There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Autorijden in Noorwegen is een geweldige ervaring. Hier is alles wat je moet weten voordat je op pad gaat!
Afstanden en rijtijden onderschatten is in Noorwegen - het langste land van Europa - een koud kunstje. Vanuit Kristiansand in het zuiden duurt het bijvoorbeeld zo'n 30 uur (!) om naar Hammerfest in het noorden te rijden.
Voor internationale begrippen is het verkeer op de Noorse (snel)wegen relatief rustig. De belangrijkste snelwegen zijn Europese wegen (aangeduid met een 'E' vóór het wegnummer, bijv. de E39), die niet alleen het land zelf verbinden, maar Noorwegen ook verbinden met andere landen.
Houd er rekening mee dat sommige regionale wegen in afgelegen gebieden erg bochtig en smal kunnen zijn, en dat je daar de bermvakken moet gebruiken om tegemoetkomend verkeer te laten passeren.
Er zijn erg goede snelwegen (met maximumsnelheden tussen de 90 en de 110 km/uur) tussen Oslo en Trondheim, Oslo en Stavanger en tussen Oslo en Halden (in de buurt van de Zweedse grens) en ook tussen Trondheim en Bodø. Daarnaast zijn de meeste wegen buiten de steden enkelbaans met een maximumsnelheid tussen de 60 en de 80 km/uur.
Noorwegen heeft heel wat betoverende autoritten te bieden. Zowat alle wegen (vooral in Fjord-Noorwegen, in de bergen en in Noord-Noorwegen) hebben schitterende landschappen en uitzichten, en 18 daarvan zijn uitgeroepen tot Norwegian Scenic Routes.
Er staan je schilderachtige natuur, bekroonde architectuur, spectaculaire uitkijkpunten en mooie rustplaatsen te wachten! Mocht je onderweg toch moeten plassen of zo, bezoek dan één van de meest bijzondere toiletten ter wereld!
Er zijn in het hele land ruim honderd benzinestations waar je LPG kunt tanken. Er wordt vaak een Nederlandse bajonet LPG-nippel gebruikt. Veel tankstations hebben ook een universele adapter die je ongeacht het systeem van de auto kunt gebruiken.
In Noorwegen kun je niet alleen in de meeste dorpen en steden wel een auto huren, maar ook op de meeste luchthavens. Je kunt je auto reserveren via een online autoverhuurbedrijf, persoonlijk bij een verhuurkantoor of via een reisbureau. We raden je sterk aan om op voorhand te reserveren, vooral in de zomer.
AD: Check prijzen en beschikbaarheid op Auto Europe. Bij Rent-A-Wreck vind je geweldige aanbiedingen tegen redelijke prijzen. Waarom overnacht je onderweg niet eens in een busje van Arctic Campers? Die hebben voor elk seizoen wel geschikte busjes.
Autorijden en drinken gaan niet samen, vooral in Noorwegen niet. De wet is erg streng en de boetes voor rijden onder invloed zijn erg hoog. Het wettelijk toegestane percentage is 0,02% alcohol in het bloed, en dat geldt voor bestuurders van alle gemotoriseerde voertuigen. Medicijnen die je niet mag innemen als je van plan bent te gaan rijden, herken je aan een rode driehoek op de verpakking.
Tijdens het rijden een mobiele telefoon gebruiken is verboden. Het kan je flink in de problemen brengen en je een prijzige boete opleveren - zelfs als er geen sprake is van een ongeval.
Op lange stukken bergafwaarts kunnen de remmen oververhit raken. Zet, om dat te vermijden, je voertuig dan ook in een lage versnelling. Als je dat doet, kost remmen minder kracht en blijven ze koel. Let bij bergop rijden op de temperatuurmeter van de auto om oververhitting van de motor in de gaten te houden.
Noorwegen investeert massaal in infrastructuur voor elektrische voertuigen en stimuleringsmaatregelen. Met ruim 17.000 oplaadpunten en 3.300 snelladers verspreid over het hele land hoef je je geen zorgen te maken over het bereik. Bij steeds meer hotels kun je - soms zelfs gratis - elektrisch opladen.
Om gebruik te kunnen maken van parkeerplaatsen en andere speciale voorzieningen die voor EV's en plug-in hybrides zijn gereserveerd, moet je een Noors kenteken hebben. Kijk voor de laatste regels op de website van de Norwegian Electric Vehicle Association (de Noorse Vereniging voor Elektrische Voertuigen).
De makkelijkste manier om een oplaadpunt te vinden, is via de kaart van ladestasjoner.no. Om zeker te weten dat je toegang hebt tot de oplaadpunten, kun je je het beste op voorhand registreren bij de grote aanbieders - meestal via een app op je telefoon.
