Toen handelaren halverwege de 17e eeuw begonnen met het exporteren van klipvis (gedroogde en gezouten kabeljauw) vanuit Noorwegen naar Zuid-Europese landen, kregen ze er kruiden en een levendige cultuur voor terug.
Waaronder ook het gerecht bacalao (afgeleid van de Spaanse en Portugese benamingen voor kabeljauw).
Clip fish export industry in Norway
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish export industry in Norway
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Tegenwoordig wordt traditionele bacalao opgediend bij feestelijkheden en blijft het gerecht sterk verbonden met bepaalde kuststreken, vooral met de streek rondom Møre in het noordwesten.
Traditional Norwegian Bacalao
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao at XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Er zijn heel wat recepten voor bacalao. Recepten met tomaat zijn in Noorwegen het populairst.
Je moet het echt eens proeven!
Different Bacalao recipes
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao dishes at XL Diner Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao
Ingrediënten
(voor 6 porties)
1 kg geweekte klipvis
1 kg uien
1 kg aardappelen
2 rode chilipepers
4 teentjes knoflook
3 blikken tomatenblokjes
4 laurierblaadjes
30 zwarte olijven
300 ml olijfolie
2 el gehakte peterselieblaadjes
Werkwijze
1. Verwijder het vel en de graten van de klipvis en snijd alles in plakjes van ca. 2 cm.
Opmerking: Als je de klipvis zelf laat weken, houd er dan rekening mee dat het gewicht ca. 35% toeneemt. Je kunt in speciaalzaken soms ook kant-en-klaar geweekte klipvis kopen. Reken op ca. 250 gram per portie.
2. Snijd de aardappelen en de uien in plakjes van ca. ½ cm.
3. Leg de vis, de aardappelen en de uien in een grote pan (per ingrediënt één laag, om en om).
4. Snijd de chilipepers in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en hak de chilipepers fijn (gebruik ook de zaadjes als je de bacalao pittiger wilt maken). Hak de knoflook in grove stukken en doe die samen met de laurierblaadjes, de chilipepers, de olijven, de tomaten en de olijfolie in de pan. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en zet het deksel op de pan. Laat ca. 1 uur sudderen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Garneer net voor het opdienen met gehakte peterselie.
Hoewel dit gerecht zo op tafel kan, eten veel mensen er graag versgebakken brood bij.
Show MoreShow Less
De klipvisindustrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei vanÅlesund en klipvisstad Kristiansund aan de kust van Møre.
Beide steden zijn erg trots op hun populaire exportproduct en de geschiedenis ervan.
Ålesund and Kristiansund bacalao history
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish industry in Ålesund and Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
In Kristiansund kun je een kijkje gaan nemen in The Norwegian Clipfish Museum. Je kunt ook deelnemen aan Klippfiskfestivalen, het jaarlijkse klipvisfestival dat meestal in juni wordt gehouden.
Clip fish in Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish in Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Hier kun je ook verschillende varianten met bacalao proeven zoals de traditionele variant met tomaat.
XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Leuk weetje
Bacalao wordt ook vaak stokvis genoemd, zoals in Noord-Noorwegen.
Elk jaar verzamelen er tussen februari en april honderden vissersboten bij de Lofoten en de Vesterålen wanneer de rondtrekkende Arctische kabeljauw, skrei, daar kuit komt schieten.
Terwijl klipvis van oudsher werd gezouten en daarna gedroogd op platte rotsen bij de zee (tegenwoordig gebeurt dat binnenshuis), wordt in Noord-Noorwegen skrei in de buitenlucht gedroogd op grote rekken. Daar heet klipvis dan ook stokvis.
In Noord-Noorwegen bieden de zilte, harde wind en het frisse klimaat de perfecte omstandigheden om skrei te bewaren.
Clip fish industry in Norway
.
Photo:
Maverix AS
Stockfish in Norway
.
Photo:
Maverix AS
Overheerlijke vis, schaal- en schelpdieren
Miljoenen mensen over de hele wereld genieten regelmatig van vis, schaal- en schelpdieren uit de Noorse wateren.