Skip to main content

DE GEWELDIGE SMAAK
VAN NOORSE ZALM

Heb je het ooit geproefd, dan ken je de volle, zilte smaak al.

Geen wonder dat het in een paar decennia één van de populairste vissoorten ter wereld is geworden!

Er zijn veel verschillende manieren om zalm klaar te maken. Laat je inspireren door de professionals en kom te weten hoe je indruk op je gasten kunt maken.

Neem zeker eens een kijkje bij één van de bezoekerscentra in Noorwegen waar je alles te weten komt over zalm, zoals in het prachtige Salmon Eye in het Hardangerfjord.

Rauwe zalm, gerookte zalm, gefermenteerde zalm, gebakken zalm, gegrilde zalm ... de mogelijkheden zijn eindeloos. Noorse zalm is één van de meest veelzijdige en populaire vissoorten ter wereld.

Kom meer te weten over zalm in ultramoderne bezoekerscentra, proef het in heerlijke visrestaurants en lees de beste tips van onze topkoks voor het klaarmaken van een aantal verrukkelijke zalmgerechten!

Zalm zwemt al duizenden jaren in de Noorse wateren en is diep geworteld in de Noorse culinaire tradities. Eigenlijk was 'de roze vis' essentieel voor de Vikingen.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat zalm de eerste toeristische trekpleister van Noorwegen was. Vanaf halverwege de 19e eeuw reisden rijke vissers uit de hele wereld, ook bekend als 'zalmheren', naar Noorwegen om op Atlantische zalm te vissen. Deze aristocraten stonden bekend om hun uitbundige levensstijl en dure smaak, en hun bezoekjes aan Noorwegen droegen bij aan de ontwikkeling van het opkomende toerisme in het land. Dat is de reden waarom er zo veel mooie, oude houten hotels en vissershutten in Fjord Noorwegen en op andere plaatsen zijn waar je nog steeds terecht kunt - of je nou wilt gaan vissen of gewoon relaxen in een prachtige omgeving.

Tegenwoordig is Noorwegen één van de grootste exporteurs van zalm ter wereld en is het land koploper als het gaat om duurzame zalmkweek, want er zijn strenge voorschriften en richtlijnen om de hoogste kwaliteit en ecologisch verantwoorde praktijken te garanderen.

Van traditioneel tot modern

Zoals hierboven vermeld, is deze roze vissoort al generaties lang een vanzelfsprekendheid in de Noorse keuken. Als je zalm op de meest traditionele Noorse manier wilt klaarmaken, dan kun je hem koken en serveren met gekookte aardappelen en komkommersalade.

Oude conserveringsmethoden zoals roken, pekelen en fermenteren bestaan nog steeds en zijn één van de populairste manieren om zalm te proeven. Zalm staat meestal op de ontbijttafel samen met roerei en is vaak te vinden op feesten en evenementen. Gefermenteerde zalm, ofwel rakfisk, is zo populair dat het zelfs z'n eigen festival heeft! Rakfiskfestivalen wordt elk jaar in november gehouden in Valdres.

Voor een moderne twist kun je zalm ook gebruiken in sushi, poke bowls en taco's, of je kunt het gegrild, gebakken, in een wrap of gewokt eten en kruiden met talloze smaken uit alle delen van de wereld. De grote veelzijdigheid, heerlijke smaak en de hoge voedingswaarde zijn misschien wel de belangrijkste redenen waarom Noorse zalm over de hele wereld zo populair is.

Zalm bereiden als een pro

Harry Kristoffer Hermosa, chef-kok bij The Salmon in Oslo, deelt zijn beste zalmtips.

'Eén van de populairste gerechten in ons restaurant is gegrilde zalm. We marineren de zalm eerst een uur in een mix van 50% suiker en 50% zout. Vlak vóór het grillen, spoelen we de marinade af en deppen we de zalm droog met keukenpapier. Je hoeft er geen kruiden meer bij te doen en het smaakt perfect', aldus Harry.

Bekijk het recept en lees in Het Noorse Kookboek hoe je z’n andere kenmerkende gerecht, zalmtartaar, kunt klaarmaken.

Zalm in sushi: een Noorse uitvinding

Geen zorgen! We gaan niet met de eer strijken voor het uitvinden van de ruim 500 jaar oude sushitraditie. Die is helemaal aan de Japanners te danken. Maar wist je dat zalm als sushi-ingrediënt een Noorse uitvinding is?

Noorse zalm werd voor het eerst op de Japanse markt geïntroduceerd in de jaren tachtig en negentig. Sindsdien is het volgens onderzoek van de Norwegian Seafood Council uitgegroeid tot één van de meest populaire sushi-ingrediënten ter wereld.

Maar rauwe zalm is niet alleen lekker in sushi.

Als je nog nooit zalmtartaar hebt geproefd, dan moet je dat zeker eens doen!

Een andere tip is gerookte zalm als tapa!

Of au naturel met roerei, of maak lakserull, rolletjes met gerookte zalm met traditionele Noorse lefse (zacht platbrood) als smakelijk hapje. Echt zalig!

Je kunt Noorse zalm in elke Noorse supermarkt vinden, maar het is ook te koop op veel vismarkten en bij viswinkels over de hele wereld.

Vraag je plaatselijke viswinkel of ze Noorse zalm hebben of voor je kunnen bestellen.

'Ruim 70% van de aarde bestaat uit water, maar slechts 2-4% van het voedsel dat we eten komt uit zee.'

Camilla Bredesen, algemeen manager van The Salmon

Zalm voor de hele wereld

Door de groeiende bevolking heeft de wereld meer alternatieve eiwitbronnen nodig dan ooit.

'Ruim 70% van de aarde bestaat uit water, maar slechts 2-4% van het voedsel dat we eten komt uit zee.We moeten meer produceren, en dit is één van de meest duurzame en voedzame eiwitbronnen voor de mens. Vis, schaal- en schelpdieren zijn het op één na grootste exportproduct van Noorwegen, maar de kennis over de Noorse aquacultuur is wereldwijd erg beperkt. Deze kennis willen we bij zowel Noren als bezoekers vergroten', legt Camilla Bredesen uit.

Ze is de algemeen manager van The Salmon in de wijk Tjuvholmen in Oslo. Dat is een kenniscentrum (met gratis entree) midden in de hoofdstad waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de Noorse aquacultuur, over Noorse gekweekte zalm en in het restaurant kunnen genieten van een heerlijke moot verse zalm.

Zalm in de toekomst

In 2022 is er nog een belevingscentrum opgericht dat is gericht op het belichten van zowel de kansen als uitdagingen van de Noorse aquacultuur. Salmon Eye ligt in het mooie Hardangerfjord en heeft de vorm van - je raadt het al - het oog van een zalm. Het is zelfs één van de grootste drijvende kunstwerken ter wereld dat toegankelijk is voor het grote publiek.

Er zijn verschillende andere belevingscentra in het land die zijn gericht op aquacultuur en innovatie.

Je kunt ook meer te weten komen over de levenscyclus van wilde zalm in Noorwegen, bijvoorbeeld bij het Kvåsfossen nationaal centrum voor wilde zalm in Lyngdal in Zuid-Noorwegen.

In 2023 breidde Salmon Eye verder uit door het openen van het unieke restaurant Iris, waar je exclusief uit eten kunt in het kader van 'expeditie-dineren'. Gasten worden met een elektrische boot naar het drijvende restaurant gevaren en krijgen een 18-gangendiner geserveerd terwijl ze genieten van een panoramisch uitzicht op het fjord, de gletsjers en de bergen.

Dit is het tweede restaurant waar je midden op zee naartoe kunt in Zuid-Noorwegen. Under, het grootste onderwaterrestaurant ter wereld, opende in 2019 in Lindesnes en kreeg al na een jaar een Michelinster.

Laat je inspireren

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's