Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Geirangerfjord Geirangerfjord
Geirangerfjord.
Photo: Mattias Fredriksson / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een pril fietsland

De groeiende interesse voor fietsen in Noorwegen heeft deels te maken met de populariteit van het wielrennen, waar de Noorse wielrenner Thor Hushovd enorm veel succes mee behaalde.

Als je graag wilt fietsen tijdens je vakantie in Noorwegen, zijn er verschillende mogelijkheden. Rallarvegen is een van de meest bekende fietsroutes gelegen in het westelijke berggebied. Bovendien heb je ook nog de grindwegen door de hooglanden bij de Hardangervidda richting Flåm.

De laatste jaren is er veel gedaan om reizen met de fiets te vergemakkelijken, zowel in Fjord-Noorwegen, Noord-Noorwegen en Trøndelag. Het aantal plekken waar je een fiets kunt huren en de vele overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden voor fietsers zijn steeds gewoner.

‘Als ik graag rustig wil fietsen, is er geen betere plek dan de Lofoten eilanden. Net boven de Poolcirkel zijn de eilanden zeker een van de mooiste plek op aarde.’ Tour operator Andrew Straw noemt in ‘The Gaurdian’ de Lofoten eilanden uit als zijn favoriete plek om in Europa te fietsen.

Het is verboden om in sommige tunnels te fietsen. Voordat je op de fiets stapt is het goed om te kijken waar je wel en niet kunt fietsen. Bekijk het overzicht van de Noorse tunnels.

Om het beste uit je fietsvakantie te halen zijn hier enkele fietsaanbiedingen.


5 fietsroutes in de bergen

Fietsen in de bergen
Skykula
Skykula
Vanaf het meer Ørsdalsvatnet haal je het meeste uit een uitdagende fietsroute.
Skykula
One of the steepest roads in Northern Europe, built during 1842-1846. The road has 13 hairpin bends, with Stalheim Hotel located at the top… Read more
Stalheimskleiva
Galdhøpiggvegen
Galdhøpiggvegen
De fietsroutes in de gemeente Oppland zijn enkele van de meest uitdagendse klims in Europa.
Galdhøpiggvegen
Experience Norway´s westernmost viewpoint with mainland connection - 496 metres above the sea! On clear days you have a marvellous panoramic view in… Read more
West Cape
Kaperskaret
Kaperskaret
Een technisch hoogstandje in het uiterste noorden van Senja.
Kaperskaret
Click to activate
Select
  Click to activate

  Uitdagende bergroutes wachten op je in Noorwegen. Geir Stian Ulstein, de erkende berg fietsliefhebber, schreef de gids 'Bakker & Berg'.

  De meeste van deze uitdagende tips vereisen enig vervoer van de fietsen. De lokale bestemmingen helpen je met het vinden van een goede parkeerplaats. Neem contact met hen op om je reis te plannen en het meeste uit je fietstocht te halen.

  1. Skykula

  Een geweldige route in de provincie Rogaland in de Stavanger regio. Voor het meest uitdagende deel van de route begin je bij Ørsdalsvatnet, waar je het grootste klimgedeelte vindt. Onderweg naar de kuststad Egersund heb je verschillende eettentjes waar je even kunt uitrusten en een hapje eten.

  Skykula

  Skykula.
  Photo: Tor Simen Ulstein

  2. Stalheimskleiva

  De steilste kilometer in Noord-Europa, in de provincie Hordaland. De weg is voorzien van ruw asfalt, serpentijne wegen en het denderende geluid van de watervallen. Op de top kom je bij Stalheim Hotel en restaurant. De route is tussen 1842 en 1846 aangelegd om de verbinding tussen Oslo en Bergen te verbeteren.

  Stalheimskleiva ›

  Stalheimskleiva.
  Photo: Tor Simen Ulstein
  3. Galdhøpiggvegen

  Een van de moeilijkste klimtochten is te vinden in het graafschap Opland. Fietsers die houden van een bergbeklimming zullen geen betere asfaltweg vinden. Galdhøpiggvegen is aardig stijl en voelt soms eindeloos, maar het uitzicht op de gletsjer die leidt naar Galdhøpiggen (2469 meter) is zeker de moeite waard.

  Galdhøpiggvegen ›

  Galdhøpiggvegen.
  Photo: Tor Simen Ulstein

  4. Vestkapp

  De gemeente Selje in de provincie Sogn en Fjordane biedt enkele van de beste korte bergroutes in Noorwegen. Fiets naar het bolvormige weerstation op de top aan het einde van de weg, en geniet van het panoramische uitzicht over de zee. (Foto: Tor Simen Ulstein)

  5. Kaperskaret

  In het hoge Noorden bij Senja, het op één na grootste eiland in de provincie Troms, heb je verschillende routes om uit te kiezen. Zo heb je de kortere route met een aardige klim, of de langere route langs Senja, waar je kunt genieten van de kronkelende wegen, de watervallen en het uitzicht op zee. Voor een smakelijke lunch fiets je ietsje verder richting Finnsnes og Hamn.


  Andere fietsmogelijkheden


  Raak geïnspireerd


  Veiligheid op twee wielen

  Tips to keep you on the straight and narrow

  When cycling on the roads in Norway, the same traffic regulations and road signs apply to you as to cars and other vehicles: Keep to the right, give way to those coming from your right, and don’t drink and bike.

  1. Houd je aan de algemene verkeersregels en -borden.
  2. Op voetpaden mag gefietst worden, maar je moet er wel je snelheid aanpassen.
  3. Fietsen is verboden op de snelweg en andere vierbaanswegen.
  4. Steek bij het links of rechts afslaan je hand uit om richting aan te geven.
  5. Draag op de fiets altijd een helm. 
  6. Een reflecterend hes is altijd een goed idee, vooral op drukke wegen.
  7. Alleen kinderen onder de 10 jaar mogen als passagiers mee op de fiets..

  Wat je fiets moet hebben

  • In het donker of bij slecht zicht: wit of geel licht vóór en rood licht achter
  • Een rode reflector achter
  • Witte of rode reflectoren op de pedalen
  • Twee onafhankelijk van elkaar werkende remmen
  • Een fietsbel

  Alle toplijsten op een rijtje

  Lees meer

  Your Recently Viewed Pages
  Ad
  Ad
  Ad