Skip to main content

Maak kennis met de Noorse eland

In de weelderige Noorse bossen vind je tal van dieren en de grootste van al is de eland. Kom hier te weten waar je op elandsafari kunt gaan of welke dierenparken je kunt bezoeken om een kus te krijgen van de koning van het bos.

Ooit al in 'het land van de eland' geweest? Of één van de grootste elandbeelden ter wereld gezien? Je kunt dit allebei doen in Noorwegen!

De koning van het bos heeft een speciaal plekje in ons dierenrijk. In een toeristisch winkeltje heb je een grote kans verschillende dingen te vinden met een eland erop. Ga je op rondreis door de gemeente Stor-Elvdal, krijg je één van de grootste elandbeelden ter wereld te zien.

De zilveren eland vind je aan het Bjørå-rustgebied langs de Rv3-weg, zo'n 110 kilometer ten noorden van de stad Elverum in Oost-Noorwegen. Het beeld werd gemaakt om slaperige chauffeurs wakker en aandachtig te houden voor de elanden die in de regio leven.

Storelgen geeft hiermee een belangrijke boodschap voor wie door gebieden rijdt waar veel elanden voorkomen. Houd een oogje in het zeil, want ze gebruiken vaak geen zebrapaden op de weg.

Elanden lopen vrij rond in tal van Noorse bossen. Doorheen de jaren hebben ze hun favoriete plekjes gevonden. Zo vind je ze gemakkelijker terug, maar als je ze tegenkomt, blijf dan zeker op veilige afstand. Wil je er eentje aaien, ga dan naar één van de dierenparken waar ze tamme elanden hebben.

Dit zijn de beste manieren om een onvergetelijke ontmoeten te hebben met een eland.

Ga mee met een begeleide elandsafari

Tijdens een safari helpen de gidsen je door de uitgestrekte bossen te navigeren. Zo heb je een grotere kans om elanden in hun natuurlijke habitat te zien. Ze weten ook hoe je je het beste in de natuur gedraagt en ze zorgen er ook voor dat je de dieren vanaf een veilige afstand kunt bewonderen.

Hieronder vind je meer informatie over elandsafari's, of bekijk de onderstaande kaart om te zien waar deze touroperatoren in Noorwegen ze te vinden zijn.

Maak van dichtbij kennis met de eland in een dierenpark

In tal van dierenparken in Noorwegen kun je van dichtbij kennismaken met een eland. In Bygland in de Setesdal-vallei kun je stoppen bij het elandenpark Elgtun, dat helemaal in het teken staat van leuke ontmoetingen met elanden. In Bjørneparken in de Hallingdal-vallei, op slechts een paar uur van Oslo, krijg je een kus van een tamme eland en kun je haar wortels voederen. Bij natuurpark Langedrag, ook in Hallingdal, vind je ook heel wat elanden (en ook andere dieren.

Andere dierenparken waar je elanden kunt zien zijn onder andere het Norwegian moose center in Stor-Elvdal, Dyreparken Zoo and Amusement Park in Kristiansand, het dierenpark Namsskogan familiepark in Namdalen, Polar Park in Narvik, en Svartisen Moose dat ten zuiden van Bodø ligt.

Overnacht eens in een 12 meter hoge toren

Neem eens een kijkje bij de elandentoren in Espedalen - da's pas een spectaculaire belevenis in de natuur! De toren is maar liefst 12 meter hoog en heeft slaapplaatsen voor zes personen. Dankzij de grote ramen ben je pas echt dicht bij de natuur en de wilde dieren.

Bezoek Elgland (elandterritorium)

Elk jaar trekken er in de lente zo'n 700 elanden naar de lager gelegen gebieden ten westen van Mjøsa, en in de herfst weer naar de hoger geleden gebieden in Espedalen, Skåbu en Murudalen ten westen van de Gudbrandsdalen-vallei. In tegenstelling tot de elandentrek in andere delen van de wereld, brengen de elanden in Elgland de winter door in hoger geleden gebieden. En in de lente kuieren ze weer naar beneden.

De elanden trekken niet allemaal op dezelfde tijd en in hetzelfde gebied, maar ze volgen precies dezelfde route als hun voorouders. De dieren volgen deze trekroute al 10.000 jaar, en dat doen ze nu nog steeds.

Bonus: proef een heerlijk stukje wild

Op een kruispunt in Elverum vind je Noorwegens beroemdste elandrestaurant. Elgstua serveert al sinds 1959 heerlijke gerechten die ter plaatse bereid worden. Naast een aantal elandgerechten vind je nog ander heerlijk eten op de menukaart. Je kunt ook eland proeven in heel wat andere Noorse restaurants, vooral in de regio’s waar ze vaak voorkomen – en een tikkeltje wild is bijna altijd een echte lekkernij!

Vind jouw elandavontuur

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's