DE FJORDEN

Eén keer in je leven ...

... moet je dit hebben meegemaakt.

Indrukwekkende watervallen. Grazende geiten. Plekken waar de tijd z'n eigen tempo bepaalt.

Gigantische gletsjers hebben deze onderwatervalleien gevormd, waar het zilte zeewater beneden tegen de majestueuze bergen kabbelt.

Het woord fjord komt van het Noorse woord fjorðr, en dat betekent gaan, passeren of oversteken.

Het heeft dezelfde herkomst als het werkwoord å fare, ofwel reizen.

Iets waar de vele Vikingen die ooit in dit gebied woonden bijzonder goed in waren.

En je kunt waarschijnlijk wel raden waar het woord farvel (vaarwel) vandaan komt?

Tegenwoordig steken moderne Vikingen de fjorden op allerlei manieren over.

Wooohaa!

Of geniet van een superstil dagje elektrisch cruisen op een fjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Noorwegen heeft duizenden fjorden, en de meest bekende daarvan liggen in Fjord-Noorwegen in het westen van het land.

Fjord-Noorwegen is ook een wandelparadijs, maar geen zorgen - je kunt een beetje vals spelen en op sommige bergen een ritje naar boven maken in een gondel :)

De beste wandelingen in Fjord-Noorwegen

Blijf een paar dagen en ervaar de rustgevende stilte van één van de talloze schilderachtige fjordendorpjes.

Er zijn in Noord-Noorwegen ook ongerepte, dramatische fjordenlandschappen te zien zoals het bekende Trollfjord (hier op de foto).

Tijdens een cruise langs de kustroute met Hurtigruten of Havila zie je alle meest bekende fjorden op één reis!

Noorwegen heeft niet alleen stedelijke fjorden, zoals het Oslofjord vol fascinerende geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog ...

... maar ook lekkere fjorden zoals het Hardangerfjord - wereldberoemd om z'n heerlijke appels en cider.

DUURZAAMHEID IN NOORWEGEN

Neem alleen foto's en herinneringen mee

Noorwegen is een land met ongekende natuurlijke schoonheid. Daarom moeten alle lokale inwoners en toeristen zich inzetten om dit landschap en de gemeenschappen en hun manier van leven te sparen.

De Noren leven vanuit de gedachte dat iedereen verantwoordelijkheid is voor natuurbehoud.

Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen.

Beter reizen in Noorwegen

Er zijn langs de hele Noorse kust meer dan duizend fjorden. De meeste iconische - die je misschien op ansichtkaarten hebt gezien zoals het Sognefjord, het Lysefjord of het Nærøyfjord en het Geirangerfjord die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan - kun je vinden in Fjord-Noorwegen in het westen van het land.

Maar er zijn ook dramatische fjordenlandschappen in Noord-Noorwegen en kleinere fjorden in het zuiden.

Veel fjorden lijken op stille blauwe meren maar hebben zout water (soms gemengd met zoet water uit rivieren en gletsjers). Het zijn in feite verlengstukken van de zee die vaak tot diep landinwaarts lopen en waar aan weerszijden enorme bergen bovenuit torenen.

De fjorden zijn vaak met elkaar verweven zodat je van het ene fjord naar het andere of terug naar zee kunt varen. Een bezoek aan de fjorden is dan ook alsof je in een afgelegen universum stapt - vooral als je de streek in de winter bezoekt.

Van het verleden naar het heden

De sleutel om te begrijpen waarom de fjorden misschien wel het belangrijkste symbool van Noorwegen zijn - en één van de populairste trekpleisters van het land - ligt in wat ze vertegenwoordigen.

De fjordenlandschappen roepen vooral beelden op van het Noorwegen van vroeger, toen mensen als boer de kost verdienden in een onmogelijk steile en rotsachtige omgeving (en op sommige plaatsen doen ze dat nog steeds). Een tijd waarin het rijpe fruit aan de bomen werden geoogst en schapenkop werd beschouwd als delicatesse (en dat is het nog steeds).

Al lijken de landschappen ongetemd en ruig, toch kun je de fjordengebieden zowel op eigen houtje als op begeleide tochten prima verkennen. Er zijn overal dorpjes, en paden voor gletsjer- en bergwandelingen zijn er volop.

Boek een Norway in a nutshell-reis op maat naar de fjorden met Fjord Tours.

Als je de fjorden zowat helemaal voor jezelf wilt, vermijd dan het hoogseizoen. Al bieden de fjorden je in elk seizoen een unieke, magische ervaring!

NAAR DE (OMGEVING VAN) DE FJORDEN REIZEN

Met de trein aankomen in Fjord-Noorwegen is niet alleen een belevenis op zich, maar vaak ook een gemakkelijke manier om door te reizen naar de fjorden (behalve in Noord-Noorwegen).

Maak een cruise op de traditionele postboot Hurtigruten en doe havens aan langs de hele kustlijn van Fjord-Noorwegen.

