Skip to main content

RECEPT:
Sveler

Noorse pannenkoeken

Sveler (enkelvoud svele) moet je absoluut eens proberen als je in Noorwegen bent. Dit traditionele Noorse tussendoortje lijkt op American pancakes en wordt meestal gegeten met boter en zoete bruine kaas of met een mix van boter en suiker.

Je vindt sveler niet alleen in veel cafés in het hele land, maar ook aan boord van de meeste veerboten. In Noorwegen noemen we die fergesvele (veerbootsvele) en het is het perfecte tussendoortje tijdens het reizen per boot.

En ze zijn ook nog eens makkelijk thuis te maken! Probeer dit recept maar eens:

Sveler

Ingrediënten

4 eieren

6 el suiker

Ca. 500 g tarwebloem

1 afgestreken el baksoda

1/2 tl bakammonium

1 l kefir

2 el gesmolten boter

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Klop de eieren en de suiker goed door elkaar.

2. Voeg de tarwebloem, de baksoda en de bakammonium toe aan het eimengsel en roer daar de kefir door. Voeg op het laatst de gesmolten boter toe.

3. Bak de svele in een koekenpan of bakpan.

4. Besmeer na het afkoelen de svele met boter en strooi er suiker overheen.

Snijd elke svele in tweeën, vouw hem dubbel ... en klaar! Je kunt sveler ook serveren met jam en zure room.

Svele is ook een lekker tussendoortje voor als je gaat wandelen. Maak ze thuis en neem ze mee in je matpakke (lunchpakketje)!

Meer Noorse tradities ontdekken? Boek dan een overnachting in een boerderij!

In de zomer bieden veel bergboerderijen overnachtingsmogelijkheden, gezinsvriendelijke activiteiten en fantastisch eten en drinken uit de streek. Doe je tegoed aan sveler, lefser, Noorse wafels en meer lekkers in een schitterende, natuurlijke omgeving. Zeg daar maar eens nee tegen!

Rugzakrecepten

Bekijk eten en tussendoortjes voor je avontuur in de buitenlucht.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's