Eten en drinken in Tromsø
Een frisse kijk op de keuken van het noorden
Het eten in Tromsø is heerlijk vers en past bij de vele buitenactiviteiten. Het restaurant SMAK is slechts één van de vele eetplekken met een menu op basis van plaatselijke ingrediënten.
’Een toprestaurant hebben dat zo noordelijk ligt zorgt voor nogal wat uitdagingen, maar wij zien vooral de mogelijkheden,’ zegt Espen Ramnestedt die het restaurant Smak runt samen met zijn vrouw Eva-Linda. Smak werd opgenomen in de gerespecteerde restaurantgids White Guide Nordic en biedt maar plaats aan 24 gasten.
In Tromsø, de wereldberoemde uitvalsbasis voor dappere poolreizigers, zijn degelijke maaltijden met de beste lokale ingrediënten altijd van cruciaal belang geweest.
Eva-Linda geeft de gasten in het restaurant graag uitleg over de herkomst van de plaatselijke ingrediënten. ’Ik wil het enthousiasme van de lokale producenten delen.’
’We gebruiken oude technieken en tradities die van generatie op generatie werden overgedragen en serveren echte Noord-Noorse gerechten, de smaken van mijn jeugd, met een moderne touch,’ legt Espen uit.
In deze leuke culinaire hotspot kun je delicatessen verwachten zoals vissoep met kreeft, roodbaars en wortelen, aardappelwafel met kleine marene (’løyrom’ in het Noors), in combinatie met zorgvuldig uitgekozen, bekroonde plaatselijke kaas en zure room.
Veel eethuizen in Tromsø kregen uitstekende beoordelingen op TripAdvisor en soortgelijke sites van zowel de plaatselijke bevolking als reizigers. Zo heb je bijvoorbeeld het verfijnde restaurant Skirri dat rendier, kalf en de vangst van de dag serveert, of het minder bekende Emmas Under, of visrestaurants zoals Fiskekompaniet Sjøsiden en Rå Sushi.
Je hebt ook Presis Tapas, de veelzijdige Bardus Bistro, het meer internationaal getinte Kitchen & Table en Compagniet dat beweert het oudste restaurant van de stad te zijn. Daarnaast zijn veel mensen erg enthousiast over de nieuwe foodhal Mathallen Tromsø die bekend staat om zijn lekkere vis en zeevruchten, en de ontspannen sfeer.
Aangezien alles, zowel vis en zeevruchten als groenten, trager groeit in het noordpoolklimaat dan op andere plaatsen in de wereld, is de smaak steeds verrukkelijk. Het eiland Tromsøya is een schatkamer met verse ingrediënten van hoge kwaliteit waar de creatieve en vakkundige chef-koks er het beste weten uit te halen.
’Het landschap dat de stad omringt is overweldigend,’ aldus Eva-Linda van Restaurant Smak.
De culinaire cultuur weerspiegelt het ontdekkingsreizigersverleden van de stad. Sinds 1850 is Tromsø een uitvalsbasis voor jachtexpedities en wetenschappelijke verkenningstochten in het hoge noorden en kreeg al snel de bijnamen ’de toegangspoort naar de Noordpool’ en ’het Parijs van het noorden’ omwille van de internationale sfeer.
’Zelfs wanneer je midden in de stad bent, zijn de bergen zo dichtbij, dat je ze bijna kunt aanraken als je je armen uitsteekt,’ zegt Espen van Smak, net voor hij naar een boerderij in de buurt vertrekt om ingrediënten voor het diner op te halen.
Meer inspiratie vind je ook op de officiële website van Tromsø.
Zin in een voorgerecht, hoofdgerecht en misschien ook een toetje?
Steeds meer restaurants in Tromsø maken het hele jaar lang gebruik van de overvloed aan lokale verse ingrediënten. In gezellige eettentjes kun je echt alles op het menu verwachten, van rendier tot schaaldieren.
Ga zitten voor al het lekkers uit de zee
Smul van de kabeljauw met plaatselijke seizoensingrediënten, schaaldieren, visburgers of visgebakjes, of kies uit de verschillende sashimi en sushi op de kaart. Boek een tafeltje naast het aquarium in Skirri of aan het raam bij Arcantandria of Fiskekompaniet met zicht op zee en het bruisende leven op straat.
Trek in pizza, tapas of meer?
Tromsø heeft een brede selectie aan plekken waar je in een ontspannen en gezellige sfeer kunt eten. Deze eettentjes bieden lekker eten tegen een schappelijke prijs en zijn alternatieven voor de traditionele restaurants. Deze plekjes koken vaak met plaatselijke ingrediënten.
Coole cafés en andere ontmoetingsplekken
De hoofdstraat van de stad loopt over van de kleine, zelfstandige koffiehuizen waar uitstekende koffie wordt geserveerd, zoals Solid, Lugar 34 en Kafé Globus. Elders in de stad vind je meer leuke plekjes, zoals Art Café, Svermeri en Kaffebønna.
Ontmoet de locals in de kroegjes en bars
Krijg de plaatselijke smaak helemaal te pakken en bestel een arctische zeewiercocktail, het typische drankje van Bardus Bar. Proef van het plaatselijk gebrouwen, onbekende bier eender waar in de stad of geniet van een glaasje wijn met vrienden.
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.