Bij pech of een ongeluk moeten alle voertuigen ten minste een veiligheidshesje en een gevarendriehoek aan boord hebben, en er moet een WA-verzekering afgesloten zijn.
Noodtelefoons zijn te vinden langs bergwegen en in tunnels. Voor 24-uurs berging of technische hulp zijn de drie grootste Noorse pechhulpdiensten:
NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000
Je moet altijd met dimlicht aan rijden, zelfs bij prachtig weer. Dat geldt ook voor brommers en motoren. Als je auto het stuur rechts heeft, moet je zwarte driehoeken op je koplampen gebruiken om andere bestuurders niet te verblinden.
Denk eraan dat bergpassen door de weersomstandigheden kunnen worden gesloten, vooral bij hevige sneeuwval en harde wind. Sommige hoger gelegen bergpassen kunnen te maken krijgen met sneeuw en vorst, zelfs bij zomers weer in lager gelegen gebieden - vooral in april/mei en september/oktober.
Informatie over sluitingen van wegen vind je op de website van de Norwegian Roads Administration. De informatie is alleen beschikbaar in het Noors, maar met hun interactieve kaart kom je al een heel eind. Hier zie je ook eventuele wegwerkzaamheden en vertrektijden van veerboten.
In Noorwegen is het verkeer mensgericht. Voetgangers en fietsers gaan dus altijd voor. Voetgangers die de straat willen oversteken, verwachten dat je bij zebrapaden afremt of stopt, en fietsers, nou ja, die houden zich niet altijd aan de verkeersregels. Houd tijdens het rijden altijd rekening met alle weggebruikers.
Door wereldwijde toeleveringsproblemen en het milieubeleid zijn de brandstofprijzen hoog. De prijzen kunnen van plaats tot plaats verschillen. De afstanden tussen het ene tankstation en het andere kunnen in de bergen en de landelijke gebieden behoorlijk groot zijn, vooral in Noord-Noorwegen.
Noorwegen heeft veel tolwegen, en de meeste daarvan zijn automatisch. Alle bestuurders - ongeacht hun nationaliteit - moeten in Noorwegen tol betalen.
Veiligheidsgordels zijn voor zowel bestuurders als passagiers verplicht. Kinderen die minder wegen dan 36 kilo of die kleiner zijn dan 135 cm moeten in een autozitje.
In het algemeen is de maximumsnelheid in Noorwegen 80 kilometer per uur, behalve in de bebouwde kom en stadskernen waar dat 50 kilometer per uur is, tenzij anders aangegeven. In woonwijken kan de maximumsnelheid 30 kilometer per uur zijn, en op bepaalde tweebaanswegen en snelwegen 110 kilometer per uur. Natuurlijk kunnen onder bepaalde omstandigheden veel lagere snelheden nodig zijn, bijvoorbeeld bij slecht zicht of op gladde wegen.
Zware voertuigen (meer dan 3,5 ton) en voertuigen die caravans of aanhangers trekken, mogen niet harder rijden dan 80 kilometer per uur - ongeacht de plaatselijke snelheidslimiet. Campers die minder wegen dan 7,5 ton hoeven zich niet aan die regel te houden en mogen dezelfde snelheidslimieten aanhouden als andere auto's. Als een caravan of aanhanger geen remmen heeft, is de maximumsnelheid 60 kilometer per uur.
Van 1 november tot de eerste zondag na paaszondag mag je spijkerbanden gebruiken. In Nordland, Troms en Finnmark mag je van 15 oktober tot 1 mei spijkerbanden gebruiken. Ook buiten deze periodes mogen spijkerbanden worden gebruikt als dat gezien de weersomstandigheden en het wegdek nodig is.
Op een auto die minder weegt dan 3,5 ton moeten spijkerbanden op alle vier de velgen worden gemonteerd. Voertuigen met een toegestaan totaalgewicht van 3,5 ton of meer moeten sneeuwkettingen aan boord hebben als er ijs of sneeuw wordt verwacht. Die sneeuwkettingen moeten wel om de banden van het voertuig passen. Sneeuwkettingen kun je voor een redelijke prijs kopen, en spijkerbanden kun je huren.
In veel steden moet je een vergoeding betalen om met spijkerbanden door de stad te rijden om vervuiling aan banden te leggen.
Als je in Noorwegen wilt rijden en je hebt een rijbewijs dat is afgegeven in een EU/EER-land, dan mag je in Noorwegen rijden zolang je rijbewijs geldig is. Rijbewijzen van de meeste landen van buiten de EU/EER mag je in Noorwegen maximaal drie maanden gebruiken.
Als je in Noorwegen een auto huurt, kan het zijn dat je minstens een jaar je rijbewijs moet hebben.
