Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Vøringfossen, Eidfjord, Hordaland

Watervallen

Op jacht naar de perfecte stroming

Het zien van honderdduizenden liters water die met donderend geraas van een klif vallen, kan even fascinerend als verootmoedigend zijn. Wie op zoek is naar de hoogste watervallen ter wereld, maakt goede kans in Noorwegen.

Volgens de World Waterfall Database bevinden 10 van de 30 hoogste watervallen ter wereld zich in Noorwegen. Veel van die watervallen vormen de verbindende schakel tussen de bergen en de fjorden. Er zijn echter ook watervallen in rivieren. Alle watervallen hebben in elk geval gemeen dat ze zorgen voor afwisseling in het Noorse landschap.

Wie op zoek is naar de mooiste watervallen, kan het beste naar het zuidwesten van Noorwegen zijn. Bovendien zijn de watervallen op hun mooist in mei en juni, wanneer ijs en sneeuw in de bergen smelten en het waterpeil op zijn hoogst is.

De hoogste niet-gereguleerde en onafgebroken waterval in Noorwegen is Vettisfossen, waar het water een vrije val van 275 meter maakt. De waterval werd in 2014 door lezers van de Noorse krant Dagbladet bovendien uitgeroepen tot de mooiste waterval van Noorwegen.

Ook Langfoss biedt een adembenemend uitzicht: daar valt het water 600 meter langs de bergen in de Åkrafjord. De hoogste watervallen in Noorwegen zijn wel meer dan 800 meter hoog.

Andere attracties zijn Vøringsfossen, de populairste attractie uit 2006, en De Zeven Zusters, midden in de Geirangerfjord. Met een beetje fantasie zie je er het haar van zeven vrouwen ... Een van de hoogtepunten langs de Flåm-spoorbaan is de machtige Kjosfossen, waar actrices in de zomer verkleed als de mythologische Huldra voor de waterval dansen en zingen.

Watervallen zijn voor de Noren echter meer dan fotogenieke omgevingen. Veel watervallen in het land worden, soms tegen de wil van de burgers, gebruikt om energie op te wekken. Veel lokale bedrijven zijn dan ook van het water afhankelijk.

Steinsdalsfossen, Hardanger
Steinsdalsfossen, Hardanger.
Photo: Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Vøringsfossen, Hardangervidda
Vøringsfossen, Hardangervidda.
Photo: Jørn Hagen / Statens vegvesen
Kjosfossen, Aurland
Kjosfossen.
Photo: Morten Rakke
Brudesløret waterfall, Geirangerfjorden
Brudesløret, Geirangerfjorden.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com
Ad

Een domein voor watervalliefhebbers

Fjord-Noorwegen is de ideale bestemming voor liefhebbers van watervallen. Je vindt er bovendien kilometers wildwater waar je heerlijk kunt kajakken! Een van de mooiste rivieren is de Sogndalselva.

Spectaculaire watervallen in Noorwegen

Veiligheidstips voor watervallen

  • * Houd rekening met de mogelijke gevaren van watervallen. Watervallen hebben niet alleen een sterke stroming, maar de omgeving is ook nog eens glad en nat. Bovendien zijn de kliffen steil en hoog.
  • Volg dus de instructies en blijf op het pad. Sommige watervallen hebben een uitkijkpunt dat is voorzien van een omheining. Blijf binnen die omheining, want de grond kan glad of zwak zijn.
  • * Wees vooral voorzichtig in de winter, wanneer de nevel bevriest, en in het voorjaar, wanneer de watervallen heel snel stromen.

Bevroren adrenaline

Het beklimmen van een bevroren waterval in Noorwegen biedt je een exclusieve en extreme ervaring. Toch gaat het meer om technische beheersing dan om brute kracht.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad