Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Aurlandsfjorden Aurlandsfjorden
Credits
Aurlandsfjorden.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

De weg op

Rij voorzichting en geniet van de rit. Met de auto is misschien wel de beste manier om Noorwegen te verkennen op je eigen tempo.

Omdat Noorwegen het langste land in Europa is, is het makkelijk om de afstanden en rijtijden te onderschatten. Vanuit Kristiansand in het zuiden, moet je bijvoorbeeld 30 uur aan één stuk rijden om Hammerfest in het noorden te bereiken.

Echter zijn de Noorse wegen voor Nederlandse begrippen dan wel weer zéér rustig. Ook worden ze goed onderhouden. Noorwegen heeft ruim 70 jaar ervaring met het gebruik van tol om bruggen, tunnels en wegen te financieren. De hoofdwegen zijn de Europese wegen, deze zijn met een E-nummer aangegeven. Deze wegen verbinden de grote steden en Noorse regio's met elkaar en met de rest van Europa.

In Noorwegen vind je veel wegen die bijzonder mooi zijn om overheen te rijden, en vooral in het westen- en noorden van Noorwegen, als ook in de bergen heeft bijna iedere weg wel een schitterend gedeelte. Sommige van deze wegen worden Nationaal-Toeristische Routes genoemd en zijn zeer de moeite waard.

Achttien wegen in Noorwegen zijn aangewezen als Nationaal-Toeristische Routes vanwege hun pittoreske omgeving, bijzondere architectuur en toeristenvriendelijke infrastructuur, zoals uitzichtpunten, picknick- en rustplaatsen. Deze wegen zijn in totaal bijna 1.850 kilometer lang, en kun je vinden langs de westkust rondom de westelijke fjorden, in het noorden van Noorwegen en in de bergen van Zuid-Noorwegen.

In de meeste Noorse dorpen en steden kun je een auto huren, evenals in vele toeristische plekken en nabij luchthavens. Je kunt je auto online reserveren via een autoverhuurbedrijf, of reisbureau. Ook kun je gewoon bij een autoverhuurder binnen stappen. We raden het wel sterk aan, zeker tijdens de drukke zomermaanden, om van te voren een auto te boeken.

 

Bekijk het zelf

Even weg van kantoor. Op de klassieke toer

Zet de wielen in beweging

Of je nu op 2 of vier - of 16, wat dat betreft - je wilt ze allemaal stevig op de weg houden. Hier zijn enkele tips om je op het rechte pad te houden. 
Snelheidslimieten

De maximumsnelheid in Noorwegen is 80 kilometer per uur. Hiervan wordt afgeweken in de bebouwde kom, waar je maximaal 50 mag, mits anders aangegeven zoals in sommige woongebieden waar je zelfs maar 30 mag. Ook wijkt het af op snelwegen, hier mag je 110 kilometer per uur. Natuurlijk is de maximum snelheid niet altijd de meest veilige snelheid, en in sommige omstandigheden, zoals bij mist of gladde wegen, is het aan te raden je snelheid hierop aan te passen.

Vrachtwagens en auto's die caravans trekken mogen nooit harder dan 80, ook als de plaatselijke limiet hoger is. Indien de caravan of aanhanger geen remmen heeft, dan is de maximum snelheid 60 kilometer per uur.

Bandenprofiel

Het hoeft niet koud te zijn om gladde wegen tegen te komen, en daarbij zijn oude, versleten banden een serieus gevaar ook op droge wegen. Om in Noorwegen te mogen rijden moet het profiel op je zomerbanden minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Voor winterbanden is dit minimum 3 millimeter. Als er sneeuw of ijs wordt verwacht, zijn zware motorvoertuigen zoals vrachtwagens verplicht om passende sneeuwkettingen mee te nemen. Alle voertuigen moeten bovendien zijn voorzien van een reflecterend vest, een gevarendriehoek en dienen verzekerd te zijn.

Gedurende de winter zijn winterbanden, al dan niet voorzien van spijkers, verplicht. 'All'-year banden zijn ook toegestaan. Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november tot aan de eerste zondag na Pasen. In Nordland, Troms en Finnmark zijn spijkerbanden toegestaan in de periode van 15 oktober tot 1 mei. Spijkerbanden zijn ook toegestaan buiten deze periodes indien het weer en de conditie van het wegoppervlak daartoe aanleiding geven.

Bij gebruik van spijkerbanden onder een auto met een gewicht van maximaal 3.5 ton, dienen alle vier de wielen hiemee uitgerust te worden. Voertuigen met een toegestaan gewicht van 3.5 ton of meer zijn verplicht gebruik te maken van sneeuwkettingen wanneer sneeuw en/of ijsvorming wordt verwacht. Alle wielen dienen van sneeuwkettingen te worden voorzien.

Sneeuwkettingen kunnen tegen een redelijke prijs worden gekocht of gehuurd worden. In Trondheim en Oslo moet je een toeslag betalen van circa NOK 30 wanneer je met spijkerbanden door het stadscentrum rijdt. Deze regel geldt ter beperking van de extra verontreiniging welke spijkerbanden veroorzaken.

Lees meer over banden en sneeuwkettingen.

Rustig remmen

Je remmen kunnen snel oververhit raken bij lange afdalingen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om in een lage versnelling te rijden (zoals bij het oprijden van de helling). Hierdoor hebben je remmen minder kracht nodig en blijven ze koel. Bij het oprijden van de berg is het goed om de auto temperatuurmeter te bekijken om oververhitting van de motor te voorkomen.

