Skip to main content

De frisse winterlucht en de wateren die krioelen met vis maken Noorwegen tot een droombestemming voor ijsvissen, fjordvissen en diepzeevissen.

De meeste mensen gaan uiteraard in de zomer op vakantie, maar wil je de grootste vissen aan de haak slaan, ga dan naar Noorwegen in de winter. Dan heb je veel meer ruimte en minder concurrentie voor de beste visplekjes.

Voor een visavontuur als geen ander, kun je tussen januari en april naar Noord-Noorwegen gaan, en op de beroemde skrei (rondtrekkende kabeljauw) vissen met een achtergrond om je vingers bij af te likken. Ongeveer 40% van de vis komt naar de Lofoten om kuit te schieten, maar skrei paait honderden kilometers langs de kust, van Haugesund in het zuiden tot Sørøya in Finnmark in het noorden.

Oh, trouwens ... als je je kansen op een goede vangst wilt vergroten, is seks misschien wel het antwoord! Tenminste wel volgens veel plaatselijke vissers in Noord-Noorwegen, want die zeggen dat haill je helpt om allerlei lekkers aan de haak te slaan :)

Dankzij het warme water van de Golfstroom en de warme luchtstromen zijn de kustgebieden en de fjorden in de winter zowat ijsvrij en zit het water boordevol vis.

IJsvissen is in Noorwegen ook een populaire winteractiviteit, want het land is bezaaid met duizenden meren. Elk jaar werpen liefhebbers van alle leeftijden hier hun hengeltje uit in de hoop zalm of ridderforel aan de haak te slaan. Aan het eind van een frisse dag in de buitenlucht kun je lekker opwarmen en ontspannen in een stomende sauna of gezellig voor de gezellige open haard gaan zitten.

Wil je betere kansen op een goede vangst, ga dan mee op een begeleide vistocht of ga op pad met een ervaren lokale gids of een professionele visser. Dat is bovendien ook veiliger, vooral als je op zee wilt gaan vissen.

De Noorse winter biedt je ook prima kansen om walvissen te spotten en spectaculaire natuurfenomenen mee te maken zoals het noorderlicht.

Ga skiën, een tocht maken op een sneeuwscooter of met een hondenslee en kom oog in oog te staan met een rode koningskrab tijdens een koningskrabexpeditie. Deze koningskrabben zijn enorm: de afstand tussen hun scharen kan wel twee meter zijn, en ze kunnen wel 15 kilo wegen!

Vissen in verschillende seizoenen

Al is de winter prima om te vissen, het is niet het enige jaargetijde waarin je iets lekkers aan de haak kunt slaan :)

Het ontwaken van de lente

Noorwegenexperten weten dat er tal van vissers- en buitenactiviteiten te vinden zijn in maart en april, zowel in de fjorden als aan de kust.

Vooral in de centrale en noordelijke delen van Noorwegen kun je overal een geweldige visserservaring meemaken, als de kust zich vult met paaiende kabeljauw. Als je ervan droomt een kanjer van een vis aan de haak te slaan, is dit de beste periode.

Zuid-Noorwegen heeft uitstekende vismogelijkheden in het voorjaar - vooral voor iedereen die op zoek is naar leng en zeeforel in de fjorden of de zee. Het komt bijna niet voor dat een visser met lege handen terugkomt.

Het Noorse lenteweer is meestal vrij mild, stabiel en droog. In veel regio's in Noorwegen zijn de maanden maart, april en mei de droogste maanden van het jaar. Doordat de afstand in vogelvlucht tussen het meest zuidelijke en meest noordelijke punt van Noorwegen bijna 1.700 kilometer is, varieert het weer in de verschillende delen van het land.

Een gouden herfst

De herfstmaanden september en oktober zijn ook zeer geschikt voor een visvakantie in Noorwegen. Het water wemelt dan van allerlei soorten zoutwatervissen.

De makreel en heek, die je normaal alleen in de zomer terugvindt, kom je op sommige plekken nog tot eind oktober tegen. Tijdens de herfstmaanden heb je een goede kans om gigantische koolvis en heilbot aan de haak te slaan in Centraal- en Noord-Noorwegen. In Centraal-Noorwegen (Trøndelag) en naar het zuiden heb je volop kans op het vangen van leng.

Rustig, zonnig herfstweer boven de 10 graden is niet zeldzaam. De nazomer kun je ook in Noorwegen ervaren, zowel in het zuiden als in het noorden. In het noorden en op grote hoogte valt de eerste sneeuw meestal ergens in oktober. In veel delen van Noorwegen begint de winter pas in november. De overgang van herfst naar winter duurt in het zuiden en het midden van het land een paar weken. In het noorden duurt het meestal maar een paar dagen.

De transformatie van de warme en sprankelende kleuren in de herfst naar een magisch winterwonderland zal je zeker versteld doen staan als je tijdens deze periode in Noorwegen bent.

Boek je volgende visvakantie

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's