Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Hotels

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Nordic Campers - de beste manier om Noorwegen te zien!

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

 • Tours en rondtochten

  Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Up Norway – reizen op maat

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

  Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven

 • Blokhutten en vakantiehuizen

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

 • Alpine skigebieden

  Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

 • Offers

Search
or search all of Norway

Met de auto

Op je eigen ritme Noorwegen ontdekken doe je het beste met de auto. Denk er wel aan dat je de weg deelt met fietsers en soms ook voetgangers.

Onderschat de afstanden en reistijden niet wanneer je onderweg bent in Noorwegen. Het is namelijk het langste land van Europa. Vanuit Kristiansand in het zuiden heb je bijna 30 uur nodig om het dorpje Hammerfest in het noorden te bereiken.

De wegen in Noorwegen hebben naar internationale standaarden weinig verkeer en ze zijn ook goed onderhouden. Al ruim 70 jaar kent Noorwegen tolheffing om de kosten voor bruggen, tunnels en wegen te financieren. De hoofdwegen zijn de Europese wegen (die met een ’E’ voor het nummer aangegeven worden) en verbinden verschillende steden, regio’s en landen.

In Noorwegen zijn er heel wat schilderachtige routes. Quasi alle wegen (vooral in Fjord-Noorwegen, de bergen en Noord-Noorwegen) hebben prachtige stukken om door te rijden en 18 wegen kregen de titel van Norwegian Scenic Routes.

Deze routes hebben een aantal zaken gemeen, zoals een schilderachtig landschap, bekroonde architectuur en toerismevriendelijke infrastructuur zoals plekken om uit te rusten en uitkijkpunten. De routes beslaan samen 1.850 kilometer en liggen langs de westkust en westelijke fjorden in Noord-Noorwegen en in de bergen van Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen.

Altijd je dimlichten voeren


Dimlichten moet je altijd voeren, zelfs op een prachtige zomerdag. Dit geldt ook voor bromfietsen en motorfietsen. Als je stuur aan de rechterkant zit, moet je zwarte driehoeken aan je koplampen aanbrengen om de andere bestuurders niet te verblinden.

Autogas - LPG


Je kunt LPG tanken op meer dan 100 plekken in tankstations over het hele land. Het meest gebruikelijke systeem is de Nederlandse vulbajonet. Veel tankstations hebben een ’adapter’ die werkt op elk mogelijk tanksysteem van de auto. Je kunt ook je eigen adapter kopen, mocht je dit willen.

Autoverhuur

In Noorwegen kun je een auto huren in de meeste steden, dorpen en luchthavens.  Je kunt je auto boeken bij een autoverhuurbedrijf op het internet, persoonlijk in hun kantoor of via een reisagent. We raden je aan op voorhand te boeken, zeker tijdens de zomer.

Reserveer je huurauto bij Auto Europe.

Bandenprofiel


Het moet helemaal niet koud zijn om gladde wegen te hebben en versleten banden zijn echt gevaarlijk, zelfs op droge wegen. Om in Noorwegen te mogen rijden moeten de zomerbanden groeven van minstens 1,6 millimeter diep hebben. Bij winterbanden bedraagt de diepte van de groeven minimaal drie millimeter.

Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november tot de eerste zondag na Pasen. In de provincies Nordland, Troms en Finnmark zijn spijkerbanden toegelaten van 15 oktober tot 1 mei. Buiten deze periode mogen deze banden ook gebruikt worden, als het weer en de omstandigheden op de weg hierom vragen.

Zijn de spijkerbanden gemonteerd aan een auto die minder dan 3,5 ton weegt, dan moet op alle vier de wielen een spijkerband liggen. Voertuigen met een totaal toegestaan gewicht van 3,5 ton of meer zijn verplicht sneeuwkettingen bij te hebben wanneer er ijs of sneeuw verwacht wordt. Deze sneeuwkettingen moeten rond de wielen van het voertuig passen. Je kunt dergelijke kettingen kopen tegen redelijke prijzen. Spijkerbanden kun je huren.

In Trondheim en Oslo mag je enkel tegen betaling met spijkerbanden rijden, om vervuiling tegen te gaan.

Lees meer over banden en sneeuwkettingen (in het Engels).

Bergpassen


Onthoud dat de weersomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat bergpassen gesloten zijn, vooral bij hevige sneeuwval en sterke wind. Op bepaalde hoger gelegen bergpassen kan er zelfs sneeuw of vorst zijn wanneer het in de lager gelegen gebieden volop zomer is, vooral in april of begin mei, en eind september en oktober.

Bij een ongeval


Alle voertuigen moeten over ten minste één fluovest, een gevaardriehoek en een aansprakelijkheidsverzekering beschikken in geval van autopech of ongeval.

Op bergwegen en in tunnels zijn er noodtelefoons. Voor 24 uur technische bijstand, bel:

 • NAF: +47 23 21 31 00
 • Falck: 02 222
 • Viking: 06 000

Ga elektrisch op pad


In 2018 reden meer dan 140.000 elektrische auto’s op de Noorse wegen. De Noorse autoriteiten investeren massaal in infrastructuur voor elektrische voertuigen en proberen mensen op verschillende manieren aan te zetten elektrisch te rijden. Het aantal snelle laadstations langs de routes tussen de grote steden wordt steeds talrijker en steeds meer hotels bieden ook de mogelijkheid om je auto op te laden, soms ook gratis. Plug-in hybride wagens kunnen ook van een aantal voordelen genieten die traditionele wagens niet hebben.

Noorse kentekenplaten die aangeven dat het voertuig elektrisch of een plug-in hybride is, zijn verplicht om de bestemde parkeerplaatsen en andere faciliteiten te mogen gebruiken. De regels en voorwaarden veranderen constant. Voor de meest recente informatie neem je best contact op met de Norwegian Electric Vehicle Association: +47 907 04 545.

Geen alcohol in het verkeer


Drinken en rijden gaan niet samen, en zeker niet in Noorwegen. De alcoholwetgeving is erg strikt en rijden onder invloed wordt zwaar bestraft. De grens bedraagt 0,2 promille alcohol voor alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Medicatie die je moet vermijden als je wilt autorijden wordt aangegeven met een rode driehoek.

Niet bellen terwijl je rijdt


Een mobieltje draagt zeker bij aan je veiligheid, zolang je het maar niet met je handen bedient als je aan het rijden bent. Dit is namelijk een overtreding en kan je behoorlijk wat problemen opleveren, ook al veroorzaak je geen ongeluk.

Rustig in de remmen


Je remmen kunnen oververhit raken bij lange afdalingen. Om dit te voorkomen rijd je best met een lage versnelling (net als bij het beklimmen van een helling). Remmen vergt dan minder kracht en zo blijven je remmen koel. Rijd je de helling op, houd dan goed de temperatuurmeter in de gaten zodat je motor niet oververhit raakt.

Snelheidslimiet


In het algemeen bedraagt de maximumsnelheid in Noorwegen 80 kilometer per uur, behalve in de bebouwde kom of dorps- of stadscentra. Daar rijd je maximum 50 kilometer per uur, tenzij het anders staat aangegeven. Dit kan tot 30 kilometer per uur zijn in residentiële gebieden en 100 kilometer per uur op bepaalde expreswegen en autosnelwegen. Natuurlijk vragen bepaalde omstandigheden om een lagere snelheid, bijvoorbeeld lage zichtbaarheid of gladde wegen.

Zware voertuigen (meer dan 3,5 ton) en auto’s met caravans mogen niet sneller dan 80 kilometer per uur rijden, ongeacht de snelheidslimiet. Is de caravan of aanhangwagen niet uitgerust met remmen, bedraagt de maximumsnelheid 60 kilometer per uur.

Tankstations


Benzineprijzen zijn behoorlijk hoog omwille van het milieubewuste politieke beleid. Prijzen kunnen variëren per locatie. Er zijn minder tankstations in de bergen en in andere afgelegen gebieden, zoals Noord-Noorwegen.

