Skip to main content

Noorwegen – de EV-hoofdstad van de wereld

Als het over elektrische voertuigen gaat, staat Noorwegen met stip bovenaan. Ze zijn echt overal! In 2023 werden er meer EV's verkocht dan welk ander type auto dan ook. Waarom dan?

In 2023 waren 82,38% van de nieuw verkochte auto's in Noorwegen EV's. Hoe is Noorwegen erin geslaagd zo'n hoog percentage te halen? Het politieke doel is dat alle Noorse auto's emissievrij zijn tegen 2025 (elektrisch of op waterstof). Daarom zijn er ook allerlei stimuleringsmaatregelen om mensen milieuvriendelijk(er) te laten rijden: subsidies, goedkoper parkeren, kosten van tolwegen, tickets van veerboten en het gebruik van bus- en taxistroken.

'Maar de grootste stimulans is misschien wel dat we de aanschaf van vervuilende benzine- en dieselauto's zwaar belasten', aldus Christina Bu, algemeen secretaris van de Noorse Vereniging voor Elektrische Voertuigen.

Het is dan ook niet raar dat geen enkel ander land ter wereld meer EV's per hoofd van de bevolking heeft dan wij.

En daarbij,elektrische auto's zijn cool! Ze zijn stil en stoten geen schadelijke dampen uit. Je kunt er ook gerust een paar honderd kilometer mee rijden voordat je moet opladen. Niet dat opladen nou zo'n punt is in Noorwegen  – we hebben meer dan 3000 openbare oplaadpunten en 7753 snelladers verspreid over het land. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je EV zonder stroom komt te zitten.

De makkelijkste manier om een oplaadpunt te vinden is via de kaart van ladestasjoner.no. Wil je zeker weten dat je toegang hebt tot een oplaadpunt? Registreer je dan op voorhand bij de grootste aanbieders. Dat zijn er in Noorwegen zo'n beetje tien.

'Zelfs in de meest noordelijk gelegen delen van Noord-Noorwegen - een gebied met enorme afstanden, meer rendieren dan mensen en serieus lage temperaturen in de winter - kun je je makkelijk verplaatsen met een EV', zo beweert Christina Bu.

Was je een roadtrip in Noorwegen van plan? Dan kun je bij de meeste verhuurbedrijven makkelijk een elektrische auto huren. In Geiranger en in Flåm heeft eMobility zelfs een verhuurbedrijf opgezet voor scooter-auto's (kleine vierwielers) met twee zitplaatsen en open zijkanten. Hoe leuk is dat om te gaan sightseeën?!

Maar waarom zou je het daarbij laten? Over de fjorden en meren varen, walvissen spotten op een elektrische boot, met een elektrische kabelbaan de berg op en op ouderwetse metro's en trams stappen in de grote steden ... het kan echt allemaal! En dan hebben we het niet eens over al die hippe e-bikes die je kunt huren. Je kunt ook naar een bestemming met het label Sustainable Destination of een kijkje nemen bij 10 coole manieren voor milieubewuste mensen om Noorwegen te verkennen.

De toekomst is elektrisch!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Kies eco-gecertificeerde aanbieders

Klik in de onderstaande filter op 'Eco-gecertificeerde leveranciers'.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's