Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjorden

Een perfect beeld van het verleden
De fjorden - beschermd door UNESCO - staan symbool voor de schoonheid van het traditionele Noorwegen. Hier verstrijkt de tijd in zijn eigen tempo.
A person paddling in the Nærøyfjord
Kayaking in the Nærøyfjord.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com

Noorwegen kent meer dan duizenden fjorden, maar de fjorden die het meest tot de verbeelding spreken – en die je wellicht op kaarten hebt gezien – liggen aan de westkust. Ze hebben klinkende namen, zoals de Nærøyfjord, de Sognefjord, de Lysefjord en de Geirangerfjord.

De fjorden worden omringd door majestueuze kliffen en hebben prachtig blauw water, maar vergis je niet: het water is gewoon zout. Dat is geen wonder als je weet dat fjorden eigenlijk lange zeearmen zijn die vaak ver landinwaarts strekken. Soms zie je langs de metershoge bergwanden enorme watervallen – ontstaan op de bijna onzichtbare gletsjers.

Vaak zijn de fjorden onderling verbonden en kun je van het ene fjord naar het andere fjord varen of zelfs terugvaren naar zee. Toch geeft een bezoek aan een fjord je het gevoel dat je deel uitmaakt van een heel eigen universum.

De reden waarop fjorden het belangrijkste symbool van Noorwegen zijn en waarom ze zo populair zijn, gaat echter veel dieper: fjorden en hun omgevingen roepen meer dan andere zaken een beeld op van het Noorse verleden. Ze doen denken aan de tijd waarin de bevolking nog boerde te midden van steile en rotsachtige landschappen en waarin je onbeperkt vruchten kon plukken van bloeiende fruitbomen – de tijd waarin een schapenkop nog een delicatesse was.

Al lijkt het landschap soms ongetemd en wild, toch zijn de fjorden gemakkelijk te verkennen. Kies voor een eigen route of bezoek de inhammen onder begeleiding van een gids. Je vindt rondom de fjorden prachtige kleine dorpjes én wandelpaden langs gletsjers en bergen.

Wat is er allemaal te doen bij de fjorden?

Het fjordenlandschap is ideaal om activiteiten te combineren - of je nou op zoek bent naar die befaamde rust en stilte of naar een ongekende adrenalinestoot.

Begin met rustige wandelingen en leuke stadswandelingen, of sluit aan bij een begeleide wandeling naar uitzichtpunten en andere vergezichten op fjorden, bergen en watervallen.

Wat moeilijkere wandelingen gaan bijvoorbeeld bergopwaarts, maar het uitzicht wat je op de top van de berg te wachten staat is echt de moeite waard. Je kunt de streek ook verkennen per kajak of SUP (stand up paddling board), of ga raften, een gletsjertocht maken, bergbeklimmen en/of een Via Ferrata klimroute volgen. Er zijn begeleide vistochten op zee, bij de fjorden en op rivieren en meren. Keuze te over dus!

Bijvoorbeeld in de Sunnmøre Alpen kun je het hele jaar door skiën en onderweg genieten van het prachtige uitzicht over een fjord. Zomerskiën is een populaire activiteit die je kunt combineren met een zwempartij bij het fjord voor of na het skiën.

Geschiedenisliefhebbers vinden er veel historische plekken, restanten van oude gebouwen, kunst- en folkloremusea, een openluchtmuseum en overblijfselen uit de Vikingtijd. Plaatsen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan zijn bijvoorbeeld de hanzewerf Bryggen in Bergen, de staafkerk van Urnes, het Nærøyfjord, het Geirangerfjord en het landschap rond beide fjorden.

In de streek zijn er meerdere nationale parken met bewegwijzerde paden, blokhutten waar je zelf kunt koken, accommodaties met personeel, wilde dieren, meren, rivieren, gletsjers en bezoekerscentra.

Werelderfgoed op z'n mooist

De fjorden in Fjord-Noorwegen, zoals de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, werden in 2005 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed.

UNESCO zegt er het volgende over: 'De natuurlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile rotswanden die tot wel 1.400 meter boven de Noorse Zee uitrijzen en zich tot 500 meter onder de waterspiegel bevinden. De steile wanden van de fjorden hebben talrijke watervallen, terwijl rivieren langs de loof- en naaldbossen op gletsjermeren, gletsjers en ruige bergen stromen.'

In 2006 stelde National Geographic een groep experts samen die de belangrijkste werelderfgoedlocaties moeten benoemen. De Noorse fjorden kwamen als winnaar uit de bus. De Galapagoseilanden, piramiden van Egypte, Grand Canyon, Angkor Wat en Machu Picchu moesten het allemaal afleggen.

'Dit lijkt te bevestigen dat Noren vaak uitstekend voor hun plaatsen zorgen in vergelijking met de rest van de wereld. Dit zijn competenties die leiders in andere plaatsen goed zouden moeten bestuderen en in hun eigen situaties zouden moeten toepassen', aldus Jonathan B. Tourtellot, directeur van het Center for Sustainable Destinations van National Geographic Society.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Met ruim 1.000 fjorden in heel Noorwegen is het niet gek dat veel reizigers zich afvragen waar ze allemaal naartoe zouden kunnen gaan en welke fjorden er te ontdekken zijn. Leer hoe je onderscheid kunt maken tussen de bekendste fjorden en aan de hand van onze aanbevolen trips een keuze kunt maken.

Vijf feiten over de fjorden

1. UNESCO heeft de Noorse fjorden, waarvan de Geirangerfjord en de Nærøyfjord de belangrijkste zijn, opgenomen op de prestigieuze werelderfgoedlijst.

2. De fjorden worden vaak 'natuurlijke kunst' genoemd. Ze ontstonden toen gletsjers zich terugtrokken en toen zeewater de U-vormige valleien hun huidige vorm gaf.

3. Gudvangen en Geiranger, de twee dorpjes die het diepst in de Nærøyfjord en de Geirangerfjord zijn gelegen, behoren tot de populairste havens voor cruiseschepen in Scandinavië.

4. Dankzij de warme golfstroom en de luchtstromen die door het corioliseffect worden veroorzaakt, hebben de Noorse fjorden een gematigd klimaat. Bovendien is het er nagenoeg ijsvrij. De fjorden worden bevolkt door zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. De lucht is daarentegen het domein van adelaars en andere vogels.

5. De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.

Foto's van reizigers zelf

Hurtigruten cruise
Hurtigruten cruise.
Photo: Agurtxane Concellon

Ontdek de fjorden met Hurtigruten

Tijdens de rondreis met één van de postboten van Hurtigruten, kun je maar liefst 100 fjorden met eigen ogen aanschouwen. Reis voorbij de poolcirkel en ontdek natuur, cultuur en tradities.

Een woord van onze sponsors

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer activiteiten in de fjorden

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven