Skip to main content
Unknown Component
civid: 6597eb2eec5ac6343ac581ea
name: plugins_common_social_share (widget)

Eten en drinken in Tromsø

Een frisse kijk op de keuken van het noorden

Het eten in Tromsø is heerlijk vers en past bij de vele buitenactiviteiten. Het restaurant SMAK is slechts één van de vele eetplekken met een menu op basis van plaatselijke ingrediënten.

’Een toprestaurant hebben dat zo noordelijk ligt zorgt voor nogal wat uitdagingen, maar wij zien vooral de mogelijkheden,’ zegt Espen Ramnestedt die het restaurant Smak runt samen met zijn vrouw Eva-Linda. Smak werd opgenomen in de gerespecteerde restaurantgids White Guide Nordic en biedt maar plaats aan 24 gasten.

In Tromsø, de wereldberoemde uitvalsbasis voor dappere poolreizigers, zijn degelijke maaltijden met de beste lokale ingrediënten altijd van cruciaal belang geweest.

Eva-Linda geeft de gasten in het restaurant graag uitleg over de herkomst van de plaatselijke ingrediënten. ’Ik wil het enthousiasme van de lokale producenten delen.’

’We gebruiken oude technieken en tradities die van generatie op generatie werden overgedragen en serveren echte Noord-Noorse gerechten, de smaken van mijn jeugd, met een moderne touch,’ legt Espen uit.

In deze leuke culinaire hotspot kun je delicatessen verwachten zoals vissoep met kreeft, roodbaars en wortelen, aardappelwafel met kleine marene (’løyrom’ in het Noors), in combinatie met zorgvuldig uitgekozen, bekroonde plaatselijke kaas en zure room.

Veel eethuizen in Tromsø kregen uitstekende beoordelingen op TripAdvisor en soortgelijke sites van zowel de plaatselijke bevolking als reizigers. Zo heb je bijvoorbeeld het verfijnde restaurant Skirri dat rendier, kalf en de vangst van de dag serveert, of het minder bekende Emmas Under, of visrestaurants zoals Fiskekompaniet Sjøsiden en Rå Sushi.

Je hebt ook Presis Tapas, de veelzijdige Bardus Bistro, het meer internationaal getinte Kitchen & Table en Compagniet dat beweert het oudste restaurant van de stad te zijn. Daarnaast zijn veel mensen erg enthousiast over de nieuwe foodhal Mathallen Tromsø die bekend staat om zijn lekkere vis en zeevruchten, en de ontspannen sfeer.

Aangezien alles, zowel vis en zeevruchten als groenten, trager groeit in het noordpoolklimaat dan op andere plaatsen in de wereld, is de smaak steeds verrukkelijk. Het eiland Tromsøya is een schatkamer met verse ingrediënten van hoge kwaliteit waar de creatieve en vakkundige chef-koks er het beste weten uit te halen.

’Het landschap dat de stad omringt is overweldigend,’ aldus Eva-Linda van Restaurant Smak.

De culinaire cultuur weerspiegelt het ontdekkingsreizigersverleden van de stad. Sinds 1850 is Tromsø een uitvalsbasis voor jachtexpedities en wetenschappelijke verkenningstochten in het hoge noorden en kreeg al snel de bijnamen ’de toegangspoort naar de Noordpool’ en ’het Parijs van het noorden’ omwille van de internationale sfeer.

’Zelfs wanneer je midden in de stad bent, zijn de bergen zo dichtbij, dat je ze bijna kunt aanraken als je je armen uitsteekt,’ zegt Espen van Smak, net voor hij naar een boerderij in de buurt vertrekt om ingrediënten voor het diner op te halen.

Meer inspiratie vind je ook op de officiële website van Tromsø.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer weten?

Lees meer

Recent bekeken pagina's