Eten en drinken in Tromsø
Het eten in Tromsø is zo vers als gletsjersneeuw en zo verrassend als het noorderlicht. Het restaurant SMAK is een van de vele eetgelegenheden met een menu op basis van lokale ingrediënten.
Arctisch eten met een moderne twist
"Een restaurant van hoge kwaliteit zo ver in het noorden heeft zo zijn uitdagingen, maar we zien ook kansen," vertelt Espen Ramnestedt, die samen met zijn vrouw Eva-Linda het restaurant SMAK runt. SMAK biedt plek aan slechts 18 gasten en heeft een plaats verdiend in de gerenommeerde restaurantgids White Guide Nordic.
In de stad Tromsø, een beroemd centrum voor dappere Arctische ontdekkingsreizigers, zijn stevige maaltijden op basis van de beste lokale producten al lange tijd cruciaal.
"We serveren echte noordelijke gerechten op basis van technieken en tradities die al generaties lang worden doorgegeven. De smaken uit mijn kindertijd met een modern tintje," legt Espen uit.
In dit haute cuisine restaurant kun je delicatessen proberen zoals vissoep met kreeft, roodbaars en wortels, aardappelwafels met zure room en kuit van de kleine marene (løyrom) en bekroonde lokale kazen.
Omdat het zeeleven en de groenten zich in dit klimaat in een ander tempo ontwikkelen, smaakt de Arctische cuisine fantastisch! Tromsø heeft een overvloed aan verse ingrediënten van hoge kwaliteit en de inventieve en deskundige chef-koks weten er alles uit te halen.
De eetcultuur weerspiegelt het sterke erfgoed van de stad van poolreizigers. In de jaren 1850 ontwikkelde Tromsø zich tot een centrum voor Arctische verkenning en kreeg het de bijnaam "De poort naar het Noordpoolgebied". Het staat ook bekend als "Het Parijs van het noorden" vanwege de internationale sfeer.
"Het landschap hier is adembenemend," vertelt Eva-Linda. "Zelfs als je midden in de stad bent, zijn de bergen zo dichtbij dat het voelt alsof je ze kunt aanraken," voegt Espen eraan toe, voordat hij vertrekt richting een boerderij in de buurt om ingrediënten te halen voor het diner van vanavond.
Vind meer inspiratie op de officiële website van Tromsø.
Verse lokale ingrediënten
Veel restaurants in Tromsø profiteren het hele jaar door van de overvloed aan verse lokale ingrediënten. Je kunt van alles op het menu verwachten, van rendieren tot wilde kruipbramen.
Overheerlijke zeevruchten
Zee-egels, kokkels, mosselen, sint-jakobsschelpen, garnalen, kreeften - de Noordelijke IJszee zit vol culinaire schatten die je hier vaak op je bord aantreft!
Cafés en bakkers
Er gaat weinig boven versgebakken lekkernijen die net uit de oven komen!
Voor liefhebbers van vlees...
Noors wild is van wereldklasse. Probeer rendiervlees met zijn wilde, smakelijke bergaroma.
Aziatische en Indiase keuken
Veel van de sfeervolle restaurants in Tromsø combineren Aziatische en Indiase smaken met lokale producten.
Pizza en Italiaans
Probeer een restaurant dat gespecialiseerd is in gerechten geïnspireerd door de Italiaanse keuken op basis van lokale ingrediënten.
Bars en kroegen
Heb je dorst? Tromsø heeft van alles te bieden, van brouwerijen en wijnbars tot cocktaillounges en clubs.
Heb je liever een mooi uitzicht?
Dineer met een panoramisch uitzicht of bewonder de IJszeekathedraal vanuit een restaurant aan de kade.
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.