Sveler (enkelvoud svele) moet je absoluut eens proberen als je in Noorwegen bent. Dit traditionele Noorse tussendoortje lijkt op American pancakes en wordt meestal gegeten met boter en zoete bruine kaas of met een mix van boter en suiker.
Homemade sveler
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Homemade sveler
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Je vindt sveler niet alleen in veel cafés in het hele land, maar ook aan boord van de meeste veerboten. In Noorwegen noemen we die fergesvele (veerbootsvele) en het is het perfecte tussendoortje tijdens het reizen per boot.
En ze zijn ook nog eens makkelijk thuis te maken! Probeer dit recept maar eens:
Ferries Kystriksveien
.
Photo:
Visitnorway.com
Ferries Kystriksveien
.
Photo:
Visitnorway.com
Sveler
Ingrediënten
4 eieren
6 el suiker
Ca. 500 g tarwebloem
1 afgestreken el baksoda
1/2 tl bakammonium
1 l kefir
2 el gesmolten boter
Werkwijze
1. Klop de eieren en de suiker goed door elkaar.
2. Voeg de tarwebloem, de baksoda en de bakammonium toe aan het eimengsel en roer daar de kefir door. Voeg op het laatst de gesmolten boter toe.
3. Bak de svele in een koekenpan of bakpan.
4. Besmeer na het afkoelen de svele met boter en strooi er suiker overheen.
Snijd elke svele in tweeën, vouw hem dubbel ... en klaar! Je kunt sveler ook serveren met jam en zure room.
In de zomer bieden veel bergboerderijen overnachtingsmogelijkheden, gezinsvriendelijke activiteiten en fantastisch eten en drinken uit de streek. Doe je tegoed aan sveler, lefser, Noorse wafels en meer lekkers in een schitterende, natuurlijke omgeving. Zeg daar maar eens nee tegen!
Norwegian sveler
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Norwegian sveler
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com