Skip to main content

DE FJORDEN

Eén keer in je leven ...

... moet je dit hebben meegemaakt.

Indrukwekkende watervallen. Grazende geiten. Plekken waar de tijd z'n eigen tempo bepaalt.

Gigantische gletsjers hebben deze onderwatervalleien gevormd, waar het zilte zeewater beneden tegen de majestueuze bergen kabbelt.

Het woord fjord komt van het Noorse woord fjorðr, en dat betekent gaan, passeren of oversteken.

Het heeft dezelfde herkomst als het werkwoord å fare, ofwel reizen.

Iets waar de vele Vikingen die ooit in dit gebied woonden bijzonder goed in waren.

En je kunt waarschijnlijk wel raden waar het woord farvel (vaarwel) vandaan komt?

Tegenwoordig steken moderne Vikingen de fjorden op allerlei manieren over.

Wooohaa!

Of geniet van een superstil dagje elektrisch cruisen op een fjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Noorwegen heeft duizenden fjorden, en de meest bekende daarvan liggen in Fjord-Noorwegen in het westen van het land.

Fjord-Noorwegen is ook een wandelparadijs, maar geen zorgen - je kunt een beetje vals spelen en op sommige bergen een ritje naar boven maken in een gondel :)

De beste wandelingen in Fjord-Noorwegen

Blijf een paar dagen en ervaar de rustgevende stilte van één van de talloze schilderachtige fjordendorpjes.

Er zijn in Noord-Noorwegen ook ongerepte, dramatische fjordenlandschappen te zien zoals het bekende Trollfjord (hier op de foto).

Tijdens een cruise langs de kustroute met Hurtigruten of Havila zie je alle meest bekende fjorden op één reis!

Noorwegen heeft niet alleen stedelijke fjorden, zoals het Oslofjord vol fascinerende geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog ...

... maar ook lekkere fjorden zoals het Hardangerfjord - wereldberoemd om z'n heerlijke appels en cider.

Er zijn langs de hele Noorse kust meer dan duizend fjorden. De meeste iconische - die je misschien op ansichtkaarten hebt gezien zoals het Sognefjord, het Lysefjord of het Nærøyfjord en het Geirangerfjord die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan - kun je vinden in Fjord-Noorwegen in het westen van het land.

Maar er zijn ook dramatische fjordenlandschappen in Noord-Noorwegen en kleinere fjorden in het zuiden.

Veel fjorden lijken op stille blauwe meren maar hebben zout water (soms gemengd met zoet water uit rivieren en gletsjers). Het zijn in feite verlengstukken van de zee die vaak tot diep landinwaarts lopen en waar aan weerszijden enorme bergen bovenuit torenen.

De fjorden zijn vaak met elkaar verweven zodat je van het ene fjord naar het andere of terug naar zee kunt varen. Een bezoek aan de fjorden is dan ook alsof je in een afgelegen universum stapt - vooral als je de streek in de winter bezoekt.

Van het verleden naar het heden

De sleutel om te begrijpen waarom de fjorden misschien wel het belangrijkste symbool van Noorwegen zijn - en één van de populairste trekpleisters van het land - ligt in wat ze vertegenwoordigen.

De fjordenlandschappen roepen vooral beelden op van het Noorwegen van vroeger, toen mensen als boer de kost verdienden in een onmogelijk steile en rotsachtige omgeving (en op sommige plaatsen doen ze dat nog steeds). Een tijd waarin het rijpe fruit aan de bomen werden geoogst en schapenkop werd beschouwd als delicatesse (en dat is het nog steeds).

Al lijken de landschappen ongetemd en ruig, toch kun je de fjordengebieden zowel op eigen houtje als op begeleide tochten prima verkennen. Er zijn overal dorpjes, en paden voor gletsjer- en bergwandelingen zijn er volop.

Boek een Norway in a nutshell-reis op maat naar de fjorden met Fjord Tours.

Als je de fjorden zowat helemaal voor jezelf wilt, vermijd dan het hoogseizoen. Al bieden de fjorden je in elk seizoen een unieke, magische ervaring!

Wat is er allemaal te doen bij de fjorden?

Of je nou de beroemde rust wilt ervaren of een adrenalinestoot wilt: de fjorden zijn de ideale bestemming.

Begin bijvoorbeeld met een fjordencruise, een makkelijke, ontspannen wandeling aan het fjord of met een begeleide tocht naar de uitzichtpunten van de fjorden, de bergen en de watervallen.

Meer uitdagende tochten zijn bijvoorbeeld steile wandelingen met belonende uitzichten als je eenmaal boven bent. Je kunt ook op verkenning met een kajak of gaan suppen, raften, een gletsjerwandeling maken, bergbeklimmen of een via ferrata doen. Op veel plaatsen kun je ook mee op een begeleide vistocht.

Ga het hele jaar door skiën hoog boven het Hardangerfjord, om er maar eentje te noemen. Zomerskiën is een populaire activiteit die je prima kunt combineren met een zwempartij in het fjord.

Er zijn veel fascinerende historische sites voor geschiedenisfans, ruïnes van eeuwenoude gebouwen, kunst- en folkloremusea, openluchtmusea en plaatsen uit de Vikingtijd. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan bijvoorbeeld Bryggen in Bergen, de staafkerk van Urnes, het Nærøyfjord en het Geirangerfjord en de landschappen daaromheen.

Er zijn meerdere nationale parken in Fjord-Noorwegen met bewegwijzerde paden waar je van alles kunt zien en beleven - van wilde dieren, meren, rivieren en gletsjers tot berghutten en bezoekerscentra.

Verbluffende landschappen die op de werelderfgoedlijst staan

De fjorden in Fjord-Noorwegen, zoals de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, werden in 2005 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed.

UNESCO zegt er het volgende over: 'De natuurlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile rotswanden die tot wel 1.400 meter boven de Noorse Zee uitrijzen en zich tot 500 meter onder de waterspiegel bevinden. De steile wanden van de fjorden hebben talrijke watervallen, terwijl rivieren langs de loof- en naaldbossen op gletsjermeren, gletsjers en ruige bergen stromen.'

In 2006 stelde National Geographic een groep experts samen die de belangrijkste werelderfgoedlocaties moeten benoemen. De Noorse fjorden kwamen als winnaar uit de bus. De Galapagoseilanden, piramiden van Egypte, Grand Canyon, Angkor Wat en Machu Picchu moesten het allemaal afleggen.

'Dit lijkt te bevestigen dat Noren vaak uitstekend voor hun plaatsen zorgen in vergelijking met de rest van de wereld. Dit zijn competenties die leiders in andere plaatsen goed zouden moeten bestuderen en in hun eigen situaties zouden moeten toepassen', aldus Jonathan B. Tourtellot, directeur van het Center for Sustainable Destinations van National Geographic Society.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Met ruim 1.000 fjorden in heel Noorwegen is het niet gek dat veel reizigers zich afvragen waar ze allemaal naartoe zouden kunnen gaan en welke fjorden er te ontdekken zijn. Leer hoe je onderscheid kunt maken tussen de bekendste fjorden en aan de hand van onze aanbevolen trips een keuze kunt maken.

Verken de fjorden

Bekijk de langste, diepste en bekendste fjorden van Noorwegen.

Meer activiteiten in de fjorden

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's