Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal
Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal
Credits
Fly-fishing in Hemsila, Hemsedal.
Photo: Yngve Ask - Visitnorway.com

Zoetwatervissen in Noorwegen

Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Wie natte voeten durft te halen, wordt daar voor beloond

Zoek je naar vrede en rust? Dan zijn er veel slechtere bestemmingen te vinden dan de ogenschijnlijk eindeloze meren en stromen in Noorwegen, waar je heerlijk kunt vissen. In veel gevallen heb je de omgeving helemaal voor jezelf.


Dynamic Variation:

Zalm vissen in Noorwegen

Sinds de Britse bovenklasse halverwege de 19e eeuw de Noorse rivieren ontdekte, komen er jaarlijks duizenden vissers van heinde en verre om op zalm te vissen.

De vissoort is bovendien erg geliefd onder de inwoners van Noorwegen: jaarlijks vissen tienduizenden Noren op de zalm. Dankzij de vele zalmrivieren in Noorwegen is het land het grootste paaigebied ter wereld voor wilde Atlantische zalm.

Wilde zalm werd van oudsher gevangen als primaire levensbehoefte, maar vandaag de dag is de soort meer populair onder de sportvissers. De langzame achteruitgang van de zalmpopulatie in de achterliggende decennia heeft geleid tot de introductie van strikte dag- en seizoenslimieten. Steeds meer vissers zetten hun buit daarom weer terug.

Het zalmseizoen is kort maar opwindend en duurt van begin juni tot eind september. Atlantische zalm trekt van zoetwater naar zeewater en weer terug. Een jonge zalm brengt zijn eerste jaren door in zoetwater en trekt daarna naar de zee. Daar brengt hij 1 tot 3 winters door, voordat hij terugkeert naar zoetwater om daar te paren. Het visseizoen vindt plaats op het moment dat de zalmen aan hun trek zijn begonnen.

Lokale kennis is onontbeerlijk. Zorg dus dat je een goede gids hebt. Ben je een purist die het liefst vist met een dobber of ga je voor kunstaas? Welke techniek je ook beheerst, er zijn altijd mogelijkheden genoeg.


Visvergunning

Dit zijn de regels:

 • Om in Noorwegen te vissen op meren, rivieren en beken, moet je een visvergunning hebben (‘fiskekort’ in het Noors). Het is belangrijk dat je daarvoor zorgt, want sportvissers worden regelmatig gecontroleerd en op vissen zonder vergunning staat een boete.
 • Visvergunningen worden uitgegeven door plaatselijke landeigenaren en visorganisaties. Online zijn vergunningen verkrijgbaar op inatur.no. Visvergunningen worden ook verkocht in een select aantal winkels en warenhuizen en op veel campings. In het uiterste geval kun je je visgids vragen om je te helpen er een te bemachtigen.
 • Visvergunningen zijn geldig voor specifieke gebieden, bijvoorbeeld een meer, een groep meren, of maar een deel van een meer (of rivier, beek etc.), dus je moet weten waar je wilt gaan vissen voordat je een vergunning aanschaft.
 • Visvergunningen zijn geldig voor een specifieke periode.
 • Prijzen variëren per gebied, maar visvergunningen zijn over het algemeen niet duur: vanaf ongeveer NOK 100 per dag.
 • Op sommige locaties geldt een vangstbeperking per dag en ook kan het zijn dat je je totale vangst moet melden aan de landeigenaar (voor de statistieken). Op palingvissen bestaat in heel Noorwegen een totaalverbod.
 • Wie op zalm, zeeforel of trekzalm wil vissen, betaalt naast de visvergunning een kleine vistoeslag. Dit geldt overigens niet voor kinderen onder de 16 jaar.
 • Om in zout water te vissen in de fjorden en op zee, heb je geen vergunning nodig.
 • Meer informatie over regels voor vissen in zoet water in Noorwegen vind je op miljodirektoratet.no.
 • Een andere uitstekende bron van informatie (in het Engels) is fishspot.no.

Kijk zelf maar


Veiligheid op het water

Veiligheidstips

Onthou deze vuistregels wanneer je op of bij het water bent:

 1. Denk aan je veiligheid, en onthou dat een goede planning niet alleen het risico vermindert, maar jou ook een meer zorgenloze tijd op het water geeft.
 2. Zorg voor de noodzakelijke veiligheidsuitrusting. Deze moet ook in goede staat zijn, en eenvoudig  te bereiken in geval van een noodsituatie.
 3. Respecteer het weer en de zee. Ga alleen de zee op in een bootals het veilig is dit te doen.
 4. Zorg dat je bekend bent met de vaarregels, en hou je er aan wanneer je het water op gaat.
 5. Draag een reddingsvest of zwemvest.
 6. Zorg ervoor dat je goed uitgerust en nuchter bent. Ga niet varen als je onder invloed van alcohol, cannabis of andere drugs bent.
 7. Hou rekening met anderen, en onthou dat veiligheid, het milieu, en het welzijn van iedereen ook ieders verantwoordelijkheid is.

Visaanbiedingen

Waarom wachten tot je er bent? Bekijk wat er allemaal te zien is.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad