Skip to main content

RECEPT:
Lakserull
Rolletjes met gerookte zalm

Simpel en subliem.

Rolletjes met gerookte zalm zijn goed ingeburgerd in het assortiment Noorse tapas.

Een lefse (ook wel lompe genoemd) is een magisch Noors platbrood dat je kunt maken met allerlei soorten vulling zoals gerookte ham, eiersalade of bietensalade met lamsvlees (hier op de foto). Ook zoete varianten zijn ontzettend populair.

Rolletjes met gerookte zalm

Ingrediënten

(voor 2 porties)

4 el gewone roomkaas

2 lefse

4 plakjes gerookte zalm

2 el verse dille

1/4 rode ui

20 g rucola

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Smeer de roomkaas dun en gelijkmatig over de lefse uit. Leg er de plakjes gerookte zalm op.

2. Hak de dille en de rode ui fijn.

3. Doe wat rucola op de zalm en strooi daar de fijngehakte dille en de rode ui overheen. Rol de lefse op en snijd die in stukjes van 3-4 cm. Al klaar ... smullen maar!

Andere verrukkelijke varianten

Gewone roomkaas, komkommer, paprika, pijnboompitjes ... of kies gewoon je eigen favoriete ingrediënten!

Lefse maken heeft diepe wortels in de Noorse culinaire traditie. In Noorwegen heeft elke streek, elk fjordendorp en ieder stadje z'n eigen recept.

De meeste recepten zijn makkelijk te maken. Wat dacht je van een zoete, zachte variant als toetje?

Zelfgemaakt platbrood gemaakt met aardappelen

In Noorwegen kun je in iedere supermarkt en in de meeste bakkerijen kant-en-klare potetlompe (ook wel lompe genoemd, dat is platbrood gemaakt met aardappelen). Probeer dit traditionele recept maar eens om het thuis zelf te maken:

Ingrediënten

(voor 12-14 platte broden)

1 kg aardappelen

1 tl zout

150 ml tarwebloem

100 ml gezeefd roggemeel

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Kook de aardappelen in de schil gaar. Haal de pan van het vuur, laat de aardappelen afkoelen en schil ze.

2. Pureer de aardappelen met 1 theelepel zout.

3. Roer de tarwebloem en het roggemeel door de puree. Gebruik niet te veel bloem/meel, want dat kan het platbrood een harde textuur geven.

4. Verdeel het deeg in 12-14 balletjes en gebruik een deegroller om de balletjes uit te rollen tot rondjes met een doorsnee van ca. 20 cm.

Verhit het platbrood in een droge koekenpan of op een rooster totdat het een lichte kleur krijgt en een paar goudbruine plekjes heeft. Stapel de platte broden op en dek ze af met een theedoek of iets dergelijks zodat ze zacht blijven.

Verken de Noorse bakkerijen

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's