Skip to main content

Ontdek onze fjellstuer zelf maar
Traditionele Noorse berghutten

Ontspannen bij de open haard in een gezellige, traditionele omgeving

… net als veel reizigers vóór jou.

Noorse fjellstuer (berghutten) zijn al honderden jaren een veilig onderkomen. Ze bieden mensen die op stap gaan in de bergen niet alleen onderdak, maar ook maaltijden.

Die traditie bestaat trouwens tegenwoordig nog steeds!

Je vindt berghutten bij oude bergpassen en in de buurt van spoorlijnen en wegen.

Ben je klaar voor een waar bergavontuur?

Schuif maar bij ons aan voor een heerlijke warme maaltijd met authentieke smaken uit de bergen.

En heb je genoeg gegeten, dan ga je lekker slapen.

Word wakker met vriendelijke gezichten en leuke activiteiten in de frisse berglucht.

Maak kennis met onze gastvrije bergbewoners!

'Reizigers ontvangen is een familietraditie die we al 13 generaties lang in stand houden … '

'… hier bij Hjerkinn Fjellstue.'

'Zelfs onze hond Fluffy dwaalde rond en dook hier op een dag helemaal alleen op. Sindsdien woont hij bij ons.'

Martin Hjerkind, eigenaar van Hjerkinn Fjellstue

Een familiebedrijf

Hjerkinn Fjellstue en manage ligt mooi centraal in Noorwegen in de Dovrefjell-bergketen op maar vier minuten met de auto van het station van Hjerkinn en de hoofdweg tussen Oslo en Trondheim.

De berghut is al sinds 1640 in het bezit van de familie Hjerkinn en is een belangrijk onderdeel van de Noorse fjellstue-traditie.

'Hjerkinn wordt al 13 generaties lang doorgegeven, tenminste - zover we kunnen herleiden. Misschien is het al wel sinds de 9e eeuw in mijn familie, maar dat kunnen we niet achterhalen. Tegenwoordig wordt het gerund door mijn moeder, mijn zus, mijn vrouw en door mezelf - het is dus een echt familiebedrijf', aldus Martin Hjerkind.

Hjerkinn en een aantal andere berghutten in de buurt zijn opgezet door de Noorse koning Øystein Magnusson (1088-1123) om onderdak te bieden aan reizigers die door de bergen trokken. In die tijd moesten berghutten verplicht onderdak bieden aan iedere reiziger die dat nodig had.

'Al was de regering in die tijd eigenaar van de berghutten, ook de boeren uit de omgeving moesten een handje helpen door materiaal en eten te verstrekken en werk te verrichten. In 1927 werd Hjerkinn privé-eigendom en kwam het in mijn familie', legt Martin uit.

In veel opzichten zou je kunnen zeggen dat berghutten het begin waren van de hotelbranche in Noorwegen.

Op avontuur in de bergen

Zoals hun naam al aangeeft, liggen berghutten meestal in bergachtige gebieden. En dat is vooral het geval in het zuidelijke deel van Noorwegen waar oost en west elkaar raken en waar de regio Oslo aan de provincie Trøndelag grenst.

De meeste berghutten zijn makkelijk bereikbaar met de auto, en sommige zelfs met de bus en de trein.

Mis de talloze leuke activiteiten niet die je in de bergen kunt doen terwijl je de oude tradities verkent! Berghutten liggen vaak vlak naast schitterende langlaufroutes, wandelpaden en in de buurt van andere activiteiten in de buitenlucht.

Veel berghutten bieden ook een ruime keuze aan begeleide tochten en spannende activiteiten voor het hele gezin.

'Bij Hjerkinn houden we al 30 jaar IJslandse paarden en maken we buitenritten in de bergen met zowel beginners als ervaren ruiters', vertelt Martin Hjerkinn. Hij voegt toe dat je er ook fietsen kunt huren.

'IJslandse paarden zijn perfect voor buitenritten in de bergen. Ze hebben een speciale tred met de naam tølt die de rit comfortabeler en minder hobbelig maakt.'

Martin

Op zoek naar een unieke ervaring?

In de Dovrefjell-bergketen vind je ook muskusossen.

Ga mee op een buitenrit te paard of op een begeleide wandeltocht met een plaatselijke gids.