Altijd dimlicht voeren

Dimlicht dient ten alle tijde gevoerd te worden, zelfs hartje zomer. Dit geldt ook voor bromfietsen en motorfietsen. Als je stuur aan de rechterkant zit, moet je zwarte driehoeken aanbrengen aan je koplampen om te voorkomen dat medeweggebruikers verblind worden. Veiligheidsgordels zijn ook verplicht, voor zowel de bestuurder als de passagiers. Kinderen die minder dan 36 kilogram wegen of kleiner zijn dan 1.35 meter moeten vervoerd worden in een kinderzitje.

Bergpassen

Houdt er rekening mee dat weercondities ervoor kunnen zorgen dat bepaalde bergpassen gesloten zijn. Vooral tijdens hevige sneeuw en sterke wind. Vergeet niet dat sommige van de hogere bergpassen bevroren kunnen zijn en er sneeuw kan liggen, ook al zijn er in de lage landen zomerse condities. Dit is voornamelijk het geval in april/begin mei en in laat september en oktober.

In geval van een ongeluk

Alle voertuigen moeten ten minste een hoog zichtbaarheidsvest, een gevarendriehoek en een WA-verzekering hebben, in geval van pech of een ongeval.

Praatpalen kan worden gevonden in de bergen en in tunnels. Voor 24 uur berging of technische bijstand, bel:

  • NAF: 08 505 (lokaal tarief)
  • Falken: 02 222 (gratis)
  • Viking: 06 000 (gratis)
Vereiste documenten

Een geldig rijbewijs voor het desbetreffende voertuig, uitgegeven in het land van afkomst is verplicht. 

Denk erom als je van plan bent om een auto te huren in Noorwegen, dat je een rijbewijs moet kunnen overleggen dat nog minimaal één jaar geldig is. Als je van plan bent om langer dan drie maanden in Noorwegen te verblijven, moet je een Noors rijbewijs halen.

Kijk voor meer informatie over de documenten die je nodig hebt voor autorijden in Noorwegen bij de Noorse Wegen Authoriteit ('Rijkswaterstaat')

Geen alcohol in het verkeer

Als je hebt gedronken, laat de wagen staan. De Noorse alcoholwetgeving in het verkeer is zeer streng, en het rijden onder invloed wordt zwaar bestraft. Het maximaal toegestane promillage is 0,2 - en dit geldt voor bestuurders van alle typen motorvoertuigen.

Niet bellen tijdens het rijden

Ook al is het veilig om een mobieltje bij je te hebben in de auto, deze gebruiken tijdens het rijden is een ander verhaal. Niet-handsfree bellen kan je een boel problemen opleveren als dit wordt opgemerkt door de politie, zelfs als je niet in een ongeluk verzeild bent geraakt.

Tankstations

Vanwege het milieu zijn brandstofprijzen relatief hoog. Tankstations welke autogas verkopen, mogen zelf de prijs bepalen. Brandstofprijzen kunnen van plaats tot plaats verschillen. In de bergen en afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen benzinestations aanzienlijk zijn.

Autogas/LPG

Er zijn meer dan honderd LPG-eenheden  op verschillende tankstations in het hele land. De meest voorkomende handgreep van de benzineslang die bij de benzinestations wordt gebruikt is de Hollandse bajonet. Veel benzinestations zijn voorzien van een ‘adapter’ zodat je zonder enig probleem elke handgreep kunt gebruiken die past bij de auto. De beste oplossing is om je eigen adapter mee te nemen. Deze kan in Noorwegen worden gekocht. De prijs bedraagt circa NOK 300.

Ga elektrische en plug-in

In 2015 reden er meer dan 50.000 elektrische auto's op de Noorse wegen. Hiermee is Noorwegen wereldwijd toonaangevend op dit gebied. Noorse autoriteiten investeren massaal in elektrische auto-vriendelijke infrastructuur. Oplaadstations op de lange afstanden tussen de grotere steden worden in toenemende aantallen gebouwd. Steeds meer hotels bieden elektrische oplaadpunten, soms gratis. Plug-in hybrides profiteren van voordelen ten opzichte van traditionele aandrijflijnen. Noorse kentekenplaten met vermelding van de EV of plug-in aandrijflijn zijn verplicht om toegewijde parkeerplaatsen en andere speciale faciliteiten te gebruiken. Regels en voorwaarden veranderen voortdurend. Voor hulp en bijgewerkte informatie kun je contact opnemen met de Noorse EV Association: 47 907 04 545.

Tolwegen

In Noorwegen zijn veel tolstations, en de overgrote meerderheid zijn automatisch. Zorg ervoor dat je je credit card van te voren registreert, of anders kun je tolkrediet op voorhand kopen via Autopass Visitor's Payment.

Autohuur

Auto’s kunnen worden gehuurd in elke stad en gebieden met veel bebouwing en ook op ieder vliegveld in Noorwegen. Bijna alle modellen en types kunnen worden gehuurd. Je kunt je auto online huren bij een autoverhuurbedrijf, persoonlijk in hun kantoor of via een reisagent. We adviseren met nadruk om ruimschoots voor vertrek te boeken, vooral tijdens het zomerseizoen.

Boek je auto met BookNorway. Je kunt kiezen uit de verhuur in de kantoren in Noorwegen, Zweden of Denemarken, of boek rechtstreeks bij AVIS, Hertz, Europcar of Budget.

Autoverhuurbedrijven in Noorwegen

×

Meer over de Noorse wegen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad