Skip to main content

RECEPT:
Rømmegrøt
Pap met zure room

Mmm ... heb je deze zoete, romige pap al eens geproefd?

Niet? Dan moet je dat zeker een keertje doen!

In Noorwegen wordt pap met zure room al honderden jaren gegeten, en het was een gerecht dat vooral op tafel kwam bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en doopfeesten.

Tegenwoordig bestellen de Noren dit romige toetje graag bij een Noorse fjellstue (berghut) ...

... of bij een seter (bergboerderij) zoals deze in Herdalen waar je pap kunt kopen met als belangrijkste ingrediënt verse, zelfgemaakte zure room.

Rømmegrøt

Ingrediënten

(voor 4 porties)

500 ml zure room

200 ml bloem (https://convertunits.online/food-conversion/sugar/sugar-ml-to-grams/)

500 ml melk

1/2 tl zout

Suiker

Kaneel

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Breng de zure room aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes doorkoken.

2. Zeef er de helft van de bloem in en roer goed door.

3. Laat zachtjes doorkoken totdat de gesmolten boter (d.w.z. totdat het vet is gescheiden van de room) bovenop belletjes vormt. Schep de boter met een lepel uit de pan en doe die in een apart kommetje voordat je er de rest van de bloem door roert.

4. Doe er beetje bij beetje de melk bij om het mengsel te verdunnen. Wel telkens als je er melk bij giet goed roeren! Laat ca. 5 minuten zachtjes doorkoken voordat je het op smaak brengt met zout.

Serveer met suiker, kaneel en de gesmolten boter die je al in een apart kommetje hebt staan.

Het wordt ook vaak geserveerd met frambozensiroop, traditioneel platbrood en gezouten vlees. Het zout van het vlees contrasteert goed bij deze romige pap.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's