Skip to main content

Fjord- en zeevissen in Noorwegen

Met een kustlijn die langer is dan de evenaar en wateren vol kabeljauw, zalm en heilbot van recordformaat is Noorwegen een paradijs voor zeevissers.

Over Noren wordt gezegd dat er zeewater door hun aderen stroomt. Als natie heeft Noorwegen altijd al van de zee geleefd. Van Zuid-Noorwegen tot Fjord-Noorwegen en langs de hele kust tot Kirkenes in Noord-Noorwegen is de hele kustlijn bezaaid met dorpjes waar de visserij een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven blijft. Voor een meer authentieke vakantie-ervaring overnachten veel bezoekers in een gezellige rorbu (een traditionele vissershut) die je langs de kust kunt huren.

Het hele jaar door vis aan de haak

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je hier het hele jaar door zeevissen. De zomermaanden zijn het hoogseizoen, wanneer zowel de locals als bezoekers optimaal profiteren van het warmere weer en de lichte avonden. Veel mensen trekken naar de gebieden in de buurt van de poolcirkel voor het ultieme buitenavontuur onder de middernachtzon.

Vissen in de winter, de lente en in de herfst betekent ook minder drukte, meer betaalbare accommodatie en goedkopere diensten. In de winter kan de zee vrij ruw zijn, dus kun je het beste met een ervaren gids op pad gaan.

De wintermaanden bieden weer heel andere vismogelijkheden. Het koude, donkere weer wordt gecompenseerd door zowel het prachtige noorderlicht als door de uitstekende mogelijkheden om op kabeljauw te vissen. Tussen januari en maart verschijnen er enorme scholen skrei (rondtrekkende kabeljauw) langs de kust om er te paaien. Dit kan je kans zijn om een nieuw persoonlijk record neer te zetten!

Let op: in het Oslofjord is op kabeljauw vissen het hele jaar door verboden. Bovendien is op kabeljauw vissen tussen 1 januari en 30 april verboden in 14 afgebakende gebieden waar de kabeljauw kuit schiet. Die gebieden lopen van Lindesnes tot aan de Zweedse grens in het zuiden. Ook vallen sommige soorten die in de Noorse wateren leven onder de bedreigde diersoorten en moeten na het vangen ervan terug het water in worden gedaan.

De wereldkampioenschappen kabeljauwvissen die elk jaar in maart op de Lofoten plaatsvinden, trekken zowel ervaren vissers als amateurs die de levendige sfeer komen opsnuiven.

Viskampen

Je kunt in het hele land viskampen vinden die je voorzien van alles wat je nodig hebt voor je vistocht zoals stevige boten, visgerei, fileerruimtes, kleding en nog veel meer. Als je na 1980 bent geboren en een motorboot wilt huren die langer is dan 8 meter of een motor heeft met meer dan 25 pk, dan heb je een vaarbewijs nodig.

Heb je geen vaarbewijs, dan kun je meegaan op een dagtocht met een grotere vissersboot en leren van de besten! Het is veilig en comfortabel, en de lokale visgidsen kennen de beste visplekjes.

De vangst van je leven

Al is kabeljauw één van de meest voorkomende vissoorten in de Noorse wateren, het is lang niet de enige. Aan het einde van een dagje vissen ga je vast trotse selfies posten met je vers gevangen zeeforel, heilbot of zalm, of misschien een schelvis, schol, makreel, zeeduivel, leng of een torsk ... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als je op zoek bent naar grote vissoorten, dan moet je in Noord-Noorwegen zijn. Daar vind je meerdere plaatsen die gespecialiseerd zijn in op heilbot vissen, vooral in Finnmark. Heilbot vangen is misschien wat lastig, maar je slaat zowat gegarandeerd andere vissoorten aan de haak! Ga ook eens mee op koningskrabsafari als je in het noorden bent.

Wil je je kansen op een goede vangst vergroten, dan is seks vóór het vissen het verrassende antwoord! Tenminste wel volgens veel plaatselijke vissers in Noord-Noorwegen, want die zeggen dat goede haill je helpt om allerlei lekkers aan de haak te slaan :)

De Noorse kustlijn

Noorwegen is gezegend met een uitzonderlijk lange kustlijn waar een enorm aantal vissoorten goed gedijt. Het geheim zit 'm in het warme water van de Golfstroom, want dat zorgt voor veel plankton - en dat trekt enorme scholen hongerige zeedieren aan. In combinatie met streng gehandhaafde visserijvoorschriften nemen de populaties van veel vissoorten weer toe.

In deze tijden waarin het bestrijden van vervuiling wereldwijd een groot probleem is, onderscheidt Noorwegen zich met zijn schone zeeën.

Lekker slapen en vroeg uit de veren

Als je tijdens je visvakantie die vangst van je dromen wilt binnenhalen, dan kun je maar beter lekker slapen en vroeg uit de veren. Wil je langs de Noorse kust overnachten, dan heb je heel wat opties, zoals hotels, campings en traditionele vissershutten, die rorbuer heten.

Scrol naar beneden voor een visaanbieding die geknipt is voor jou!

Meer visaanbiedingen

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's