Skip to main content

Zoetwater-vissen in Noorwegen

Wie natte voeten durft te halen, wordt daar voor beloond

Noorwegen heeft bijzonder goede opties om te gaan zoetwatervissen of vliegvissen. Je kunt kiezen uit tal van afgelegen heldere meren, rivieren en stromen waar heel wat vis te vinden is.

Er is een overvloed aan zoetwater visstekken in de bossen, bergen en nationale parken - het hele land eigenlijk. In vergelijking met andere landen in Europa is Noorwegen uitzonderlijk schoon met frisse lucht, helder water en blije vissen. Als je rust en stilte zoekt, hoef je hier niet hard te zoeken om een plekje helemaal voor jouw alleen te vinden. Vergeet niet dat je een visvergunning nodig hebt.

Degenen die verslaafd zijn aan vliegvissen zullen blij zijn om te horen dat de Noorse meren vol zitten met bruine forel, snoek en baars. Andere veel voorkomende soorten zijn vlagzalm en houting. Zalmvissen is een verhaal op zich. Dankzij het koude klimaat is Noorwegen de juiste bestemming voor ijsvissen.

Een Noors visavontuur is een goede optie als je een budget hebt. Het huren van een houten hut is waar voor je geld krijgen. Zeker als je samen met een paar vrienden gaat, omdat je betaald per hut is en niet per persoon. Veel hutten zijn zelfstandig, zodat je niet altijd buiten de deur hoeft te eten. Maak van de gelegenheid gebruik om je kookkunsten te verfijnen en maak van je vangst een feestmaal. 

Visbestemmingen in Noorwegen

Noord-Noorwegen staat vooral bekend om zijn kabeljauw, maar de vele rivieren en meren daar bieden ook genoeg mogelijkheden voor zoetwatervissers. Zo vind je er veel trekzalm, vlagzalm, snoek en baars. De middernachtzon en de vele visplekken in de wildernis maken van vissen in Noord-Noorwegen bovendien een bijzondere ervaring.

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is uniek dankzij het gemakkelijk te bereiken bos. Wanneer je in het centrum de tram neemt, sta je binnen 20 minuten midden in het Oslomarka-bos. De bossen rond Oslo bevatten 500 grote en kleine meren. In veel van deze meren kun je heerlijk vissen. Bovendien zijn er talloze hutten waar je kunt overnachten.

Natuurlijk vormt de omgeving van Oslo een goede uitvalsbasis, maar elders in Noorwegen vind je nog duizenden anderen visstekken – vooral in de afgelegen gebieden, die vrij ongerept zijn en nauwelijks door lokale bewoners worden bezocht, laat staan door hengeltoeristen.

De regio Trøndelag, in Centraal-Noorwegen, bestaat uit duizenden meren, rivieren en stromen. Bovendien zijn er wel zeven nationale parken. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om midden in de bergen te vissen op forel en trekzalm of om in de beboste valleien te jagen op vlagzalm en snoek.

De Hemsedalvallei is een van de beter bekende regio's voor zoetwatervissen: de rivier Hemsila en zijn zijrivieren worden gezien als de beste viswateren voor forel. Ook de bovenloop van de Glomma, waar Hans van Klinken de Klinkhammer - een patroon dat alle vliegvissers zullen kennen - realiseerde, staat in hoog aanzien.

Op slechts 90 kilometer ten noorden van Oslo vind je de binnenlandse visregio Gjøvik. Hier bieden grote en kleine meren en rivieren en stromen in alle soorten en maten een schat aan mogelijkheden om tal van vissoorten te vangen.

Zalm vissen in Noorwegen

Sinds de Britse bovenklasse halverwege de 19e eeuw de Noorse rivieren ontdekte, komen er jaarlijks duizenden vissers van heinde en verre om op zalm te vissen. De vissoort is bovendien erg geliefd onder de inwoners van Noorwegen: jaarlijks gaan tienduizenden Noren zalmvissen

Wilde zalm werd van oudsher gevangen als primaire levensbehoefte, maar vandaag de dag is de soort meer populair onder de sportvissers. De langzame achteruitgang van de zalmpopulatie in de achterliggende decennia heeft geleid tot de introductie van strikte dag- en seizoenslimieten. Steeds meer vissers zetten hun buit daarom weer terug.

Het zalmseizoen is kort maar opwindend en duurt van begin juni tot eind september.

Lokale kennis is onontbeerlijk. Zorg dus dat je een goede gids hebt. Ben je een purist die het liefst vist met een dobber of ga je voor kunstaas? Welke techniek je ook beheerst, er zijn altijd mogelijkheden genoeg.

Ontdek het zelf

Meer visaanbiedingen

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Meer over vissen in Noorwegen

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's