De beste culinaire ervaringen
in de regio Stavanger
Maak je maar op voor een heerlijke ervaring, want we gaan naar het zuidwesten van Fjord-Noorwegen!
Hier loopt het vee vrij rond op de uitgestrekte vlaktes van Jæren en kun je de zoetste tomaten van Noorwegen eten en genieten van vis, schaal- en schelpdieren die recht uit de Noordzee komen.
'Dit is een echt culinair paradijs. Je kunt de ingrediënten volgen van de plaatselijke boer tot aan het bereide gerecht dat in een toprestaurant wordt geserveerd. We hebben de hele voedselketen, gewoon hier.'
Jon Berg, kookboekauteur en sommelier
Gezellige cafés, restaurants met Michelinsterren, eetgelegenheden die traditionele gerechten serveren en boerderijwinkels. Vind de verborgen pareltjes met een beetje hulp van plaatselijke voedselexpert Jon Berg.
'Onze lammeren, scharrelvarkens en runderen hebben grote stukken land vlak aan zee waar ze kunnen spelen en grazen en die ze vrij kunnen verkennen. Ze lijken allemaal erg te genieten van de natuur hier.'
Inger Lise
Inger Lise en haar familie hebben welverdiende aandacht gekregen voor hun manier van boeren.
Niet alleen hebben ze meermaals de finale van de Noorse culinaire wedstrijd Det norske måltid gehaald, maar hun Klosterlam heeft ook een specialiteitenlabel Spesialitetsmerket gekregen van de stichting Norsk Mat (Noors voedsel).
Het hele seizoen grazen de lammeren alleen op de weilanden aan zee.
Wat een fijne plek om een lammetje te zijn!
Wil je een paar specialiteiten van Klostergarden proeven?
In een voormalig botenhuis in de buurt van de abdij van Utstein vind je een boerderijwinkel waar je niet alleen ambachtelijk lamsvlees, vleeswaren, bont en leer kunt kopen, maar ook andere plaatselijke etenswaren en dranken.
Een andere bestemming waar je volgens Jon moet zijn geweest, is Hå gamle prestegard. Deze oude pastorie ligt op een prachtige plek bij de stranden van Jæren, ten zuiden van Stavanger.
Hoewel Hå vooral een kunst- en cultureel centrum is, is er de oude boerderij ook een cafétje waar je even lekker kunt neerploffen.
'Geschiedenis, kunst en voedsel komen allemaal prachtig bij elkaar bij Hå. Proef hun heerlijke broodjes, lekkere lapper (dikke pannenkoekjes) en gebak maar eens. En met een beetje geluk is er ook live muziek.'
Jon Berg
Wil je zelf thuis de beroemde lapper van Hå gamle prestegard maken? Probeer dit recept uit het kookboek van Jon dan maar eens! Het is makkelijk te maken oh zo lekker.
Als je naar Hå gaat, raadt Jon je aan te overnachten bij de vuurtoren van Obrestad die je al kunt zien liggen vanaf Hå gamle prestegard.
Lekker eten en een unieke overnachting? Ja, graag!
Loopt het water je al in de mond?
Laat je dan maar eens verleiden door de oester- en komkommerschotel met lokale eetbare bloemen, komkommergratin, amandelcrème en oestertartaar van Tango.
En als dessert is Noorse rabarber met pâte à choux en een overheerlijke sorbet een aanrader.
Wat een lekkere afsluiter van je maaltijd!
Wil je vis bakken als een professional? Volgens Karl Erik is dat een makkie.
En zo doe je dat:
'Om de huid knapperig te krijgen, begin je altijd op hoog vuur en gebruik je een natuurlijke olie. Later doe je er dan boter bij zodat de vis niet aanbrandt.'
Karl Erik
'Druk de vis tegen de bodem van de koekenpan zodat de huid overal een mooie kleur krijgt. Als de huid begint te bruinen, zet dan de warmtebron lager.'
'Doe nu een flinke klont goede boter in de pan en laat het vuur laag staan. Bak de kant met de huid altijd langer, want dat is het deel met het meeste vet.'
'Bak de andere kant totdat de boter licht bruin is en nootachtige gaat ruiken. Zo, je vis is gebakken. Strooi er nu wat zout over voor de meest verse vissmaak.'
Klaar om de verbluffende smaken van de regio Stavanger te ontdekken?