Tolwegen


Er zijn veel tolwegen in Noorwegen en deze werken bijna allemaal automatisch. Alle bestuurders, ongeacht hun nationaliteit, moeten tol betalen op de Noorse wegen.

Lees meer over facturatie en hoe je je auto kunt registreren (in het Engels).

Veiligheidsgordel


Veiligheidsgordels zijn verplicht voor zowel bestuurder als passagiers. Kinderen die lichter zijn dan 35 kilo of kleiner zijn dan 135 centimeter, moeten verplicht in een kinderzitje zitten.

Lees meer over veiligheid in auto’s (in het Engels).

Voetgangers en fietsers op de weg


Noorwegen heeft een verkeerscultuur die de mens centraal plaatst en dit betekent concreet: voetgangers en fietsers eerst. Voetgangers die de straat willen oversteken verwachten dat je zult vertragen of stoppen en fietsers volgen niet altijd de verkeersregels. Houd dus rekening met de zwakke weggebruikers als je met de auto onderweg bent.

Lees meer over veiligheid op de weg.

Welke documenten heb ik nodig?


Wil je in Noorwegen met de auto rijden, dan heb je een rijbewijs nodig uit een land van de EU/EER. Dit mag je in Noorwegen gebruiken zolang het geldig is. Rijbewijzen van de meeste landen die buiten de EU/EER liggen, mag je maximaal drie maanden gebruiken.

Wil je een auto huren in Noorwegen, is het mogelijk dat je ten minste een jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs.

Bekijk of je rijbewijs geldig is in Noorwegen (in het Engels).

Meer over de wegen in Noorwegen

Ontdek Noorwegen met de auto

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Een auto huren in Noorwegen

Bekijk onderstaande lijst of kijk bij Auto Europe voor verschillende opties en prijzen.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Algemeen
  Toegankelijkheid
  Leeftijdsgrens
  • Show More
  • No available filters
  Korting
  • Show More
  • No available filters
  Moeilijkheidsgraad
  Landschap
  • Show More
  • No available filters
  Prijsklasse
  Seizoen
  Overnachting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotel voorzieningen
  • Show More
  • No available filters
  Voorzieningen in de kamer
  Skigebied
  Buitenactiviteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Alpineskiën
  Fietsen
  Kanoën & kajakken
  Langlaufen
  Vissen
  • Show More
  • No available filters
  Wandelen
  Wildlife & Safari's
  • Show More
  • No available filters
  Winteractiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Plan je reis
  Reisinformatie
  • Show More
  • No available filters
  Services
  • Show More
  • No available filters
  Proef Noorwegen
  Noorse keuken
  Pubs en Bars
  Restaurants & cafés
  • Show More
  • No available filters
  Activiteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Kinderactiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Stranden
  Winkelen
  • Show More
  • No available filters
  Pretparken
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Algemeen
Toegankelijkheid
Leeftijdsgrens
 • Show More
 • No available filters
Korting
 • Show More
 • No available filters
Moeilijkheidsgraad
Landschap
 • Show More
 • No available filters
Prijsklasse
Seizoen
Overnachting
Camping
 • Show More
 • No available filters
Hotel voorzieningen
 • Show More
 • No available filters
Voorzieningen in de kamer
Skigebied
Buitenactiviteiten
Activiteiten
 • Show More
 • No available filters
Alpineskiën
Fietsen
Kanoën & kajakken
Langlaufen
Vissen
 • Show More
 • No available filters
Wandelen
Wildlife & Safari's
 • Show More
 • No available filters
Winteractiviteiten
 • Show More
 • No available filters
Plan je reis
Reisinformatie
 • Show More
 • No available filters
Services
 • Show More
 • No available filters
Proef Noorwegen
Noorse keuken
Pubs en Bars
Restaurants & cafés
 • Show More
 • No available filters
Activiteiten
Activiteiten
 • Show More
 • No available filters
Kinderactiviteiten
 • Show More
 • No available filters
Stranden
Winkelen
 • Show More
 • No available filters
Pretparken
Clear Filters
Back To Top

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven