Skip to main content

Sommige mensen houden ervan alleen te reizen, anderen hebben het nooit eerder geprobeerd. Voor sommigen klinkt het zelfs een beetje eng. Maar Mette Solberg Fjeldheim vindt dat er geen reden is om bang te zijn. Durf jij de uitdaging aan?

Dankzij haar carrière als reisjournaliste en -blogster reisde Fjeldheim veel alleen in zowel Noorwegen als in het buitenland. In haar vrije tijd reist ze ook alleen. 

’Tijdens de zomer een tijdje geleden ging ik naar Odda om naar Trolltunga te hiken. Het was een reis die ik al heel lang wilde maken, maar ik had niemand om mee te reizen. Dus ik ging alleen. Het was een geweldige ervaring! Het was prachtig weer en ik had dat weekend de bergen helemaal voor mezelf’, zegt ze.

Hoewel ze meestal samen met haar familie op vakantie gaat, hebben haar soloreizen haar veel positieve ervaringen opgeleverd. 

’Het grootste voordeel van op je eentje te reizen is dat jij de baas bent’, zegt Fjeldheim.

Jij kunt zien, doen en ervaren wat je maar wilt – zonder rekening te hoeven houden met de mening van anderen.

Veel mensen aarzelen om bepaalde dingen alleen te doen die ze nog nooit eerder hebben geprobeerd, zoals alleen gaan eten in een restaurant. 

‘Neem iets mee om te lezen. Een goed boek is altijd goed gezelschap! Je krijgt vaak een beetje extra aandacht van kelners die graag een praatje maken als ze tijd hebben. Dit kan best leuk zijn’, geeft Solberg Fjeldheim als extra reistip.

Daarnaast heb je altijd je telefoon bij de hand, mocht je iets willen opzoeken. Maar één van de geneugten van alleen reizen is ook wel met wat maar aandacht naar de mensen en dingen om je heen te kijken. 

’Alleen reizen kan een geweldige kans zijn om uit je comfortzone te treden. Ik vind dat we daar allemaal iets van kunnen opsteken’, merkt ze op.

Sommige mensen reizen alleen omdat ze wat tijd alleen willen doorbrengen, terwijl anderen reizen om mensen te ontmoeten. 

Ze heeft een aantal goede tips hoe je het beste kunt socializen. ’Ook al reis je alleen, dat betekent niet dat je eenzaam hoeft te zijn. Er zijn tal van goede mogelijkheden om je in te schrijven voor rondleidingen of mee te gaan op groepstochten en -ervaringen. Zo kun je tijdens een daguitstap of een volledig vastgelegde vakantie toch nog andere mensen ontmoeten.’ 

Een plaats die ze vooral aanraadt is Spitsbergen, waar ze met andere mensen tal van activiteiten heeft kunnen doen. 

’Ik reed met een sneeuwscooter en op een hondenslee, ging mee op begeleide gletsjertocht en noorderlichtsafari - allemaal met verschillende groepen mensen die ik niet op voorhand kende. Op Spitsbergen was het echt heel gemakkelijk om contacten met mensen te leggen. Er was een informele en vriendelijke sfeer tijdens mijn verblijf’, zegt ze.

Noorwegen is een veilig en vriendelijk land om in te reizen. Je moet wel de natuur respecteren wanneer je eropuit trekt. 

’Als je alleen reist, is het een goed idee om iemand te vertellen waar je heen gaat, vooral als je gaat wandelen in de bergen. Het weer kan snel omslaan en het kan plots mistig en koud worden. Het is een goed idee om de veiligheidsregels in de bergen te leren kennen en je er altijd aan te houden’, benadrukt Solheim. 

Ook voor wie de voorkeur geeft aan steden zijn er tal van mogelijkheden. 

’Je kunt je net zo gemakkelijk aanmelden voor een tour door een stad of museum.’

Waar ontmoet je nieuwe mensen?

Als je graag nieuwe mensen ontmoet, is een andere, goede tip om in een lodge of hostel te overnachten, of in een blokhut van de Noorse Wandelvereniging (DNT). Bezoekers komen hier samen rond grote tafels en koken vaak samen in de keuken. 

Fjeldheim zegt dat het gemakkelijk is om Noren te leren kennen. Hoewel Noren van nature vrij gereserveerd zijn, geven de meesten graag tips en advies aan reizigers. Als het ijs eenmaal gebroken is, kun je echt goed bevriend raken.

Wist je trouwens dat de Noorse bergen een van de populairste plekken voor singles in Noorwegen zijn om elkaar te ontmoeten? Zet de volgende keer dat je gaat wandelen een groene muts op (dit betekent dat je single bent) en kijk of je iemand speciaals ontmoet!

Een veilige plek voor soloreizigers

Flashpack.com concentreert zich op soloreizen over de hele wereld en noemde Noorwegen een droombestemming voor mensen die voor het eerst alleen reizen:

Voor liefhebbers van avontuur!

Droom je ervan om iconische bergtoppen te beklimmen? Of aan één van 's werelds beste stranden te gaan surfen, freediven, of aan yoga te doen? Er zijn zoveel mogelijkheden!

De Jærstrendene-stranden in de buurt van Stavanger en de prachtige zandstranden op Karmøy nabij Haugesund bieden geweldige mogelijkheden om bijvoorbeeld te leren kitesurfen, surfen, of boulderen. Een goede plaatselijke tip is de Raw Ocean Lodge waar je alles hebt, van accommodatie tot yoga, boulderen, en begeleide SUP-tours tot gratis duiken en surfen.
 

Ga naar de Via Ferrata Kyrkjeveggen aan het Åkrafjord, één van de beste via ferrata's in Noorwegen.  Bij het nabijgelegen Trolljuv Bungee kun je bungeejumpen tussen de steile bergkliffen.
 

Hardanger biedt tal van avonturen, waaronder RIB-tochten op het fjord en een via ferrata die leidt naar de iconische Trolltunga. Bezoek in de zomer de Folgefonna-gletsjer, waar je kunt skiën of een begeleide gletsjertocht kunt maken.
 

Voss, op ongeveer anderhalf uur rijden van Bergen, staat bekend als de extremesportgemeente van Noorwegen. Hier zijn er tal van activiteiten die je hart sneller doen slaan, waaronder parachutespringen, paragliden en raften. 
 

In Noord-Noorwegen hebben de Lofoten heel wat te bieden. Ga vissen, meld je aan voor een georganiseerde kajaktocht of maak een razendsnelle rit op een RIB-boot. Maar Noord-Noorwegen is zoveel meer dan alleen de Lofoten. Persoonlijk wil ik Finnmark en de kust van Helgelandskysten graag beter leren kennen.

Voor wie op zoek is naar een rustige plek

Soms moet je je in stilte kunnen opladen, helemaal alleen. Wat dacht je van een verblijf in een speciaal ’retreat’-centrum? Of misschien wil je jezelf verwennen met een beetje wellness?

Slaap heel comfortabel in een prachtige omgeving dicht bij de natuur! Er zijn de afgelopen jaren tal van opwindende nieuwe soorten accommodatie bijgekomen, waaronder vuurtorens aan zee, boomhutten, en glamping. 
 

Heb je een lager budget? Op de meeste plaatsen kun je veilig en gemakkelijk je tent opzetten, zo lang die onder het recht om rond te zwerven vallen. Als je een extra gevoel van veiligheid wilt en daarbij warm water en sociaal contact, dan kun je tegen een redelijke prijs je tent opzetten op één van de Noorse campings. 
 

Voor een beetje luxe kun je naar Engø Gård met een prachtige omgeving, heerlijk eten, en een leuk zwembad. Het historische Dalen Hotel in Telemark zal je ook een onvergetelijke ervaring bezorgen. Hier kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen Vest-Telemark Museum en de staafkerk van Eidsborg of een cruise maken op het Telemarkskanalen-kanaal. 
 

Noorwegen is ook de thuisbasis van veel wellnesshotels. Als je in de buurt van Bergen of Oslo bent, kun je gemakkelijk de trein pakken naar bijvoorbeeld Geilo en inchecken bij Vestlia Resort. Geilo is een bergdorp vol prachtige natuur en luxueuze resorts. Het is de ideale plek om jezelf te verwennen met een spabehandeling en een uitstekende maaltijd (probeer Smakeriet Geilo of Hallingstuene).

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's