Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord
The Nærøyfjord.
Photo: Tomasz Furmanek
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een perfect beeld van het verleden

De fjorden - beschermd door UNESCO - staan symbool voor de schoonheid van het traditionele Noorwegen. Hier verstrijkt de tijd in zijn eigen tempo.

Noorwegen kent meer dan duizenden fjorden, maar de fjorden die het meest tot de verbeelding spreken - en die je wellicht op kaarten hebt gezien - liggen aan de westkust. Ze hebben klinkende namen, zoals de Nærøyfjord, de Sognefjord, de Lysefjord en de Geirangerfjord.

De fjorden worden omringd door majestueuze kliffen en hebben prachtig blauw water, maar vergis je niet: het water is gewoon zout. Dat is geen wonder als je weet dat fjorden eigenlijk lange zeearmen zijn die vaak ver landinwaarts strekken. Soms zie je langs de metershoge bergwanden enorme watervallen - ontstaan op de bijna onzichtbare gletsjers.

Vaak zijn de fjorden onderling verbonden en kun je van het ene fjord naar het andere fjord varen of zelfs terugvaren naar zee. Toch geeft een bezoek aan een fjord je het gevoel dat je deel uitmaakt van een heel eigen universum.

De reden waarop fjorden het belangrijkste symbool van Noorwegen zijn en waarom ze zo populair zijn, gaat echter veel dieper:

fjorden en hun omgevingen roepen meer dan andere zaken een beeld op van het Noorse verleden. Ze doen denken aan de tijd waarin de bevolking nog boerde te midden van steile en rotsachtige landschappen en waarin je onbeperkt vruchten kon plukken van bloeiende fruitbomen - de tijd waarin een schapenkop nog een delicatesse was.

Al lijkt het landschap soms ongetemd en wild, toch zijn de fjorden gemakkelijk te verkennen. Kies voor een eigen route of bezoek de inhammen onder begeleiding van een gids. Je vindt rondom de fjorden prachtige kleine dorpjes én wandelpaden langs gletsjers en bergen.

Geiranger
Skageflå.
Photo: Per Eide / Visitnorway.com
Folgefonna
Folgefonni.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com
Hardanger
Hardangerfjorden.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

Vijf feiten over de fjorden

1. UNESCO heeft de Noorse fjorden, waarvan de Geirangerfjord en de Nærøyfjord de belangrijkste zijn, opgenomen op de prestigieuze werelderfgoedlijst.

2. De fjorden worden vaak "natuurlijke kunst" genoemd. Ze ontstonden toen gletsjers zich terugtrokken en toen zeewater de U-vormige valleien hun huidige vorm gaf.

3. Gudvangen en Geiranger, de twee dorpjes die het diepst in de Nærøyfjord en de Geirangerfjord zijn gelegen, behoren tot de populairste havens voor cruiseschepen in Scandinavië.

4. Dankzij de warme golfstroom en de luchtstromen die door het corioliseffect worden veroorzaakt, hebben de Noorse fjorden een gematigd klimaat. Bovendien is het er nagenoeg ijsvrij. De fjorden worden bevolkt door zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. De lucht is daarentegen het domein van adelaars en andere vogels.

5. De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.

Bekijk de beroemdste fjorden van Noorwegen

Click to activate

Werelderfgoed op z'n mooist

De fjorden in Fjord-Noorwegen, zoals de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, werden in 2005 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed.

UNESCO zegt er het volgende over: „De natuurlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile rotswanden die tot wel 1.400 meter boven de Noorse Zee uitrijzen en zich tot 500 meter onder de waterspiegel bevinden. De steile wanden van de fjorden hebben talrijke watervallen, terwijl rivieren langs de loof- en naaldbossen op gletsjermeren, gletsjers en ruige bergen stromen.”

In 2006 stelde National Geographic een groep experts samen die de belangrijkste werelderfgoedlocaties moeten benoemen. De Noorse fjorden kwamen als winnaar uit de bus. De Galapagoseilanden, piramiden van Egypte, Grand Canyon, Angkor Wat en Machu Picchu moesten het allemaal afleggen.

„Dit lijkt te bevestigen dat Noren vaak uitstekend voor hun plaatsen zorgen in vergelijking met de rest van de wereld. Dit zijn competenties die leiders in andere plaatsen goed zouden moeten bestuderen en in hun eigen situaties zouden moeten toepassen”, aldus Jonathan B. Tourtellot, directeur van het Center for Sustainable Destinations van National Geographic Society.

Kajakken en cruisen: twee verschillende manieren om de fjorden te ontdekken

Meer activiteiten in de fjorden

Je hoeft niet pas in Noorwegen je route te bepalen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad