andere auto's. Als een caravan of aanhanger geen remmen heeft, is de maximumsnelheid 60 kilometer per uur.

Bandenprofiel


Van 1 november tot de eerste zondag na paaszondag mag je spijkerbanden gebruiken. In Nordland, Troms en Finnmark mag je van 15 oktober tot 1 mei spijkerbanden gebruiken. Ook buiten deze periodes mogen spijkerbanden worden gebruikt als dat gezien de weersomstandigheden en het wegdek nodig is.

Op een auto die minder weegt dan 3,5 ton moeten spijkerbanden op alle vier de velgen worden gemonteerd. Voertuigen met een toegestaan totaalgewicht van 3,5 ton of meer moeten sneeuwkettingen aan boord hebben als er ijs of sneeuw wordt verwacht. Die sneeuwkettingen moeten wel om de banden van het voertuig passen. Sneeuwkettingen kun je voor een redelijke prijs kopen, en spijkerbanden kun je huren.

In veel steden moet je een vergoeding betalen om met spijkerbanden door de stad te rijden om vervuiling aan banden te leggen.

Lees meer over banden en sneeuwkettingen.

Rijbewijzen


Als je in Noorwegen wilt rijden en je hebt een rijbewijs dat is afgegeven in een EU/EER-land, dan mag je in Noorwegen rijden zolang je rijbewijs geldig is. Rijbewijzen van de meeste landen van buiten de EU/EER mag je in Noorwegen maximaal drie maanden gebruiken.

Als je in Noorwegen een auto huurt, kan het zijn dat je minstens een jaar je rijbewijs moet hebben.

Check of je rijbewijs geldig is in Noorwegen.

Autoveerboten


Maak je voor je vakantie in Noorwegen de overtocht met een veerboot? De meeste betalingen voor veerboten worden in Noorwegen gedaan via AutoPASS, het geautomatiseerde systeem voor het innen van tol voor wegen en veerboten.

Wil je geen vooruitbetalingsovereenkomst? Met FerryPay kun je per gebruik van de veerboot automatisch betalen met een credit- of debitcard.

Wees er wel op voorbereid dat je in de zomermaanden hier en daar moet wachten. Voor de populairste veerboten is op voorhand reserveren dan ook het handigst. Dat geldt met name voor de verbindingen Geiranger-Hellesylt en Lauvvik-Lysebotn in Fjord-Noorwegen en Bognes-Lødingen en Bodø-Moskenes in Noord-Noorwegen.

Reistijden


Geschatte reistijden zijn gebaseerd op de snelste verbindingen op hoofdwegen:

Oslo-Trondheim (Østerdalen-route: 6 uur en 25 min., Gudbrandsdalen-route: 6 uur en 45 min.)

Oslo-Bergen (7 uur)

Oslo-Kristiansand (3 uur en 45 min.)

Oslo-Stavanger (7 uur)

Oslo-Nordkapp (25 uur)

Stavanger-Bergen (4 uur en 50 min.)

Bergen-Ålesund (7,5 uur)

Ålesund-Trondheim (5 uur en 40 min.)

Trondheim-Bodø (9 uur en 30 min. + 4 uur met de veerboot naar de Lofoten)

Trondheim-Bodø via Kystriksvegen (je kunt de Kystriksveien-kustroute in een dag of twee rijden, maar dat raden we je niet aan. Als je op vakantie bent, heb je zeker 5 tot 7 dagen nodig om de omgeving te verkennen).

Trondheim-Tromsø (16 uur en 20 min.)

Bodø-Tromsø (8 uur en 15 min.)

Tromsø-Nordkapp (9 uur)

Tromsø-Kirkenes (10 uur en 15 min.)

Gebruik de NAF reisplanner om de reistijden naar je bestemming te checken (alleen in het Noors, maar met hun interactieve kaart kom je al een heel eind). Je kunt ook Google Maps of Apple Maps gebruiken.

Met de veerboot reizen

Het is makkelijk om in Noorwegen een veerboot te vinden:

Zoek routes, bekijk vertrektijden en lees de verkeersinfo allemaal op dezelfde plek: op de website van de Norwegian Public Roads Administration (Statens Vegvesen).

Sommige terminals hebben ook webcams die laten zien of er mensen staan te wachten.

Ontdek Noorwegen over de weg

Doe rustig aan en rijd lekker verder

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Een auto huren in Noorwegen

Bekijk onderstaande lijst of kijk bij Auto Europe voor verschillende opties en prijzen.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Algemeen
  Toegankelijkheid
  Leeftijdsgrens
  • Show More
  • No available filters
  Korting
  • Show More
  • No available filters
  Moeilijkheidsgraad
  Landschap
  • Show More
  • No available filters
  Prijsklasse
  Seizoen
  Overnachting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotel voorzieningen
  • Show More
  • No available filters
  Voorzieningen in de kamer
  Skigebied
  Buitenactiviteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Alpineskiën
  Fietsen
  Kanoën & kajakken
  Langlaufen
  Vissen
  • Show More
  • No available filters
  Wandelen
  Wildlife & Safari's
  • Show More
  • No available filters
  Winteractiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Plan je reis
  Reisinformatie
  • Show More
  • No available filters
  Services
  • Show More
  • No available filters
  Proef Noorwegen
  Noorse keuken
  Pubs en Bars
  Restaurants & cafés
  • Show More
  • No available filters
  Activiteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Kinderactiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Stranden
  Winkelen
  • Show More
  • No available filters
  Pretparken
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Algemeen
Toegankelijkheid
Leeftijdsgrens
 • Show More
 • No available filters
Korting
 • Show More
 • No available filters
Moeilijkheidsgraad
Landschap
 • Show More
 • No available filters
Prijsklasse
Seizoen
Overnachting
Camping
 • Show More
 • No available filters
Hotel voorzieningen
 • Show More
 • No available filters
Voorzieningen in de kamer
Skigebied
Buitenactiviteiten
Activiteiten
 • Show More
 • No available filters
Alpineskiën
Fietsen
Kanoën & kajakken
Langlaufen
Vissen
 • Show More
 • No available filters
Wandelen
Wildlife & Safari's
 • Show More
 • No available filters
Winteractiviteiten
 • Show More
 • No available filters
Plan je reis
Reisinformatie
 • Show More
 • No available filters
Services
 • Show More
 • No available filters
Proef Noorwegen
Noorse keuken
Pubs en Bars
Restaurants & cafés
 • Show More
 • No available filters
Activiteiten
Activiteiten
 • Show More
 • No available filters
Kinderactiviteiten
 • Show More
 • No available filters
Stranden
Winkelen
 • Show More
 • No available filters
Pretparken
Clear Filters
Back To Top

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven