There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Kreeft, lam en eland. Wortelgroenten die zooo traag hebben kunnen groeien, terwijl ze de heerlijke smaken van Moeder Natuur konden opnemen. De herfst is het jacht- en oogstseizoen en overal in de bossen vind je bessen, paddenstoelen en wild.
Elk seizoen heeft zo zijn eigen geuren en smaken.
De lente- en zomermaanden zijn perfect voor lichte, verfrissende gerechten, maar als de dagen korter worden voert meestal een rijkere en krachtigere keuken - vaak met geduld bereid - de boventoon.
In de westelijke stad Stavanger runt chef-kok Svein Erik Renaa zijn eigen restaurant Re-Naa, één van de vijf Noorse restaurants die prestigieuze Michelinsterren behaalden.
De bekroonde culinaire artiest heeft zo zijn eigen herfsttradities en favoriete producten.
'Er schiet me zoveel te binnen - allereerst vroeg in het seizoen verschillende soorten paddenstoelen, en natuurlijk vanaf oktober kreeft. De weersveranderingen in september zorgen meestal voor geweldige knolgewassen. Ook de kleuren van de natuur inspireren mij enorm.'
De menukaart van Re-Naa reflecteert altijd het huidige seizoen. Dit najaar was geen uitzondering, zegt Renaa.
'Vanaf september zijn hert en wild belangrijke producten voor ons. En de prachtige appels, peren en bessen van het seizoen drukken zo hun eigen stempel op onze desserts.'
Het Noorse woord voor de herfst, 'høst', betekent oogst.
September, oktober en november zijn in Noorwegen de traditionele herfstmaanden.
De zomerse temperaturen kunnen tot ver in september aanhouden en de eerste sneeuw kan al in oktober vallen.
In meteorologische termen is de herfst het seizoen waarin de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 0 en 10 graden Celsius ligt.
Volgens deze definitie en zoals gesteld in de encyclopedie Det store norske leksikon duurt de herfst in Oslo 60 dagen en in Tromsø 66.
Een andere manier die duidt op het begin van de herfst is de equinox op 22 of 23 september.
In Noorwegen neemt de kans om het spectaculaire noorderlicht te zien toe naarmate de nachten langer worden.
Ten noorden van de poolcirkel is het Noorse verschijnsel 'mørketid' (poolnacht) zichtbaar - in de meest noordelijke regio's begint dat in november. Tijdens mørketiden komt de zon enkele maanden niet boven de horizon uit.
Veel Noorse culinaire tradities zijn diep geworteld in de geschiedenis op het gebied van jacht, landbouw en visserij. Het kreeftenseizoen duurt van oktober tot Kerstmis, en ook zeeforel en krab uit Noord-Noorwegen behoren tot de schatten die in dezelfde periode uit de zee gehaald worden.
Tijdens het jachtseizoen vind je op de Noorse eettafels rendier, eland, hert, korhoender en ander wild - alle delicatessen hebben een uitgesproken, specifieke smaak.
Een ander onmisbaar product is lamsvlees. Dat is niet alleen het hoofdingrediënt van het Noorse nationale gerecht fårikål, maar voor veel mensen het hoofdbestanddeel van verschillende stoofschotels die bij de herfst horen.
Sven Erik van Re-Naa wijst op de verschillen van koken in verschillende seizoenen.
'In de herfst verandert de manier waarop we koken een beetje. Wordt het buiten koud, dan hebben we krachtiger voedsel nodig met iets meer vet. De smaak is dan eigenlijk wat voller.'
De herfst is ook oogsttijd, en veel Noren brengen hun vrije tijd buitenshuis door met het verzamelen van paddenstoelen, schelpdieren, en vruchten zoals bessen terwijl ze van de natuur genieten en ondertussen nog lichaamsbeweging krijgen ook.
Drogen, inmaken, fermenteren en invriezen zijn een paar voorbeelden om de oogst of vangst te bewaren, en de appeloogst is normaal gezien perfect voor jam of taarten.
Sven Erik Renaa houdt ervan zelf te oogsten, vooral paddenstoelen. De chef-kok geeft echter grif toe dat tijd - of juist het gebrek daaraan - het moeilijk maakt om daar regelmatig mee bezig te zijn.
'Ik probeer zo vaak mogelijk even naar buiten te gaan, maar voor het restaurant kopen we natuurlijk in grote hoeveelheden. Zo woont hier een gepensioneerde man die ons bijvoorbeeld veel paddenstoelen levert, en we kopen alles wat hij levert. Per slot van rekening vormt dat deel van zijn broodwinning, dus steunen we hem daarin.'
The Norwegian word for autumn – “høst” – means “harvest”.
September, October, and November are the traditional autumn months in Norway.
Summer temperatures can last well into September and the snow can start falling as early as October.
In meteorological terms, autumn is the time of the year when the average daily temperature falls between 0 and 10 degrees Celsius.
Using this definition, Oslo has 60 days of autumn and Tromsø has 66, according to the Great Norwegian Encyclopedia.
Another way to mark the start of autumn is the autumnal equinox on 22 or 23 September.
In Norway, the chances of seeing the northern lights increases as the nights get longer.
North of the Arctic Circle the polar night sets – at the beginning of November in the northernmost regions. During the polar night, the sun doesn’t rise above the horizon for several months.
'Noors wild is van wereldklasse. De uitgesproken geur en smaak van wild is echt anders dan dat van ander vlees', zo zegt chef-kok Arne Brimi. Ontdek zelf waarom Noors wild zo bijzonder is.
Het beste fruit en de lekkerste bessen ter wereld - denk bijvoorbeeld aan appels, peren, pruimen, bosbessen, aardbeien en kersen - komen van honderden Noorse boomgaarden en boerderijen.
Ontdek de gouden kleuren van de herfst - op de groene manier! Laat de drukte en de files even voor wat ze zijn en geniet van het prachtige Noorse herfstlandschap in alle varianten rood, geel en oranje.
In Noorwegen is het altijd wafeltijd. De Noren zijn namelijk zo gek op wafels dat ze opgediend worden in de vorm van een hart. Geniet ervan als zoet tussendoortje of als verfijnd gerecht in een exclusieve sterrenzaak.
Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.
De herfst is zowel binnen als buiten een wonderlijk jaargetijde. Ontdek de nieuwste Noorse hoogstandjes qua kunst, kruip lekker onder een warme deken bij de open haard of ga op stormjacht. Dit is het jaargetijde van het noorderlicht, en ook de walvissen laten zich weer zien.
Waar kun je iets lekkers vinden? Ontdek hieronder waar je iets kunt eten.
Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar, en het goede nieuws is dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur. We hebben zelfs een recept toegevoegd zodat je ze zelf kunt maken!
We zijn nog nooit iemand tegengekomen die niet dol op lefse is. Tijd om erachter te komen waarom we zo dol zijn op onze traditionele 'tortilla' en tips te lezen hoe je thuis zelf een lefse kunt maken.
De houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we met recht trots zijn op de moderne en onconventionele Noorse keuken.
De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas...
Drie foodbloggers bezoeken Noorwegen en proeven enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Tijdens hun reis duiken ze in zee op zoek naar zee-egels, ontmoeten ze rendierherders en melken ze een koe. En ze geven ook hun persoonlijke touch aan traditionele gerechten met lokale ingrediënten.
Heb jij al ooit gehoord van bruine kaas? Het is onze favoriet! Lees meer over de traditionele Noorse bruine kaas en ontdek waar je die kunt proeven.
Terug naar boven