In het 'koninkrijk van de muskusossen' ligt ook een andere berghut, namelijk Kongsvold Fjeldstue. Die heeft zelfs z'n eigen treinstation: Kongsvoll.

Dit station is een halte op de Dovre-spoorlijn, ofwel de Dovrebanen die tussen Oslo en Trondheim loopt.

Deze beroemde en unieke berghut ligt op zo'n vijf minuten lopen van het treinstation naast de hoofdweg die het noorden met het zuiden van het land verbindt.

Luxe in de bergen

Kongsvold fjeldstue is een goed onderhouden berghut met tradities die dateren uit 1100.

Ben je op zoek naar modern comfort in een historische omgeving, dan is dit een prima optie.

'We hebben hier in Kongsvold veel antiek uit de streek rondom Gudbrandsdalen en uit de regio Trøndelag. Kom je bij ons langs, dan is het alsof je door de geschiedenis wandelt', zegt manager Sofie Kvaale.

De berghut was heel wat jaren eigendom van een familie uit Lesja, een klein bergdorp. Later is het aan de regering geschonken via een erfenis en in samenwerking met plaatselijke bouwvakkers gerestaureerd door het Directoraat Cultureel Erfgoed.

'Hier komen graag mensen die de pelgrimsroute St-Olavswegen lopen. De route gaat over de Dovrefjell-bergketen helemaal tot in Trondheim', legt Sofie uit.

'Bij ons kunnen pelgrims tegen een redelijke prijs in het Pelgrimshuis overnachten.'

Sofie Kvaale, manager van Kongsvold Fjeldstue

Kongsvold is de perfecte plek als je op zoek bent naar kos met een vleugje landelijke luxe.

'Deze noemen we uiteraard 'de roze kamer'. Gasten komen hier vaak zitten met een boek en een kopje koffie.'

'We hebben geen tv's, maar die heb je hier ook niet nodig.' Berghutten zijn er om te ontspannen, om te genieten van de rust en de stilte en om de dag af te sluiten met een lekkere maaltijd.'

Sofie

Je kunt je tegoed doen aan een driegangenmenu in het restaurant van Kongsvold Fjeldstue of een meer budgetvriendelijke, traditionele maaltijd of tussendoortje bestellen in de kro (het café).

Smaken uit de bergen

'We willen dat je je welkom voelt in Kongsvold, of je nou op zoek bent naar een exclusieve culinaire ervaring of zin hebt in een tussendoortje in onze kro. We hebben voor ieder wat wils. Daar draait het om in berghutten. Ze moeten gezellig en uitnodigend zijn', zegt Sofie.

Veel berghutten zijn gespecialiseerd in lekkere maaltijden met lokale ingrediënten. Dus een bezoekje aan de bergen is ook een heerlijke culinaire ervaring.

Verse vis uit rivieren en meren, natuurlijke ingrediënten uit de wildernis en bier en cider met een plaatselijke twist ... er staat je heel wat lekkers te wachten!

Bekijk deze berghutten maar eens voor een extra culinair tintje:

Rømmegrøt en Noorse wafels

In berghutten serveren ze ook eenvoudige, traditionele Noorse gerechten.

Ga je voor rømmegrøt (pap met zure room), lekkere vafler (Noorse wafels)met zoete bruine kaas of voor zelfgemaakte kjøttkaker (een soort gehaktballen)? Perfect om wat energie op te doen vóór je bergwandeling of als verwennerijtje daarna.

Weetje: je hoeft niet in een berghut te overnachten om er te eten. Noren maken ook graag een tussenstop bij een berghut om er een hapje te eten als ze onderweg zijn of een wandeling maken.

De Norwegian Trekking Association (DNT) beheert ook een aantal Noorse berghutten waar je wandelen makkelijk kunt combineren met een lekkere maaltijd en een comfortabel bed in een budgetvriendelijke slaapzaal of privékamer.

De vele accommodaties van de DNT met personeel liggen verspreid over het hele land, en je kunt er zowel van een warme maaltijd als van de natuur genieten. Bij veel van deze berghutten ligt de nadruk op lokale ingrediënten met smaken uit de bergen.

Op zoek naar een meer besloten bergavontuur? Huur een blokhut of berghut en overnacht daar gezellig samen met vrienden en familie!

Zoek een berghut

... of bekijk één van de Noorse høyfjellshotellene: berghotels.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's