In de meeste aanleghavens worden zowel korte als langere begeleide excursies aangeboden. Dat is pas een uitgelezen en lonende manier om het landschap te verkennen! Zeker de moeite waard is een winterreis van Bergen naar Flåm.

Elektrisch aangedreven veerboten en andere veerdiensten varen het hele jaar door.

Fjord-Noorwegen is onderling verbonden door tal van tunnels en bruggen zodat je er probleemloos met de bus, caravan of met de auto kunt komen.

Enkele grotere steden beschikken over nationale en internationale vliegvelden.

Fjord Tours heeft ook Norway in a nutshell-rondreizen op maat naar veel fjorden.

VIJF FEITEN OVER DE FJORDEN

1. UNESCO heeft de Noorse fjorden, waarvan de Geirangerfjord en de Nærøyfjord de belangrijkste zijn, opgenomen op de prestigieuze werelderfgoedlijst.

2. De fjorden worden vaak 'natuurlijke kunst' genoemd. Ze ontstonden toen gletsjers zich terugtrokken en toen zeewater de U-vormige valleien hun huidige vorm gaf.

3. Gudvangen en Geiranger, de twee dorpjes die het diepst in de Nærøyfjord en de Geirangerfjord zijn gelegen, behoren tot de populairste havens voor cruiseschepen in Scandinavië.

4. Dankzij de warme golfstroom en de luchtstromen die door het corioliseffect worden veroorzaakt, hebben de Noorse fjorden een gematigd klimaat. Bovendien is het er nagenoeg ijsvrij. De fjorden worden bevolkt door zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. De lucht is daarentegen het domein van adelaars en andere vogels.

5. De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.

Wat is er allemaal te doen bij de fjorden?

Of je nou de beroemde rust wilt ervaren of een adrenalinestoot wilt: de fjorden zijn de ideale bestemming.

Begin bijvoorbeeld met een fjordencruise, een makkelijke, ontspannen wandeling aan het fjord of met een begeleide tocht naar de uitzichtpunten van de fjorden, de bergen en de watervallen.

Meer uitdagende tochten zijn bijvoorbeeld steile wandelingen met belonende uitzichten als je eenmaal boven bent. Je kunt ook op verkenning met een kajak of gaan suppen, raften, een gletsjerwandeling maken, bergbeklimmen of een via ferrata doen. Op veel plaatsen kun je ook mee op een begeleide vistocht.

Ga het hele jaar door skiën hoog boven het Hardangerfjord, om er maar eentje te noemen. Zomerskiën is een populaire activiteit die je prima kunt combineren met een zwempartij in het fjord.

Er zijn veel fascinerende historische sites voor geschiedenisfans, ruïnes van eeuwenoude gebouwen, kunst- en folkloremusea, openluchtmusea en plaatsen uit de Vikingtijd. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan bijvoorbeeld Bryggen in Bergen, de staafkerk van Urnes, het Nærøyfjord en het Geirangerfjord en de landschappen daaromheen.

Er zijn meerdere nationale parken in Fjord-Noorwegen met bewegwijzerde paden waar je van alles kunt zien en beleven - van wilde dieren, meren, rivieren en gletsjers tot berghutten en bezoekerscentra.

Verbluffende landschappen die op de werelderfgoedlijst staan

De fjorden in Fjord-Noorwegen, zoals de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, werden in 2005 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed.

UNESCO zegt er het volgende over: 'De natuurlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile rotswanden die tot wel 1.400 meter boven de Noorse Zee uitrijzen en zich tot 500 meter onder de waterspiegel bevinden. De steile wanden van de fjorden hebben talrijke watervallen, terwijl rivieren langs de loof- en naaldbossen op gletsjermeren, gletsjers en ruige bergen stromen.'

In 2006 stelde National Geographic een groep experts samen die de belangrijkste werelderfgoedlocaties moeten benoemen. De Noorse fjorden kwamen als winnaar uit de bus. De Galapagoseilanden, piramiden van Egypte, Grand Canyon, Angkor Wat en Machu Picchu moesten het allemaal afleggen.

'Dit lijkt te bevestigen dat Noren vaak uitstekend voor hun plaatsen zorgen in vergelijking met de rest van de wereld. Dit zijn competenties die leiders in andere plaatsen goed zouden moeten bestuderen en in hun eigen situaties zouden moeten toepassen', aldus Jonathan B. Tourtellot, directeur van het Center for Sustainable Destinations van National Geographic Society.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Met ruim 1.000 fjorden in heel Noorwegen is het niet gek dat veel reizigers zich afvragen waar ze allemaal naartoe zouden kunnen gaan en welke fjorden er te ontdekken zijn. Leer hoe je onderscheid kunt maken tussen de bekendste fjorden en aan de hand van onze aanbevolen trips een keuze kunt maken.

Verken de fjorden

Bekijk de langste, diepste en bekendste fjorden van Noorwegen.

Meer activiteiten in de fjorden

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's