Skip to main content

Hoe vang je een vis

De meren en rivieren in Noorwegen zijn prima plekken om te gaan zoetwatervissen. Leren vissen en je vangst voorbereiden is eenvoudiger dan je zou denken. Hier vind je een paar tips voor startende vissers.

’Er is iets magisch aan je eigen eten vangen!’ zegt Karina Gjerde en ze gooit haar lijn voor de derde keer uit.

Het Åmotdammen-meer in Akershus glinstert vreedzaam in de zon. Hier, op een half uurtje rijden vanuit Oslo, hebben Karina en haar vriendin Silje Klæbo zich voor de dag geïnstalleerd met vissersgerief, een klein vuurtje om op te koken en een hangmat. Ze werken allebei voor de Noorse Vereniging voor Jagers en Vissers en brengen graag tijd door in de buitenlucht.

’Mensen vragen me vaak waar en wanneer ik vis. Dan antwoord ik steeds dat ik het doe waar en wanneer ik maar kan. Het gaat erom dat je naar buiten gaat,’ zegt Karina gretig.

Maar toch heeft ze een aantal trucjes achter de hand.

Vissen voor beginners

’Vissen is gemakkelijker dan veel mensen denken. Je hoeft echt geen professional te zijn.’

Karina laat al het gerief zien dat je moet hebben: een hengel (die echt niet duur hoeft te zijn), wat lokaas en een scherp mes.

Gewoon lokaas werkt goed, maar je kunt misschien ook een spinner gebruiken, of regenwormen aan je haak hangen,’ legt Karina uit. Ze laat zien hoe je je lijn uitgooit. Met haar wijsvinger knijpt ze de lijn in de richting van de hengel, terwijl ze de beugel op de draaiende haspel open zet. In één vloeiende beweging zwaait ze de hengel naar achteren en laat haar vinger los net wanneer ze het lokaas naar voren gooit, het water in.

’Trrrrrr!’ De lijn vliegt door de lucht. De zilveren spinner plonst het water in en laat een ring achter in het bosmeer.

Een vredige glimlach verschijnt op Karina’s gezicht. Nu moet ze gewoon wachten tot de vissen bijten. Ondertussen maakt ze een praatje met Silje die een poging waagt met een worm aan haar haak en een dobber. Vissen zijn niet bang van wat gepraat, dus de dames praten over weekendplannen en vertellen vissersverhalen.

’Het is je schaduw over het wateroppervlak en het geluid van voetstappen dat de vissen afschrikt.’

Gebakken vis

De hengel trilt lichtjes en de twee vriendinnen raken helemaal opgewonden.

’Elke keer is het echt superleuk,’ lacht Karina.

Deze baars had vandaag duidelijk zin in regenwormen. Karina haalt haar mes tevoorschijn.

Baarzen smaken beter dan de meeste mensen denken. Velen hebben liever rode vis, maar witte zoetwatervis is ook heel erg lekker! Bak het met boter, kruiden en citroen, en je hebt een echt feestmaal,’ zegt ze terwijl ze wat aioli en focaccia bovenhaalt.

En ze heeft helemaal gelijk. Niets smaakte ooit zo goed als deze maaltijd in het ’bosrestaurant’

De slimme visserstips van Karina

  • Kleed je volgens het weer.
  • Neem een hengel, lokaas, een scherp mes en iets om het allemaal in te dragen.
  • Onthoud dat je een vissersvergunning moet kopen.
  • Bevestig een haak aan de hengel, wanneer die niet in het water ligt.
  • Breng gerust een kampeerkacheltje mee, maar zet het op een veilige plek. Respecteer het openvuurverbod van 15 april tot 15 september.
  • Een heerlijke maaltijd is zo klaar. Karina brengt vaak focaccia en aioli mee, maar ook boter, citroen en kruiden om de vis in te bakken.
  • Ruim altijd op als je klaar bent. Laat de natuur achter, zoals je ze aantrof.
  • Variatie is belangrijk. Varieer hoe snel je de lijn binnenhaalt, in welke richting je uitgooit en waar je gaat vissen. Vroeg of laat vind je de juiste plek en dan is het slechts een kwestie van tijd!
  • De beste tijd om te gaan vissen is wanneer je er tijd voor hebt.

’Vissen is gemakkelijker dan veel mensen denken. Je hoeft echt geen professional te zijn.’

Ga vissen over het hele land

Veel landen hebben ongelofelijke vissersmogelijkheden, maar het voordeel van Noorwegen is dat je bijna overal kunt vissen,’ zegt Knut Johan Ruud-Sandal die werkt voor de Noorse Vereniging voor Jagers en Vissers.

Samen met zijn vrouw Solvor en hun vier jaar oude dochtertje Anne Marie gaat hij elk weekend vissen en van mei tot september ook verschillende nachten per week.

In Noorwegen kun je dankzij het recht om rond te zwerven het hele jaar door afgelegen gebieden verkennen, zolang je maar attent en bedachtzaam bent. Dit recht geldt niet voor jagen en vissen, maar iedereen kan vissen in zoete wateren waar vissersvergunningen worden voor gegeven.

In het zuiden vind je meer diersoorten dan in het noorden. In de bergmeren gedijen vooral forel en ridderforel. Om te weten waar je het beste heen gaat, zoek op het internet, praat met de locals of huur een gids. Begeleide tochten, alleen of in groep, worden steeds populairder.

’Er zijn eindeloze vissersmeren, en je vindt beslist meren die je helemaal voor jou alleen zult hebben. Je kunt gemakkelijk je eigen kleine paradijs vinden,’ zegt Knut Johan.

Vissersvergunningen via de telefoon

Volgens Knut Johan kun je vandaag de dag gemakkelijk aan visserstoerisme doen in Noorwegen. ’Alleen al in het Oslomarka-bos heb je met één vissersvergunning toegang tot 550 vissersmeren,’ zegt hij.

Dankzij inatur.no kom je snel te weten of je kunt vissen in een meer waar je voorbij komt, en je kunt er ook een vissersvergunningen kopen. Je zult al snel beseffen dat je bijna overal kunt vissen. Wat ook goed is om te weten, is dat iedereen jonger dan 16 gratis in zoet water kan gaan vissen.

En de zee is voor iedereen gratis,’ zegt Knut Johan.

’Je kunt gemakkelijk je eigen kleine paradijs vinden.’

Vismeren in de buurt van grote steden

Je hoeft niet ver te reizen om je in Noorwegen aan vissen te wagen. Er zijn een aantal meren in de buurt van stadscentra waar je grote en kleine eetbare vissen kunt vangen.

Hier deelt Knut Johan Ruud-Sandal van de Noorse Vereniging voor Jagers en Vissers zijn beste tips om te gaan vissen in de buurt van de grootste steden in Noorwegen.

Oslo

In de Noorse hoofdstad ligt het Sognsvann-meer dichtbij het stadscentrum. Vandaar kun je naar meer dan 100 andere meren lopen of fietsen. De dichtstbijzijnde zijn Svartkulp, Lille Åklungen en Store Åklungen.

De vissersadministratie van het Oslomarka-bos (OFA) onderhoudt meer dan 500 meren en vijvers rond Oslo.

Stavanger

In Fjord-Noorwegen vind je in Stavanger meer dan enkel haring en olie. Zoals elke zichzelf respecterende stad heeft Stavanger ook goede mogelijkheden om te vissen in zoet water. Store Stokkavatn, Mosvatnet en Hålandsvatnet zijn prima vismeren aan de rand van de stad.

Trondheim

In de Bymarka- en Leinstrandmarka-bossen in Trondheim vind je 27 meren en vijvers met een goede vispopulatie. Forel komt het meest voor, maar je kunt ook snoeken, voorns, ridderforellen, of kroeskarpers vangen. Lauglovatnet, Kvistingen en Holstdammen zijn goede plekken om te vissen.

Tromsø

Tromsø in Noord-Noorwegen heeft meer vissersopties dan de meeste andere steden in Noorwegen. In Kvaløya alleen al vind je zowel in de bossen als in de bergen heel wat vismeren vol forel. Neem ook een kijkje bij Kvantovannet, Øvredalsvannet en Kalvedalsvannet.

De Tomasjord-Oldervik Utmarksla ligt op korte afstand van het centrum van Tromsø en je kunt er ook goed vissen in meren als Movikvannet, Gråurvannet en Storskarvannene.

Bergen

De stad Bergen is wereldberoemd voor de UNESCO-Werelderfgoedsite Bryggen, maar je vindt er ook leuke mogelijkheden om in zoet water te gaan vissen. Er is zelfs forel te vinden in Lille Lungegårdsvann, in het hart van de stad.

In Kalandsvannet vind je de beste vissersmogelijkheden dichtbij de stad. Het is zo gemakkelijk te bereiken dat je meeneemkoffie nog warm zal zijn wanneer je er aankomt.

Andere goede plekjes om te vissen zijn Storavannet in de waterweg Sælenvassdraget, en Myrdalsvannet onderweg naar Totland.

Huur een charmante blokhut via Norgesbooking en ga vissen in enkele van de beste zalmrivieren ter wereld. Vergeet niet je kennis over het recht om rond te zwerven op te frissen voor je vertrekt.

Laat je inspireren

Plan je visavontuur

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

0

Lees meer

Recent bekeken pagina's