BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Zoetwatervissen in Noorwegen

Wie natte voeten durft te halen, wordt daar voor beloond
Op zoek naar vrede en rust? Dan zijn er veel slechtere bestemmingen te vinden dan de ogenschijnlijk eindeloze meren en stromen in Noorwegen, waar je heerlijk kunt vissen. In veel gevallen heb je de omgeving helemaal voor jezelf.
A man fishing in a river in Skurdalen
Skurdalen, Geilo.
Photo: Emile Holba / emileholba.co.uk

Er is een overvloed aan zoetwater visstekken in de bossen, bergen en nationale parken - het hele land eigenlijk. In vergelijking met andere landen in Europa is Noorwegen uitzonderlijk schoon met frisse lucht, helder water en blije vissen. Als je rust en stilte zoekt, hoef je hier niet hard te zoeken om een plekje helemaal voor jouw alleen te vinden. Vergeet niet dat je een visvergunning nodig hebt.

Degenen die verslaafd zijn aan vliegvissen zullen blij zijn om te horen dat de Noorse meren vol zitten met bruine forel, snoek en baars. Andere veel voorkomende soorten zijn vlagzalm en houting. Zalmvissen is een verhaal op zich. Dankzij het koude klimaat is Noorwegen de juiste bestemming voor ijsvissen.

Een Noors visavontuur is een goede optie als je een budget hebt. Het huren van een houten hut is waar voor je geld krijgen. Zeker als je samen met een paar vrienden gaat, omdat je betaald per hut is en niet per persoon. Veel hutten zijn zelfstandig, zodat je niet altijd buiten de deur hoeft te eten. Maak van de gelegenheid gebruik om je kookkunsten te verfijnen en maak van je vangst een feestmaal. 

Visbestemmingen in Noorwegen

Noord-Noorwegen staat vooral bekend om zijn kabeljauw, maar de vele rivieren en meren daar bieden ook genoeg mogelijkheden voor zoetwatervissers. Zo vind je er veel trekzalm, vlagzalm, snoek en baars. De middernachtzon en de vele visplekken in de wildernis maken van vissen in Noord-Noorwegen bovendien een bijzondere ervaring.

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is uniek dankzij het gemakkelijk te bereiken bos. Wanneer je in het centrum de tram neemt, sta je binnen 20 minuten midden in het Oslomarka-bos. De bossen rond Oslo bevatten 500 grote en kleine meren. In veel van deze meren kun je heerlijk vissen. Bovendien zijn er talloze hutten waar je kunt overnachten.

Natuurlijk vormt de omgeving van Oslo een goede uitvalsbasis, maar elders in Noorwegen vind je nog duizenden anderen visstekken – vooral in de afgelegen gebieden, die vrij ongerept zijn en nauwelijks door lokale bewoners worden bezocht, laat staan door hengeltoeristen.

De regio Trøndelag, in Centraal-Noorwegen, bestaat uit duizenden meren, rivieren en stromen. Bovendien zijn er wel zeven nationale parken. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om midden in de bergen te vissen op forel en trekzalm of om in de beboste valleien te jagen op vlagzalm en snoek.

De Hemsedalvallei is een van de beter bekende regio's voor zoetwatervissen: de rivier Hemsila en zijn zijrivieren worden gezien als de beste viswateren voor forel. Ook de bovenloop van de Glomma, waar Hans van Klinken de Klinkhammer - een patroon dat alle vliegvissers zullen kennen - realiseerde, staat in hoog aanzien.

Op slechts 90 kilometer ten noorden van Oslo vind je de binnenlandse visregio Gjøvik. Hier bieden grote en kleine meren en rivieren en stromen in alle soorten en maten een schat aan mogelijkheden om tal van vissoorten te vangen.

Zalm vissen in Noorwegen

Sinds de Britse bovenklasse halverwege de 19e eeuw de Noorse rivieren ontdekte, komen er jaarlijks duizenden vissers van heinde en verre om op zalm te vissen. De vissoort is bovendien erg geliefd onder de inwoners van Noorwegen: jaarlijks vissen tienduizenden Noren op de zalm. 

Wilde zalm werd van oudsher gevangen als primaire levensbehoefte, maar vandaag de dag is de soort meer populair onder de sportvissers. De langzame achteruitgang van de zalmpopulatie in de achterliggende decennia heeft geleid tot de introductie van strikte dag- en seizoenslimieten. Steeds meer vissers zetten hun buit daarom weer terug.

Het zalmseizoen is kort maar opwindend en duurt van begin juni tot eind september. Atlantische zalm trekt van zoetwater naar zeewater en weer terug. Een jonge zalm brengt zijn eerste jaren door in zoetwater en trekt daarna naar de zee. Daar brengt hij 1 tot 3 winters door, voordat hij terugkeert naar zoetwater om daar te paren. Het visseizoen vindt plaats op het moment dat de zalmen aan hun trek zijn begonnen.

Lokale kennis is onontbeerlijk. Zorg dus dat je een goede gids hebt. Ben je een purist die het liefst vist met een dobber of ga je voor kunstaas? Welke techniek je ook beheerst, er zijn altijd mogelijkheden genoeg.

Ontdek het zelf

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer visaanbiedingen

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Buitenactiviteiten
  Activiteiten
  Vissen
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Buitenactiviteiten
Activiteiten
Vissen
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven