Skip to main content

10 redenen waarom de herfst in Noorwegen zo mooi is

De herfst is zowel binnen als buiten een wonderlijk jaargetijde. Het landschap krijgt een rode en gele kleur en je vindt heel wat besjes, paddenstoelen en wild in de bossen. Het is de perfecte tijd om onder een warme deken te kruipen en een herfststorm te bewonderen. Het is ook het jaargetijde van het noorderlicht, en ook de walvissen laten zich weer zien.

1. Wandelen in de bergen

Eén van de populairste activiteiten in het najaar is gaan wandelen in de bergen en je verwonderen over de kleuren van de wilde heide die verkleurt van felrood naar geel en oranje. Openbaar vervoer zoals bussen en treinen vervoeren je naar geweldige bestemmingen om te wandelen en fietsen. Op sommige plekken kun je ook een stuk met de kabelbaan naar boven - dat is altijd een lust voor het oog. Hier volgen een aantal van onze favoriete wandeltips.

2. De storm trotseren

Een echte herfststorm trotseren en de kracht van moeder natuur voelen … dat is uniek om mee te maken – maar alleen met geschikte kleding aan natuurlijk. De prachtige Dosabu-blokhut in Bremanger werd speciaal gebouwd voor wie de storm wil bewonderen. In de blokhut blijf je lekker warm en droog terwijl je van het panoramisch uitzicht over de oceaan geniet. Een echte stormachtige nacht vergeet je niet snel, vooral niet als je op dat moment in een vuurtoren of in een vissershuisje vlak aan het water in Noord-Noorwegen zit. De vuurtoren die het meest te kampen heeft met extreme weersomstandigheden is kustvuurtoren Kråkenes Fyr.

3. Tijd voor ontspanning

Er gaat niets boven lekker onder een warme deken kruipen in een knusse blokhut na je activiteiten in het frisse herfstweer. Het wordt ‘s avonds eerder donker, dus de herfst is het perfecte moment om de kaarsen aan te steken en te genieten van het knisperende vuurtje in de open haard.

4. Culturele herfst 

De herfst is het perfecte seizoen voor nieuwe artistieke en culturele ervaringen. Haal er dus het maximale uit en bezoek de beste kunstmusea en galerieën in Noorwegen. Ga in Oslo eens naar het MUNCH-museum of het Nationale Museum, want dat zijn de grootste kunstmusea van Scandinavië. Er zijn in Bergen, Stavanger, Tromsø en in veel andere steden uitstekende musea over kunst, geschiedenis en de geschiedenis van de natuur (en niet te vergeten: filmfestivals en live muziek)!

5. Het noorderlicht en walvisspotten

Je zou het niet verwachten, maar het noorderlicht is niet alleen in de winter te zien. Het intensieve, natuurlijke lichtspel boven je hoofd in combinatie met het herfstzonnetje dat over het ruige, witte berglandschap schijnt beneemt je de adem, daar kun je zeker van zijn. In het noorden is het najaar ook ideaal om verschillende soorten walvissen te spotten zoals bultrugwalvissen en orka’s. Reis je met de Hurtigruten, dan zijn het noorderlicht en walvisspotten inbegrepen, en anders zijn VesterålenAlta en Tromsø perfecte bestemmingen om dit mee te maken.

6. Een rondje sauna

In Noorwegen is het nooit te koud voor een duik, al is een verblijf vooraf in één van de heetste sauna’s van het land geen slecht idee. Laat de warmte in je botten dringen voordat je buiten in het koude water springt. Zelfs al regent het een beetje, na zo’n duik voel je je gegarandeerd als herboren. Een luxe wellnesshotel is ook een goede optie om in zen-modus te komen.

7. Romance bij het fjord

Adem in, adem uit. Laat de adrenaline van de zomer plaatsmaken voor de rust van de herfst. Zin in een overnachting in één van de prachtige historische houten hotels? Een kamer bemachtigen is in deze tijd van het jaar niet zo moeilijk. Tijdens een wandeling langs de fjorden zie en beleef je zelf hoe de natuur rondom de spectaculaire fjorden van kleur verandert terwijl de kracht van moeder natuur voelbaar zijn werk doet. Bij koud weer is het natuurlijk ook gezellig om met vrienden voor de open haard te zitten.

8. Grote stad met dorpse charme

Hoewel beweerd wordt dat Oslo één van de leukste steden is om te bezoeken, zijn er zeker ook kleinere plaatsen die de moeite waard zijn. Al zijn plaatsen zoals Bergen en Ålesund niet zo groot als Oslo, ze hebben verrassende avonturen voor je in petto die nét een tikkeltje anders dan anders zijn.

9. Een sensationeel uitzicht vanuit de trein

Lonely Planet is niet de enige die de Bergersbanen bestempelt als één van de mooiste treintrajecten ter wereld. Toch heeft Noorwegen nog verschillende andere adembenemende routes per trein zoals de Raumabanen en de Nordlandsbanen.

10. Laat de herfst je smaken

Het najaar is het jaargetijde bij uitstek om niet alleen lamsvlees te eten, maar ook eland en wild bieden heerlijk vlees dat prima smaakt met bosbessen en roomsaus. Ook nieuwe aardappeltjes, zoete worteltjes en knapperige cantharellen staan ongetwijfeld op het menu. Geniet optimaal van de lange avonden onder het genot van een lekker glaasje rode wijn in goed gezelschap.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's