Maak je voor je vakantie in Noorwegen de overtocht met een veerboot? De meeste betalingen voor veerboten worden in Noorwegen gedaan via AutoPASS, het geautomatiseerde systeem voor het innen van tol voor wegen en veerboten.
Wil je geen vooruitbetalingsovereenkomst? Met FerryPay kun je per gebruik van de veerboot automatisch betalen met een credit- of debitcard.
Wees er wel op voorbereid dat je in de zomermaanden hier en daar moet wachten. Voor de populairste veerboten is op voorhand reserveren dan ook het handigst. Dat geldt met name voor de verbindingen Geiranger-Hellesylt en Lauvvik-Lysebotn in Fjord-Noorwegen en Bognes-Lødingen en Bodø-Moskenes in Noord-Noorwegen.
Geschatte reistijden zijn gebaseerd op de snelste verbindingen op hoofdwegen:
Oslo-Trondheim (Østerdalen-route: 6 uur en 25 min., Gudbrandsdalen-route: 6 uur en 45 min.)
Oslo-Bergen (7 uur)
Oslo-Kristiansand (3 uur en 45 min.)
Oslo-Stavanger (7 uur)
Oslo-Nordkapp (25 uur)
Stavanger-Bergen (4 uur en 50 min.)
Bergen-Ålesund (7,5 uur)
Ålesund-Trondheim (5 uur en 40 min.)
Trondheim-Bodø (9 uur en 30 min. + 4 uur met de veerboot naar de Lofoten)
Trondheim-Bodø via Kystriksvegen (je kunt de Kystriksveien-kustroute in een dag of twee rijden, maar dat raden we je niet aan. Als je op vakantie bent, heb je zeker 5 tot 7 dagen nodig om de omgeving te verkennen).
Trondheim-Tromsø (16 uur en 20 min.)
Bodø-Tromsø (8 uur en 15 min.)
Tromsø-Nordkapp (9 uur)
Tromsø-Kirkenes (10 uur en 15 min.)
Gebruik de NAF reisplanner om de reistijden naar je bestemming te checken (alleen in het Noors, maar met hun interactieve kaart kom je al een heel eind). Je kunt ook Google Maps of Apple Maps gebruiken.
Het is makkelijk om in Noorwegen een veerboot te vinden:
Zoek routes, bekijk vertrektijden en lees de verkeersinfo allemaal op dezelfde plek: op de website van de Norwegian Public Roads Administration (Statens Vegvesen).
Sommige terminals hebben ook webcams die laten zien of er mensen staan te wachten.
In Noorwegen delen chauffeurs en fietsers vaak de weg en voor hen gelden dus dezelfde verkeersregels. Met welk voertuig je ook onderweg bent, hier vind je enkele tips die je helpen op het rechte pad te blijven.
Langs uitgekozen wegen in Noorwegen worden de wonderen der natuur gecombineerd met kunst, design en architectuur. Deze willen je op een verrassende manier dichter bij de natuur brengen. Maak kennis met de bekroonde Scenic Routes.
Elektrische fietsen en auto's worden in Noorwegen steeds populairder, er worden elektrische cruiseferry's in de vaart genomen en met andere e-transportmiddelen kun je het grootste deel van je reis letterlijk elektrificeren.
Nooit saai en allesbehalve vlak ... dat is vakantie in de dalen en valleien van Oost-Noorwegen. Plan actieve dagen met behulp van de tips van onze expert.
Ships built more than one hundred years ago still sail in Norway, taking you on a cultural journey far back in time.
Travel to Norway by boat and arrive well rested! Four car ferry companies sail daily from Denmark, Sweden, and Germany to several destinations in Norway. Most operators offer package deals for cars with passengers and discounts for seniors, students, and children.
You won’t find a more relaxing way to experience coastal Norway than on board a cruise ship. It’s a floating hotel that gives you all the comforts of home while drifting by stunning Norwegian scenery.
In Norway, drivers and cyclists often share the road and thus must follow the same traffic rules. Whatever your vehicle, here are some tips to keep all of your wheels firmly on the road.
Along selected roads in Norway, natural wonders are amplified by art, design, and architecture meant to bring you closer to nature in new and surprising ways. Meet the award-winning Scenic Routes.
An excellent system of passenger and car ferries makes it both easy and pleasant to travel to even the most remote parts of Norway.
Every city and town in Norway has a local bus service, and there is an extensive network of express coaches throughout the country.
Discover everything you need to know about driving in Norway, from charging your EV to what tyres you need in winter.
Bekijk onderstaande lijst of kijk bij Auto Europe voor verschillende opties en prijzen.
Terug naar boven