Skip to main content

Hoe plan je
een fietsvakantie
in Noorwegen

... en pak je in als een pro?

Wat moet je bij je hebben tijdens een fietstocht en hoe plan je de ultieme vakantie op twee wielen in Noorwegen? Fietsexpert Øyvind Wold deelt zijn beste tips qua planning met je.

Ga mee op avontuur en kom dicht bij de Noorse natuur. De fjorden. De bergen. De charmante kustdorpjes. Kilometers grintwegen door de vrijwel ongerepte wildernis liggen op je te wachten, zeker in Oost-Noorwegen.

Of je nu over enkele van de mooiste wegen in Noorwegen wilt rijden of een panoramische fietsroute wilt volgen, je moet altijd je tocht plannen. En gedetailleerd. En als er één persoon is die weet hoe je dat doet, dan is het Øyvind Wold. Hij werkt voor de Noorse Fietsersfederatie en heeft al over het hele land gefietst. Bovendien heeft hij verschillende boeken geschreven over fietsen in Noorwegen.

Hier vind je zijn tips en tricks om plannen te maken en te pakken voor jouw fietsvakantie.

Epische fietsroutes

Van fietsen op de weg door groene valleien en kronkelende wegen langs de fjorden tot mountainbiken, Noorwegen is een waar paradijs voor fietsliefhebbers. En je hoeft niet zo fit te zijn als een sterwielrenner van de Tour de France om dit te ervaren.

’Nee, helemaal niet! Heel wat van de nationale fietsroutes in Noorwegen zijn geschikt voor iedereen, ook voor wie niet zoveel ervaring met fietsen heeft. De Numedal-route en de Kustroute tussen Horten en Tønsberg zijn enkele voorbeelden,’ legt Øyvind uit.

Veel populaire fietsroutes zijn geschikt voor iedereen.

’Wil je een makkelijke tocht maken, fiets dan de beroemde Rallarvegen eens. Neem de trein naar Finse en volg de weg naar het oosten tot in Haugastøl. Het is ongeveer 30 kilometer met vooral vlak terrein en glooiende heuvels.’

Veel populaire fietsbestemmingen in Noorwegen bieden fietsverhuur en ook elektrische fietsen. Dit maakt de panoramische ritten toegankelijker. Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Vind de perfecte uitvalsbasis

’Heb je niet veel ervaring en ben je onzeker over zowel de afstand en welke uitrusting je nodig hebt, dan is het een goed idee om een uitvalsbasis te zoeken en je fietstochtjes van daaruit te plannen. Deze uitvalsbasis kan een hotel of blokhut zijn.’

Øyvind zegt dat dit een slimme beslissing is omdat je niet veel moet meenemen voor elke tocht. Het is een geweldige manier om als groep te reizen.

’Wanneer je een uitvalsbasis hebt, dan kan de groep zich opsplitsen. Soms kun je een lange tocht maken, terwijl anderen een eenvoudigere route kiezen. Dan kan iedereen later op de dag elkaar opnieuw ontmoeten.’

Wil je een tweetal nachten in de natuur doorbrengen, kun je nog steeds een tent of hangmat meebrengen. Fiets tot aan een camping en overnacht daar om de volgende dag terug naar je uitvalsbasis terug te keren.

Avonturen voor het hele gezin

Fietstochten met de kinderen kunnen echt geweldig zijn. En met een beetje planning heeft iedereen het naar zijn zin.

’Ga naar een regio die je goed kent. Op die manier weet je waar de leuke weggetjes liggen, de mooiste stranden en de beste kampeerplekken,’ zegt Øyvind.

Dat zal het ook gemakkelijker maken om plekken te vinden die de kinderen kunnen motiveren zoals boerderijen, een meer om in te vissen of een plaats waar je heerlijk eten vindt. De talrijke gezinsvriendelijke natuuravonturen kunnen je tocht iets extra geven. Denk maar aan peddelen, gletsjertochten, beklimmingen van een via ferrata en nog meer.

Zorg er ook zeker voor dat je rekening houdt met de kleintjes in je planning.

’Als je hen over de reis vertelt voor het vertrek, dan zijn ze er ook bij betrokken en weten ze wat te verwachten.’

En zorg ook voor een plan B. Ook al weten volwassenen hoe je een fiets repareert, toch is het fijn om voorbereid te zijn, mocht er iets niet gerepareerd kunnen worden. Of als het weer er niet te best uitziet.

Een andere optie zijn microavonturen.

’Je raakt gemakkelijk verblind door alle exotische bestemmingen, maar het mag net zo spannend zijn om vlakbij het dichtste meer of bos te fietsen.

Fietsvakanties

In Noorwegen bieden lange fietstochten alles van spectaculaire uitzichten in Noord-Noorwegen en Fjord-Noorwegen tot populaire routes in de bergen, zoals de Tour de Dovre en Mjølkevegen. Maar waar moet je naartoe en hoe ver moet je elke dag fietsen?

Het belangrijkste bij de planning van een lange trip is om jezelf en je fiets goed te kennen. Op die manier heb je zeker de juiste uitrusting en is het gemakkelijker om de afstand voor elk deel van de tocht te berekenen.

Het is ook een goed idee om de route en de heuvels onderweg goed te bestuderen, want dit zal een invloed hebben op de snelheid en afstand. Dat is van cruciaal belang om te beslissen hoe ver je elke dag wilt fietsen.

Øyvind legt uit dat wie regelmatig sport, maar niet gewend is aan fietsen, best mikt op 30 à 45 kilometer per dag. Mensen die vrij fit zijn kunnen afstanden van 70 tot wel 90 kilometer per dag afleggen.

’Onthoud wel dat dit maar een schatting is. Hoe lang je elke dag zult kunnen fietsen, hangt ook af van het wegoppervlak, het aantal heuvels (en hoe steil die zijn), de wind en hoeveel bagage je bij hebt.’

Google maps is een handige routeplanner. Het kan je routesuggesties geven, afstanden, hoogtemeters en een schatting van hoe lang de tocht zal duren.

De Noorse reisaanbieder Discover Norway is gespecialiseerd in fietstochten en heeft meerdere heel leuke fietsarrangementen met bagagevervoer.

Hoe te pakken als een professional voor fietstochten

Naast de meest evidente zaken zoals toiletartikelen en de nodige fietsuitrusting zijn er volgens Øyvind nog een aantal dingen die je altijd moet meenemen op een fietstocht.

’Als we het over een gezinstocht hebben, dan is prioriteit nummer één genoeg eten en drinken meenemen. Goede regenkleding is ook goed om bij te hebben, want koud en nat worden vindt niemand leuk.

Andere dingen om mee te nemen voor je fietstocht zijn:

  • een ouderwetse kaart (die hebben nooit een lege batterij)
  • zonnecrème
  • pleisters, gelpleisters om blaren te behandelen, anti-insectenspray
  • power bank
  • toiletpapier
  • koffie (natuurlijk)
  • helm
  • fietshandschoenen (die beschermen je handen als je zou vallen)
  • fietsbril (die beschermen je ogen tegen stof, wind, insecten en ook wat tegen de regen)
  • dunne wollen kleren (die kun je langer dan een dag dragen voor ze niet meer fris zijn)
  • lichte sportkleding
  • compacte en lichte tent en slaapmateriaal
  • kooktoestel en bestek

Materiaal om je fiets mee te herstellen is ook zeker nodig voor een langere trip, zoals een bandenplakset en een reserveband. Maar dat is niet alles.

’Breng een opblaasbaar kussen mee. Het is echt een wondermiddel voor je slaapkwaliteit en dat is heel belangrijk voor trips als deze.’

Er staan heel wat dingen op je paklijst voor een fietstocht. Hoe breng je dat allemaal mee zonder auto?

’Je kunt fietstassen gebruiken om je bagage op je fiets te dragen en ook een fietskar. Probeer zeker niet alles in een backpack op te bergen.

Maar één manier is niet voor iedereen geschikt. Pak je voor een lange fietstocht, dan zijn er volgens Øyvind slechts zelden mensen die de eerste keer juist weten te pakken. ’Je moet blijven proberen. Op die manier kom je te weten wat er voor jou werkt en wat je niet hoefde mee te brengen. En je leert iets voor de volgende reis. Dat is de helft van het plezier wanneer je op ”expeditie” gaat!’

Weer en klimaat

Plan je een fietsvakantie in Noorwegen, dan is het handig om te weten dat het klimaat en de temperatuur in de verschillende delen van het land erg kunnen variëren.

In Zuid-Noorwegen, Oost-Noorwegen en Fjord-Noorwegen begint de lente normaal gezien in de loop van de maand april of begin mei en dan loopt het fietsseizoen tot in oktober. Temperaturen variëren van heet (25–30 graden Celsius) tot vrij fris (10–15 graden Celsius).

Boven de poolcirkel in Noord-Norwegen komt de echte lente pas eind mei of begin juni, maar dan heb je al de lange, verlichte zomerdagen. Hier kun je onder de middernachtzon fietsen tot eind juli. Het seizoen eindigt in september/oktober.

Houd er rekening mee dat Noord-Noorwegen en bergachtige regio’s frisser zijn dan de rest van het land. Breng zeker genoeg kleding mee.

Wanneer je door Noorwegen fietst, bereid je dan voor op regenachtige dagen.

Lees meer over de seizoenen en het klimaat in Noorwegen.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Ontdek Noorwegen op twee wielen

Meer fietsavonturen

Geniet van rustige tochtjes door schilderachtige dorpjes en prachtige natuur of ga de uitdaging aan op één van de zwaardere mountainbikeroutes. Hier kun je trails en fietsverhuur over het hele land vinden.

Lees meer

Recent bekeken pagina's